Η αυτόκλητη υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Ψευδοκράτους της Πρίσιτινα , Donika Gervala δήλωσει ότι δεν πιστεύει στο διάλογο που μεσολάβησε ο Miroslav Lajcak. Είπε επίσης ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την επιστροφή της γης στο μοναστήρι Visoki Decani ήταν λάθος και ότι το δηνάριο δεν συζητήθηκε στις Βρυξέλλες.
«Όχι, δεν πιστεύω στον διάλογο που μεσολάβησε ο Λάιτσακ. Έχω λόγο να μην εμπιστεύομαι αυτόν τον διάλογο, επειδή ο Lajcak έχει δώσει αρκετά επιχειρήματα για να δείξει ότι είναι πολύ μονόπλευρος σε αυτή τη διαδικασία", δήλωσε η Gervala....
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, ο Lajcak είναι μόνο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος, όπως τονίζει, «λαμβάνει μισθό ορισμένου χρόνου για να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία».
«Ο Lajcak θα φύγει και άλλοι θα έρθουν, οπότε πρέπει να επιλέξουμε ποιον εμπιστευόμαστε σε τέτοιες διαδικασίες. Εμπιστευόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εμπιστευόμαστε τη Γερμανία, εμπιστευόμαστε το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε, προσθέτοντας:
«Η πορεία του διαλόγου υπό την ηγεσία του Λάιτσακ έχει πάρει και το επισημαίνουμε αυτό από το 2021.
Χρησιμοποίησα κάθε ευκαιρία που είχα με τους συναδέλφους μου και άλλους εκπροσώπους της διεθνούς εξωτερικής πολιτικής για να δείξω ότι έχουμε πολλές ανησυχίες σχετικά με αυτή τη διαδικασία».
Ως εκ τούτου, τόνισε, "αξιωματούχοι έρχονται και παρέρχονται, η κύρια εταιρική σχέση του Κοσσυφοπεδίου είναι με τις ΗΠΑ, με τα κράτη μέλη της ΕΕ και με το Ηνωμένο Βασίλειο".
Στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, είπε ότι η Κοινότητα των Δήμων με σερβική πλειοψηφία το 2013 και το 2015 ήταν «νεκρή».
«Έχω καταστήσει πολύ σαφές σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ότι ο Σύνδεσμος το 2013 και το 2015 είναι νεκρός. Κανείς δεν το αναβιώνει πια αυτό γιατί ο Σύνδεσμος το 2013 και το 2015, όπως καθορίστηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, παραβίασε το Σύνταγμα στη χώρα μας και είχε πολλά στοιχεία που θα δημιουργούσαν μια άλλη Σερβική Δημοκρατία. Κανείς δεν συζητά πια για την Ένωση το 2013 και το 2015.
Το νέο σχέδιο που λάβαμε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους έλαβε υπόψη πολλές από τις ανησυχίες μας.
Έχουμε διατυπώσει γραπτώς τις επιφυλάξεις μας στο πλαίσιο μιας καλόπιστης διαδικασίας με τους εταίρους μας και αναμένουμε ότι τα σχόλιά μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Παραμένει πάντα ευθύνη μας ότι εμπιστευτήκαμε σε αυτή τη διαδικασία», είπε. Σχολιάζοντας τη συνάντηση του επικεφαλής διαπραγματευτή της Πρίστινα Μπέσνικ Μπισλίμι με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Βελιγραδίου Πέταρ Πέτκοβιτς και τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για διάλογο Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς ισχυρίζεται ότι το θέμα του δηναρίου δεν συζητήθηκε στις Βρυξέλλες.
"Σε κανένα σημείο κανένας εκπρόσωπος των θεσμών δεν συζητά το θέμα του δηναρίου, το ζήτημα του ευρώ, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε οπουδήποτε αλλού", δήλωσε ο Gervala.
"Αυτό που συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στις Βρυξέλλες, αλλά πολύ λιγότερο στις Βρυξέλλες από ό,τι σε άλλες χώρες, είναι το θέμα του κατά πόσον υπάρχουν μέτρα μεταβατικής φάσης που μπορούν να επηρεάσουν τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία, λόγω της μεταβατικής φάσης, μπορούν πολύ βραχυπρόθεσμα να έχουν ορισμένες συνέπειες λόγω εισοδήματος που δεν μπορούν πλέον να έχουν", ανέφερε, προσθέτοντας: "Όχι, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, μιλάμε επίσης με τη Σερβία για το ποια θα μπορούσε να είναι η φάση της μετάβασης, πώς οι οικονομικοί πόροι που προήλθαν από τη Σερβία με τη μορφή οικονομικής βοήθειας προήλθαν από τη Σερβία σε σακούλες, σε αυτοκίνητα χωρίς κανέναν έλεγχο, πώς θα μπορούσαν να φτάσουν αυτά τα κεφάλαια στον ίδιο προορισμό, αλλά χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες και οι νόμοι και το σύνταγμα της χώρας μας». Ο Vucic στη σύνοδο κορυφής για τα πυρηνικά στις Βρυξέλλες: Η Σερβία έτοιμη να δώσει...
Είναι μια συζήτηση, σύμφωνα με την ίδια, «η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί με το Βελιγράδι, αλλά χωρίς διαπραγμάτευση ούτε για ένα δευτερόλεπτο και ούτε για μια στιγμή για τη νομιμότητα, ούτε για την εγκυρότητα των όσων αποφάσισε η CBK.
Μιλώντας για την απόφαση σχετικά με την περιουσία της μονής visoki decani, ο Gervala τόνισε ότι δεν εναπόκειται στην κυβέρνηση να αρνηθεί την εφαρμογή των αποφάσεων του Συντάγματος. «Το ζήτημα του μοναστηριού είναι πολύ ηθικό. Εάν έχετε μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι είναι μια κυβέρνηση που θέλει να εδραιώσει το κράτος δικαίου σε ολόκληρη τη χώρα, δεν εναπόκειται στην κυβέρνηση να κρίνει ή να αρνηθεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η απόφαση για τη Μονή Decani είναι απόφαση του Συντάγματος, η οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι λανθασμένη. Ως υπουργός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μπορώ να τους δώσω έναν μακρύ κατάλογο αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, είναι άδικες, όπως ο νόμος περί μισθών, αλλά δεν έχω την εξουσία να αρνηθώ την εφαρμογή του νόμου και των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αυτός είναι ο λάθος τρόπος», είπε.
Προσθέτει ότι τόσο για το μοναστήρι Decani όσο και για άλλα ζητήματα, τα θεσμικά όργανα έπρεπε να εκφράσουν ανησυχία πριν το Συνταγματικό Δικαστήριο λάβει απόφαση. «Η απόφαση αυτή πηγάζει από την αμέλεια των τοπικών και άλλων θεσμών να παρακολουθούν στενά τις ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν γίνει εάν ο ψηφοφόρος δεν είχε καταλήξει σε μια τέτοια απόφαση. Ως ακτιβίστρια, έχω το δικαίωμα να υψώνω τη φωνή μου κάθε μέρα ενάντια σε αυτή την απόφαση, ως κυβέρνηση δεν έχω κανένα δικαίωμα να μην την εφαρμόσω», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου