Μαρτίου 28, 2024

Επί Τροχάδην

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφαλείας, (ΒΙΑ) και Γερουσιαστής της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  Αλεξάνταρ Βούλιν, σε μια δραματική  δήλωση είπε ότι «Υπάρχουν άνθρωποι στο περιβάλλον του προέδρου Βούτσιτς που εργάζονται για τη CIA». Ο Βούλιν, είπε ότι ο Βούτσιτς είναι ενήμερος για τη δράση αυτών των πρακτόρων «που δεν εργάζονται για το καλό της  Σερβίας ,  αλλά εργάζονται εναντίον της Σερβίας και του Προέδρου Βούτσιτς σύμφωνα με οδηγίες από ξένες υπηρεσίες»  και κάλεσε τον σερβικό λαό όπου κι αν ζει, «να συσπειρωθεί  και να σταθεί στο πλευρό του προέδρου». Σχολιάζοντας τις « ισχυρές πιέσεις» και την απειλή  κατά  των ζωτικών συμφερόντων της Σερβίας και της Σέρπσκα και ολόκληρου του σερβικού λαού», είπε.

«Θα προσπαθήσουν να περάσουν από τον ΟΗΕ ένα ψήφισμα ότι η Σερβία είναι γενοκτονική και ότι οι Σέρβοι είναι γενοκτόνοι. Θα προσπαθήσουν να συλλάβουν τον Μίλοραντ Ντόντικ. Θα προσπαθήσουν να καταργήσουν το δηνάριο στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. Θα προσπαθήσουν να συλλάβουν τους ανθρώπους που δεν σέβονται τις αποφάσεις του Σμιτ. Θέλουν να καταστρέψουν, τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και να τη μειώσουν στο επίπεδο της τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ο Βούλιν είπε ότι κάποιοι προσπαθούν να οργανώσουν συνάντηση του Βούτσιτς με τον Σμιτ, ότι η Σερβία αντιμετώπισε κυρώσεις για την αγορά ενός ρωσικού ηλεκτρονικού συστήματος αντι-Ντρόουν  που καταρρίπτει τα «Ντρόουν  που παρέχονται από τη Δύση στους Σίπταρους. Ο Βούλιν είπε και ότι ο Βούτσιτς δεν έχει καμιά σχέση με το επεισόδιο στη Μπάνιτσα,  και τόνισε ότι , «ο Πρόεδρος  Βούτσιτς έχει τη δύναμη και το θάρρος να αγωνιστεί εναντίον τους».

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔI. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε  ότι η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) να αποδεχθεί τη σύσταση της εισηγήτριας  Ντόρας Μπακογιάννη που συνέστησε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης «είναι επαίσχυντη» και  «αποτελεί απόδειξη του τέλους του διεθνούς δικαίου». Η  πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης του ενέκρινε χθες την έκθεση της Μπακογιάννη με 41 ψήφους  υπέρ , 4 κατά και μία αποχή.

«Η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής  σχετικά με τη σύσταση για την ένταξη τΚοσσυφοπεδίου στο Συμβουλίο της Ευρώπης είναι επαίσχυντη και σκανδαλώδης. Παραβιάζει όλες τις αρχές στις οποίες βασίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης, διότι για πρώτη φορά έχει προταθεί η αποδοχή εδαφών που δεν είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών και δεν αναγνωρίζονται διεθνώς», ανέφερε ο Ντάτσιτς σε γραπτή δήλωση και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή «απειλεί και παραβιάζει» την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας και αποτελεί «άλλη μια απόδειξη της κατάρρευσης και του τέλους του διεθνούς δικαίου».

Το επόμενο βήμα είναι η ψηφοφορία  στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβούλιου της Ευρώπης για την υποψηφιότητα του Κοσσυφοπεδίου στα μέσα Απριλίου, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων . Εάν η Συνέλευση υιοθετήσει το αίτημα, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Επιτροπή Υπουργών, η οποία θα μπορούσε να ψηφίσει για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα μέσα Μαΐου. 

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κινήματος στη Σερβία Βλαντιμίρ Μέτζακ δήλωσε χθες στο Πάντσεβο ότι πιστεύει ότι η Σερβία δεν θα εγκαταλείψει το Συμβούλιο της Ευρώπης επειδή θα ήταν «σαν να πυροβολούσε τον εαυτό της στο δεξί και αριστερό πόδι και στο κεφάλι».

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε συνομιλίες χθες στο Βελιγράδι με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, καθώς και με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ, Εμανουέλε Γιόφρε.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος Βούτσιτς  έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram ότι είχε μια μακρά και ανοιχτή συνομιλία με τους πρεσβευτές των πέντε χωρών.

Το θέμα συζήτησης ήταν η πολιτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.Τις τελευταίες 10 ημέρες, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας σε επίπεδο επικεφαλής διαπραγματευτών, με θέμα την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της απόσυρσης του δηναρίου ως μέσου πληρωμής στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και ένας νέος γύρος διαλόγου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε χθες τηλεφωνικά  με τον Πρόεδρο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ και επεσήμανε ότι οι προετοιμασίες για τη Μεγάλη Πασχαλινή Σύνοδο των Σέρβων πηγαίνουν καλά. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέχρι τότε θα έχει προετοιμαστεί ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών και χρήσιμων αποφάσεων για τον σερβικό λαό. Στις 5 και 6 Μαΐου στο Βελιγράδι , θα πραγματοποιηθεί η Μεγάλη Πασχαλινή Σύνοδος των Σέρβων της Σερβίας και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.

ΧΑΓΗ.  Ο ««ΟΥΤΣΕΚΑ» απήγαγε και σκότωσε Σέρβους πολίτες». Ο διπλωμάτης των ΗΠΑ Σον Μπερνς κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου εγκλημάτων του «ΟΥΤΣΕΚΑ»  στη Χάγη ότι μέλη του «ΟΥΤΣΕΚΑ» απήγαγαν και σκότωσαν Σέρβους πολίτες το 1998-99. Ο Μπερνς, ήταν τότε επικεφαλής της Αποστολής Διπλωματικών Παρατηρητών του Κοσσυφοπεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών (KDOM), και κατέθεσε  στη δίκη των τότε ηγετών του «ΟΥΤΣΕΚΑ» Χασίμ Θάτσι, Κάντρι Βέσελι, Ρέντζεπ Σελίμι και Γιακούπ Κράσνικι. Ο μάρτυρας είπε ότι ο ίδιος είχε δει «αιχμάλωτους Σέρβους» σε διάφορες ελεγχόμενες από τον «ΟΥΤΣΕΚΑ» τοποθεσίες ΠΟΥ ήταν «αγρότες και αγρότες τους οποίους μόλις είχαν συλλάβει ».

«Όταν η αποστολή των ΗΠΑ προσπαθούσε να επιτύχει την απελευθέρωση των απαχθέντων από τους πρεσβύτερους του «ΟΥΤΣΕΚΑ», ισχυρίστηκαν ότι οι Σέρβοι πολίτες ήταν οπλισμένοι και μαχητές», δήλωσε ο Μπερνς.

Ο δικαστής Christophe Barte ρώτησε τον μάρτυρα αν ο «ΟΥΤΣΕΚΑ»  είχε σκοτώσει μερικούς από τους απαχθέντες Σέρβους πολίτες.«Ναι», απάντησε ο Μπερνς.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. «Το Κοσσυφοπέδιο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη  στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τη σημερινή ψηφοφορία στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι. «Σήμερα, η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της PACE έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το Κοσσυφοπέδιο. Η γνωμοδότηση επιβεβαιώνει ότι το Κοσσυφοπέδιο πληροί όλες τις προϋποθέσεις προσχώρησης και συνιστά να κληθεί το Κοσσυφοπέδιο να προσχωρήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως κράτος», δήλωσε ο Κούρτι, προσθέτοντας ότι η υποψηφιότητα του Κοσσυφοπεδίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα ψηφιστεί στα μέσα Απριλίου.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. «Δεν υπήρξαν κοινές δραστηριότητες μεταξύ της ΚΦΟΡ και της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε η KΦΟΡ σε γραπτή ανακοίνωσε με αφορμή τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Πρίστινα Σέμσι Σίλια, ο οποίος δήλωσε ότι «μέλη της KSF συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου».Στη γραπτή ανακοίνωση της ΚΦΟΡ  σημειώνεται  ότι «Οποιαδήποτε ανάπτυξη της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο απαιτεί τη συγκατάθεση του Διοικητή της ΚΦΟΡ» και ότι «Αναμένουμε έγκαιρες διαβουλεύσεις για οποιαδήποτε ενέργεια της Δύναμης Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου ή της Αστυνομίας Κοσσυφοπεδίου που θα μπορούσε να επηρεάσει την περιφερειακή ασφάλεια», και ότι  «δεν υπήρξαν κοινές δραστηριότητες μεταξύ της ΚΦΟΡ και της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου. Η Συμβουλευτική και Ομάδα Συνδέσμου του ΝΑΤΟ – η οποία αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από την ΚΦΟΡ – συνεχίζει την υποστήριξή της για την περαιτέρω ανάπτυξη των οργανισμών ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο, μέσω δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων, συντονισμού εκπαίδευσης και κατάρτισης, σύμφωνα με την αρχική πολιτική κατάσταση έκτακτης ανάγκης της εντολής της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου», εξήγησε στου Κοσσοβάρους η ΚΦΟΡ.

ΣΟΦΙΑ. Η δεύτερη αριθμητικά Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βουλής, η Κοινοπραξία των  «Συνεχίζουμε την αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP-DB) έλαβε από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ τη δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και την επέστρεψε αμέσως ανεκπλήρωτη . Ο απερχόμενος εντολοδόχος πρωθυπουργός του PP-DB και απερχόμενος πρωθυπουργός Acad. Ο Νικολάι Ντένκοφ δέχτηκε το φάκελο από τον αρχηγό του κράτους και στη συνέχεια τον επέστρεψε.

Η Κοινοπραξία των  «Συνεχίζουμε την αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» ζήτησε να διεξαχθούν από κοινού οι νέες πρόωρες Κοινοβουλευτικές εκλογές οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ο Αρχηγός του κράτους επεσήμανε ότι «είναι πολύ αργά για ένα τέτοιο αίτημα».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος πρέπει να αναθέσει μια τρίτη εντολή  σε μια κοινοβουλευτική ομάδα της επιλογής του, και έχει επτά ημέρες για να το πράξει. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος, μετά από διαβούλευση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες και μετά από πρόταση του τρίτου εντολοδόχου , διορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση και «προγραμματίζει νέες εκλογές εντός δύο μηνών», αναφέρει το Σύνταγμα. Υπηρεσιακός πρωθυπουργός διορίζεται μεταξύ του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, του διοικητή ή του υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, του προέδρου ή του αντιπροέδρου της Εθνικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του διαμεσολαβητή ή του αναπληρωτή του.

Η Κοινοπραξία των  «Συνεχίζουμε την αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» όπως και το ΓΚΕΡΜΠ  δεν θα συμμετάσχουν  στις διαπραγματεύσεις για την  τρίτη εντολή.

Ο «Καναδός», (Κύριλ Πέτκωφ)  που άλλαξε το Σύνταγμα για να επιτρέπεται σε υπηκόους άλλων χωρών να γίνονται πρωθυπουργοί στην Βουλγαρία είπε ότι «Οι Βούλγαροι πολίτες θα πρέπει και πάλι δυστυχώς «να αποφασίσουν πού θα πάνε», και τους κάλεσε «να συνεχίσουμε  την ευρωπαϊκή πορεία ανάπτυξης της Βουλγαρίας, στην οποία τα εισοδήματα αυξάνονται και οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι μπορούν να βασίζονται στην προστασία και τη στήριξη του κράτους όταν βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», είπε και ζήτησε «μην πληρώσει ο βουλγαρικός λαός 100 εκατομμύρια δολάρια για διπλές εκλογές».  

Ο Πρόεδρος Ράντεφ σχολίασε τις τροποποιήσεις του Συντάγματος που αναφέρονται στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

«Τους κάλεσα  να μην προβούν σε απερίσκεπτες τροποποιήσεις του Συντάγματος, ιδίως σε ότι αφορά στο υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο. Το έκαναν  και τώρα οι ερωτήσεις γίνονται πολύ περισσότερες από τις απαντήσεις. Το στενό φάσμα επιλογών για έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό μειώθηκε ακόμη περισσότερο σήμερα με την παραίτηση της αναπληρώτριας διαμεσολαβήτριας Έλενα Τσέρνεβα – Μάρκοβα που ήταν η μόνη προσωπικότητα που δεν είναι τόσο έμμεσα όσο και άμεσα κοντά σε κανένα πολιτικό κόμμα.  Ήταν η μόνη από τα πρόσωπα που περιγράφει το Σύνταγμα   για το οποίο μπορούσαμε σίγουρα να πούμε ότι δεν υπήρχε ασυμβίβαστο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε η διαδικασία διορισμού  υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου να μην μετατραπεί σε συνταγματική κρίση», δήλωσε ο Ρούμεν Ράντεφ και πρόσθεσε: «Σε λιγότερο από δέκα ημέρες, θα καλέσω όλα τα πολιτικά κόμματα να λάβουν τελική απόφαση για διαβούλευση, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ  (VMRO-DPMNE) Κρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στην Δημόσια  τηλεόραση της Σεβερνοματσεντόνιγια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σαφής στην Σεβερνοματσεντόνιγια  και να της πει τι πρέπει να γίνει, επειδή η Σεβερνοματσεντόνιγια έχει κάνει μεγάλες θυσίες. Η Σεβερνοματσεντόνιγια  «έχει κάνει πολλά για τις ευρωπαϊκές αξίες, έχουμε αλλάξει πολλά πράγματα. Πολλές παραχωρήσεις έγιναν πιστεύοντας τον λόγο των Ευρωπαίων πολιτικών. Αλλά το γεγονός είναι ότι δεν εκπλήρωσαν την υπόσχεσή τους», είπε. Ο Μίτσκοσι μίλησε επίσης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Και μίλησε για τις σχέσεις με τον Πούτιν του Μίλοραντ Ντόντικ και είπε ότι στις Βρυξέλλες « δεν έχουν καν συνεκτική κοινή εξωτερική πολιτική». Το προεκλογικό σύνθημα που έριξε στην συνέντευξη ήταν: «Αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά και τις αξίες που αγαπάμε» .Ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Νικολόσκι κατήγγειλε ότι «ένας ακτιβιστής της SDSM κοντά στον δήμαρχο του Ροσομαν  προκάλεσε ζημιές σε οχήματα μελών του VMRO-DPMNE» και τόνισε ότι «καμία βία και πίεση δεν θα περάσει!» . «η βία και ο εκφοβισμός δεν περνούν! Θα σας νικήσουμε και τότε θα λογοδοτήσετε όλοι για το έγκλημα και τη διαφθορά», είπε. Ο Ζιγιαντίν Σέλα του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς» δήλωσε ότι μετά τις εκλογές, η νεα Συνέλευση της Σεβερνοματσεντόνιγια αφού συγκληθεί «θα πρέπει πρώτα να ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές και στη συνέχεια θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση».

Όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Σέλα είπε είναι ότι «δεν μπορεί να σχηματιστεί χωρίς τους Αλβανούς».

«Αυτό δεν υπάρχει στο νόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ούτε στο Σύνταγμα, αλλά δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη δεκαετία του '90. Δεν γινάτια  κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή  αλβανικού κόμματος, Αυτό είναι ένας άγραφος αλλά ισχυρός κανόνας», δήλωσε ο Σέλα.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ χαιρέτισε την απόφαση του (φαλακρού τουρίστα) Κρίστιαν Σμιτ να εκδώσει Αναγκαστικό Διάταγμα  «για την ενίσχυση της εκλογικής ακεραιότητας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέϊμς Ο' Μπράιεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν την πλήρη υποστήριξή τους προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  Κρίστιαν Σμιτ και τη χρήση των «Εξουσιών της Βόννης».

«Αυτές είναι τεχνικές αλλαγές που βελτιώνουν την ακεραιότητα των εκλογών και αυτό χρειάζεται για καλή, δημοκρατική διακυβέρνηση», δήλωσε.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αεροδρομίου του Μαυροβουνίου απομάκρυνε σήμερα τον Βλάνταν Ντράσκοβιτς  από τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή. Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής Πέταρ Ραντούλοβιτς θα ασκεί τα καθήκοντα του. Ο υπουργός Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων Φίλιπ Ραντούλοβιτς δήλωσε ότι  είναι σοκαρισμένος από την απόλυση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Αεροδρομίου του Μαυροβουνίου.

«Στην αυριανή συνεδρίαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, θα έπρεπε να είχε γίνει αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου. Σήμερα συναντήθηκα με τον κ. Ντράσκοβιτς, μιλήσαμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αυτή η απόφαση είναι απροσδόκητη», δήλωσε ο Ραντούλοβιτς.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου