Απριλίου 24, 2024

Επί Τροχάδην

 ΣΚΟΠΙΑ . Στη Σεβερνοματσεντόνιγια ψηφίζουν για πρόεδρο από τις 7:00 π.μ. Άνοιξαν 3.480 εκλογικά τμήματα .Οι κάλπες  θα κλείσουν στις 19:00, Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι  1.814.317. Αυτές είναι οι έβδομες προεδρικές εκλογές στη Σεβερνοματσεντόνιγια  από της ιδρύσεως της, Οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι επτά. Περισσότεροι από ποτέ άλλοτε. Δεν αναμένεται εκλογή προέδρου από τον Πρώτο γύρο. Στον δεύτερο αναμένεται να περάσουν η Γκορντάνα(Σιλιάνοφσκα) του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ και ο Στέβο (Πεντάροφσκι) της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας. Με κυβερνητική απόφαση η Τετάρτη έγινε Κυριακή και κηρύχθηκε μη εργάσιμη. Η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή εξέδωσε διαπιστεύσεις σε 915 ντόπιους, και 544 διεθνείς παρατηρητές και για 58 ξένους δημοσιογράφους.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο της αίτησης του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το Παρίσι αποδίδει μεγάλη σημασία στην πρόοδο στη δημιουργία μιας κοινότητας δήμων σερβικής πλειοψηφίας. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου ΆλμπΙν Κούρτι δήλωσε μετά από την τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι το Παρίσι θα υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης χωρίς πρόσθετους όρους.

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε  ότι οι μεγάλες χώρες πιέζουν και απειλούν τις μικρές χώρες  που έλαβαν την απόφαση να καταψηφίσουν το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα. Ο Βούστιτς είπε ότι θα ήταν μια ιστορικ΄ξ πολιτική επιτυχία αν υπήρχαν περισσότερες ψήφοι κατά και αποχές όσον αφορά αυτό το ψήφισμα από τις ψήφους Υπέρ.

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τον Διάλογο Μίροσλαβ Λάϊτσακ , ανακοίνωσε, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία, τη συνέχιση του διαλόγου για το δηνάριο. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν  στο επίπεδο των επικεφαλής διαπραγματευτών. Ο Λάϊτσακ ,δήλωσε ότι αναμένει οι επικείμενες συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στις Βρυξέλλες να βασίζονται σε  «πολύ συγκεκριμένες ιδέες», εκτιμώντας ότι το χάσμα μεταξύ των μερών έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια του προηγούμενου γύρου διαλόγου.

 

ΣΟΦΙΑ. Οι εργαζόμενοι στον θερμοηλεκτρικό σταθμό «Μαρίτσα Ίζτοκ 2» έκαναν σιαδήλωση διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του ΘΗΣ «Μαρίτσα Ίζτοκ 2» από την 1η Ιουλίου 2024. Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σουηδία έχουν ήδη επαναδιαπραγματευθεί τα σχέδιά τους με τις Βρυξέλλες  και δεν κλείνουν τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς τους και κατέθεσαν στη Βουλή αίτημα για τοποθέτηση συλλεκτών του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ και ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκεόργκι Γκβόζντεϊκοφ που είναι ο συντονιστής των εκλογών συζήτησαν την προετοιμασία των εκλογών για Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο . Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση ο  Γκλάβτσεφ τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα εργάζεται με αυστηρή τήρηση των απαιτήσεων της εκλογικής νομοθεσίας, για να εγγυηθεί αδιάβλητες και ελεύθερες εκλογές». 

Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει σε δεύτερη ανάγνωση τις τροποποιήσεις του νόμου για τους Βούλγαρους που ζουν εκτός Βουλγαρίας. Κατά την πρώτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από τους 116 βουλευτές, της Ευρωατλαντικής πλειοψηφίας 44 ήσαν κατά και υπήρξαν 10 αποχές.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς δήλωσε ότι η θέση του Κράτους για τη Σρεμπρένιτσα είναι γνωστή και ότι το ερώτημα για την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου είναι εάν έχει διαφορετική θέση από την επίσημη, κρατική.Ο Μιλάτοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μούσαρ, σχολιάζοντας την έκκληση 70 ΜΚΟ προς την κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα να συνυποστηρίξει το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα στον ΟΗΕ, απάντησε ότι το Μαυροβούνιο έχει κρατική θέση για το θέμα.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ Το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων στο Μαυροβούνιο αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του Μαυροβουνίου «Monstat». Οι τιμές στον τομέα των ορυχείων και λατομείων αυξήθηκαν κατά 6,1% και στη μεταποιητική βιομηχανία κατά 0,6% σε ετήσια βάση.Οι τιμές στον τομέα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και κλιματισμού παραμένουν κατά μέσο όρο στο ίδιο επίπεδο με το πρώτο τρίμηνο του 2023». Οι τιμές των βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς από το Κατάρ όπου απολαμβάνει την σύνταξη του έκανε γραπτή δήλωση περί του «πολιτικού ρεβανσισμού» ως νέα σελίδα της παράδοσης της «Βεντέτας».

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Κατόπιν αιτήματος του μέλους της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, θα πραγματοποιηθεί σήμερα έκτακτη σύνοδος της Προεδρίας της για το Κοσσυφοπέδιο. Η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς ζήτησε  χθες έκτακτη σύνοδο με μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη τη θέση της Προεδρίας σχετικά με την αίτηση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, Ο Πρόεδρος της  Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ που συμμετέχει στο Διεθνές Φόρουμ Ασφάλειας της Αγίας Πετρούπολης δήλωσε πως η κατάθεση του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ωθεί τη Βοσνία Ερζεγοβίνη προς έναν ειρηνικό διαχωρισμό.

«Είναι ειδεχθές ψέμα ότι το ψήφισμα θα προωθήσει τη συμφιλίωση. Είναι ένα κατασκεύασμα που δείχνει προπαγανδιστική πρόθεση και τίποτα άλλο. Ζητάμε μόνο να γίνει σεβαστό το γράμμα του Ντεϊτον και το γράμμα του Συντάγματος», δήλωσε και επεσήμανε ότι η Σέρπσκα δεν θέλει να αποδεχθεί τη συνεχή παραβίαση των κανονισμών. «Η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά μετά τις 2 Μαΐου. Είτε τους αρέσει είτε όχι. Στη σχέση μας, θα υπάρχειτο Σινικό Τείχος της Κίνας. Δεν θέλουμε να μοιραστούμε τον αέρα με τους Βόσνιους, πόσο μάλλον άλλες αξίες, Πόσο μάλλον ότι επιβάλουν την ετικέτα του γενοκτονικού λαού σε ένα ολόκληρο έθνος», είπε ο Ντόντικ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου