Απριλίου 28, 2024

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου

 

ΒΕΛΙΓΡΆΔΙ 28.04.2024  Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε στις 30 Απριλίου ότι μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου.
 Αυτόν τον μήνα, υποβλήθηκε σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ ζητώντας να ανακηρυχθεί η 11η Ιουλίου Διεθνής "μέρα Μνήμης για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα το 1995 και καταδικάζοντας την άρνηση της γενοκτονίας και την εξύμνηση των εγκληματιών πολέμου. 

Η Σύνοδος τηςΓενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που είχε προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου, η οποία αναμενόταν να ψηφίσει για το προτεινόμενο ψήφισμα, αναβλήθηκε. 
 Σε συνέντευξή του σε σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο , ο Ντάτσιτς ανέφερε ότι η Ρωσία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σλοβενία, η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αμφισβήτησε το αίτημα και η Μάλτα ζήτησε κλειστή συνεδρίαση.
 Ο Ντάτσιτς σημείωσε ότι στη συνάντηση θα παρευρεθεί διαδικτυακά η Σέρβα εκπρόσωπος της τριμελούς Προεδρίας της Βοσνίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, καθώς και εκπρόσωπος των Βοσνίων, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος.
 
 ΒΕΛΙΓΡΆΔΙ 28.04.2024 
 Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρόεδρος της Βοσνιακής Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ μίλησαν σήμερα στο Βελιγράδι για το ψήφισμα σχετικά με τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, που πρόκειται να ψηφιστεί τον Μάιο, και αποφάσισαν να οργανώσουν το Συμβούλιο του Σερβικού Λαού αμέσως μετά την ψηφοφορία, στον ΟΗΕ ανέφερε η σερβική Δημόσια τηλεόραση 
 Ο πρεσβευτής της Βοσνίας στον ΟΗΕ, Zlatko Lagumdzija, δήλωσε νωρίτερα ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 6 Μαΐου. Ο Ντόντικ ζήτησε από τον Σέρβο πρόεδρο να αναβληθεί και να οργανωθεί αμέσως μετά την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος το προηγουμένως ανακοινωθέν Πασχαλινό Συμβούλιο του σερβικού λαού, που ενώνει τους πολίτες της Σερβίας και της Δημοκρατίας Σέρπσκα, έτσι ώστε "ο σερβικός λαός να μπορέσει να προσφέρει μια ισχυρή απάντηση στην πιο σοβαρή ηθική, νομική και πολιτική έκπτωση που στοχεύει σε αυτόν". 
 Ο Vucic αποδέχθηκε την πρόταση του Dodik και η ακριβής ημερομηνία για τη διοργάνωση του Συμβουλίου θα διευκρινιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος. 
 Ο Σέρβος πρόεδρος ενημέρωσε τον Ντόντικ για τις ενέργειες της Σερβίας και της σερβικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ για την ψηφοφορία. Τόνισε ότι "η κατάσταση για τον σερβικό λαό είναι πολύ δύσκολη και περίπλοκη και είναι αρκετά σαφές ότι οι μεγάλες δυτικές χώρες θα προσπαθήσουν να υιοθετήσουν το ψήφισμα με κάθε κόστος". Σύμφωνα με τα λόγια του, η Σερβία έχει επενδύσει "τις μέγιστες προσπάθειες για την προστασία όχι μόνο των ζωτικών συμφερόντων του σερβικού λαού, αλλά και της αλήθειας και του διεθνούς δικαίου". 
 Ο Vucic και ο Dodik θα συναντηθούν ξανά την 1η Μαΐου στο Βελιγράδι για να συζητήσουν κοινά οικονομικά σχέδια και άλλους τύπους συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου