1562 .Στις 19 Δεκεμβρίου στην ύπαιθρο της πόλης Ντρε έγινε η πρώτη μεγάλη μάχη μεταξύ των Καθολικών και των Ουγενότων. 18.000 από τη μια πλευρά 13000 από την άλλη. Σκοτώθηκαν πάνω από 9000. Νίκησαν οι Καθολικοί.
1741.Κατά τη διάρκεια του πολέμου της αυστριακής διαδοχής ο εκλέκτορας της Βαυαρίας Κάρολος Αλβέρτος στέφθηκε στην Πράγα βασιλιάς της Βοημίας.
1783. Ο Ουίλιαμ Πιτ ο νεότερος έγινε πρωθυπουργός της Αγγλίας σε ηλικία 24 ετών.
1793. Μετά την ανακατάληψη της Τουλόν ανέτειλε το άστρο του Βοναπάρτη. Πριν την Τουλόν ήταν λοχαγός. Προήχθη σε αντισυνταγματάρχη και ανέλαβε τη διοίκηση του πυροβολικού και μετά την ανακατάληψη της Τουλόν με δικό του σχέδιο , προήχθη σε Ταξίαρχο και για μεγάλο διάστημα το όνομά του ακούγονταν σε όλη τη Γαλλία.
1797. Ο Ρήγας Φεραίος συνελήφθη στην Τεργέστη, στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει μαζί με τον Περραιβό, από έναν Αυστριακό αξιωματικό .
1872. Στη Ρουμανία εκδόθηκε ο Νόμος για την εκλογή των μητροπολιτών και επισκόπων και την ίδρυση της Ιεράς Συνόδου της Ρουμανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας.
1900. Υπογράφηκαν στο Βουκουρέστι η εμπορική συμφωνία της Ελλάδας με τη Ρουμανία, και ένα πρωτόκολλο που αναγνωρίζε τη νομική προσωπικότητα της Ελληνικής Εκκλησίας στη Ρουμανία. Στη Γαλλία, η Βουλή ψήφισε την αμνηστία για όλους τους ενεχόμενους στη σκανδαλώδη δίκη Ντρέιφους.
1905. Στις 6/19 Δεκεμβρίου την ημέρα του Αγίου Νικολάου, τέθηκε σε ισχύ το πρώτο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου, το «Nikoljdanski», με το οποίο το Μαυροβούνιο έγινε συνταγματική μοναρχία. Η κυβέρνηση εξαρτιόταν από τη συνέλευση, ακόμα περισσότερο από τον πρίγκιπα, ο οποίος είχε το δικαίωμα να διορίζει και να απολύει υπαλλήλους.Το κείμενο του Συντάγματος, πάρθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Σερβικό Σύνταγμα του 1869.
1913. Στην Αθήνα εμφανίστηκε επιδημία τύφου, λόγω μόλυνσης του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο.
1920. Ο Κωνσταντίνος Α΄ μετά τον θάνατο του γιου του Αλεξάνδρου και το δημοψήφισμα της 5ης Δεκεμβρίου επέστρεψε στον ελληνικό θρόνο.
1923. Ο Γεώργιος Β' και η βασίλισσα Ελισάβετ αναχώρησαν από τον Πειραιά για την Κωστάντζα της Ρουμανίας κατόπιν υποδείξεως της κυβέρνησης του Στυλιανού Γονατά, ο οποίος του πρότεινε να φύγει από την Ελλάδα μέχρι να αποφασιστεί η τύχη του πολιτεύματος. Είχε προηγηθεί πιεστικό διάβημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου. Αντιβασιλέας ανέλαβε ο Παύλος Κουντουριώτης.
1939 . To Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΣΕ ενέκρινε την έναρξη παραγωγής του βαρέως άρματος «Κλίμεντ Βοροσίλοφ», (ΚΒ-1ή Τ-34), του «Ρωσικού Κολοσσού», των οποίων η θωράκιση τα καθιστούσε απρόσβλητα από τους Γερμανούς , ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της γερμανικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Στη μάχη της Μόσχας, ακόμη και ένα μόνο KΒ1 που υποστηρίζονταν από το πεζικό ήταν ικανό σε ορισμένες περιπτώσεις να σταματήσει την επίθεση των Γερμανών.
Γεωργικών Συνεταιρισμών και τις τοπικές Επιτροπές του Οίκου του Αγρότη, ανακοίνωσε τον εθνικό έλεγχο των αποθεμάτων και είπε ότι ο Πόλεμος θα λήξει με την πλήρη Ήττα των Ιταλών.
1944. Στην Αθήνα, μετά από 28 ώρες έληξε στην Κηφισιά η μάχη των Ξενοδοχείων. Οι κομμουνιστές είχαν 500 αιχμαλώτους από τους οποίους 47 αξιωματικοί. Οι νεκροί των βρετανών ήταν 25. Ο ΕΛΑΣ είχε 80 νεκρούς.
Η βρετανική ενίσχυση από το Χασάνι έφτασε κατόπιν εορτής. Το Σύνταγμα Χωροφυλακής μαζί με τους Άγγλους απώθησε του Κομμουνιστές πέραν του Πρώτου Νεκροταφείου και εκκαθάρισε το Κουκάκι. Πιάστηκαν αιχμάλωτοι 50 κομμουνιστές. Ο ΕΛΑΣ βρισκόταν στη γραμμή Μπραχάμι, (Άγιος Δημήτριος)-Κατσιπόδι, (Δάφνη).
Οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι κατέλαβαν την Ποντγκόριτσα.
1946 . To Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα 15 για την δημιουργία μίας επιτροπής έρευνας με σκοπό την επαλήθευση των πραγματικών περιστατικών παραβίασης των συνόρων μεταξύ Ελλάδας αφενός και της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας από την άλλη.
Οι Βιετ Μινχ υπό την ηγεσία του Χο Τσι Μινχ ξεκίνησαν τον ένοπλο αγώνα κατά των γαλλικών αποικιακών στρατευμάτων.
1948. Μεγάλη δύναμη συμμοριτών επιτέθηκε την 01.00 κατά των Σοφάδων Καρδίτσης. Μετά από πολύωρη σκληρή μάχη οι συμμορίτες αποκρούστηκαν χωρίς να πετύχουν να πάρουν προμήθειες. Υποχώρησαν 100 νεκρούς και τραυματίες. Πιάστηκαν αιχμάλωτοι 7 εξ ων μία συμμορίτισσα.
1960. Η κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας ανακοίνωσε ότι δέχεται κατ' αρχάς να αναλάβει μέρος του προγράμματος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την Τουρκία.
1962 . Παραιτήθηκε ο υπουργός Προνοίας Ανδρέας Στράτος: Την επιστροφή στην Ελλάδα της Καρυάτιδας του Ερεχθείου, η οποία βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο, ζήτησαν με επιστολή τους στους Times του Λονδίνου Βρετανοί πολιτικοί και συγγραφείς
1965. Ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ επανεκλέχτηκε στο αξίωμα του προέδρου της Γαλλίας κατά τον δεύτερο γύρο με 54,5% . Αντίπαλός του ήταν ο μετέπειτα σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν.
1969 . Η Γερουσία των ΗΠΑ, ενέκρινε το διορισμό του Χένρι Τάσκα ως πρεσβευτή των Η.Π.Α. στην Ελλάδα.
1971. Η ταινία «Το κουρδιστό Πορτοκάλι» του Στάνλει Κιούμπρικ, έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο.Το καθεστώς της 21ης Απριλίου ανακοίνωσε την άρση του στρατιωτικός νόμος από την 1η Ιανουαρίου 1972, εκτός των περιοχών Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
1980. Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές κατέστρεψαν τα ιστορικά πολυκαταστήματα της Αθήνας, «Μινιόν» και «Κατράντζος».
1984. Κάτω από το σύνθημα «μία χώρα, δύο συστήματα» οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ και της Κίνας Ντενγκ Ξιάο Πινγκ, υπέγραψαν στο Πεκίνο τη Σινοβρετανική κοινή δήλωση για το μελλοντικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ, βάσει της οποίας το Χονγκ Κονγκ από το 1997, μετά από 99 χρόνια βρετανικής διοίκησης, θα επέστρεφε στην κυριαρχία της Κίνας.
1986. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ άφησε ελεύθερο τον Αντρέϊ Ζαχάροφ και τη σύζυγό του να φύγει από την εξορία στο Γκόρκι
1992. Στο χωριό Γιρατσάνιτσα, την ημέρα του Αγίου Νικολάου με το παλιό, κοντά στην Φότσα, περίπου 900 μέλη των μουσουλμανικών παραστρατιωτικών μονάδων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, με επικεφαλής τον Ζαίμ Ιμάμοβιτς από τη Γκοράζντε, πραγματοποίησαν σφαγή των Σέρβων .Σκοτώθηκαν 32 άνδρες, 21 γυναίκες και 3 παιδιά κάτω των 14 ετών), ενώ 18 Σέρβες κάηκαν.
1999. Μετά από 400 χρόνια κατοχής, η Πορτογαλία παρέδωσε το Μακάο στην Κίνα.Στη Ρωσία Πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την Κρατική Δούμα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας
2000 . Στο Βελιγράδι,ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς υπέγραψε το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
2001.Ταραχές την Αργεντινή με λεηλασίες σούπερ μάρκετ μετα την ανακοίνωση των Ελέγχου Κεφαλαίων προκειμένου να πληρωθεί το εξωτερικό χρέος.
Η κυβέρνηση επιτρέπει την απόσυρση 250 πέσος την εβδομάδα.
2006. Στο Βουκουρέστι, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Μολδαβία, η Σεβερνοματσεντόνιγια και η UNMIK εκ μέρους του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν την συμφωνία ένταξης στην Κεντρική Ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών. (CEFTA).
2007. ΟΙ ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο του Μάρτι Αχτισάαρι για επιτηρούμενη ανεξαρτησία για το Κοσσυφοπέδιο. Το περιοδικό «Τάϊμ» ονόμασε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως πρόσωπο της χρονιάς.
2008. Μετά από το σλοβενικό βέτο, η ΕΕ κάλεσε τη Σλοβενία και την Κροατία να επιλύσουν τη συνοριακή τους διαφορά .
2009 .Τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους πολίτες του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Βόρειας Μ. για όλες τις χώρες της Ένωσης εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, κατέληξε σε μια νομικά μη δεσμευτική συμφωνία
2010. O Αλεξάντρ Λουκασένκο κέρδισε στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία με 79,67% .
2011. Πτώχευση της Σάαμπ
2018. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το Σύμφωνο του «Μαρακές» για τη Μετανάστευση .
2019. Στη Συρία οι κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας εξαπέλυσαν επίθεση για την απελευθέρωση των Μααράτ αλ Νουμάν και Σαρακέμπ στην Ιντλίμπ Δύο άτομα σκοτώθηκαν και τέσσερα τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς έξω από την Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας στην πλατεία Λουμπιάνκα της Μόσχας.
2021.Συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας ενάντια το ΚΑΡΤΕΛ του θανάτου των Μπούρλα-Εφιαλτάκη. ΦΟΛΑ στους Σκύλους της ΠΦΑΪΖΕΡ Για την αποκατάσταση της Λαϊκής Κυριαρχίας και για Αξιοπρέπεια. Αλληλεγγύη στους Υγειονομικούς και σε ΟΛΕΣ τις οικογένειες με θύματα από ΤΟ εμβόλιο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου