Μαΐου 27, 2024

Επί Τροχάδην


ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η «επόμενη ημέρα» του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα. Οι «Βόσνιοι» Μουσουλμάνοι μίλησαν στα «Κανάλια». «Το ψήφισμα είναι μόνο η αρχή περαιτέρω δράσης», «Θα εξαρτηθεί από όλους μας. Θα δούμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το ψήφισμα ώστε μια μέρα να απαλλαγούμε από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, η οποία είναι δημιούργημα γενοκτονίας». «Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων είναι αυτό που το ψήφισμα πρέπει να θέσει στην ημερήσια διάταξη».

ΝΤΟΝΙΑ ΓΚΡΑΝΤΙΝΑ.Ο Γερμανός «Ύπατος» Κρίστιαν Σμίιτ  επισκέφθηκε χθες την περιοχή μνήμης  της Ντόνια Γκράντινα, που μέρος του συγκροτήματος στρατοπέδων συγκέντρωσης «Γιασένοβατς»  από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Γιουγκοσλαβία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Ο Γερμανός  απέτισε φόρο τιμής στους Σέρβους, τους Ρομά, τους Εβραίους, τους πολιτικούς αντιφρονούντες και όλα τα άλλα θύματα των εγκλημάτων των και των Γερμανών και των Κροατών συνοδοιπόρων τους «Η αναγνώριση του χαρακτήρα όλων των εγκλημάτων πολέμου και η αναγνώριση όλων των θυμάτων, χωρίς καμία επιφύλαξη, είναι ο τρόπος για την αναγνώριση των εγκλημάτων του παρελθόντος, την προώθηση της συμφιλίωσης σήμερα και την οικοδόμηση ενός κοινού ειρηνικού μέλλοντος», δήλωσε.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο «Λαός» μίλησε με την ψήφο του και αποδοκίμασε στις Κάλπες της Μπούντβα  την «ευρωπαϊκή» «κυβέρνηση των Πρεσβειών» του Μιλόϊκο Σπάϊτς  που ψήφισε κατά της Σερβίας στον ΟΗΕ. . Στις Κάλπες προσήλθε το 58%. Ο ηγέτης της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας και πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Μάντιτς, ανακοίνωσε απόψε ότι ο συνασπισμός «Για το μέλλον της Μπούντβα» κέρδισε τις εκλογές με το 25,41% των ψήφων και θα έχει 9 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεύτεροι πολύ κοντά πίσω τους ήσαν οι «διαφωνούντες» με τον Μάντιτς και τον Κνέζεβιτς  που κατέβηκαν ξεχωριστά ως  «Μπούντβα η πόλη μας»  με επικεφαλής τον Νίκολα Γιοβάνοβιτς,  και θα έχουν επίσης 9 έδρες. Το «Δημοκρατικό μέτωπο» θα είχε δηλαδή  18 έδρες από τις 33. Ο Μάντιτς δήλωσε στα κεντρικά γραφεία του Συνδυασμού «Για το μέλλον της  Μπούντβα – Μπούντβα» με επικεφαλής τον Μλάντεν Μικιγιέλι, ότι οι πολίτες «έδωσαν με την ψήφο τους μάθημα δημοκρατίας». «Δεν θα διαπραγματευτούμε με το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών για την εξουσία», είπε ο Μάντιτς. Σύμφωνα με τους «εκλογομάγειρους», το «DPS» (Τζουκάνοβιτς)  θα έχει επτά έδρες, το «Δημοκρατικό Μαυροβούνιο» θα έχει τέσσερεις έδρες, το Κίνημα , «Ευρώπη τώρα» δύο έδρες, η URA (Ανπάζοβιτς) μία  και η λίστα «Καθαρή Επιλογή» μία . Τα κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού του Σπάϊτς,  το «Δημοκρατικό Μαυροβούνιο» και το Κίνημα , «Ευρώπη  τώρα» με 6 έδρες έλαβαν μήνυμα για την (αντισερβική) πολιτική τους.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Προεδρία του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (DNP) καταδίκασε έντονα την απόφαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και, ενέκρινε ομόφωνα απόφαση αναστολής της υποστήριξης προς την κυβέρνηση του  Μιλόϊκο Σπάϊτς, και ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν θα υποστηρίξει την αναδόμηση της κυβέρνησης.

 ΓΙΑΓΚΟΝΤΙΝΑ. Η τελική προεκλογική συγκέντρωση  του Συνασπισμού SPS - Ενωμένη Σερβία για τις εκλογές της 2ας Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε στη Γιαγκόντινα. «Ο αδελφός μου Ντράγκαν Μάρκοβιτς Πάλμα ζει για τη Γιαγκόντινα. Είναι αφοσιωμένος στην πόλη, στα χωριά και τους πολίτες. Είμαστε σε συνασπισμό από το 2008 και είμαστε ο μακροβιότερος πολιτικός συνασπισμός. Από τότε, υπήρξαν πολλές επιλογές και έχω ρωτήσει επανειλημμένα τον Πάλμα «θέλετε να γίνετε υπουργός». Πάντα αρνούνταν.Και είναι ο μόνος άνθρωπος στη Σερβία που αρνήθηκε να γίνει υπουργός. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κερδίσει στη Γιαγκόντινα λόγω των πράξεών του», δήλωσε ο πρόεδρος του SPS Ίβιτσα Ντάτσιτς. «Ένας δημοσιογράφος με ρώτησε τι θα συμβεί στις τοπικές εκλογές στη Γιαγκοντίνα στις 2 Ιουνίου. Η απάντησή μου είναι ότι το ψηφοδέλτιο του οποίου ηγούμαι θα πάρει πάνω από το 60% των ψήφων των Συμπολιτών  της Γιαγκόντινα, επειδή υπάρχουν έργα πίσω μας», δήλωσε ο Μάρκοβιτς. Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Miloš Vučević και η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Irena Vujovic επισκέφθηκαν σήμερα στη Νις τις εργασίες για την υλοποίηση του έργου της κατασκευής 46 χιλιομέτρων δικτύου αποχέτευσης, όπου θα κατασκευαστεί η μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στη Σερβία στο πλαίσιο του ίδιου έργου, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες 286.000 κατοίκων.

ΝΙΣ.  Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς και η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Ιρένα Βούγιοβιτς επιθεώρησαν στη Νις τις εργασίες για την υλοποίηση του έργου της κατασκευής 46 χιλιομέτρων δικτύου αποχέτευσης, όπου θα κατασκευαστεί και η μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στη Σερβία  η οποία θα καλύψει 286.000 σπίτα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο διοικητής της KFOR Τούρκος στρατηγός Οζκάν Ουλούτας τόνισε σε συνάντηση με τον Άλμπιν Κούρτι ότι “θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση και θα πρέπει να διατηρηθεί ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών», ανέφερε χθες το βράδυ η ΚΦΟΡ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να συζητηθούν οι πρόσφατες ενέργειες της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες οδήγησαν στο κλείσιμο έξι υποκαταστημάτων του σερβικού  ταχυδρομικού ταμιευτηρίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.  Η ΚΦΟΡ διέψευσε και τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται  σε  έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (ICG) ότι συμμετείχε σε υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις για την απόσυρση μιας ομάδας «Σέρβων μαχητών» μετά τα γεγονότα στο χωριό  Μπάνισκα πέρυσι.«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η KFOR δεν συμμετείχε στις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις σε καμιά στιγμή», ανέφερε η KFOR σε ανακοίνωσή της. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως  ότι  η έκθεση  της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του ΝΑΤΟ, που συζητήθηκε στη Σόφια, ανέφερε ότι αξιωματούχοι της KFOR διαπραγματεύτηκαν με τον Μίλαν Ράντοϊσιτς   για την απόσυρση των ανδρών του μετά τα γεγονότα στη Μπάνισκα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου δεν αναμένεται να βρουν κοινή γλώσσα για τη διάλυση του κοινοβουλίου, για να γίνουν πρόωρες εκλογές. Η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου και η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου επιμένουν ότι οι πρόωρες εκλογές μπορούν να γίνουν συμβούν μόνο μέσω της παραίτησης ή της αποπομπής της κυβέρνησης Κούρτι τον οποίο δεν θα διευκολύνουν,     Ο βουλευτής της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου Παλί Σεκάϊ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι δεν έχει εκπληρώσει ούτε το 10% των προεκλογικών υποσχέσεών της, και έχει μηδενικά αποτελέσματα. Είπε ακόμα ότι εάν οι πληροφορίες  αποδειχθούν ακριβείς ότι στην απογραφή καταγράφηκαν λιγότεροι από 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι στο Κοσσυφοπέδιο, «αυτό θα σήμαινε ότι σε μια δεκαετία, 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο».

ΤΙΡΑΝΑ. Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει καλά .Οι πρώτες κρατήσεις προήλθαν από ξένους τουρίστες από τη Γερμανία που βλέπουν την Σκιπερία (Αλβανία) ως νέο προορισμό. Η διαφορά είναι ότι υπάρχει έλλειψη τουριστών από το Κοσσυφοπέδιο.Η απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου έφερε τα πρώτα αποτελέσματα στις επισκέψεις στις ακτές του Δυρραχίου.Μετά την απελευθέρωση, των θεωρήσεων οι τουρίστες του Κοσσυφοπεδίου προτιμούν να εξερευνήσουν λίγο την Ευρώπη . Η Αλλαγή ήταν πολύ αισθητή στα ξενοδοχεία στο Δυρράχιο, τα οποία ήταν γεμάτα με τουρίστες από το Κοσσυφοπέδιο τα Σαββατοκύριακα» .Η Σκιπερία  (Αλβανία) αναμένει περισσότερους από 10 εκατομμύρια τουρίστες.

ΣΟΦΙΑ. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ  βρίσκεται στη Σόφια και θα συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ η οποία πραγματοποιείται στο  «Παλάτι Πολιτισμού» στη Σόφια. Ο (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ αργότερα σήμερα. Οι δύο θα συνομιλήσουν κατ' ιδίαν, και μετά στη συνάντηση θα προστεθούν ο Υπουργός Άμυνας  και ο  Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου  Ναύαρχος  Εμίλ Ευθύμωφ. «Η Βουλγαρία δεν θα συμμετάσχει με κανέναν τρόπο με στρατιωτικό προσωπικό στο ουκρανικό έδαφος» ανέφερε ανακοίνωση από το υπουργείο Άμυνας. «Μόνο η Εθνοσυνέλευση μπορεί να αποφασίσει για τη συμμετοχή Βουλγάρων στρατιωτών σε επιχειρήσεις εκτός της επικράτειας του κράτους», τονίστηκε. Σχεδόν 400 βουλευτές από 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και 25 χώρες εταίρους και κοινοβουλευτικούς οργανισμούς συμμετέχουν στην εαρινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας.

ΣΚΟΠΙΑ. «Βατερλώ» το Αχμέτι. Από τους 18 βουλευτές του (Αλβανικού) «Ευρωπαϊκού Μετώπου» μόνο 8 προέρχονται από τις τάξεις της  Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση (DUI) .Η μικρή εκπροσώπηση του DUI  εγείρει ερωτήματα στους «αναλυτές» σχετικά με το πόσοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Μετώπου θα μετακινηθούν στις τάξεις του κυβερνώντος συνασπισμού. Οι ενέργειες του Αλί Αχμέτι να σχηματίσει έναν ευρύ συνασπισμό έσωσαν το πρόσωπό του στις εκλογές, αλλά έδειξαν επίσης την αδυναμία του. Επιπλέον, η απόφαση του Αχμέτι θα αποδειχθεί λανθασμένη εντός της Βουλής

ΣΚΟΠΙΑ. Σήμερα  η Στρώμνιτσα θα μπλοκαριστεί από τους παραγωγούς ντομάτας.Η διαμαρτυρία  των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών γεωργικών προϊόντων γίνεται επειδή που είναι δυσαρεστημένοι με τις τιμές αγοράς που δεν μπορεί να τις καλύψει το κόστος. Οι αγρότες που  μπλοκάρουν τη Στρώμνιτσα, ζητούν κυβερνητική βοήθεια για τη χαμηλή τιμή της ντομάτας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου