1192. Ο Λεοπόλδος Ε, Δούκας της Αυστρίας συνέλαβε κοντά στη Βιέννη τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο της Αγγλίας και τον παρέδωσε στον Ερρίκο ΣΤ' Χοενστάουφεν.
1626. Κατά τη διάρκεια του πολέμου των τριάντα ετών ο πρίγκιπας της Τρανσυλβανίας Γκαμπόρ Μπέθλεν υπέγραψε με τον στρατηγό του αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β, Βαλενστάιν την ειρήνη της Μπρατσλάβας και αποσύρθηκε από τον πόλεμο.
1699 . Ουκάζιο του Μεγάλου Πέτρου Α ' για τη μετακίνηση της Πρωτοχρονιάς στη Ρωσία από την 1η Σεπτεμβρίου, στην 1η Ιανουαρίου.
1712. Στις 9/ 20 Δεκεμβρίου οι Σουηδοί νικησαν Δανούς και Πολωνούς στο Μεκλεμβούργο της Δυτικής Πομερανίας.
1808. Ιβηρικός πόλεμος: Άρχισε η δεύτερη πολιορκία της Σαραγόσα από τους Γάλλους.
1821. Στις 20 Δεκεμβρίου/ 1η Ιανουαρίου 1822 στο χωριό Πιάδα άρχισε η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, με την παρουσία 60 αντιπροσώπων.
1830. Με το πρωτόκολλο του Λονδίνου , η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Πρωσία και η Ρωσία, συμφώνησαν με τον διαχωρισμό του Βελγίου και της Ολλανδίας και αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του Βελγίου, αλλά του επιβλήθηκε αυστηρή ουδετερότητα.
1881. Στις 20 Δεκεμβρίου/ 1η Ιανουαρίου 1881 έγιναν βουλευτικές εκλογές που τις κέρδισε το κόμμα του Χάρυ του Επτωχεύσαμεν που έφερε τον τίτλο ,«Νεωτεριστικό Κόμμα», αλλά το έλεγαν «Πέμπτο Κόμμα». Η παράταξη Τρικούπη έβγαλε 129 βουλευτές, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος 90, 17 ήταν «ανεξάρτητοι», 7 «Δημοκρατικοί» και δύο Τούρκοι. Στις εκλογές ψήφισαν και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Άρτας, που προσαρτήθηκαν στην ελληνική επικράτεια.
1915. Οι τελευταίοι Αυστραλοί εκκενώθηκαν από την Καλλίπολη.
1924 . Ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 5 χρόνια στη φυλακή, μετα από το πραξικόπημα της μπυραρίας απελευθερώθηκε από τη φυλακή Landsberg μετά από εννέα μήνες.
1927 . Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε να αγνοήσει ορισμένες ρήτρες της Συνθήκης Ειρήνης του Νεϊγύ και άρχισε την συγκρότηση τακτικού και βουλγαρικού στρατού.
1928. Η Βρετανία αναγνώρισε την κυβέρνηση του Κουόμινταγκ στην Κίνα.
1937. Στην Ρουμανία έγιναν εκλογές για το Κοινοβούλιο. Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα πήρε το 36,5% , το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα 20,7% , η Σιδηρά Φρουρά το 15,8% και Εθνικό Χριστιανικό Κόμμα του Οκταβιανού Γκόγκα τερμάτισε τέταρτο με 9.3%.
1939 .Στην ΕΣΣΔ καθιερώθηκαν τα βραβεία Στάλιν (Υπήρχαν μέχρι το 1954).
Οι Εύζωνες του 3/40 Συντάγματος υπό τον συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο ξεκίνησαν την αυγή, αιφνιδιαστική επίθεση, εναντίον των ιταλικών θέσεων στο όρος Πίλιουρι, βόρεια και ανατολικά της Χειμάρρας, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την απελευθέρωση της. Η Τρίτη Μεραρχία που επιχειρούσε στο παραλιακό μέτωπο , μετά από μια σκληρή μάχη, κατέλαβε το ύψωμα Γκιάμι, βόρεια του Πανόρμου
-Oι Γερμανοί περικύκλωσαν το χωριό Μεγάλο Μοναστήρι της Λάρισσας, (που δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες του Μεγάλου Μοναστηρίου της Ανατολικής Ρωμυλίας), μπήκαν στα σπίτια και συνέλαβαν όλους τους άνδρες και τους οδήγησαν στο σχολείο εκτέλεσαν , σαράντα πέντε, σε αντίποινα για τις ενέργειες του ΕΛΑΣ.
1944. Στη Βουλγαρία άρχισαν να λειτουργούν τα λεγόμενα Λαϊκά Δικαστήρια, του Τράιτσο Κοστώφ, ενώ το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε το νομοθετικό διάταγμα για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης των πολιτικά επικίνδυνων ατόμων. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια, οι κομμουνιστές κυκλοφόρησαν την εβδομαδιαία εφημερίδα «Ενότητα», (Γεντίνστβο) , που απευθυνόταν στους αναγνώστες της «αυτόνομης περιοχής του Κοσσυφοπεδίου»
1947. Ξεκίνησε η πορεία των χιλίων αιχμαλώτων αγοριών και κοριτσιών που είχαν στρατολογήσει βίαια κομμουνιστοσυμμορίτες στην με σκοπό την αποστολή τους στο Βίτσι και το Γράμμο, που κράτησε 42 μέρες.
1952. Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
1963 . Για πρώτη φορά, επιτράπηκε στους Δυτικούς Βερολινέζους να περάσουν από το Τείχος του Βερολίνου για μονοήμερη επίσκεψη σε συγγενείς στην Λαοκρατική Γερμανία .
1966.Καταρρευσε η κυβέρνηση των Αποστατών καθώς ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ανακοινώσε την άρση της υποστήριξής από την πλευρά της Ε.Ρ.Ε. προς τους Μητσοτάκη -Στεφανόπουλο.1967. Αποστρατεύτηκαν κατόπιν δικού τους αιτήματος, οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος.
1970. Υπό την πίεση της εργατικής αναταραχής και των απεργιών παραιτήθηκε στην στην Πολωνία ο Γκομούλκα και τον διαδέχτηκε ο Εντβαρντ Γιέρεκ.
1971. Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Μοχάμεντ Αγά Χαν παραιτήθηκε μετά την ήττα των πακιστανικών στρατευμάτων στον πόλεμο με την Ινδία και παρέδωσε την εξουσία στο Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο.
Ο Κώστας Κολιγιάννης αντικαθίσταται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του1973. Η βασκική οργάνωση ΕΤΑ ανατίναξε τον πρωθυπουργό του Φράνκο ναύαρχο Λουίς Καρέρο Μπλάνκο .
1974. Η Αιθιοπία πέρασε στο... Σοσιαλισμό.
1986. Στη Σαγκάη στη μεγαλύτερη διαδήλωση από την Πολιτιστική Επανάσταση πάνω από 30.000 φοιτητές διαδήλωσαν ζητώντας δημοκρατικές ελευθερίες.
1989. Η λαϊκή εξέγερση στην Τιμισοάρα έλαβε διαστάσεις, Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κέντρο της πόλης την Πλατεία Όπερας ,σήμερα «Πλατεία Νίκης» και άρχισαν να φωνάζουν , «Είμαστε ο λαός» «Ο στρατός είναι μαζί μας», «Μην φοβάστε, ο Τσαουσέσκου πέφτει». Στο μπαλκόνι της Όπερας, ο δήμαρχος της πόλης παρέλαβε από τους ηγέτες της διαμαρτυρίας τα αιτημάτα του πλήθους. Απελευθέρωση των συλληφθέντων, επιστροφή των πτωμάτων των νεκρών στις οικογένειες τους, ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών και παραίτηση του Νικολάε Τσαουσέσκου
1990. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε, παραιτήθηκε ξαφνικά και προειδοποίησε το Ανώτατο Σοβιέτ για τον κίνδυνο επιβολής ενός δικτατορικού συστήματος στη χώρα.
1991. Παραιτήθηκε πρωθυπουργός της μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας Άντε Μάρκοβιτς διότι οι ηγέτες των Δημοκρατιών δεν του επέτρεπαν να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν ήθελε να ψηφίσουν τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Μετά την παραίτησή του οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν, και σύντομα διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία.
1992 . Στη ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας έγιναν πρόωρες ομοσπονδιακές, και τοπικές εκλογές. Στις εκλογές για τον Πρόεδρο της Σερβίας ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κέρδισε τον σερβο-αμερικανό Μιλάν Πάνιτς με το 56,32% των ψήφων από τον πρώτο γύρο .
1995. Ο Δημήτρης Τσοβόλας ανακοίνωσε την ίδρυση του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κίνηματος (ΔΗΚΚΙ), ενώ την ίδια ήμερα το ΝΑΤΟ άρχισε τους «ειρηνευτικούς του βομβαρδισμούς στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
1996 . Έφτασε στο Βελιγράδι Επιτροπή του ΟΑΣΕ με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες για να εξετάσει τις καταγγελίες για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας στις τοπικές εκλογές στη Σερβία.
2000. Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τις Αλβανικές εξτρεμιστικές ομάδες στη νότια Σερβία και προέτρεψε την KFOR να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέψει τις περαιτέρω ενέργειές τους. Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έγινε μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
2004. Συνάντηση Πούτιν-Σρέντερ στο Αμβούργο.
2007. Πήδηξε από το μπαλκόνι του ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος.
2013. Αποφυλακίστηκε με προεδρική χάρη από τον Πούτιν, ο εβραίος ολιγάρχης Μωυσής Χαντορκόφσκι μετά από δέκα χρόνια φυλάκισης.
2022. Συνέντευξη Τύπου του Κινήματος 21 στην ΕΣΗΕΑ και αποκάλυψη όλης της αλήθειας για τον Νατοϊκό στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ για τα εμβόλια και την υπερβάλλουσα θνησιμότητα στο Μητσοτακιστάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου