Απριλίου 11, 2024

Επί Τροχάδην


ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Οι πρεσβείες των χωρών του Κουϊντέτου  και η Πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κοινή τους δήλωση κάλεσαν την «Σερβική Λίστα»  και όλα τα άλλα κόμματα που κάλεσαν τους Σέρβους να μποϋκοτάρουν την ψηφοφορία για την απόλυση των ψευτοδημάρχων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να επανεξετάσουν τις θέσεις τους» και τόνισαν ότι «το μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας της 21ης Απριλίου δεν θα ωφελήσει τους Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο». Οι Πρεσβείες κάλεσαν τους Σόρβους να συμμετάσχουν, «στην προώθηση της αποτελεσματικής και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», (όπως προφανώς εγινε στις προηγούμενες εκλογές όπου προωθήθηκε  η αποτελεσματικής και αντιπροσωπευτικής δημοκρατία από το 3,7% των εγγεγραμμένων). Οι πρεσβείες τόνισαν ότι  «η δημοκρατική συμμετοχή είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα εκλεγμένα θεσμικά όργανα εκπροσωπούν τον πληθυσμό που υπηρετούν». Ότι «η ψήφος είναι μια κρίσιμη ελευθερία για τις δημοκρατικές κοινωνίες», ότι, «οι εκλογές στις 23 Απριλίου του περασμένου έτους δεν παρείχαν μακροπρόθεσμη πολιτική λύση για τους τέσσερεις δήμους» και ότι,  «η αντιπροσωπευτική διοίκηση στο βορρά θα αποκατασταθεί όταν διεξαχθούν δημοτικές εκλογές με την ενεργό συμμετοχή όλων των κοινοτήτων».

 Οι πρεσβείες των χωρών του Κουϊντέτου  και η Πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των πολιτών και να ενεργήσει επαγγελματικά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η ΕΕ ενθαρρύνει τους Σέρβους να συμμετάσχουν στην απογραφή του Κούρτι. Η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εξέφρασε χθες τη λύπη της Ένωσης, για το κάλεσμα προς τους  Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να μποϋκοτάρουν την απογραφή του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για την απόφαση της «Σερβικής Λίστας» να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την αποπομπή των ψευτοδημάρχων σε τέσσερεις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Η Μασράλι δήλωσε ότι «προκαλεί λύπη  η απόφαση των εκπροσώπων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου να ενθαρρύνουν τους Σέρβους να μην συμμετάσχουν στην απογραφή», και πρόσθεσε  ότι «τα δεδομένα που συλλέγονται από την απογραφή είναι σημαντικά για τη χάραξη πολιτικής, ειδικά για τις ανάγκες διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων».

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο βουλευτής του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος καθηγητής Ζόραν Ντράγκισιτς υπέβαλε χθες στο σερβικό κοινοβούλιο πρόταση νόμου  για την κατάργηση του υφιστάμενου νόμου για την απαγόρευση κατασκευής πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην (τέως) Γιουγκοσλαβία.

Η πρόταση για άρση της απαγόρευσης κατασκευής πυρηνικών σταθμών στη Σερβία έρχεται μόλις μία ημέρα μετά το τέλος της επίσκεψης του Σέρβου προέδρου Βούτσιτςστη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα από τα κύρια θέματα ήταν η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ειδικά στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Όπως εξήγησε ο Ντράγκισιτς, αυτός ο νόμος, που κληρονόμησε η Σερβία από τη ΣΟΔΓ και στη συνέχεια από την ΟΔΓ, δεσμεύει τα χέρια της Σερβίας στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Προεδρεύων του ΟΑΣΕ και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εμπορίου της Μάλτας Ίαν Μπόργκε, συνοψίζοντας την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, δήλωσε ότι μετέφερε στους ηγέτες της Σερβίας το μήνυμα ότι μόνο μέσω του διαλόγου μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις, με τρόπο που όχι μόνο να διατηρεί την ασφάλεια, αλλά και να την ενισχύει ενεργά.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς .πριν από συνάντηση με τον Προεδρεύοντα  του ΟΑΣΕ, Γιαν Μπόρτζα, στην «Βίλα Μιρ» είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι υπερήφανος για τα αποτελέσματα της Σερβίας, αλλά είπε ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) Κρίστιαν Μίτσκοσκι τον οποίο καλεί δεν τηλεμαχία ο Πεντάροφσκι είπε στους δημότες του Βασίλεβο  ότι ο Στέβο (Πεντάροφσκι) «για πέντε χρόνια ήταν άφαντος, και δεν ήρθε ποτέ να ρωτήσει ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πολίτες, Και τώρα, πριν από τις εκλογές, παριστάνει τον πρωτοεμφανιζόμενο σαν να μην έχει προϊστορία για περισσότερα από 30 χρόνια ως σύμβουλος προέδρων, πρωθυπουργών, υπουργών, βουλευτής, και προέδρος. Τώρα θα έρθει «κοντά στον πολίτη» και θα πει, « συγγνώμη που έχουμε αμαρτήσει, αυτά τα 4-5 χρόνια αν κάναμε λάθος και παρακαλώ  δώστε μας μια ευκαιρία». Ο «Στέβο» σε συγκέντρωση στο Καβαντάρτσι  απάντησε: «Θα νικήσουμε τον Μίτσκοσκι από τον πρώτο γύρο, δεν θα υπάρξει ανάγκη για δεύτερο γύρο». Ο «Στέβο» είπε ότι  τα τελευταία πέντε χρόνια μαζί με τους συνεργάτες του έκανε 80.000 χιλιόμετρα και επισκέφθηκε κάθε Δήμο, και οικισμό και ότι το γραφείο του, «ήταν ανοιχτό σε όλους, και τον επισκέφθηκαν 4.500 πολίτες». Από το Νεγκότινο ο «Στέβο» είπε ότι ενώ αυτός έχει επάγγελμα που το ασκούσε πριν γίνει Πρόεδρος ο Μίτσκοσκι  από το είκοσι του ζεί σε βάρος του Κόμματος και του Κράτους. «Από τα είκοσί του βρίσκεται στην κοπριά του κράτους και του κόμματος από τότε που ήταν στην Ένωση Νέων Δυνάμεων», είπε. Ο αντιπρόεδρος του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της 4ης εκλογικής περιφέρειας Αλεξάνταρ Νικόλοσκι σε προεκλογική συγκέντρωση στο δήμο της Στρώμνιτσα είπε ότι η υποψήφια στην Περιφέρεια πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής  Γιοβάνα Τρετσένσκα  «παίρνει πολλά χρήματα από το Ίδρυμα Σόρος για να μιλάει  για γονέα 1 και γονέα 2» «.Για το VMRO-DPMNE αυτό είναι απαράδεκτο. Οι άνδρες είναι άνδρες. Οι γυναίκες είναι γυναίκες, και οι γονείς είναι γονείς και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει, και κανένα ίδρυμα, κανένα χρήμα, και καμία ψυχή που πωλείται όπως αυτές των Σοσιαλδημοκρατών δεν θα το αλλάξει αυτό». Η Μπίλιανα Βάνκοβσκα, προεδρική υποψήφια της «Λέβιτσα» (Αριστεράς), μαζί μ ετον αντιπρόεδρο της Ρετζέπ Ισμαήλ μιλάει «για τη Μακεδονία, για τους Μακεδόνες» για «ένα νέο Σύνταγμα». «Να μην γίνουμε ενοικιαστές στην πατρίδα μας. Ας πάρουμε πίσω τη Μακεδονία» είπε και τόνισε  ότι «θα τερματίσει τις  συμφωνίες που δεν έκαναν τίποτα καλό στην Μακεδονία». «Δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη από κανέναν που είμαστε Μακεδόνες», είπε. Από το Στιπ ο υποψήφιος πρόεδρος του «ΖΝΑΜ» Μαξίμ Ντιμιτριέφσκι είπε ότι «η Μακεδονία  χρειάζεται έναν πρόεδρο που θα ενώσει,τον μακεδονικό λαό και τους πολίτες στο σύνολό τους». «Στόχος μας δεν είναι να διαιρέσουμε τους πολίτες με πολιτική, θρησκευτική ή οποιαδήποτε άλλη βάση, στόχος μας είναι να τους ενώσουμε»,

 ΠΑΡΙΣΙ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ ενημέρωσε Γάλλους γερουσιαστές ότι ο Κρίστιαν Σμιτ προσπαθεί να μεταβάλει  τη συνταγματική τάξη στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τους προειδοποίησε ότι αν ο Σμιτ παρέμβει στο ζήτημα της Δημόσιας ιδιοκτησίας, η Σέρπσκα  δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να κηρύξει την ανεξαρτησία της. «Το σημαντικό είναι ότι σήμερα μιλήσαμε με ανθρώπους που θέλουν να  ακούσουν, κάτι που δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Είμαι ευγνώμων σε αυτήν την ομάδα γερουσιαστών, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά κόμματα, διότι ήθελαν να ακούσουν για την κατάσταση . Σύντομα θα έρθουν στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και θα μιλήσουν και με άλλους παράγοντες εκεί. Παρουσιάσαμε τις απόψεις μας και είπαμε ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη πρέπει να επιστρέψει στο Σύνταγμα του Ντέίτον, να σταματήσει ο εξωθεν παρεμβατισμός και οι ξένοι να αποσυρθούν», δήλωσε ο Ντόντικ στην RTRS μετά από τη συνάντηση με τους  γερουσιαστές.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Σέρβος υπουργός Ασφαλείας  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Νέναντ Νέσιτς  δήλωσε  ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν λειτουργεί» και πρόσθεσε ότι «η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δεν θα αποδεχθεί την ενοποίηση και τον συγκεντρωτισμό της Βοσνίας Ερζεγοβίνης».

«Υποστηρίζουμε το σεβασμό του Ντέιτον και της  συνταγματική τάξης του Ντέϊτον» δήλωσε και τόνισε ότι «η Βοσνία Ερζεγοβίνη  μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο  συμφωνίας μεταξύ των τριών συστατικών  λαών και των δύο οντοτήτων», επισημαίνοντας ότι «όλα τα άλλα οδηγούν σε ειρηνική διάλυση».

 ΣΟΦΙΑ. Μετά από πρόταση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  υπέγραψε διάταγμα για την απομάκρυνση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Ζίβκο Κότσεφ. Το διάταγμα ως λόγους αναφέρει  τη «σοβαρή παραβίαση του νόμου» και «πράξεις πουέβλαψαν το κύρος του υπουργείου».”

Το Εισαγγελικό Σώμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου μελετά την αναφορά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ατανάς Σλάβοφ ότι ανώτεροι δικαστικοί άσκησαν πίεση στον Κότσεφ να παραιτηθεί. 

Τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών θα εκτελεί ο Ντιμίταρ Κανγκαλτζίεφ, μέχρι τώρα αναπληρωτής γενικός γραμματέας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

 Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 14:00,  την πρώτη της συνεδρίαση . Στην  ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται 10 θέματα. 

Ο Πρόεδρος  Ρούμεν Ράντεφ δεν θα είναι στην Σόφια. Πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας  στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους για να συμμετάσχει  στην ένατη συνόδου κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην οποία συμμετέχουν εκτός από τη Βουλγαρία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία,η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η  Ουγγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία και η  Ελλάδα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. «Στόχος της  συμμαχία μεταξύ των δύο κυβερνώντων κομμάτων της Ρουμανίας, του Εθνικού Φιλελεύθερου (PNL) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), είναι να κερδίσουν στις εκλογές της 9η Ιουνίου τουλάχιστον 17 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» , δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος του PNL Ράρες Μπόγκνταν στην Τ/Ο «Ντίτζι 24». Η Ρουμανία έχει 33 ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χθες έληξε η προθεσμία κατάθεσης των ψηφοδελτίων που θα δημοσιευθούν σήμερα. Στις 29 Απριλίου λήγει η προθεσμία για αλλαγές στα ψηφοδέλτια  και στις 30 Απριλίου θα καθοριστεί ο αριθμός των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων, που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Έντι Ράμα από σήμερα βρίσξεται σε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία. Θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν την Παρασκευή στη 1 μ.μ.

ΤΙΡΑΝΑ. Στην Επισκοπή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 30 χρόνια από το περιστατικό στο οποίο σκοτώθηκαν δύο Αλβανοί στρατιώτες .Κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, εκτός από τις αλβανικές σημαίες, το πλήθος σήκωσε  επίσης τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», καθώς και τη σημαία του Κοσσυφοπεδίου, με τα διακριτικά του ΟΥΤΣΕΚΑ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Αντρίγια Μάντιτς δήλωσε, σχολιάζοντας την κατάσταση γύρω από τη σταθερότητα και τη λειτουργία της κυβέρνησης υπό το φως της διαμάχης μεταξύ του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα» και του Δημοκρατικού Μαυροβουνίου, ότι δεν ανησυχεί για τη σταθερότητα της κυβέρνησης. «Νομίζω ότι όλοι έχουμε συγκεντρωθεί γύρω από έναν μεγαλύτερο στόχο, και όχι στην πολιτική προσωπικού. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το Μαυροβούνιο, να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών, να εδραιώσουμε το κράτος δικαίου. Το Μαυροβούνιο θα είναι μια πιο ευτυχισμένη χώρα.Γι 'αυτό δεν ανησυχώ για τη σταθερότητα της  Κυβέρνηση. Πιστεύω επίσης ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μιλόϊκο Σπάϊτς θα διατηρήσει την εμπιστοσύνη που της έδωσε ο λαός και ότι θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της θητείας, έτσι ώστε σε ορισμένες επόμενες εκλογές να μπορέσουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε ο Μάντιτς Όταν ρωτήθηκε για την αναδόμηση  της κυβέρνησης, ο Μάντιτς είπε ότι «πιστεύει ακράδαντα ότι θα γίνει τον Ιούνιο».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου