Απριλίου 15, 2024

Επί Τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε οτι η Σερβία θα προσπαθήσει μέχρι την τελευταία στιγμή να αποτρέψει την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την  Σρεμπρένιτσα και θα μεταβεί ο ίδιος στη Νέα Υόρκη. Είπε ακόμα ότι η Σερβία θα θέσει υποψηφιότητα για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.για το 2025.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο  υπηρεσιακός πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι ήταν  επαίσχυντη και σκανδαλώδης η (προεκλογική) απαγόρευση   από τις κροατικές αρχές στον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση της Σερβίας, Τζόρτζε Μιλίτσεβιτς, να καταθέσει λουλούδια στα θύματα του στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ουστάσι  στο Γιασένοβατς, και ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας θα κάνει εντονότατο διάβημα στο Ζάγκερεμπ  για αυτό το γεγονός.

 ΒΟΡΕΙΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ.  Μέλη της ειδικής μονάδας της αστυνομίας του Κούρτι χτύπησαν τον  Σέρβο Βλάντο Στεφάνοβιτς κοντά στο Ζούμπιν Πότοκ και στο νοσοκομείο χρειάστηκαν να τους κάνουν  15 ράμματα στο κεφάλι. Τον σταμάτησαν  επειδή το αυτοκίνητό του ήταν ταξινομημένο σε σερβικές πινακίδες.

Έψαξαν το αυτοκίνητό του και ζήτησαν έγγραφα. Τον κράτησαν για μισή ώρα, μετά την οποία τον άφησαν ελεύθερο.Στη συνέχεια πήγε στο σπίτι ενός φίλου του και στη συνέχεια περίπου στις 8.20 μ.μ. κατευθύνθηκε προς το καφενείο που κρατούσε ο ξάδερφός του, όταν οι Ειδικές Δυνάμεις τον σταμάτησαν ξανά και τον ξυλοκόπησαν

Μετά την επίθεση, ο Μπαμπούντοβατς   πήγε στο Ιατρικό Κέντρο όπου εξετάστηκε, έραψε τα τραύματά του και στη συνέχεια ανέφερε τα πάντα στο αστυνομικό τμήμα στο Ζούμπιν Πότοκ. «Μου είπαν ότι τις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσει μαζί μου η Αστυνομική Επιθεώρηση. Δεν φοβάμαι για τον εαυτό μου, αλλά ανησυχώ για την οικογένειά μου. Ζω εδώ και δεν θα ήθελα να έχω προβλήματα, να δεχτώ εκφοβισμό αργότερα» στην Δημόσια Τηλεόραση του Βελιγραδίου,

Ο διευθυντής του σερβικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Πέταρ Πέτκοβιτς αντέδρασε στην είδηση του ξυλοδαρμού του Βλάνταν Στεβάνοβιτς, , και δήλωσε ότι οι ξυλοδαρμοί και οι συλλήψεις των Σέρβων είναι  «προφανώς οι αξίες» που υπηρετεί και σέβεται το Κοσσυφοπέδιο και του ανοίγουν τις πόρτες στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Ζόραν Λάζοβιτς και ο πρώην επικεφαλής ειδικός εισαγγελέας Μιλιβόγιε Κάτνιτς συνελήφθησαν χθες το πρωί με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας του Μαυροβουνίου. Οι Λάζοβιτς και Κάτνιτς ως ύποπτοι για δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης και κατάχρηση εξουσίας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Το 2023 καταγράφηκε  φυσική αύξηση του πληθυσμού στο Μαυροβούνιο κατά 681 άτομα , μετά από τρία χρόνια μείωσης .Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Monstat¨», «στο Μαυροβούνιο το 2023, καταγράφηκαν 7.008 γεννήσεις και 6.327 θάνατοι», Η μείωση του πληθυσμού συνεχίστηκε στις Βόρειες Περιοχές.

Η εξέλιξη του πληθυσμού είναι θετική σε εννέα και αρνητική σε 16 δήμους. Ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών γεννήθηκε στην Ποντγκόριτσα (2.458) και ο μικρότερος στο Σάβνικ (10).

 ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση  της «Γκάλλοπ» εάν οι εκλογές γιγάντωσαν χθες το 37,4% των Βουλγάρων θα ψήφιζε στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, και το 34,2% θα ψήφιζε  στις ευρωεκλογές. Από αυτούς, στις εθνικές εκλογές το 3,5% θα ψήφιζε  «Δεν υποστηρίζω κανέναν» . Στις ευρωεκλογές αυτό  θα προτιμούσε το 3,1%. Στις εθνικές εκλογές το ΓΚΕΡΜΠ -ΕΔΔ θα συγκέντρωνε 27,4% των ψήφων, το ΣτΑ-ΔΒ το 17,9%, το ΚΔΕ 15,2%, η «Αναγέννηση» το 14,9%, το ΒΣΚ το 10,5% και το ΥΤΛ  το  5,2% των ψήφων.  Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανέθεσε στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Γκεόργκι Γκβόζντεϊκοφ τον συντονισμό των δραστηριοτήτων της προετοιμασίας και οργάνωσης «αδιάβλητων  και δημοκρατικών εκλογών» ο οποίος ήταν ιδρυτικό μέλος του «Συνεχίζουμε την αλλαγή» /

 «Θεωρώ ότι όλοι θα επικροτήσουμε την απόφαση ο Γκβόζντεϊκοφ να διευθύνει το εκλογικό επιτελείο»,  δήλωσε ο ηγέτης του  ΓΚΕΡΜΠ Μπόϊκο Μπορίσοφ.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σεβερνοματσεντόνιγια και υποψήφιος Πρόεδρος Μπουγάρ Οσμάνι συνέστησε στον συνυποψήφιο πρόεδρο Στέβο Πεντάροφοσκι να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας με τη συμμετοχή των προέδρων όλων των πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντιπολιτευόμενων, σε σχέση με την αεροπορική επιδρομή του Ιράν στο Ισραήλ. Ο «Στέβο» δεν τον άκουσε γιατί γυρίζει από χωρίου εις χωρίον λέγοντας ότι  «το VMRO-DPMNE και η υποψήφιά του για την προεδρία,»πουλάνε φυκια για μεταξωτές κορδέλες»  και «δεν είχουν ιδέα, και  κανένα σχέδιο για το τι θα κάνουν με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Η Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ είπε στους οπαδούς της ότι « Δεν υπάρχει υπερηφάνεια χωρίς εθνικά και κρατικά συμφέροντα» και ότι «η Μακεδονία είναι μέρος της Ευρώπης ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτιστικά και θα πρέπει να την  σέβονται το ίδιο με άλλα κράτη μέλη και οι υποψήφιες χώρες»

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σεβερνοματσεντόνιγια  δημιούργησε  «Επιτελείο κρίσης», το οποίο θα έχει την ευθύνη να εκκενώσει πολίτες της Μακεδονίας  από τη Μέση Ανατολή εάν είναι απαραίτητο».

 

ΤIΡΑΝΑ Ο διευθυντής του λιμανιού των Αγίων Σαράντα Αλκέτας Κέντρος ανακοίνωσε ότι «από την 1η έως τις 11 Απριλίου, 4.400 επιβάτες εισήλθαν και έφυγαν από το λιμάνι των Αγίων Σαράντα, Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ο αριθμός των επιβατών ήταν 79% υψηλότερος από την ίδια περίοδο το 2023, Συγκεκριμένα 10.193 επιβάτες εισήλθαν και αναχώρησαν τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2024 και 6.643 επιβάτες εισήλθαν και αναχώρησαν την ίδια περίοδο του 2023», είπε.

 «Από την 1η έως τις 11 Απριλίου, 5 κρουαζιερόπλοια από διαφορετικές χώρες έφτασαν στο λιμάνι μας», είπε,

Το 2024, το λιμάνι των Αγίων Σαράντα αναμένει να πιάσουν  43 κρουαζιέρες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου