Νοεμβρίου 29, 2023

Επί Τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι το κίνημα αιώνων για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας» αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στην Ευρώπη, μετά την ουκρανική κρίση.

 «Βλέπετε ότι κανείς δεν μιλάει για «Μεγάλη Αλβανία» και κανείς δεν την καταδικάζει. Ως εκ τούτου, αποκτά κάποια σημασία, επειδή γίνεται ένας νόμιμος στόχος για τον οποίο αγωνίζονται όλα τα αλβανικά πολιτικά κόμματα, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Σεβερνοματσεντόνιγια , το Μαυροβούνιο ή στη νότια Σερβία", δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Ο Ντάτσιτς τόνισε ότι το αυτοανακηρυχθέν Κοσσυφοπέδιο δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΟΑΣΕ, επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση σε αυτόν τον οργανισμό, και η Σερβία δεν θα συμφωνήσει ποτέ με αυτό.

«Ο τρόπος λήψης αποφάσεων είναι τέτοιος ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται ομόφωνα. Αυτό σημαίνει ότι η Σερβία πρέπει να συμφωνήσει, και η Σερβία δεν θα συμφωνήσει ποτέ. Αυτό είναι απολύτως αδύνατο», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

-Ο Διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια Πέταρ Πέτκοβιτς μίλησε χθες με τον Πρέσβη της Ρωσίας στη Σερβία Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο για την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σερβικός λαός στην περιοχή αυτή.

Ο Πέτκοβιτς , επεσήμανε στον πρεσβευτή «τη δύσκολη θέση του σερβικού λαού στην επαρχία», και την «κλιμακούμενη βία» και άλλες «μονομερείς κινήσεις που απειλεί τον σε καθημερινή βάση ο  Άλμπιν Κούρτι». «Καταπατούνται καθημερινά τα βασικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Τους απαγορεύεται να ψηφίσουν στις εκλογές , συλλαμβάνονται χωρίς καμία βάση και κρατούνται προφυλακισμένοι  για αρκετούς μήνες, ενώ η πολιτική τρομοκρατίας του Κούρτι απειλεί άμεσα τη σταθερότητα που έχει οικοδομηθεί στο έδαφος εδώ και χρόνια. Ταυτόχρονα, ο Κούρτι προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει τους ψευδοδημάρχους του στην εξουσία σε τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και μέσω αυτών να καταπιέσει περαιτέρω τον σερβικό λαό», δήλωσε ο Πέτκοβιτς. Ο Διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι εκτίμησε ότι  η προώθηση της ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας» και το μήνυμα του Κούρτι ότι η Δύναμη Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου  είναι ο άμεσος διάδοχος της τρομοκρατικής οργάνωσης UCK,  απειλούν άμεσα ολόκληρο τον σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο, και είπε  ότι η  Μεγάλη Αλβανία εξελίσσεται σε απειλή για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Ο Διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι τόνισε ότι, το Βελιγράδι θα συνεχίσει να διατηρεί την ειρήνη με αφοσίωση και ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρέσβη και τη χώρα του για τη συνεπή υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας.

-Ο Πρέσβης  Μπότσαν-Χαρτσένκο επισκέφθηκε και τον  Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό  Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς ο οποίος τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του στη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Άμυνας, ο Βούτσεβιτς τόνισε στον Μπότσαν-Χαρτσένκο ότι είναι μακροπρόθεσμη στρατηγική δέσμευση της Σερβίας να διατηρήσει το καθεστώς ενός στρατιωτικά ουδέτερου κράτους

-Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλ απάντησε στις κινήσεις του Ρώσου Πρέσβη από την ομιλία του στο 23ο Οικονομικό Φόρουμ του Βελιγραδίου, όπου είπε ότι «η Σερβία είναι μια χώρα που είναι υπερήφανη για τις πολύ καλές σχέσεις με χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Κρατική  Εφορευτική Επιτροπή χθες τελευταία ημέρα  της προθεσμίας απέρριψε  το ψηφοδέλτιο «Αρκετά! Ο Ευρωπαϊκός Δρόμος», λόγω ελλείψεων που δεν διορθώθηκαν , και ανακήρυξε το ψηφοδέλτιο «Αλβανική Δημοκρατική Εναλλακτική - Ενωμένη Κοιλάδα».

αφού οι εκπρόσωποι του ψηφοδελτίου προσκόμισαν  1.684 νομικά έγκυρες υπογραφές υποστηρικτών.

ΣΟΦΙΑ. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προϋπολογισμού και Οικονομικών ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση τον Νόμο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024. Το σχέδιο υποστηρίχθηκε από την ευρω-ατλαντική πλειοψηφία, τους συνασπισμούς  «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία, ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ και ΚΔΕ. Το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ  χαρακτήρισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό ως «συμβιβασμό» και επέκρινε το έλλειμμα 3%, το οποίο, «θα έπρεπε να είναι χαμηλότερο». Ο προϋπολογισμός επικρίθηκε από την «Αναγέννηση», το «ΒΣΚ για τη Βουλγαρία» και το «Υπάρχει τέτοιος λαός» λόγω της κοινωνικής πολιτικής.

-Μελέτη  της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εθνικές και ευρωπαϊκές διαστάσεις της σύγχρονης ταυτότητας των Βουλγάρων» κατέγραψε ότι, το 30,8% των ερωτηθέντων αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες της ΕΕ, το 20% ως πολίτες του κόσμου και το 13,6% αισθάνονται ότι ανήκουν στα  Βαλκάνια. Στην ερώτηση «Τι διαμορφώνει την αίσθηση ότι ανήκετε στο βουλγαρικό έθνος;» το 67,5% απάντησε ότι είναι «η βουλγαρική γλώσσα», το 65,7% , επέλεξε τις  «εθνικές πολιτιστικές παραδόσεις», το 59,2% επέλεξε το «ιστορικό παρελθόν», και το 29,7% την «Ορθοδοξία».

Για το 50,2% των ερωτηθέντων η ΕΕ σημαίνει «ελευθερία μετακίνησης», για το 34% «κοινά πολιτικά δικαιώματα», για το 22% «πρόσβαση στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση», για το 15,8% «πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

 ΣΚΟΠΙΑ. Η 30ή υπουργική σύνοδος του ΟΑΣΕ  αρχίζει σήμερα στα Σκόπια με δείπνο εργασίας. Περίπου 70 αντιπροσωπείες κρατών μελών και εταίρων του ΟΑΣΕ, εκπροσωπούμενες κυρίως από υπουργούς Εξωτερικών, αναμένεται να πάρουν μέρος  στη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Σεβερνοματσεντόνιγια. Πολλοί από τους υπουργούς που συμμετέχουν στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έρθουν με πτήση τσάρτερ από τις Βρυξέλλες

Επιβεβαιώθηκε η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο δείπνο εργασίας για να συζητηθεί η επιθετικότητα στην Ουκρανία και η λειτουργικότητα του ΟΑΣΕ.Το αν και πότε θα φτάσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παραμένει ασαφές. Ο επόμενος πρόεδρος του ΟΑΣΕ πρόκειται να εκλεγεί στη συνάντηση και μετά το βέτο της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην Εσθονία, επιτεύχθηκε συναίνεση στη Βιέννη τη Δευτέρα και το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, το οποίο περιλαμβάνει 57 χώρες, αποφάσισε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραδώσει την προεδρία του οργανισμού στη Μάλτα.

 ΣΚΟΠΙΑ. Δύο κουκουλοφόροι κατέβασαν τη σημαία της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπή Οχρίδας Δύο κουκουλοφόροι αφαίρεσαν τη σημαία της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπής Οχρίδας από έναν ιστό μπροστά από το Ναό του Αγίου Ναού του Ναού του Ναού της Αχρίδας, μετά την οποία τοποθετήθηκε μια σημαία της Αλβανίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Σχέσεις με τις Θρησκευτικές Κοινότητες και Θρησκευτικές Ομάδες Ντάριαν Σωτηρόφσκι   καταδίκασε μέσω την βανδαλική εισβολή στη Μονή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την αφαίρεση της σημαίας της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας και απηύθυνε έκκληση στην Εισαγγελία και την αστυνομία του Τέτοβο  να λάβουν αμέσως  μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών. 

-Οι  Αφρίμ Γκάσι , Ιζέτ Μετζίτι  και Μπιλάλ Κασάμι ως ηγέτες των κομμάτων «Αλτερνατίβα», «Δημοκρατικό Κίνημα» και «Μπέσα» υπέγραψαν χθες στο Τέτοβο κοινή δήλωση , με την οποία δεσμεύτηκαν για  κοινή εμφάνιση της αντιπολίτευσης στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ στις  επερχόμενες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές, με έμφαση στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. από τον συνασπισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κινήματος Ιζέτ Ματζίτι τόνισε την ανάγκη κινητοποίησης για «Αλλαγή».

 -Ο Μπόγιαν Γιοβανόφσκι  , ο Μπόκι 13, που μαζί με την ειδική εισαγγελέα «Κάτιτσα» καταδικάστηκαν για εκβιασμούς αποφυλακίστηκε λόγω «ανηκέστου» . Το ποινικό δικαστήριο έχει έλαβε ιατρικές εκθέσεις από διάφορες κλινικές, αλλά και αρκετούς γιατρούς,

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Σκιπερίας (Αλβανίας) Μπαϊράμ Μπεγκάϊ κατά την ομιλία του στην δεξίωση για την 111η επέτειο  της ανεξαρτησίας της χώρας, είπε ότι η συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να είναι στενή και ότι έχουν πολλά να μάθουν ο ένας από τον άλλον και να κάνουν ο ένας για τον άλλον. Ο Πρόεδρος  πρόσθεσε ότι η Σκιπερία θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας, ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ .Ο κ. Μπεγκάϊ επεσήμανε ότι η 28η Νοεμβρίου είναι ημέρα μνήμης, σεβασμού για το παρελθόν και έμπνευσης για το μέλλον. Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι που παρέστη σε δεξίωση με την ευκαιρία του εορτασμού της 111ης επετείου της ανεξαρτησίας της Σκιπερίας Αλβανίας, την οποία παρέθεσαν ο πρόεδρος  Μπαϊράμ Μπεγκάι με τη σύζυγό του προσήρθε στη δεξίωση συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, και ήταν «συμβολικά» ντυμένη, με κόκκινο φόρεμα και δήλωσε στους αναμένοντες ρεπόρτερ. «Είναι χαρά μου να συμμετέχω στη δεξίωση του προέδρου Μπεγκάϊ προς τιμήν της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Ζήτω η Αλβανία! Ζήτω οι Αλβανοί όπου κι αν βρίσκεστε!»,

 Η Ημέρα της Αλβανικής Σημαίας γιορτάστηκε  στα Τίρανα με την «Παρέλαση των Αλβανών» στην οποία συμμετείχαν 150 αντιπροσωπείες από διάφορες περιοχές του κόσμου που κατοικούν  Αλβανοί.

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε με το όνομα Σύνθημα  «Jemi një», που σημαίνει «είμαστε ένας λαός». Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν 50 Αρβανίτες από τη νότια Ιταλία. Παρά τον βροχερό καιρό, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να χαιρετήσουν τους συμμετέχοντες και να παρακολουθήσουν την παρέλαση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο  επισκέφθηκε χθες το Πετς,  εκτός από το Πατριαρχείο του Πετς, επισκέφθηκε το κέντρο μνήμης «Μνήμη και Φιλία», παρακολούθησε τα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου και συνομίλησε με δικαστές στα Δικαστήρια του Πέτς.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικας Σερπσκα Νέναντ Στέβαντιτς δήλωσε ότι ο στόχος των ψευδών του Υπουργού Άμυνας της Βοσνίας Ερζεβοβίνης Ζουκάν Χέλεζ είναι να προκαλέσει συγκρούσεις, και τόνισε ότι αναμένει την αντίδραση  του δικαστικού  σώματος  της Βοσνίας Ερζεβοβίνης  και πρόσθεσε ότι ο Χέλεζ θα έπρεπε να είχε ηδη κατηγορηθεί επειδή  αναμφισβήτητα είπε ψέματα , παραβίασε το νόμο και συμπεριφέρθηκε αντισυνταγματικά.

-Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ μίλησε χθες στη Μπάνια Λούκα με την Μόνιμη Συντονίστρια του ΟΗΕ στη 

Βοσνία Ερζεβοβίνη Ίνγκριντ ΜακΝτόναλντ και της  επανέλαβε τη σαφή θέση ότι η Σέρπσκα απορρίπτει κάθε είδους ενέργεια του Κρίστιαν Σμιτ ως ύπατου εκπροσώπου, διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν τον επιβεβαίωσε όπως προβλέπεται στην ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον και τόνισε ότι ο πλήρης σεβασμός της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον και της συνταγματικής θέσης των οντοτήτων αποτελεί προϋπόθεση για την καλύτερη κατανόηση και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε τις τροποποιήσεις στον νόμο περί απογραφής. 64 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των τροποποιήσεων αυτού του νόμου που θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα.

«Όλοι οι όροι της συμφωνίας που υπογράφηκε με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συμβουλίων των μειονοτήτων έχουν εκπληρωθεί, έτσι ώστε η διαδικασία να μπορεί να ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου και όλοι να συμμετέχουν σε αυτήν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιλόϊκο Σπάϊτς . «Καλούμε τουςκάθε είδους «αδιάλλακτους» να μην ασκήσουν πίεση στην αντιπολίτευση, διότι αυτή είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι είμαστε όλοι επικεντρωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου και ότι έχουμε αφήσει την κοινωνική πόλωση πολύ πίσω μας. Ο καλύτερος δείκτης ότι είμαστε όλοι νικητές σε αυτή τη διαδικασία είναι η ομόφωνη έγκριση του νόμου για την απογραφή», επεσήμανε ο Σπάιτς. .

 -Η διοίκηση της Air Montenegro, ανακοίνωσε καθαρό κέρδος 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία με μόλις 125 υπαλλήλους, μετέφερε 450.000 επιβάτες φέτος και πέτυχε θετικό αποτέλεσμα 5 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας τα πρώτα θετικά οικονομικά αποτελέσματα στην αεροπορία του Μαυροβουνίου σε 15 χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, η νέα κυβέρνηση απέλυσε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία απορρόφησε το 90% των κονδυλίων της ΕΕ κατά τη διάρκεια του δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020 και κατατάσσεται στην 4η θέση σε επίπεδο ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου  που συναντήθηκε με την Επίτροπο για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέϊρα

-Το Υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας έχει καταρτίσει το πρώτο Εθνικό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη υπηρεσιών  φροντίδας σε  εξωτερικά ιατρεία και κατ' οίκον. Ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας δήλωσε ότι, το έργο διεξήχθη από το 2020 έως το 2023 με προϋπολογισμό περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ και εκπαιδεύτηκαν 800 άτομα

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου