Φεβρουαρίου 02, 2024

Η Σερβία ζήτησε την κατεπείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι


 

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τη διάρκεια διαγγέλματος του προς το σερβικό λαό σήμερα, τόνισε ότι η κατάργηση του δηναρίου δεν είναι το τέλος της τρομοκρατίας των αρχών στην Πρίστινα, οι οποίες επιδιώκουν την εθνοκάθαρση όλων των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.
 "Σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τον  Κανονισμό του ΟΗΕ, η Σερβία θα υποβάλει αίτημα για επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα.
 Η Γουιάνα είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας. 
Δυστυχώς, έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο, χρειάζεται πλειοψηφία των εννέα μελών, οπότε θα δούμε αν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία του υποβληθέντος αιτήματος για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις κλιμακούμενες κινήσεις της Πρίστινα. 
Ελπίζω ότι η πλειοψηφία θα ψηφίσει υπέρ αυτού και ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί, και δεν θα εγκαταλείψουμε τους διεθνείς νομικούς κανόνες. 
Πιστεύω ότι εκείνοι που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Πρίστινα ικατανοούν καλά τις συνέπειες της εγκληματικής απόφασης του Albin Kurti να καταργήσει τις συναλλαγές πληρωμών με τη Σερβία. 
Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας αναλόγως για να ζητήσουμε αυτή τη σύνοδο και δεν θα εγκαταλείψουμε τον σεβασμό των διεθνών κανόνων δημοσίου δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως την υψηλότερη πράξη που ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ κρατών και αυτού του παγκόσμιου οργανισμού και αναγνωρισμένων χωρών σε όλο τον κόσμο», ανακοίνωσε ο Vucic. 
 Ο Πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε ότι έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη επιστολών που έχουν σχεδόν πανομοιότυπη δομή σχετικά με τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά κάθε μία είναι εξατομικευμένη και θα απευθύνεται σε εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ, εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αλλά και σε προέδρους και πρωθυπουργούς όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 
Αυτές οι δύο χώρες, πρόσθεσε, σε εσωτερικές διαβουλεύσεις μας ενημέρωσαν πόσο ανησυχούμε για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. 
 "Αυτή η επιστολή θα υπογραφεί από εμένα, ως πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι η μεγαλύτερη και υποθέτω η πιο δύσκολη επιστολή που έχω υπογράψει από τότε που ήμουν στο τιμόνι της Σερβίας. 
Σε αυτή την επιστολή, επισημαίνω όλες τις πράξεις παραβίασης των διεθνών νομικών κανόνων, όλες τις κινήσεις κλιμάκωσης που έχει αναλάβει η Πρίστινα τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Και τι είναι αυτό που η Σερβία, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το ψήφισμα του ΟΗΕ και άλλες ισχύουσες διεθνείς νομικές πράξεις, υπέγραψε πράξεις, απαιτεί από τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα", δήλωσε ο Vucic.
και Είπε στον σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ότι ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνωρίζει καλά σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Σε εκείνους που, όπως είπε, κατηγορεί το Βελιγράδι για τη βία που ασκεί η Πρίστινα, είπε ότι η λεγόμενη «Πρίστινα» είναι «έγκλημα». 
Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε ανεξαρτησία, με την υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων, το 2008, όχι το 2013, το 2018 ή το 2023. 
 "Όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε να διατηρήσουμε τον σερβικό πληθυσμό, όσο το δυνατόν περισσότερο, στις εστίες του, πληρώσαμε τεράστια χρήματα, πολεμήσαμε για τον λαό μας. Το μήνυμά μου προς αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ότι δεν θα τους αφήσουμε ποτέ στη μοίρα τους, ότι το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Σερβίας, είναι μέρος της χώρας μας και για εμάς θα είναι πάντα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου