Μαΐου 28, 2024

Επί Τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια, ανακοίνωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Κοσσυφοπεδίου Άβνι Καστράτι με την ολοκλήρωση του έργου. Τα προκαταρκτικά στοιχεία θα δημοσιευθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.Ο Καστράτι έίπε επίσης ότι όλες οι κοινότητες συμμετείχαν στην απογραφή, με εξαίρεση τη σερβική κοινότητα, και τόνισε ότιι η επόμενη απογραφή θα γίνει το 2031 και ότι «δεν είναι αλήθεια ότι θα υπάρξει πρόσθετη απογραφή της σερβικής κοινότητας σε δύο μήνες» Στη φετινή απογραφή, υπήρχε επίσης ένα ερωτηματολόγιο που έδωσε στους πολίτες την ευκαιρία να δηλώσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη Σερβία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια οι Καθολικοί είναι επίσημα 5%  και ανεπίσημαμε τα στοιχεία της νέας απογραφής το ποσοστό τους  υπερβαίνει το 7%. Η ισχυρή επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και το  Μετόχι προέρχεται από την αλβανική διασπορά, ιδιαίτερα από τους νέους, οι οποίοι γεννήθηκαν στην Ευρώπη. Ο  Ιμπραήμ Ρουγκόβα πριν από το θάνατό του, μεταστράφηκε από το Ισλάμ στον καθολικισμό και θάφτηκε ως καθολικός, με την ευλογία του Πάπα. Ο Ραμούς Χαραντινάϊ είναι καθολικός,  και ισχυρίζεται ότι η οικογένειά του ήταν καθολική «από την αρχαιότητα». Ο Χασίμ Θάτσι έλαβε επίσης την καθολική πίστη, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι μεταστράφηκε στον ιουδαϊσμό από το 2016. Ο ‘Αλμπιν Κούρτι που δήλωνε άθεος κομμουνιστής δέχτηκε επίσης την καθολική πίστη και προσφέρει στο Βατικανό σερβικούς ναούς και Μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο. Η θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια γίνεται καθημερινά όλο και πιο «περίπλοκη». Οι Αλβανοί λένε, ότι «η Ορθοδοξία στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι  είναι κληρονομιά του Ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου και  μέρος της ιστορίας του, και όχι μέρος  της ιστορίας του σερβικού λαού και καλούν  τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία να συμμετάσχει σε  πολιτικές διαπραγματεύσεις για τη θέση  της στο Κοσσυφοπέδιο και το  Μετόχι, όπως επιμένει το καθεστώς της Πρίστινα με την υποστήριξη του Βερολίνου, αλλά και του Βατικανού.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Συνεχίστηκε χθες η δίκη του Ντράγκισα Μιλένκοβιτς από την Κίσνιτσα κοντά στην Γκρατσάνιτσα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια κατά τη διάρκεια του 1998 και του 1999. Ο  δικηγόρους του,  Ντέγιαν Βάσιτς, δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός  Άλμπιν Κούρτι, θα ανταποκριθεί στην κλήση να καταθέσει στην υπόθεση αυτή διότι συνελήφθη την εποχή που ο Μιλένκοβιτς εργαζόταν ως δεσμοφύλακας στην Πρίστινα και θα είναι ένας «αξιόπιστος μάρτυρας για τις ενέργειες και τη συμπεριφορά του Ντραγκίσα Μιλένκοβιτς στην Περιφερειακή Φυλακή στην Πρίστινα εκείνη την εποχή» .

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι πολίτες της Σκιπερίας   (Αλβανίας)  και του Κοσσυφοπεδίου προηγούνται όλων των αιτούντων ‘άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα Δυτικά Βαλκάνια κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA), τον Μάρτιο, Αλβανοί πολίτες υπέβαλαν 624 αιτήσεις ασύλου σε χώρες της ΕΕ, ενώ υπήρχαν 513 αιτήσεις από το Κοσσυφοπέδιο. Υπήρχαν ακόμη 340 από τη Σεβερνοματσεντόνιγια, 272 από τη Σερβία, 109 από τη Βοσνία και 37 από το Μαυροβούνιο. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν 744 αιτήσεις ασύλου για Αλβανούς πολίτες σε μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 648 αιτήσεις. Σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο το 2023, υποβλήθηκαν συνολικά 9.145 αιτήσεις από Αλβανούς πολίτες σε μία από τις χώρες της ΕΕ. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Αλβανών πολιτών για τις αιτήσεις ασύλου, είναι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται ότι 20.000 αιτήσεις αναμένουν εξέταση. Φέτος, ο αριθμός των Αλβανών που εισήλθαν παράνομα στην Αγγλία μέσω της Μάγχης είναι αμελητέος, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, ο βουλευτής του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα» Μίοντραγκ Λακοβιτς Miodrag και ο βουλευτής του «Δημοκρατικού Μαυροβουνίου» Ντούσκο Στιέποβιτς ψήφισαν υπέρ της πρότασης  να γίνειτο Κοσσυφοπέδιο «συνδεδεμένο μέλος του ΝΑΤΟ»

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι υπουργοί Ενέργειας και Ορυχείων του Μαυροβουνίου και της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα, Σάσα Μούγιοβιτς και Πέταρ Τζόκιτς, συμφώνησαν, μαζί με εκπροσώπους των  επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, των δύο χωρών ότι ο Δήμος του Νίκσιτς θα αποζημιωθεί  από φέτος με περίπου 600.000 ευρώ ετησίως για της συσσώρευση ιζημάτων λίμνη Μπιλέτσκο, η οποία βρίσκεται στα σύνορα του Μαυροβουνίου και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. Η συμφωνία επετεύχθη τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας του  Μούγιοβιτς στο Τρέμπινιε.

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ, σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ ότι το θέμα της αποστολής Βουλγάρων στρατιωτικών στην Ουκρανία δεν υφίσταται τόνισε ότι «Οι πολιτικοί που θέλουν κλιμάκωση να δηλώσουν ότι αν χρειαστεί θα πολεμήσουν για τη Βουλγαρία» «Όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία , παρέχοντας πληροφορίες, όπλα, πυρομαχικά, εκπαίδευση. Δεν έχει σημασία αν η Εθνοσυνέλευση μας αποφασίσει να στείλει στρατιωτικούς ή  εάν μια άλλη χώρα προκαλεί ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Εμείς είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, σωστά;» είπε στους δημοσιογράφους .«Το κοινοβούλιο μας θα πρέπει να εργαστεί για την ταχύτερη παύση αυτού του πολέμου, όχι για την περαιτέρω κλιμάκωσή του», είπε ο Ράντεφ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ. 87 από τους θαμμένους  στο Ποτοτσάρι είναι ακόμα ζωντανοί. «Μεταξύ των θυμάτων της «Γενοκτονίας» στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995  αναφέρονται και 87 άτομα που παραμένουν και σήμερα εν ζωή», και αυτό  δείχνει ότι «η ιστορία της υποτιθέμενης γενοκτονίας είναι ένα μεγάλο ψέμα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου  των Οικογενειών των Αιχμαλώτων , Πεσόντων Μαχητών και  Αγνοουμένων Αμάχων της Ρεπούμπλικα Σερπσκα Μπράνιμιρ Κόϊτς που τόνισε και ότι  «όλοι όσοι ζουν στη Σρεμπρένιτσα σήμερα, αλλά και όσοι ήταν εκεί πριν, γνωρίζουν τον Γιουσούφ Σμαϊλοβιτς, το όνομα του οποίου είναι εγγεγραμμένο στο Κέντρο Μνήμης στο Ποτοτσάρι  παρόλο που είναι ζωντανός». Φωτογραφία: SDSM

ΣΚΟΠΙΑ. Η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια απέρριψε την ένσταση του συνασπισμού του Ευρωπαϊκού Μετώπου, υπό την ηγεσία του DUI, ο οποίος απαίτησε επανάληψη της ψηφοφορίας στις κοινοβουλευτικές εκλογές στο τμήμα στο χωριό Λάρτσε στον δήμο Ζέλινο. Σύμφωνα με την ένσταση η Επαρχιακή Εκλογική Επιτροπή ανέφερε στο πρακτικό ότι χρησιμοποιήθηκαν 550 ψηφοδέλτια στις εκλογές και στο εκλογικό κατάλογο  σημείωσαν ότι ψήφισαν  565, Η απόφαση  μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια , το οποίο αποφαίνεται εντός 48 ωρών. Η εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου της χώρας έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Ο νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σεβερνοματσεντόνιγια αναμένεται να είναι ο ηγέτης της «Αλτερνατίβας» Αφρίμ Γκάσι  από τον Συνασπισμό «Βλεν». Της σημερινής συνεδρίασης θα προεδρεύσει η μεγαλύτερη σε ηλικία  βουλευτής, Μερίτα Κόλτσι Καζατζίκου  του  του συνασπισμού «ΒΛΕΝ». Η νέα κυβέρνηση της Σεβερνοματσεντόνιγια  αναμένεται να σχηματιστεί μέχρι τις 20 Ιουνίου.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Τ/Ο  «TV Θέλμα» πρόβαλε την υπογραφή της «Γκόρντανας» στο βιβλίο των Επισκεπτών όταν  κατέθεσε στεφάνι στους Αγίους  Κύριλλο και Μεθόδιο  στη Ρώμη στην οποία αναγράφεται «Πρόεδρος Γκόρντανα Σιλιάνοβσκα Νταβκοβα », χωρίς το όνομα του κράτους. Η Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου το ίδιο βράδυ  δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια νομική πράξη που θα σεβαστεί, αν και ασκεί κριτική στο περιεχόμενό της. «Πιστεύω στην ελευθερία της έκφρασης, της σκέψης, στην ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού και στην ελευθερία της αυτοδιάθεσης, η οποία μπορεί να είναι όχι μόνο συλλογική αλλά και ατομική. Έτσι, για μένα, η ελευθερία της σκέψης, ως μέρος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ελευθεριών και των Δικαιωμάτων, ως μέρος της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων και των Ελευθεριών, ως μέρος της Σύμβασης της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζονται και δεν πιστεύω ότι έχω παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε η Σιλιανόβσκα

ΣΚΟΠΙΑ. Οι εσωκομματικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας»  (SDSM) θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου, αποφάσισε χθες το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Κόμματος. Σε συνεδρίαση υξε Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου, θα εγκριθούν οι «κανόνες» τα «κριτήρια», ο «τρόπος» και «οι προθεσμίες» διεξαγωγής της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι εταίροι του κυβερνώντος συνασπισμού συζήτησαν τη Δευτέρα τη δυνατότητα αύξησης του εθνικού κατώτατου μισθού, ο οποίος αναμένεται να φτάσει τα 740 ευρώ. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι θέλουν το μέτρο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου . Από το ποσό αυτό, τα 40 ευρώ θα παραμείνουν αφορολόγητα. Ο συνασπισμός συζήτησε επίσης τη δυνατότητα περικοπής των δημόσιων δαπανών.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. 500 στρατιωτικοί από τη Ρουμανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Ιταλία συμμετείχαν τη Δευτέρα σε άσκηση στο κέντρο εκπαίδευσης «Smârdan» (νοτιοανατολικά) στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης «Dacian Strike 24», που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου