Μαΐου 24, 2024

Επί Τροχάδην


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ψήφισμα για τη Σρέμπρενιτσα  εγκρίθηκε χθες από την σχετική πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Από τις 193 χώρες μέλη το υποστήριξαν οι 84. Το 43%. Το 57% δεν το αποδέχθηκε. Υπήρξαν 68 αποχές. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.  22 χώρες ήσαν απούσες κατά την ψηφοφρία.19 ψήφισαν  «κατά». Αυτές οι χώρες ήσαν. Αντίγκουα και Μπαρμπάντος. Λευκορωσία, Κίνα, Καμόρες, Κούβα, ΛΔ Κορέας, Κονγκό, Δομίνικα, Ερυθραία, Εσουατίνι, Γρενάδα. Μάλι. Ουγγαρία, Ναούρου, Νικαράγουα, Ρωσία, Σάο Τομέ, Συρία, Σερβία. Το Ιράν ψήφισε μουσουλμανικά  μαζί με τις ΗΠΑ, Το ίδιο και η Σαουδική Αραβία. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά την έγκριση ψηφίσματος για τη Σρέμπρενιτσα και επεσήμανε ότι μόνο  84 χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, και ότι» σε οποιοδήποτε εθνικό κοινοβούλιο το ψήφισμα δεν θα είχε γίνει δεκτό ενώ επεσήμανε ότι «το ψήφισμα έχει πολιτική χροιά», «Κάποιοι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη πολιτική τους δύναμη και να πολιτικοποιήσουν αυτό το σημαντικό θέμα και το έκαναν. Ήθελαν να στιγματίσουν τον σερβικό λαό, απέτυχαν. Ήθελαν να βάλουν ένα σημάδι στο μέτωπό μας και απέτυχαν και δεν θα πετύχουν ποτέ. Είμαι περήφανος που σήμερα είχα την ευκαιρία να υπερασπιστώ το δικαίωμα μιας μικρής χώρας»,είπε.  Ο πρέσβης της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια, είπε:  «Σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας θλιβερής σελίδας στην ιστορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ορισμένες αντιπροσωπείες με επικεφαλής τη Γερμανία αποφάσισαν να κάνουν κατάχρηση των εξουσιών της Γενικής Συνέλευσης και, υπό το πρόσχημα ενός ψηφίσματος για την καθιέρωση μιας ημέρας μνήμης, να υιοθετήσουν μια πολιτική διακήρυξη, σκοπός της οποίας, παρά τις δηλώσεις των εμπνευστών για το αντίθετο, είναι να δαιμονοποιήσει έναν από τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας, και να υπονομεύσουν  την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέϊτον και το ψήφισμα 1031 (1995) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο την ενέκρινε».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι το ψήφισμα για τη Σρέμπρενιτσα δεν φέρνει τίποτα καλό και δεν  θα συμβάλει στη συμφιλίωση, ούτε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ λαών και κρατών στην περιοχή αυτή.  «Το ψήφισμα αν και εγκρίθηκε με σχετική πλειοψηφία  από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είναι μια πολιτική πανωλεθρία εκείνων που το έκαναν».  

ΜΠΡΑΤΟΥΝΑΤΣ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι, το ψήφισμα για τη Σρέμπρενιτσα δεν υποστηρίχτηκε την πλειοψηφία των χωρών μελών στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, και επομένως ουσιαστικά απορρίφθηκε . «Κατά την ψηφοφορία, είδαμε ότι 84 χώρες ψήφισαν υπέρ . Δεν είναι το 50% συν μία ψήφος», τόνισε ο Ντόντικ, επισημαίνοντας ότι το σχέδιό τους ήταν να κατηγορήσουν τους Σέρβους ότι είναι «γενοκτονικός λαός». Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι τις επόμενες 30 ημέρες, θα προταθεί στην Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ,μια συμφωνία για «ειρηνική αποσύνδεση», επειδή ο σερβικός λαός δεν μπορεί πλέον να ζει στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. «Σήμερα ξεκινάμε με μια επίσημη απόφαση να επιδιώξουμε μια ειρηνική οριοθέτηση. Θα προτείνουμε να αποσαφηνιστούν πρώτα οι πολιτικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με τις οντότητες και να διατηρηθεί και να αφεθεί το σημερινό μοντέλο λειτουργίας των οικονομιών και μέσα σε λίγα χρόνια να προσαρμοστεί στο μοντέλο της ειρηνικής οριοθέτησης», δήλωσε ο Ντόντικ στο Μπράτουνατς, και τόνισε ότι «ο σερβικός λαός απλά δεν μπορεί πλέον να ζει σε αυτή τη Βοσνία Ερζεγοβίνη μετά από τα όσα παράνομα έκαναν οι Βόσνιοι με το ψήφισμα για τη Σρέμπρενιτσα .

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνη Ελμεντίν Κονάκοβιτς ανακοίνωσε ότι θα γίνουν διαβήματα διαμαρτυρίας στις χώρες που καταψήφισαν το ψήφισμα για τη Σρέμπρενιτσα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Κονάκοβιτς κατηγόρησε τις 19 χώρες ότι συντάσσονται με εγκληματίες πολέμου. «Πιστεύουμε ότι είναι στο πλευρό των δραστών των εγκληματιών πολέμου και ότι δεν σέβονται τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων. Αυτή είναι η ανθρώπινη υποχρέωσή μας. Αναμένεται να έχουμε ενιαία θέση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη με εκείνους για τους οποίους έχει γίνει το ψήφισμα. Είναι επίσης σημαντικό ότι ολόκληρη η περιοχή ήταν στη σωστή πλευρά, εκτός από τη Σερβία. Γνωρίζουμε ότι πολλές χώρες της περιοχής βρίσκονται υπό πίεση, αλλά έχουν επιδείξει θάρρος. «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό», δήλωσε ο Κονάκοβιτς.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σχολιάζοντας το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα , ο Πρόεδρος του PDK Μεμλί Κράσνικι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζει μια τέτοια απόφαση και, «απαιτεί το ίδιο μέτρο για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Σέρβοι  στο Κόσσοβο».

ΡΩΜΗ. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος είναι έτοιμος να συναντηθεί με την Γκόρντανα. Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Ρώμη, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» τη δήλωση  της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια  Γκόρντανα Σιλιάνοβσκα Ντάβκοβα ότι θέλει να συναντηθεί μαζί του. Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών που βρίσκονταν  στην ιταλική πρωτεύουσα  είχαν ξεχωριστές συναντήσεις στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο Ράντεφ  τόνισε ότι μόνο μέσω του διαλόγου η Σόφια και τα Σκόπια θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη τους, θα επιλύσουν όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα και θα ανοίξουν το δρόμο της Σεβερνοματσεντόνιγια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας , αναμένει από τις αρχές των Σκοπίων  να αλλάξουν τη ρητορική τους προς τη Βουλγαρία και να σταματήσουν τη γλώσσα του μίσους.

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρία γιορτάζει την 24η Μαΐου , ως την Ημέρα του βουλγαρικού αλφαβήτου, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και της σλαβικής λογοτεχνίας. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις. Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ και ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάσεφ θα συμμετάσχουν στον εορτασμό της Ημέρας των Αγίων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου. Ο Πρόεδρος θα λάβει μέρος στον πανηγυρικό αγιασμό   μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη «Αγ. Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος , όπου θα απευθύνει χαιρετισμό και θα καταθέσει λουλούδια στο μνημείο των αγίων αδελφών. Ο Πρόεδρος και η σύζυγος του θα παραθέσουν δεξίωση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας,

ΣΚΟΠΙΑ. Αρκετές εκδηλώσεις σήμερα σηματοδοτούν στην Σεβερνοματσεντόνιγια την Ημέρα των  Διαφωτιστών των Σλάβων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι είναι οι ιδρυτές της σλαβικής παιδείας και λογοτεχνίας και είναι υπεύθυνοι για την πολιτιστική ανάπτυξη όλων των σλαβικών λαών. Η 24η Μαΐου είναι Θρησκευτική και Κρατική αργία

ΣΚΟΠΙΑ. Ο μέσος μηνιαίος ακαθάριστος μισθός που καταβλήθηκε ανά εργαζόμενο τον Μάρτιο ήταν 60.803 δηνάρια, ανέφερε η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία,Ο μέσος καθαρός μισθός για τον Μάρτιο είναι 40.496 δηνάρια.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας, αφού έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαίωσε στη χθεσινή συνεδρίαση της, ότι θα δοθεί κρατική ενίσχυση  στον εθνικό αερομεταφορέα TAROM ύψους σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ, Περισσότερο από το ήμισυ του ποσού που θα διατεθεί θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των χρεών της TAROM.. -Ο κατώτατος ακαθάριστος μισθός στη Ρουμανία θα αυξηθεί από την 1η Ιουλίου σε 3.700 λέι , ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσολάκου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Τριμερούς Συμβουλίου Κοινωνικού Διαλόγου. Επί του παρόντος, ο εγγυημένος ελάχιστος ακαθάριστος μισθός είναι 3300 λέι. «Η αύξηση των εισοδημάτων και η προστασία της αγοραστικής δύναμης είναι συνεχής  επιδίωξη  της κυβέρνησης»  δήλωσε ο Τσολάκου.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου