Φεβρουαρίου 16, 2024

Ντόντικ: Το λίθιο δεν θα εξαχθεί από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ως μετάλλευμα

Ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι το μετάλλευμα λιθίου δεν θα εξαχθεί από τη Σέρπσκα και ότι για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα και το εργοστασίο επεξεργασίας, θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.
 «Σήμερα είναι προφανές ότι το λίθιο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα μεταλλεύματα που χρειάζεται η ανθρωπότητα. Εάν τα πράγματα κινούνται όλο και περισσότερο προς τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το ζήτημα των μπαταριών θα πρέπει να επιλυθεί. Και το λίθιο είναι ένα από τα βασικά πράγματα, όχι μόνο για αυτό. 
 Μερικά αρνητικά παραδείγματα στον κόσμο, σε τρίτες χώρες, όπου πλούσιοι άνθρωποι έρχονται και διαλύουν τα πάντα, έτσι δείχνουν ότι είναι κακό. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι μαζί μας. Δεν θα δώσουμε τίποτα σε κανέναν στην παραχώρηση», δήλωσε ο Ντόντικ. 
Σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα ξεκίνησε απότομα μια ιστορία για να κατασχέσει την περιουσία της Δημοκρατίας Σέρπσκα. 
"Το ερώτημα είναι ότι είναι εντός της δικαιοδοσίας του Μέρφι (πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Β-Ε) εάν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση. 
Δεν νομίζω ότι θα το έκανε. 
Νομίζω ότι είναι στη λειτουργία εκείνων που θέλουν να αποτρέψουν οτιδήποτε από το να γίνει, μέχρι να το κατακτήσουν.
 Η αστυνομία εισέβαλε στο Υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας με εντολή του Ευρωπαίου... 
 Μετά προσπαθούν να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση και μετά έρχονται εκείνοι που λένε "τι να κάνουμε, αυτό πρέπει να τους δώσουμε". 
Όχι, δεν τα δίνουμε. 
Με όποιον και να μιλάω, λέω ότι πρέπει να είμαστε στα μισά του δρόμου. Είναι ο φυσικός μας πλούτος», δήλωσε ο Ντόντικ.
 Επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο το λίθιο, σε αυτή την τοποθεσία βρέθηκαν άλλα πολύτιμα υλικά που λείπουν στην Ευρώπη και την Αμερική.
 «Η Ευρώπη εισάγει πλήρεις ποσότητες μαγνησίου και υπάρχουν 95 τόνοι μεταλλευμάτων μαγνησίου μόνο σε αυτήν την τοποθεσία. 
Όταν μιλάμε, λέμε ότι το γνωρίζουμε. 
Δεν θα μπορείτε να εισάγετε μετάλλευμα από εμάς. 
Πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνη με τα περιβαλλοντικά πρότυπα. 
Θα ρωτήσουμε τους ανθρώπους τι θέλουν να μείνουν εδώ μετά από αυτό, και πριν από αυτό πρόκειται να χτίσουν εργοστάσια επεξεργασίας. Αν δεν το κάνει, δεν θα το πάρει». 
Ο Dodik δήλωσε ότι οποιαδήποτε εκμετάλλευση του λιθίου είναι προϋπόθεση του εργοστασίου. 
Είπε επίσης ότι η ευφορία από τη Σερβία προσπαθεί να μεταφερθεί στη Δημοκρατία Σέρπσκα και ανέφερε το παράδειγμα του θερμοηλεκτρικού σταθμού Stanari, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θα μολύνει το περιβάλλον. 
«Αν μόλυναν, δεν θα τους έδιναν καν άδεια. 
Είναι επίσης μια αναπτυξιακή ευκαιρία και δεν πρέπει να τη χάσουμε. Όταν ήταν γύρω από το Stanari, λέγεται ότι είχαν τεχνολογία που αποτρέπει τη ρύπανση. 
Διπλάσιο κάτω από τα ελάχιστα πρότυπα στην Ευρώπη. Αυτό συνέβη. 
Έχει μιλήσει κανείς για τη ρύπανση τα τελευταία 10 χρόνια; Γιατί φώναζαν πριν από αυτό; Βλέπετε ότι υπάρχει λύση, και υπάρχει λύση και για αυτό», δήλωσε ο Ντόντικ. 
Επεσήμανε ότι άτομα από το Βελιγράδι έρχονται και επιβάλλουν μια ατμόσφαιρα.
 Επισημαίνει ότι αυτοί είναι άνθρωποι που πληρώνονται από ξένους, εργάζονται στη Σερβία και τώρα θέλουν να πάνε στη Δημοκρατία Σέρπσκα, δήλωσε ο Ντόντικ.
 «Θέλουν να κρατήσουν τις όποιες δραστηριότητες μέχρι να τεθούν στα χέρια ξένων, όπως θέλει το PDP. 
Είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι, δεν ξέρω, ανέφερε το rtrs. 
. Ακολουθούμε μια κυρίαρχη πολιτική και σε αυτό το θέμα. Δεν θα υπάρξει ρύπανση, κανείς δεν θα τραβήξει το μετάλλευμα. Το μετάλλευμα θα πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία εκεί. Ότι υπάρχει αποτέλεσμα της απασχόλησης, της παραγωγής, της αύξησης του ΑΕΠ», είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Dodik. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου