Δεκεμβρίου 13, 2023

Η 13η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 13η Δεκεμβρίου είναι η 347η ημέρα  του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απέμειναν 18 μέρες ως το τέλος του έτους.


1250.
O Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν απεβίωσε από δυσεντερία, στο Καστέλ Φιορεντίνο στη Λουτσέρα της Απουλίας, πιθανότατα δηλητηριασμένος από τον Πάπα. 

1294. Ο Πάπας Κελεστίνος Ε' παραιτήθηκε  από τη θέση του Πάπα.

 1474. Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης, η «Καθολική» ανήλθε στον θρόνο μετά τον θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού της Ερρίκου Δ΄ του  Ανίκανου, στις 11 Δεκεμβρίου.

1545. Άρχισε στο Τρέντο η Οικουμενική Σύνοδος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που συγκάλεσε ο Πάπας Παύλος Γ. 

1570. Με την ειρήνη του Στετίνου έληξε ο Επταετής Πόλεμος του Βορρά, (1563-1570), και ο Φρειδερίκος Β΄ της Δανίας αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Σουηδίας.

 1645. Ο Πρίγκιπας της Τρανσυλβανίας Γεώργιος Α Ρακόζι με εντολή του Σουλτάνου Ιμπραήμ αποσύρθηκε από τον Τριακονταετή πόλεμο και υπέγραψε με τον Φερδινάνδο Γ την ειρήνη του Λιντς με την οποία ο αυτοκράτορας επιβεβαίωσε τις θρησκευτικές ελευθερίες της Τρανσυλβανίας και την κυριαρχία του Ρακόζι σε επτά νομούς του Πάρτιουμ. (Αράντ)
1803. Το Ολοκαύτωμα στο Κούγκι.
1805. Στις 13/25 Δεκεμβρίου οι Ρώσοι εκδίωξαν τους Τούρκους από το Βουκουρέστι. 

1806 .Κατά την Πρώτη Σερβική Εξέγερση , οι Σερβοι Χαιντούκοι απελευθέρωσαν την πόλη του Βελιγραδίου και ανάγκασαν τους Τούρκους να κλειστούν στο φρούριο Καλεμέγκτάν. 

1810.Με διάταγμα του Ναπολέοντα το Δουκάτο του Όλντενμπουργκ και οι χανσεατικές πόλεις Βρέμη, Αμβούργο και Λίμπεκ έγιναν μέρος της γαλλικής αυτοκρατορίας. 

1818 . Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριλλος ΣΤ΄ κατόπιν πιέσεων των Τούρκων παραιτήθηκε και εξορίστηκε στην Αδριανούπολη όπου οι Τούρκοι τον απαγχόνισαν στις 20 Απριλίου 1821.

 1864. Η Παραγουάη κήρυξε τον πόλεμο στη Βραζιλία. 

1877. Ο Σέρβος βασιλιάς Μίλαν Ομπρένοβιτς, κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία συμπαρατασσόμενος με τη Ρωσία.    Ο στρατός του Μαυροβουνίου στη Βολουτζίκα κοντά στο Μπαρ υπέστη ισχυρό βομβαρδισμό  από τουρκικά πολεμικά πλοία
1915‎‎. Στο Μαυροβούνιο, παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Γιάνκο Βούκοτιτς 

1935. Δημοσιεύτηκε στον γαλλικό Τύπο το μυστικό Σύμφωνο του τότε Βρετανού  Υπουργό Εξωτερικών Σερ Σάμιουελ Χόαρ και του Γάλλου Πρωθυπουργού Πιερ Λαβάλ για την επίλυση του θέματος που είχε ανακύψει από την εισβολή της Ιταλίας στην Αιθιοπία.

1937 .Κατα τον Σινοϊαπωνικό Πόλεμο τα Ιαπωνικά στρατεύματα κατέλαβαν την κινεζική πόλη της Ναντσίνγκ και στις επόμενες έξι εβδομάδες, σκότωσαν περίπου 200.000 αμάχους Κινέζους και βιασαν περισσότερες από 20.000 γυναίκες. 

1939 . Η Ναυμαχία του Ρίβερ Πλέιτ. Το γερμανικό θωρηκτό «Γκραφ Σπέε» αντιμετώπισε τα βρετανικά «Έξετερ», «Αχιλλέας» και «Αίας», που το καταδίωκαν και υπέστη μεγάλες ζημιές. 

1940. Σκοτώθηκε στo Γκολέμι βορειοδυτικά του Αργυροκάστρου, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος του Γεωργίου που είχε γεννηθεί στο χωριό Πύργο Τριφυλίας το 1910 και υπηρετούσε στρατιώτης στο 4ο Σύνταγμα Πυροβολικού. Στη μάχη στο Γκολέμι σκοτώθηκαν περί τα  100 ελληνόπουλα .
 Στη Μονή Τσέπου Αργυροκάστρου σκοτώθηκε ο Δεκανέας Στεργίου Απόστολος του Ανδρέα, της Εφίππου Μοίρας Πολυβόλων που είχε γεννηθείς  στο Κυριακοχώρι Φθιώτιδας το 1917. Στις 13 Δεκεμβρίου 1940 το απόσπασμα του Συνταγματάρχη Θρασύβουλου Τσακαλώτου από το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων ή 40ό Σύνταγμα Πεζικού, και το Ι/42 Τάγμα της 3ης Μεραρχίας βρισκόταν στην αμυντική τοποθεσία Κούτσι που περιλάμβανε τα υψώματα Μάλι – ε – Τζόρετ (ύψ. 1440) – αυχένας Κούτσι – Μάλι Ιτέρας – Παπαθιά που  είχε οργανωθεί με ορύγματα και συρματοπλέγματα σε μέτωπο 2.000 μέτρων και κατεχόταν από το 41ο Σύνταγμα Πεζικού της Μεραρχίας Σιένα. Η κατάληψη του αυχένα Κούτσι από τους Έλληνες διάνοιγε την κοιλάδα του Σιούσιτσα ποταμού και κατ’ επέκταση την οδό προς Αυλώνα.Στο Βισύ ο  Πεταίν θορυβημένος από τις πρωτοβουλίες του Πιέρ Λαβάλ για  στρατιωτική συνεργασία με τους Γερμανούς  τον απέπεμψς  από την Κυβέρνηση και τον συνέλαβε διορίζοντας πρωθυπουργό τον Πιέρ-Ετιέν Φλανντίν που παρέμεινε στο αξίωμα για 57 ημέρες και τον διαδέχτηκε ο ναύαρχος Φρανσουά Ντάρλαν.

1943. Οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις σε απάντηση της σφαγής των Γερμανών αιχμαλώτων από τον ΕΛΑΣ εκτέλεσαν 461 κατοίκους των Καλαβρύτων και έκαψαν το χωριό. Στη Μόσχα, ανακοινώθηκε η απόφαση της ΕΣΣΔ, για την αναγνώριση του παρτιζάνικου AVNOJ ως νόμιμης κυβέρνησης της νέας Γιουγκοσλαβίας.

1945. Άρχισε η δίκη των υπευθύνων του Νταχάου. 

1948. Μετά την άφιξη των Ενισχύσεων του Εθνικού Στρατού στην Καρδίτσα οι ληστοσυμμορίτες  άρχισαν να υποχωρούν συστηματικά και το μεσημέρι της 13ης εγκατέλειψαν και οι τελευταίοι απʼ αυτούς την πόλη δια των διαδρομών Καρδίτσα - Ίσαρι - Μορφοβούνι και Καρδίτσα - Άγιος Γεώργιος προς τα ορεινά τους καταφύγια του οροπεδίου της Νευρόπολης.  Οι απώλειες για τις εθνικές δυνάμεις ήσαν βαριές: Στρατιωτικοί: νεκροί 42, τραυματίες 98, αγνοούμενοι 48. Άμαχοι: νεκροί 40, τραυματίες 110, αγνοούμενοι απαχθέντες 1050 .Το 35% ήσαν γυναίκες και μεγάλο ποσοστό παιδιά 4-15 ετών. Από τους απαχθέντες πολλοί εκτελέστηκαν, άλλοι οδηγήθηκαν στα βουνά ή στις χώρες του παραπετάσματος, όπως τα παιδιά του παιδομαζώματος, και κάποιοι δραπέτευσαν ή απελευθερώθηκαν  μετά από καταβολή λύτρων. Από τους αντάρτες οι απώλειες ήσαν περίπου 600 νεκροί και τραυματίες.

1959. Στην Κύπρο μετά τις συμφωνίες της Ζυρίχης Λονδίνου, έγιναν οι πρώτες προεδρικές εκλογές. Υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος που υποστηριζόταν από το Πατριωτικό Μέτωπο και ο Ιωάννης Κληρίδης που υποστηριζόταν από το ΑΚΕΛ. Ψήφισαν 217.956 (91.24%). Έλαβαν: Αρχιεπίσκοπος Μακάριος 144.501 (66.85%) και Ιωάννης Κληρίδης 71.753 (33.15%). 


1967
.Εκδηλώθηκε το βασιλικό Αντικίνημα κατά της χούντας των συνταγματαρχών και απέτυχε .Ο βασιλιάς αναχώρησε με ην οικογένεια του για τη Ρώμη και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έγινε πρωθυπουργός. Ορκίστηκε αντιβασιλιάς ο Γ. Ζωιτάκης

1971. Το συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε το ψήφισμα 305 για το Κυπριακό.

 1974.Η Μάλτα έγινε δημοκρατία.

1981.Στην Πολωνία, ο στρατηγός Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι επέβαλε το στρατιωτικό νόμο και συνέλαβε τα στελέχη της «Αλληλεγγύης». 

1989.Η Πολωνία ζήτησε  από τη Δυτική Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις, που της οφείλοντο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

1995. Επικύρωση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
1990.H κυβέρνηση του Εφιάλτη ψήφισε νόμο, που απαγόρεύε τη δημοσίευση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων.

1991‎‎. Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν αποφάσισαν να ενταχθούν στην Κοινότητα Ανεξάρτητων Κρατών.‎

2000 .Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην Κούβα για την πρώτη επίσκεψη του ρώσου ηγέτη μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991.

 2001.Επίθεση αυτοκτονίας μουσουλμάνων στο ινδικό Κοινοβούλιο στο Νέο Δελχί. 13 νεκροί. 

2002. Στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη διεύρυνση με 10 νέες χώρες. Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Κύπρος και Μάλτα. 

2003. Οι Αμερικανοί συνέλαβαν στο Τικρίτ τον Σαντάμ Χουσεΐν.

2004. Στη Βιέννη, εκπρόσωποι 13 παραδουνάβιων χωρών  υπέγραψαν την  «διακήρυξη του Δούναβη», για την καλύτερη συνεργασία για την εδραίωση της αειφόρου διαχείρισης των πλωτών οδών του Δούναβη

2006‎‎. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναφέρει ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι τα οράματα Σέρβων και Αλβανών για το μέλλον τουΚοσσυφοπεδίου παραμένουν «διαμετρικά  αντίθετα »

 .‎

2007.Υπογράφηκε η Συνθήκη της Λισαβόνας από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης του Μαυροβουνίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση (SAA). 

2009. Επαναλειτούργησε έπειτα από 18 χρόνια διακοπής   η σιδηροδρομική σύνδεση Σαράγεβο - Βελιγράδι ανάμεσα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και στη Σερβία.

2012. Η 850ή επέτειος του καθεδρικού ναού της Παναγίας των ΠαρισίωνΟι υπουργοί Οικονομικών  της ΕΕ συμφώνησαν  να δοθούν νέες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επίβλεψη των τραπεζών στις χώρες της ζώνης του ευρώ. (Reuters) .Το Eurogroup, αποφάσισε  την εκταμίευση της  δόσης  των 52,5 δισ, προς την Ελλάδα για να καλυφθεί  το κόστος για την επαναγορά ομολόγων. Στην Χάγη καταδικάστηκε  σε ισόβια κάθειρξη από το Διεθνές Δικαστήριο  για τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα ο Ζράντβκο Τόλιμιρ.

2016. Το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου, οι Σουνίτες της Cia στο Ανατολικό Χαλέπι παραδόθηκαν στον Συριακό Αραβικό  Στρατό  μετά από 4 χρόνια μαχών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου