Ιανουαρίου 30, 2024

Επί Τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. «Οι Βούλγαροι αναμένουν μια πραγματική πολιτική εναλλακτική λύση που θα αντιταχθεί στο αμοιβαίο ξέπλυμα και την αμοιβαία ανοχή των σκανδάλων και της διαφθοράς, και η οποία θα αποκαταστήσει την ομαλότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική για τη Βουλγαρία», δήλωσε ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ στους δημοσιογράφους,

Απαντώντας στις εναντίον του επιθέσεις  από την «ευρωατλαντική Κοινοπραξία» των Μπορίσοφ-Πεέφσκι και Σία.

 «Επί του παρόντος, αυτό που χρησιμοποιούν είναι μια πολύ γνωστή τεχνική. Μετά από το αμοιβαίο ξέπλυμα, και αφού δεν μπορούν  να απαλλαγούν από τη βαριά κληρονομιά διαφθορά και ενώ υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα διαφθοράς αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να κάνουν αντιπερισπασμό με ψεύτικα», δήλωσε ο Πρόεδρος

και πρόσθεσε . «Όλη αυτή η σκηνοθετημένη υστερία των μέσων ενημέρωσης εναντίον μου  προδίδει φόβο για ένα νέο κόμμα. Αυτή η χορωδία φόβου ένωσε όχι μόνο τα κόμματα στη «συνέλευση», αλλά και μικρά κοινοβουλευτικά και μη κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία μαζί αισθάνονται ότι απειλούνται. Οι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι από τις τιμές, τα προγράμματα, τους διορισμούς, την αποτυχία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τα διαμερίσματα με ανελκυστήρες και την ανεύθυνη διαχείριση», δήλωσε περαιτέρω ο αρχηγός του κράτους και τόνισε ότι « η κατάσταση είναι τέτοια που η εμφάνιση μιας εναλλακτικής πολιτικής λύσης είναι αναπόφευκτη». Ο Ρούμεν Ράντεφ ερωτηθείς για τις εναντίον του κατηγορίες  του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του MRF, Ντελιάν Πεέβσκι τον οποίο οι αμερικανικές αρχές έχουν περιλάβει στην «μαύρη λίστα» σύμφωνα με τον νόμο «Μαγκνίτσκι», είπε:«Δεν θα σχολιάσω τον κ. Μαγκνίτσκι. Ο Μπαλζάκ έχει πει ότι μία από τις πιο αποκρουστικές συνήθειες στις μικρές ψυχές είναι ότι βλέπουν την αισχρότητά τους στους άλλους».

Ο κ. Μαγκνίτσκι- Πέεφσκι ρώτησε τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και τους επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς εάν διαθέτουν πληροφορίες που σχετίζονται με  διαφθορά στην Προεδρία.

«Εάν κάποιος έχει πραγματικά στοιχεία και γεγονότα, είναι υποχρεωμένος να τα καταθέσει στις αρμόδιες αρχές, και να αναλάβει την ευθύνη για την αξιοπιστία αυτών των πληροφοριών. Αφού μιλάμε για διαφθορά, καλώ αυτές τις αρχές να δημοσιεύσουν όλα τα έγγραφα και τα αρχεία για τις υποθέσεις ,  «BTC», «Bulgartabac», «CCB», «BDB», για τα  φράγματα, τους αυτοκινητόδρομους, τα τελωνεία, τη «δηλητηρίαση NRIC», «Dunarit», «Emco» και «Gebrev», για τους «μπροστιμούς» που κατέχουν ακίνητα, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό και υπεράκτιες εταιρείες. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και τα οποία η κοινωνία περιμένει να απαντήσουμε. Πώς να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε  ο αρχηγός του κράτους.

 

ΣΟΦΙΑ. Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία θα πραγματοποιήσει στις 30 Ιανουαρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μετά από πρόσκληση της Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Μαρία Γκάμπριελ. Η επίσκεψη του Χακάν Φιντάν είναι μέρος της περιοδείας του σε Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Το πρώτο προεκλογικό σκάνδαλο. Η «Λέβιτσα» (Αριστερά) κατήγγειλε ότι σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Αρτάν Γκρούμπι για τη δήθεν χρηματοδότηση οργανώσεων πολιτών, περίπου 325.000 ευρώ από τα χρήματα του λαού θα διανεμηθούν προεκλογικά σε διάφορες ανώνυμες ΜΚΟ κοντά στο DUI, Ιδρυτές αυτών των ΜΚΟ είναι μεταξύ άλλων: Ένας Κρατικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού ένας πρώην βουλευτής του DUI, υπάλληλοι του Υπουργείου του Γκρούμπι  , πρώην μέλους της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής προταθείς από το DUI , και υπάλληλοι του πρωτόκολλου στην κυβέρνηση. Η «Λέβιτσα» υπενθυμίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει έως και 19,5 εκατομμύρια ευρώ να διατεθούν  στον «τομέα των ΜΚΟ».

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι που επανήλθε στο Κόμμα ανακοίνωσε ότι «οι συνομιλίες με τους εταίρους του ευρωπαϊκού συνασπισμού με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου συνασπισμού μεταξύ πολιτικών κομμάτων που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και όραμα για το κράτος συνεχίζονται αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τελική συμφωνία.Ο Κοβάτσεφσκι ως Πρόεδρος της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας»  (SDSM) συναντήθηκε σύντροφο Σλομπόνταν Τρενταφύλοφ   Πρόεδρο της «Ένωσης Συνδικάτων της Μακεδονίας»  (SSM), και συζήτησαν  την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι το κτήριο που στεγάζεται η SSM εξακολουθεί να ανήκει στο κράτος. Ο σύντροφος Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, στο πλευρό των συνδικάτων και ότι υπερασπίζεται σθεναρά τα συμφέροντά τους.

 

ΣΚΟΠΙΑ Ο πρωθυπουργός, Ταλάτ Τζαφέρι, προγραμμάτισε την πρώτη συνεδρίαση της υπηρεσιακής κυβερνητικής σήμερα 30 Ιανουαρίου  στις 12:00. Ο Ταλάτ Τζαφέρι , «ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός» στη Σεβερνοματσεντόνιγια έγινε γνωστός το 2001 ως αντάρτης  με το ψευδώνυμο «Καπτάν Φορίνα», Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1962 στο Γκόστιβαρ. Η μάννα και ο πατέρας του Αλβανοί. Η Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών τον έστειλε στο Στρατιωτικό Γυμνάσιο του Βελιγραδίου και στην συνέχεια απούδασε στη Στρατιωτική Ακαδημία του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (JNA) στο Βελιγράδι και ακολούθως στο Σεράγεβο.. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τον βρήκε ως αξιωματικό του JNA και στη συνέχεια ενετάχθη στο Στρατό  της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από όπου λιποτάκτησε το 2001  για να πολεμήσει ως μέλος του Αλβανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA). Για την επαναστατική του δράση καταδικάστηκε σε 15χρόνια φυλάκιση αλλά έλαβε χάρη και το 2013 και 2014 ήταν υπουργός Άμυνας.

-Ο νέος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Γιόβαν Μιτρέσκι  συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη τ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σεβερνοματσεντόνιγια ο οποίος εξέφρασε ανεπιφύλακτη υποστήριξη προς τον νεοεκλεγέντα Μιτρέσκι.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Δικαστήριο των Σκοπίων δεκτή την Αγωγή του Προέδρου του VMRO-DPMNE  Κρίστιαν Μίτσκοσκι κατά της «Skopje Digital Media Society», που μετέδωσε  ψευδώς στις 26.02.2023 με σκοπό να τον βλάψει ότι  «Ο Μίτσκοσκι  αγόρασε και ανακαίνισε ένα σπίτι στο αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας  Μίροσλαβ Λάϊτσακ και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζήτησαν χθες την πορεία του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας . Ο Πρόεδρος της Σερβίας  επεσήμανε στη συνομιλία με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη σχηματισμού της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων και την άμεση διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου και ζήτησε την παρέμβαση  της ΕΕ για τον τερματισμό των περαιτέρω προκλήσεων στην Πρίστινα.

Ο Βούτσιτς  επανέλαβε στον Λάϊτσακ, την ετοιμότητα της Σερβίας να εκπληρώσει όλες  τις υποχρεώσεις σύμφωνα με τις διεθνείς νομικές συμφωνίες αλλά όμως και σύμφωνα με το Σερβικό Σύνταγμα και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Σερβίας περιέγραψε τη συζήτηση ως «εποικοδομητική και πολύ σωστή».

Ο Λάϊτσακ έγραψε  στο προφίλ του στο Facebook: «Με τον πρόεδρο της Σερβίας  επικεντρωθήκαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη στρατηγική προοπτική για το 2024, κάναμε απολογισμό της κατάστασης του διαλόγου και μιλήσαμε για τα επόμενα βήματα στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο»

Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ότι ο Πρόεδρος Βούθτσιτς  τόνισε τα δεινά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και την ανάγκη η Πρίστινα να σταματήσει να πραγματοποιεί ενέργειες που επιδεινώνουν τη ζωή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. «Ο Βούτσιτς απαίτησε να σταματήσουν τον Άλμπιν Κούρτι  και να ανακληθεί η απόφασης ότι το μόνο νόμιμο μέσο πληρωμής στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι το ευρώ, που στοχεύει να εκδιώξει τον σερβικό λαό όχι μόνο από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και από το έδαφος νότια του ποταμού Ιμπάρ, και έτσι να τερματίσει το διάλογο» δήλωσε ο Πέτκοβιτς, που επεσήμανε ότι η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και η συνομιλία δεν ήταν εύκολη, καθώς ο Βούτσιτς επεσήμανε σαφώς και αιτιολογημένα ποια ήταν τα πραγματικά προβλήματα όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας Μίροσλαβ Λάϊτσακ, μετά το Βελιγράδι, θα βρίσκεται σήμερα στην Πρίστινα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο που είπε στους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη είναι στο πλαίσιο της «συνεχούς επαφής και αλληλεπίδρασης του Λάϊτσακ με τους εταίρους για να τους βοηθήσει να προχωρήσουν στο διάλογο». Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Ο' Μπράιεν χαιρέτισε τη συνομιλία του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ Μίροσλαβ Λάϊτσακ με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και την επικείμενη με  τον πρωθυπουργό της Πρίστινα, Άλμπιν Κούρτι, λέγοντας ότι απαιτείται πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων.

ΑΓΚΥΡΑ. Ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Εγιούπ Κακεντόνσκι ανακοίνωσε οτι η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία

Σε δήλωσή του, ο υπουργός ανέφερε ότι επισκέπτεται την Άγκυρα μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Γιασάρ Γκουλέρ.  «Στρατιωτικές ανταλλαγές, εκπαίδευση, κοινή κατάρτιση, επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία, καθώς και ιατρική περίθαλψη της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) στην Τουρκία – αυτά ήταν μόνο μερικά από τα θέματα που συζητήσαμε. Μέσω της υπογεγραμμένης συμφωνίας, ανοίγουμε το δρόμο για την υλοποίησή τους», δήλωσε ο Μεκεντόνσκι,

Ο υπουργός του Κοσσυφοπεδίου πρόσθεσε ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και πέραν αυτής.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μουράσκα, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία .Η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς που τον υποδέχθηκε εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Μουράσκα για τη συνεχή υποστήριξη της Μόσχας στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Σερβίας.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ξεκίνησε η δίκη των γονέων του αγοριού που διέπραξε στις 3 Μαΐου του περασμένου έτους στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ «Vladislav μαζική δολοφονία  εννέα συμμαθητών και φρουρών αυτού του σχολείου .Ο γενικός εισαγγελέας της Ανώτατης Εισαγγελίας στο Βελιγράδι, Νέναντ Στεφάνοβιτς, δήλωσε πριν από την έναρξη της δίκης ότι αναμένει μια «δίκαιη δίκη».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η συνάντηση εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών  πολιτικών κομμάτων που διοργανώθηκε στο Σεράγεβο από την «τρόικα» των κομμάτων των μουσουλμάνων ήταν μια προσπάθεια να τεθούν στην ημερήσια διάταξη τροποποιήσεις του Συντάγματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κάτι που δεν αποτελεί προτεραιότητα, ενώ η εφαρμογή της συμφωνίας του Λάκτασι αποτελεί  ύψιστη προτεραιότητα, , δήλωσε ο Στάσα Κόσαρατς , μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και της Προεδρίας των SNSD μετά τη συνάντηση στο Σεράγεβο . «Κατά προτεραιότητα εφαρμογή της συμφωνίας του Λάκτασι και όχι τροποποιήσεις του Συντάγματος», είπε ο Κόσαρατς.

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης απέρριψε τις εφέσεις των τριών καταδικασθέντων για την επείγουσα   αγορά άχρηστων αναπνευστήρων κατά την πρώτη φάση  της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ομοσπονδίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  Φαντίλ Νόβαλιτς που ηγήθηκε της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για οκτώ χρόνια, μέχρι τις αρχές του 2023 και είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς και τώρα είναι βουλευτής του  Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), θα παραμείνει στη φυλακή για τέσσερα χρόνια.  Μαζί του ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Ομοσπονδίας Φαχρούτιν Σόλακ  που καταδικάστηκε σεέξι χρόνια φυλάκισης και ο Φίκρετ Χότζιτς  Fikret Hodžić, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Srebrena malina» μέσω της οποίας προμηθεύτηκαν τους αναπνευστήρες, και ο οποίος  καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης. Η εταιρεία του θα πρέπει επίσης να επιστρέψει περίπου 360.000 ευρώ σε παράνομα κέρδη στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και να πληρώσει άλλα 100.000 ευρώ σε πρόστιμα. Ο Νόβαλιτς καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας και εξουσίας, ενώ ο Σόλακ καταδικάστηκε επίσης για πλαστογράφηση και καταστροφή επίσημων εγγράφων.

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  θα εκδώσει απόφαση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος σχετικά με το αίτημα της  υπεράσπισης του ασκούντος χρέη διευθυντή της «Επίσημης Εφημερίδας» της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλος Λούκιτς να ακυρωθεί ο διαχωρισμός  της  ποινικής διαδικασίας εναντίον του από εκείνη του Προέδρου της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ. «Δεν προβλέπεται  προθεσμία για τη λήψη απόφασης και το Δικαστήριο θα λάβει απόφαση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, σεβόμενο την αρχή της αποτελεσματικότητας των ποινικών διαδικασιών», δήλωσε το Δικαστήριο.

Ο δικηγόρος του Λούκιτς, Μίλικαν Πούκαρ, δήλωσε ότι αναμένει θετική απόφαση σχετικά με το αίτημα του πελάτη του μέχρι την επόμενη ακρόαση  της υπόθεσης του Ντόντικ που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Φεβρουαρίου. «Δεν υπήρχε κανείς λόγος να διαχωριστεί η διαδικασία», τόνισε ο συνήγορος.

 

ΤΙΡΑΝΑ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σκιπερίας ( Αλβανίας), αποφάσισε ότι η συμφωνία με την Ιταλία, βάσει της οποίας χιλιάδες μετανάστες που διασώζονται από τις ιταλικές αρχές μπορούν να παραμείνουν  στην Αλβανία για όσο διάστημα εξετάζονται οι αιτήσεις τους, δεν αντιβαίνει στο σύνταγμα της Σκιπερίας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή 37 βουλευτών της αντιπολίτευσης που ισχυρίστηκαν ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Ρώμη από τους πρωθυπουργούς της Σκιπερίας και της Ιταλίας, Έντι Ράμα και Τζόρτζια Μελόνι, ήταν αντίθετη με το σύνταγμα.Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Χόλτα Ζαχάϊ , δήλωσε ότι η συμφωνία «είναι σύμφωνη με το σύνταγμα».Η συμφωνία εναπόκειται τώρα να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα έχει 74 έδρες στο κοινοβούλιο των 140 εδρών, επομένως το έγγραφο αναμένεται να ψηφιστεί. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για τη συζήτηση και την ψηφοφορία.

Στην πρωτεύουσα της Σκιπερτίας, τα Τίρανα, μια μικρή ομάδα ακτιβιστών συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστήριο για να διαμαρτυρηθεί για τη συμφωνία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του 2024, διπλάσιοι από την ίδια περίοδο το 2023, το οποίο θεωρήθηκε το πιο θανατηφόρο έτος για τους μετανάστες στη θάλασσα στην Ευρώπη από το 2016.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνσης της Όλιβερ Βάρελι δήλωσε ότι «η Διακυβερνητική Διάσκεψη» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες έστειλε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για τη  δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πορεία ένταξης του Μαυροβουνίου. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο, «αξίζει να πάρει την 28η θέση στο τραπέζι, που άφησε η Μεγάλη Βρετανία» και τόνισε ότι η ένταξη του Μαυροβουνίου « που είναι ένας εύκολος στόχος» για την ΕΕ»κ  « θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή». Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου  δήλωσε και ότι η τήρηση της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Μόσχας δεν έχει αποφέρει κανένα όφελος στο Μαυροβούνιο.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Μάντιτς δήλωσε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ολοκλήρωσε με επιτυχία μια σειρά διαδικασιών για την εκλογή και τον διορισμό ανώτερων αξιωματούχων στον τομέα της δικαιοσύνης, οι οποίες έθεσαν τέλος σε πολλά χρόνια  δυσλειτουργίας της Δικαιοσύνης. Κνέζεβιτς: Ο "Vijesti" επιτέθηκε στον Vucic και έλαβε 3,1 εκατομμύρια ευρώ από το σερβικό M-body

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (DNP) Μίλαν Κνέζεβιτς δήλωσε χθες το βράδυ στην Δημόσια Τηλεόραση ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ότι το κόμμα θα πρέπει να πάρει τη θέση ενός αντιπροέδρου.

«Ο ανασχηματισμός  της κυβέρνησης», τόνισε, είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της συμφωνίας. «Μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό Μιλόϊκο Σπάϊτς. Είναι δυνατή η αναδόμηση σταδιακά. Είναι πιθανό το DNP να εισέλθει στην κυβέρνηση τον Απρίλιο ή τον Μάιο με έναν αντιπρόεδρο  Δεν θα είμαι, εγώ . Το ποιος θα είναι, θα αποφασιστεί από  το Κόμμα», δήλωσε ο Κνέζεβιτς. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της απογραφής, ο Κνέζεβιτς προέτρεψε τη «Monstat» να ανακοινώσει πόσοι ξένοι απογράφηκαν.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει, είπε, απογράφηκαν περίπου 100.000 Ουκρανοί, Ρώσοι και Λευκορώσοι και Τούρκοι κάτοικοι. «Οι Μαυροβούνιοι  είμαστε περίπου 500.000», δήλωσε ο Κνέζεβιτς και επανέλαβε ότι θα επιδιώξει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα εάν η απογραφή δείξει ότι η σερβική γλώσσα είναι η πλειοψηφούσα στο Μαυροβούνιο.

Σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης του Μαυροβουνίου και τις επιθέσεις κατά της Οικογένειας του Σερβου Προέδρου αποκάλυψε ότι ο όμιλος της «Βιέστι» έλαβε μόνο για την Τηλεόραση 2,5 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 588.000 ευρώ για την Πύλη στο διαδίκτυο  από χορηγίες της σερβικής εταιρείας «M-tel» που είναι του Ομίλου του κ. Τζίλας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου