Απριλίου 25, 2024

Επί Τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Η υποψήφια Πρόεδρος του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE), Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα- Ντάβκοβα, ξεπέρασε τις δημοσκοπήσεις και πέτυχε μια μη αναστρέψιμη στον δεύτερο γύρο  νίκη. Με καταμετρημένα λίγο περισσότερων από το 99% των ψηφοδελτίων  προηγείται του Στέβο Πεντάροφσκι όχι με 100.000 ψήφους όπως αναμενόταν αλλά με 180.000 ψήφους. Η Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα- Ντάβκοβα ψηφίστηκε από 362.522 άτομα , που αποτέλεσαν το  40,09% του χθεσινού εκλογικού Σώματος.  Ο υποψήφιος του  συνασπισμού της Σοσιαλδημοκρατικής  Ένωσης Μακεδονίας (SDSM) Στέβο Πεντάροφσκι,  έχει λάβει 180.197 ψήφους ή το 19,93%.

Μετά από αυτή την πειστική νίκη, η Σιλιανόβσκα Ντάβκοβα ευχαρίστησε τον «Μακεδονικό» λαό. 

Ο Πανευτυχής Μίτσκοσκι, μίλησε για «Νίκη του λαού», για «το τσουνάμι που έρχεται και κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους και που  στις 8 τους Μάη θα τους πάει στον πάτο». 

Ο Μίτσκοσκι δήλωσε και ότι, « ο λαός της Μακεδονίας έδειξε ότι αγαπά τη Μακεδονία» και τόνισε: «Αγαπητοί φίλοι, αδέλφια, έχουμε μια ιστορική και τεράστια νίκη σε πολλά εκλογικά τμήματα .Οι αριθμοί δείχνουν ότι αυτή η κυβέρνηση πέφτει. Αυτό είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που είχε το VMRO-DPMNE από τη θέση αντιπολίτευσης. Περισσότεροι από 600.000 πολίτες ψήφισαν σήμερα κατά της κυβέρνησης. Αυτή είναι μια νίκη για το λαό».  

Ο Στέβο δεν απέκρυψε την απογοήτευση του

«Περιμέναμε μικρότερη διαφορά . Αλλά αύριο είναι μια νέα μέρα. Ξεκινάμε συναντήσεις με τους πολίτες όπως και πριν. Κινούμαστε, πρακτικά, από το μηδέν .Συνεχίζουμε να προωθούμε την ιδέα στην οποία πιστεύουμε και είμαι πεπεισμένος ότι τελικά θα βγούμε νικητές με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών της Μακεδονίας» δήλωσε ο Πεντάρόφσκι.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Εφορευτικής Επιτροπής ανακοίνωσε  ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στα  3.156 εκλογικά τμήματα ήταν 49,75%. Ψήφισαν 810.971 και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 789.031.

Ο υποψήφιος του Συνασπισμού του ΝΤΟΥΙ, Μπουγιάρ Οσμάνι έλαβε 120.803 ψήφους ή το 13,36% και ήταν Τρίτος. Οι οπαδοί του «Ντούι» επίσης πανηγύρισαν τη Νίκη επί των αλβανών αντιπάλων τους. Ο υποψήφιος της «αλβανικής αντιπολίτευσης , ο Άρμπεν Ταραβάρι που είχε και την υποστήριξη του Πατέρα της Μεγάλης Αλβανίας Άλμπιν Κούρτι από την Πρίστινα, έλαβε 83.301 ψήφους ή το 9,21%   και ήταν Πέμπτος. Από τον Συνασπισμό αυτό, ο Μπιλάλ Κασάμι κατηγόρησε το «ΝΤΟΥΙ», ότι εξαγόρασε τις ψήφους των Ρομά. 

Τέταρτος ήταν ο Δήμαρχος του Κουμάνοβο Μαξίμ Ντιμιτρίεφσκι, ο ιδρυτής του Κινήματος «ΖΝΑΜ» που ανεδείχθη σε  «ρυθμιστή» αφού έλαβε  83.761 ψήφους ή 9,26%. Εκτη ήταν η Μπίλιανα Μπάκοφσκα της «Λέβιτσα» που έλαβε 41.166 ψήφους ή το 4,55%. Ο Στέβο Γιακίμοφσκι πήρε το υπόλοιπο 0,9%.

 Ο προφανής σύμμαχος της Σιλιάνοφσκα- Ντάβκοβα στον δεύτερο γύρο είναι η «Μακεδόνισα» Μπίλιανα Μπάκοφσκα. Οπότε οι 404.000 αποτελούν τον ένα πόλο του δεύτερο Γύρου. 

Ο Πεντάροφσκι, οι Αλβανοί και ο Γιακίμοφσκι μαζεύουν  390.000. 

Ο Ντιμιτρίεφσκι που κάλεσε τον Πεντάροφσκι να αποσυρθεί από την μάχη και η «αποχή» θα κρίνουν το αποτέλεσμα  στον δεύτερο γύρο. 

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι οπαδοί του Ντιμιτρίεφσκι είναι Σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόροι που καταδικάζουν την κλοπή, την ανικανότητα και τη διαφθορά της κυβέρνησης του «ΝΤΟΥΙ» με «πρωθυπουργό» τον Κοβάτσεφσκι. Και να παρέδιδε το Κόμμα αύριο στον Ντιμιτρίεφσκι, η ομάδα ΖΑΕΦ, (που διόρισε τον Κοβάτσεφσκι), ο Ντιμιτρίεφσκι δεν θα συνεργαζόταν με τον Αχμέτι. Και χωρίς τον Αχμέτι δεν υπάρχει αντι- ΕΜΕΟΔΚΜΕΕ πλειοψηφία. 

Οπότε  ο Ντιμιτρίεφσκι μάλλον θα προτιμήσει να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «Μακεδονικής Ενότητας»του Μίτσκοσκι.

Το χθεσινό αποτέλεσμα αφήνει ανοιχτό τον ορίζοντα για τον «Μακεδονικό Συνασπισμό»  του Μίτσκοσκι. ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ, «Λέβιτσα», και «Ζναμ» δεν θα χρειάζονται τις ψήφους των Αλβανών για να κυβερνήσουν. Οι τρείς έχουν το 53% και με τα χθεσινά δεδομένα θα έχουν 63 με 64 βουλευτές. 

Ο «Ευρωπαϊκός Συνασπισμός» των Σοσιαλδημοκρατών, που θα κρατούσε το ΝΤΟΥΙ και την  SDSM στην εξουσία, δεν βγαίνει από την Κάλπη. Οπότε και ο Αχμέτι  που χθες «πανηγύριζε» στις 9 Μαΐου

Δεν θα γιορτάζει.

Ο ηγέτης του «ΖΝΑΜ» Μαξίμ Ντιμιτρίεφσκι ο οποίος διαφώνησε και διαγράφηκε από τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση  έστειλε ένα «ειδικό μήνυμα» στον «Στέβο».

«Κύριε Πρόεδρε, η διαφορά είναι τεράστια. Αν θέλετε να επιβιώσουν οι κεντρικές και αριστερές ιδέες στη χώρα, εγκαταλείψτε αυτή τη μάχη και ας μην κερδίσουμε για λογαριασμό των πολιτών στον δεύτερο γύρο» Ο Ντιμιτριέφσκι είπε στους δημοσιογράφους χθες ότι, «όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις 9 Μαΐου  για τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όλα τα πολιτικά κόμματα θα καταθέσουν  τις προτάσεις τους για τις κόκκινες γραμμές του μακεδονικού λαού».

 

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Τρεντ» για λογαριασμό της εφημερίδας «24 ώρες», το 49% των ψηφοφόρων έχει ήδη αποφασίσει να προσέλθει στις κάλπες στις 9 Ιουνίου. Πρόκειται για πάνω από 2,6 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Περίπου όσοι και πέρσι.  Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ επιδοκιμάζεται μόνο από 20% των ερωτηθέντων και αποδοκιμάζεται από 39%. Μόλις 11% των ερωτηθέντων εκτιμά θετικά τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα ως προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση. 40 ημέρες πριν τις εκλογές της 9ης Ιουνίου για Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ΓΚΕΡΜΟ-ΕΔΔ είναι καθαρά η πρώτη πολιτική δύναμη με υποστήριξη του 24,9% των ψηφοφόρων. Για την δεύτερη θέση η μάχη είναι ανοιχτή. Ο συνασπισμός ΣτΑ-ΔΒ καταγράφηκε με 15,5%, αλλά βρίσκεται σε πτώση. Το ΚΔΕ καταγράφηκε με 14,4%  και η «Αναγέννηση» με 14,2%, αλλά με άνοδο.

 Το ΒΣΚ συγκεντρώνει 9,1%. Το «Υπάρχει τέτοιος λαός» μπαίνει στο νέο κοινοβούλιο με 4,8%. Το 6,9% δήλωσε ότι θα προτιμήσει την επιλογή «Δεν υποστηρίζω κανέναν».

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Προσωρινής Αρχής της πόλης του Βελιγραδίου, Αλεξάνταρ Σάπιτς, δήλωσε ότι ο επιταχυνόμενος διαχωρισμός του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία ξεκίνησε με την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία το 1945 .»Το Κοσσυφοπέδιο έγινε  αυτόνομη επαρχία το 1963,στην οποία  προσαρτήθηκαν 15  δήμοι που αποσπάστηκαν από την Παλιά Σερβία και το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου διπλασιάστηκε  από 5.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε περισσότερα από 10.000» δήλωσε ο Σάβιτς και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια το 1969, το Κοσσυφοπέδιο έγινε σοσιαλιστική αυτόνομη επαρχία και το αποκορύφωμα  ήταν το Σύνταγμα του 1974, όταν το Κοσσυφοπέδιο απέκτησε όλα τα χαρακτηριστικά των δημοκρατιών εκείνης της εποχής. «Και αυτή την περίοδο υπήρχε  συστηματική και εντατική εργασία για τον εκτοπισμό του σερβικού πληθυσμού από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και του Μετίχιου, έτσι ώστε η σχέση σε αριθμούς να αυξηθεί υπέρ των Αλβανών» ,είπε δ ο Σάπιτς στην Τ/Ο « Pink TV» και τόνισε ότι  « εάν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν είχε καταργήσει αυτά τα κομμουνιστικά σύνορα το 1991, σήμερα θα ήταν απολύτως νόμιμο να είναι κρατικά σύνορα». Επίσης, είπε ότι εαν ο Τίτο δεν είχε τσακωθεί με τον Στάλιν το 1948 η Αλβανία θα είχε γίνει μέρος της Γιουγκοσλαβίας  και θα είχε πάρει το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, επειδή συμφώνησαν σε αυτό  ο Ενβέρ Χότζα και ο Τίτο». « Θα είχαμε το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Αλβανίας, και σήμερα δεν θα ήταν καθόλου θέμα αν αγωνιζόμαστε για τη διατήρησή του», είπε και τόνισε:  «Και μετά κάποιοι  με ρωτούν: Γιατί θέλετε να καταστρέψετε  τα μνημεία του Γιόζιπ Μπροζ; Ε! Λοιπόν, να γιατί», είπε.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μετά από επίσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο διοικητής της ΚΦΟΡ Οζκάν Ουλούτας δήλωσε πως η KΦΟΡ παραμένει η κύρια εγγύηση για την ασφάλεια σε όλο το Κοσσυφοπέδιο και για την περιφερειακή σταθερότητα.

Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ουλούτας συναντήθηκε με κορυφαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και  των πρεσβευτών των χωρών που συνεισφέρουν στα στρατεύματα της ΚΦΟΡ και τους  ενημέρωσε για τις τελευταίες τάσεις ασφαλείας σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τις προτεραιότητες της ΚΦΟΡ για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ο Ουλούτας δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν από την Πρίστινα , ότι «μια βιώσιμη πολιτική λύση εξαρτάται, τελικά, από τη δέσμευση όλων των πλευρών να απέχουν από αποσταθεροποιητική ρητορική και ενέργειες και αντ' αυτού, με καλή πίστη, να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στον διάλογο με τη μεσολάβηση της ΕΕ».

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Πρόεδρος της Σερβίας  συναντήθηκε με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν , τον οποίο ενημέρωσε,

σχετικά με την επικείμενη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία θα συζητηθεί το ψήφισμα «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Μνήμης της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα». Ο πρόεδρος της Σερβίας  δήλωσε στην σερβική Δημόσια Τηλεόραση  από την έδρα του ΟΗΕ ότι «δεν είναι αισιόδοξος  ότι θα καταφέρει να αποτρέψει την έγκριση του ψηφίσματος», αλλά τόνισε ότι «αυτό δεν θα τον εμποδίσει να συνεχίσει να αγωνίζεται».

 

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. Ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάϊ Πατρούσεφ σε συνάντηση με τον Γερουσιαστή της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Αλεξάνταρ Βούλιν στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Συνάντησης  για θέματα ασφάλειας στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την επιρροή και τη φήμη της μεταξύ των ελεύθερων κρατών για να αποτρέψει την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την Σεμπρενίτσα

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο υπουργός Άμυνας και εντολοδόχος  πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς συναντήθηκε χθες στη Μπάνια Λούκα με το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς στο Παλάτι της Δημοκρατίας. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Ράντοβαν Βίσκοβιτς. «Η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συζητηθούν τρέχοντα ζητήματα πολιτικής και ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα. Οι συνομιλητές τόνισαν επίσης τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας για την ανάπτυξη και την ευημερία στην περιοχή, καθώς και την ετοιμότητα να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διατήρηση των κοινών συμφερόντων παρά τις προκλήσεις», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο της κας Τσβιγιάνοβιτς.

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Αφού ο Κρίστιαν Σμιτ, προειδοποίησε την Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ότι η προθεσμία που έθεσε για τον σχηματισμό   κυβέρνησης λήγει την 1η Μαΐου, και στην συνέχεια θα τεθεί σε ισχύ το Αναγκαστικό Διάταγμα . Ο επικεφαλής της Βοσνιακής Ομάδας στη Βουλή των Λαών της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μουαμέρ Ζούκιτς από το SDA, ζήτησε από τον Υπατο παράταση της προθεσμίας.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. O Κλάους (Γιοχάνις) γύρισε σπίτι από τη Νότια Κορέα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σεούλ, η Ρουμανία και η Νότια Κορέα αποφάσισαν να επεκτείνουν τη διμερή συνεργασία τους, υπογράφοντας κοινή δήλωση για την ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης και διάφορες συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και της διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε την ετήσια έκθεση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρουμανία. Το έγγραφο αναφέρει ότι το 2023, τα ανθρώπινα δικαιώματα επηρεάστηκαν από τη «σοβαρή κυβερνητική διαφθορά» ότι «οι αρχές μερικές φορές δεν έκαναν αρκετά εναντίον αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις». Η έκθεση επισημαίνει  «αναποτελεσματικότητα και έλλειψη λογοδοσίας» σε σχέση με τη δικαστική εποπτεία, και τονίζει ότι « δωροδοκία είναι κοινή στον δημόσιο τομέα». Η έκθεση κατέγραψε  επίσης προβλήματα στη Ρουμανία όσον αφορά την «ενδοοικογενειακή βία» και τις «εθνοτικές διακρίσεις».

Ο αριθμός των παιδιών στη Ρουμανία των οποίων οι γονείς πήγαν να εργαστούν στο εξωτερικό και αυτά ζούν με τους παπούδες  «είναι πέντε φορές υψηλότερος από ό, τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία» κατέγραψε έρευνα της ΜΚΟ «Σώστε τα παιδιά» που βρήκε  57.000 ανήλικους σε τέτοια κατάσταση στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν επίσης ότι σχεδόν το 14% των παιδιών στη Ρουμανία είχαν, κατά το τελευταίο έτος, τουλάχιστον έναν γονέα που πήγε να εργαστεί στο εξωτερικό, και εκείνα που αφέθηκαν στη φροντίδα των παππούδων, ή των συγγενών , διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εγκαταλείψουν το σχολείο, είναι πιο επιρρεπή σε συναισθηματικά τραύματα και πιο ευάλωτα στη βία και τον εκφοβισμό.

 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο Μλάτζεν Μίλελι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του συνασπισμού «Για το μέλλον της Μπούντβα - Μπούντβα, μια ανοιχτή πόλη» για τις επερχόμενες δημοτικές  εκλογές, δήλωσε ότι ο συνασπισμός δεν θα συζητήσει έναν μετεκλογικό συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) και όπως είπε τα «δορυφορικά τους ψηφοδέλτια» ,και κάλεσε όλα τα κόμματα να κάνουν σαφή δήλωση για το θέμα αυτό.

«Απαντώντας στην πρόσκληση του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) να μιλήσει σε όλους για πιθανούς μετεκλογικούς συνασπισμούς, ο συνασπισμός μας «Για το μέλλον της Μπούντβα » θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες με ένα κόμμα που εξακολουθεί να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια ομάδα οργανωμένου εγκλήματος»  δήλωσε ο Μίκελι.

 

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Από  αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα πέρασαν σχεδόν 370.000 επιβάτες από την 1η Ιανουαρίου έως τις 21 Απριλίου, και   είναι 45% περισσότεροι από την ίδια περίοδο του 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ για το αεροδρόμιο σύμφωνα με δελτίο Τύπου της διοίκησης του αεροδρομίου.

 

ΤΙΡΑΝΑ.  Η υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Σκιπερίας (Αλβανίας) Μιρέλα Κουμπάρου   ανακοίνωσε ότι η Σκιπερία  (Αλβανία) θα υποβάλει αίτηση για συμπερίληψη του ποταμού  Αώου (Vjosa)  στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στο πλαίσιο του προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα,

Νωρίτερα, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay επισκέφθηκε τον ποταμό μετά από πρόσκληση της Κουμπάρου  με σκοπό να τον συμπεριλάβει στον κατάλογο των τοποθεσιών που προστατεύονται από την UNESCO ως ένα από τα τελευταία άγρια ποτάμια στην Ευρώπη.

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου