Απριλίου 12, 2024

Επί Τροχάδην


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Το μέλος της τρισυπόστατης προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς απέστειλε επιστολή στις μόνιμες αποστολές, και τις αντιπροσωπείες  στα Ηνωμένα Έθνη, και τους ενημερώνει ότι το σχέδιο ψηφίσματος, που κυκλοφόρησε  στον ΟΗΕ, από την αποστολής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και προτείνει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να καθιερώσει την 11η Ιουλίου ως «διεθνή ημέρα μνήμης για τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα το 1995», δεν έχει ποτέ συζητηθεί και δεν έχει συμφωνηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ενημερώνει τις χώρες μέλη,  «σχετικά με τις  κατάφωρες παραβιάσεις της νομοθεσίας της  Βοσνίας-Ερζεγοβίνης  από το μόνιμο αντιπρόσωπο της  Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στον ΟΗΕ, Ζλάταν Λαγκουμντζίγια». Η κ. Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, ζητά το ψήφισμα να μην περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να μην συζητηθεί και να μην ψηφιστεί. Η επιστολή της κ. Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς κυκλοφόρησε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Σερβίας στον ΟΗΕ, Νεμάνια Στεφάνοβιτς, ο οποίος δήλωσε ότι η επιστολή δεν μπορούσε να διανεμηθεί στον ΟΗΕ από την αποστολή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, η οποία έχει καταληφθεί  από «μία  από τις εθνοτικές ομάδας στη χώρα αυτή».

Με την επιστολή της, η κ.Τσβιγιάνοβιτς προειδοποίησε τις χώρες μέλη ότι «χειραγωγούνται» στην  ψήφιση ενός  ψηφίσματος που θα έσυρε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που θα το ψηφίσουν στην κατάργηση  των νόμιμων διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης όσον αφορά τις εμφανίσεις και τις δραστηριότητες σε διεθνείς οργανισμούς. «Τέτοιοι χειρισμοί υπονομεύουν την ίδια την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέϊτον και τον συμβιβασμό και υποκινούν τη μισαλλοδοξία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ο Τσβιγιάνοβιτς στην επιστολή.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δήλωση του «Κουϊντέτου»  για το μποϊκοτάζ από τους Σέρβους. του δημοψηφίσματος  της 21ης Απριλίου είπε ότι οι χώρες, οι οποίες επικρίνουν τη επειδή κάλεσε σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας , «θα πρέπει να ντρέπονται για τέτοιους ισχυρισμούς», υπενθυμίζοντας ότι μόνο το 3,4% των πολιτών προσήλθαν στις δημοτικές εκλογές στο βορρά πέρυσι.

"Όπως είπε, « ο Κούρτι  οργάνωσε εκλογές στις οποίες προσήλθε το 3,4% των πολιτών και πριν από αυτό συνέλαβε Σέρβους, άλλους παρενόχλησε, άλλους ξυλοκόπησε, πολλοί τραυματίστηκαν και στη συνέχεια οργάνωσε λαμπρές εκλογές με 3,4% συμμετοχή. Αλλά, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Μας είπαν απλά δεχτείτε να συμμετάσχετε στον διάλογο και θα παραιτηθούν. Όταν δεχτήκαμε, μας είπαν δεν θα παραιτηθούν. Μετά από αυτό, το «Κουϊντέτο»  μας είπε ότι οι Σέρβοι θα πρέπει να υποβάλουν αναφορές, και ότι  ήταν απαραίτητο να συγκεντρωθούν οι υπογραφές του 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.Και όταν, με όλες τις απάτες του Κούρτι,  μαζέψαμε  αυτές τις υπογραφές, δεν παραιτήθηκαν αλλά πάμε  σε δημοψήφισμα, όπου απαιτείται 50% συν 1 ψήφος, αλλά εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους από το παράθυρο 862 αλβανοί που εκαναν μεταδημότευση στον Βορρά», σημείωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Η «Σερβική Λίστα» αντέδρασε σε όλα αυτά και επεσήμανε ότι οι εκλογές αυτές δεν έχουν νόημα, διότι οι Σέρβοι δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν την τρομοκρατία.

Τους λέω΅Ντροπή σας. Κοιτάξτε στον καθρέφτη, ψεύτες», είπε ο Βούτσιτς.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Μετά από τη  συνάντηση  των ηγεσιών της Σερβίας και της «Ρεπούμπλικα Σέρπσκα» στην Κρατική «Βίλλα Μιρ» ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το ψήφισμα της «Σρεμπρένιτσα» προγραμματίζεται  για τις 2 Μαΐου με αλλαγή στη διαδικασία ψηφοφορίας. «Έχουν βρει ένα «τέχνασμα» για να κάνουν την ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία αντί για την πλειοψηφία  των δύο τρίτων» , είπε και πρόσθεσε ότι το σχέδιο πιθανότατα θα υποβληθεί στον ΟΗΕ στις 17 Απριλίου . Με τα ως τώρα δεδομένα  ο μεγαλύτερος χωρών θα απέχουν. Όσοι απέχουν δεν υποστηρίζουν το ψήφισμα ή οποιαδήποτε άλλη γενική νομική πράξη», δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος;. Ο  Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η πρόταση ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα υπογράφεται από τη Γερμανία και τη Ρουάντα με την υποστήριξη των αποστολών 15 άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης  της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η υποστήριξη του ψηφίσματος από την Βοσνία Ερζεγοβίνη   παραβίασε τη Συμφωνία του Ντέϊτον, το Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και όλες τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ειρήνη στη χώρα αυτή, δεδομένου ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα όχι μόνο δεν συμμετείχε σε αυτήν, αλλά δεν ζητήθηκε καν η γνώμη της. Το ψήφισμα δείχνει ότι «οι μουσουλμάνοι δεν θέλουν ειρήνη».

Ο Ντάτσιτς υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν ήθελε να συζητήσει την 25η επέτειο της επίθεσης κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή της Σερβίας. «Το επιχείρημα ήταν «ας μην σταθούμε σε θέματα από το παρελθόν». Και η Σρεμπρένιτσα ήταν πριν από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Συνέβη το 1995, αλλά το επιχείρημα «ας μην σταθούμε σε θέματα από το παρελθόν», δεν αφορά στην Σρεμπρένιτσα ή δήλωσε ο Ντάτσιτς».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλ δήλωσε ότι οι συναντήσεις και οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στο σερβικό κοινοβούλιο, «είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να συνεχιστούν», και τόνισε ότι «στη διεθνή κοινότητα δεν αρέσει η ιδέα ενός πιθανού μποϊκοτάζ των δημοτικών  εκλογών».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Πέταρ Πέτκοβιτς μίλησε με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Γαλλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, Ρενέ Τροκόζ, στον οποίο παρουσίασε σε μια σειρά μονομερών και παράλογων κινήσεων που έχει κάνει η Πρίστινα το προηγούμενο διάστημα, και οι οποίες καθιστούν τη ζωή των Σέρβων στην επαρχία αδύνατη και μη βιώσιμη. Ο Πέτκοβιτς επεσήμανε τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η Πρίστινα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση των ψευδοδημάρχων του Κούρτι , με στόχο το  δημοψήφισμα να αποβεί άκυρο , και επεσήμανε  ότι, εκτός από την αποπομπή του δημάρχου, απαιτείται η διάλυση των τοπικών συνελεύσεων και η παραίτηση των δημοτικών συμβούλων. Ο Πέτκοβιτς επεσήμανε ότι έχουν περάσει 11 χρόνια και περισσότερες από 4.000 ημέρες από τότε που η Πρίστινα αρνείται να εκπληρώσει την κύρια υποχρέωσή της  να σχηματίσει την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων, ενώ το Βελιγράδι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του από το διάλογο.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ.Ο Γερμανός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια Μανουέλ Ζάρατσιν, ο οποίος επισκέπτεται την Πρίστινα, δήλωσε ότι «το Βερολίνο δεν έχει ακόμη τελική θέση σχετικά με το εάν η δημιουργία της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων  αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Πρίστινα  στο Συμβούλιο της Ευρώπης». Ο Ζάρατσιν, τόνισε αλλά  ότι «η μη δημιουργία της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων  ZSO κλείνει τον δρόμο προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ότι η χώρα του «δεν θα υποστηρίξει καμία μορφή υπονόμευσης της ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου». Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Νταρτάν Μολιτσάϊ δήλωσε ότι η ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σημαντική, αλλά, «θα ήταν εθνική προδοσία εάν σε αντάλλαγμα για την ένταξη αυτή παραχωρούνταν αυτονομία στους σερβικούς δήμους στο βορρά». 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ «Η μόνη απάντηση στις απόπειρες γενοκτονίας του σερβικού λαού, στην κατάληψη του Κοσσυφοπεδίου, στο σπάσιμο της ιστορίας μας, στην απώλεια της ταυτότητας μας, είναι η Πανσερβική Συνέλευση του Αγίου Γεωργίου Đurđevdan. Υπάρχουν λίγοι από εμάς που δεν θα είμαστε εκεί, και θα είμαστε πολλοί όταν συναντηθούμε» δήλωσε  ο ηγέτης του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος   Μίλαν Κνέζεβιτς. Κορυτσά ζητούν από τις αρχές της πΓΔΜ να συνεργαστούν στη διερεύνηση της διπλής δολοφονίας

 ΤΙΡΑΝΑ . Σε διαδήλωση που διοργανώθηκε στην Πρωτεύουσα της Σκιπερίας  (Αλβανίας) από κόμματα της αντιπολίτευσης με αίτημα την αποπομπή του δημάρχου, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το δημαρχείο. Οι διαδηλωτές που απαιτούσαν  την αποπομπή του δημάρχου των Τιράνων Έριον Βελιάϊ λόγω της συμμετοχής του  σε εκτεταμένη  διαφθορά, πέταξαν  βόμβες μολότοφ προς την κατεύθυνση του  Δημαρχείου. Η διαμαρτυρία ακολούθησε τη σύλληψη αρκετών διευθυντών και πρώην διευθυντών Δημοτικών  επιχειρήσεων  από το ΣΠΑΚ  με την κατηγορία  της διαφθοράς, του ξεπλύματος χρήματος και στημένους διαγωνισμούς.

Η αντιπολίτευση πιστεύει  ότι ο Βελιάϊ είναι ο «Πάντρε Παντρόνε» της Δημοτικής Μαφίας και εμπλέκεται σε όλες  πράξεις διαφθοράς που διερευνώνται από την Ειδική Εισαγγελία

Η Εισαγγελία της Κορυτσά επέκτεινε  την έρευνά τους για τις δολοφονίες των αδελφών Μάρτιν και Αντρέ Ολντάσι, το 2020 στην Σεβερνοματσεντόνιγια.

 ΣΌΦΙΑ. Η Εθνοσυνέλευση θα συζητήσει σήμερα σε δεύτερη ανάγνωση νομοσχέδιο για την τροποποίηση και συμπλήρωση του νόμου περί κρατικού προϋπολογισμού για το 2024. Οι τροπολογίες αφορούν την καταβολή των Δώρων Πάσχα  ύψους 100 Λέβων σε 534.000 συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 526 Λέβων, που είναι το όριο φτώχειας στη χώρα.Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε από το (Ευρωατλαντικό) ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ και το (τουρκοφιλελέ) ΚΔΕ .

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας έστειλε το Σώμα Ελέγχου στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου «Άγιος Παντελεήμων» στο Βουκουρέστι, όπου 20 ασθενείς πέθαναν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Η εισαγγελία  του Βουκουρεστίου άσκησε δίωξη μετά από αναφορά από έναν από τους διευθυντές του νοσοκομείου σχετικά με τον ύποπτο θάνατο ασθενών που νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο  διευθυντή του νοσοκομείου, κατήγγειλε  ότι είχε πληροφορίες από ανώνυμη νοσηλεύτρια ότι κατά την περίοδο 4-7 Απριλίου στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου  20 άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα κακής χορήγησης ενός φαρμάκου.

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου