Νοεμβρίου 30, 2023

Επί Τροχάδην |

ΣΚΟΠΙΑ. Μεγαλεία! Το μεγαλύτερο πολιτικό-διπλωματικό γεγονός της Σεβερνοματσεντόνιγια από την ανεξαρτησία της .Ο Κοβάτσεφσκι  συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χθες το  απόγευμα. Ο Αμερικανός είπε μπράβο στον Καβάτσεφσκι για την επιτυχημένη προεδρία του ΟΑΣΕ για την συμβολή του στο ΝΑΤΟ  και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για ένταξη στην ΕΕ. Καβάτσεφσκι και Μπλίνκεν τόνισαν για άλλη μια φορά τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενώ συζήτησαν και  την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην πορεία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνάντηση μπήκαν μόνο οι φωτογράφοι. Δηλώσεις δεν έγιναν αλλά εκδόθηκε δελτίο Τύπου. Σύμφωνα με αυτό ο Κοβάτσεφσκι και ο Μπλίνκεν, εξέφρασαν αμοιβαία ικανοποίηση για την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ της Σεβερνοματσεντόνιγια  και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κονβάτσεφσκι υποδέχτηκε και τον Μπορέλ. Μετά έγινε το ανεπίσημο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών που συμμετέχουν, κατά τη διάρκεια του οποίου «συζητήθηκε» «η στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

ΣΚΟΠΙΑ Ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Καβάτσεφσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τζόζεφ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι σήμερα Πέμπτη θα σταλεί πρόσκληση για συνάντηση ηγεσίας σε όλους τους προέδρους των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων, καθώς και στον Πρόεδρο της Βουλής . Η συνάντηση, θα προγραμματιστεί για τη Δευτέρα και θα συζητηθεί η διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, καθώς και οι τροποποιήσεις του Εκλογικού Κώδικα σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΑΣΕ.

ΣΚΟΠΙΑ. Το νέο 9ο πακέτο μέτρων κατά της κρίσης ύψους 662 εκατομμυρίων ευρώ, που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Σεβερνοματσεντόνιγια , περιλαμβάνει 26 μέτρα που στοχεύουν στη στήριξη ευάλωτων κατηγοριών πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς και στη στήριξη σε συνθήκες αυξημένου κόστους διαβίωσης και συνεχιζόμενων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. «Τα μέτρα αυτά καλύπτουν 120.000 νέους, πάνω από 74.000 κοινωνικά ευάλωτους πολίτες, πάνω από 187.000 συνταξιούχους, 40.000 αγρότες, σχεδόν 600.000 νοικοκυριά και πάνω από 70.000 επιχειρήσεις. «Το νέο πακέτο μέτρων που προετοιμάστηκε από τον Καβάτσεφσκι και την κυβέρνηση του Αχμέτι είναι ένα πακέτο φθηνών εκλογικών δωροδοκιών που έρχονται λίγους μήνες πριν από τις διπλές κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές», σχολίασε ο Ίβιτσα Τομόφσκι, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία τιμά σήμερα τον προστάτη της  Άγιο Ανδρέα που ήταν ο πρώτος από τους Αποστόλους που κήρυξε το Ευαγγέλιο στην περιοχή της Δοβρουτσάς. Πολλοί φέρουν το όνομά του στην Ρουμναία. Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι  368.523 άνδρες ονομάζονται Αντρέϊ  και 349.079 γυναίκες Αντρέα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων στη Ρουμανία (UDMR), με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Κέλεμεν Χούνορ , συναντήθηκε με Ούγγρους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνάντηση ο Χούνορ ανακοίνωσε ότι «οι Αμερικανοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και εκείνοι που τους προετοιμάζουν έχουν ενημερωθεί για τις ελλείψεις που έγιναν αισθητές στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, εν μέρει όσον αφορά την αποκατάσταση της εκκλησίας και της δημόσιας περιουσίας».

Σε συνέντευξή του στο ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, ο Κέλεμεν Χούνορ Kellemen Hunor δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι να μεταφέρει στους πολιτικούς των ΗΠΑ το μήνυμα ότι στη Ρουμανία, η οποία βρίσκεται στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειονότητας είναι κάτι περισσότερο από ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ένα ζήτημα πολιτικής ασφάλειας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη της απογραφής θα είναι η 3η Δεκεμβρίου. Ο Μιλόϊκο Σπάϊτς ανακοίνωσε  την αναβολή της απογραφής χθες το βράδυ, αφού το DPS ανακοίνωσε νωρίτερα  ότι δεν θα συμμετάσχει στην απογραφή, καθώς «δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις».

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ . Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, τα κεφάλαια που προορίζονται για το Μαυροβούνιο στο Σχέδιο Ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι περίπου 413 εκατομμύρια ευρώ και θα επενδυθούν για την ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Κυβερνητική αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου επισκέφθηκε χθες τις Βρυξέλλες για να συζητήσει το σχέδιο ανάπτυξης και την ατζέντα μεταρρυθμίσεων με αξιωματούχους της ΕΕ.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.. Χάος! Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου,  και οι βετεράνοι του ΟΥΤΣΕΚΑ συγκρούστηκαν χθες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο «Σίριους» όπου κατέλυσε η Προέδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Αικατερίνα Τρενταφίλοβα που δικάζει τα εγκλήματα Πολέμου του ΟΥΤΣΕΚΑ. Οι βετεράνοι του UCK έριξαν καπνογόνα  και χειροβομβίδες Κρότου -Λάμψης ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα . Έγιναν πολλές προσαγωγές. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο Νος Νούσιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), καθώς και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος  Νταρτάν Μολιτσάϊ. Βετεράνοι του UCK κρατούσαν πανό με συνθήματα κατά του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά και κατά της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής του Κοσσυφοπεδίου Γκαζμέντ Χότζα και ο Διοικητής της KFOR Στρατηγός Οζκάν Ουλούτας συμφώνησαν σε κοινές δραστηριότητες και περιπολίες για να διασφαλίσουν την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένου του βορρά.¨Όπως ανακοινώθηκε «επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της συνεργασίας και η βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να διατηρηθεί ένα πιο ήρεμο και ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους τους πολίτες χωρίς διάκριση».«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η συνεχιζόμενη συνεργασία, η καλή πίστη και η εφαρμογή κοινών δραστηριοτήτων επηρεάζουν την περαιτέρω αύξηση του επιπέδου γενικής ασφάλειας».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Ειδική Εισαγγελία στην Πρίστινα εξέδωσε κατηγορητήριο  εναντίον του Γκαβρίλο Μιλοσάβλιεβιτς για φερόμενη διάπραξη εγκλήματος πολέμου εναντίον αμάχων.Ο Μιλοσάβλιεβιτς κατηγορήθηκε για τη διάπραξη του εγκλήματος στις 22 Μαΐου 1999, σε φυλακή στη Ντουμπράβα κοντά στο Ιστόκ. Ο Μιλοσάβλιεβιτς που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους βρίσκεται υπό κράτηση

 

ΒΡΥΞΈΛΛΕΣ.Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο δήλωσε οτιΕυρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι «η απόφαση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να μην επιτρέψουν στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίσουν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου  δεν συνάδει με το πνεύμα του διαλόγου, την αρχή της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας».

ΤΊΡΑΝΑ.Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάϊ, η πρόεδρος του κοινοβουλίου Λίντιτα Νικόλα και ο  Έντι Ράμα απέτισαν φόρο τιμής χθες στο Κοιμητήριο των Μαρτύρων του Έθνους για την 79η επέτειο της Ανεξαρτησίας της χώρας, και κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο της «Μητέρας Αλβανίας» και υποκλίθηκαν ως φόρο τιμής στη θυσία των μαρτύρων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουράτ Νουρτλέ. Ο Βούτσιτς  ευχαρίστησε  την ηγεσία του Καζακστάν για τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. «Οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Καζακστάν είναι φιλικές και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στον Πρόεδρο Τοκάεφ και το Κρατικό Συμβούλιο του Καζακστάν για τη μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Σέρβος Πρόεδρος.

 ΣOΦΙΑ. Το Υπουργικό Συμβούλιο σε εφαρμογή της απόφασης της Εθνοσυνέλευσης της 31ης Ιανουαρίου 2023, η οποία εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να προετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο και οικονομικά δικαιολογημένο πρόγραμμα αμυντικών επενδύσεων έως το 2032. ενέκρινε  το «Πρόγραμμα Αμυντικών Επενδύσεων μέχρι το 2032» σε κλειστή συνεδρίαση.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι είναι καιρός πιά οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνης  και «να πατούν το πόδι» κάθε φορά που οι πολιτικοί εκπρόσωποι των τριών συστατικών λαών και των δύο οντοτήτων καταλήγουν σε κάποια συμφωνία.

«Η Βοσνία Ερζεγοβίνη και οι λαοί της αξίζουν, επιτέλους, 28 χρόνια μετά την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέϊτον, να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη χώρα στην οποία ζουν, και να μην το κάνουν οι διάφοροι  Μέρφι και Εσκομπάρ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τον τρόπο ζωής μας, και τις αξίες μας. Δεν έχουν ιδέα για τη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα ή τη Βοσνία Ερζεγοβίνη  πόσο μάλλον για το τι θέλει ο λαός, και εξακολουθούν να θέλουν να κανονίσουν κάτι, να και να επιβάλουν αποφάσεις. Ο μόνος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν προβλήματα εξετάζοντας τα πάντα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους» - επεσήμανε οΝτόντικ.

Σχολιάζοντας  τη δήλωση του απεσταλμένου των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπαρ ότι «οι ΗΠΑ είναι φιλοβοσνιακές», ο Πρόεδρος Ντόντικ  απάντησε ότι η Αμερική μπορεί να είναι όσο φιλοβοσνιακή θέλει, όπως ο Εσκομπάρ  «ανοιχτά περήφανα» δηλώνει  και να συνεχίσει να υποστηρίζει μόνο μουσουλμάνους. όπως κάνουν όλο αυτό το διάστημα, αλλά αυτή η ιστορία σε αυτόν τον χώρο δεν θα έχει ποτέ προοπτική, αλλά συμβάλλει μόνο στην αποσύνθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

«Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, δεν ζουν μόνο μουσουλμάνοι, ούτε Βόσνιοι, όπως το θέτει ο Εσκομπάρ, αλλά τρεις λαοί .Σέρβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι. Και αν οι ΗΠΑ ισχυρίζονται  ότι υποστηρίζουν τη συμφωνία του Ντέϊτον και επιβάλλουν κυρώσεις σε εκείνους που, κατά τη γνώμη τους, την παραβιάζουν, τότε ο Εσκομπάρ θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει ότι με τέτοιες δηλώσεις και την παρουσία του εορτασμού μιας ανύπαρκτης αργίας, είναι ακριβώς αυτός που παραβιάζει το Ντέιτον», είπε.

 

 

H 30η Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 30η Νοεμβρίου είναι η 334η ημέρα του  του Γρηγοριανού ημερολογίου .Απομένουν 31 ημέρες ως το τέλος του έτους. Εορτή του Αγίου Ανδρέα  του πρωτοκλήτου που τον γιορτάζουν και στην Σκωτία και στηνΡουμανία. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει και  τον Φρουμέντιο αρχιεπίσκοπο Αιθιοπίας και τον  Άγιο Αλέξανδρο επίσκοπο Μηθύμνης τον  θαυματουργό.

1204. Πέθανε ο Ιμρε της Ουγγαρίας και Δούκας  της Κροατίας και της Δαλματίας. Ήταν αδελφός της Μαργαρίτας συζύγου  του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ισαάκιου  Β ́ Άγγελου. Τον διαδέχτηκε ο αδελφός του Ανδρέας  Β'.

1373. Ο ηγεμόνας του Πριγκιπάτου της Ζέτας Γεώργιος Β΄ Μπάλσιτς εξέδωσε χρυσόβουλο   για τα προνόμια των εμπόρων του Ντουμπρόβνικ στη Ζέτα. 

1700. Έγινε η Μάχη της Νάρβα στη σημερινή Εσθονία. Οι Σουηδοί του Κάρολου ΙΒ΄ έλυσαν την πολιορκία της Νάρβας, από τον Τσάρο Πέτρο το Μέγα. Στη μάχη σκοτώθηκαν περίπου 10.000 Ρώσοι και 600 Σουηδοί. (Με το Ιουλιανό ήταν 19 Νοεμβρίου).

1715‎‎.Την παραμονή του Ενετικού-Τουρκικού Πολέμου, απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις των Ενετών  με τον Επίσκοπο Ντανίλο του μαυροβουνίου  για  συμμαχία  και η Βενετία κατάφερε μόνο να κερδίσει τη φάρα των Γκρμπλιάνι που αποδέχθηκαν την υποστήριξη της Δημοκρατίας με βάση δικαιώματα και προνόμια, που είχαν κατά τον Κρητικό  Πόλεμο του 1647.‎

1718 .Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Φρέντρικστεν στη Νορβηγία.

1735. Οι πατριώτες Προτεστάντες στις Γενικές Τάξεις   της Ολλανδίας απαγόρευσαν τη Μασονία και έκλεισαν τις Στοές. 

1782. Αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας υπέγραψαν στο Παρίσι εκεχειρία.

1786. Για πρώτη φορά στον κόσμο καταργήθηκε  η θανατική ποινή στην Τοσκάνη, , από το Μέγα Δούκα της Τοσκάνης Λεοπόλδο Β’, τον μετέπειτα Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.

1789. Στο Παρίσι , η «Συντακτική» κήρυξε την  Κορσική ως «αναπόσπαστο μέρος της Γαλλικής Αυτοκρατορίας που  διέπεται από το ίδιο σύνταγμα με τους άλλους Γάλλους.

1807. Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων στην Ιβηρική τα γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Λισαβόνα ως αποτέλεσμα της Συνθήκης του Φοντενεμπλό.

1822. Άλωση του Παλαμηδίου από τον Στάικο Σταϊκόπουλο και συνθηκολόγηση των Τούρκων του Ναυπλίου.

1838 . Το Μεξικό κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γαλλίας.

1853 
. Κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, το αυτοκρατορικό ρωσικό ναυτικό κατάστρεψε τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία της Σινώπης.


1874. Επεισόδια μεταξύ βουλευτών στην Ελληνική Βουλή, διότι η «πλειοψηφία» του  Δημήτριου Βούλγαρη ψήφισε  τον προϋπολογισμό  χωρίς τη νόμιμη απαρτία.

1893. Ιδρύθηκε η Τράπεζα Αθηνών από τον Αντώνιο Καλλέργη.

1904. Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Γ. Κατεχάκη συγκρούστηκε και νίκησε 70 κομιτατζήδες, υπό τους Μήτρο Βλάχο και Κορσάκωφ στο χωριό Ανταρτικό Φλωρίνης. 

1916. Στην τελική του φάση  το ελληνικό Ολοκαύτωμα. Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Ραφέτ Μπέη, δήλωσε ότι πρέπει να εξολοθρευτούν και οι Έλληνες, όπως έγινε και με τους Αρμένιους.

1935. Μετά την παλινόρθωση της Βασιλείας , τον Νοέμβριο του 1935, ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής, κλήθηκε από τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄ όπως αναλάβει Πρωθυπουργός και σχηματίσει «άχροη κυβέρνηση» διαδεχόμενος τον Γεώργιο Κονδύλη. Στις 30 Νοεμβρίου του 1935 ορκίσθηκε Πρόεδρος της Κυβέρνησης κρατώντας και τα Υπουργεία, Στρατιωτικών και Εξωτερικών. Η Συνθεση της κυβέρνησης:Γεώργιος Λογοθέτης υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτριος Μπαλάνος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,Γεώργιος Ματζαβίνος υπουργός Οικονομικών, Νικόλαος Κανελλόπουλος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και προσωρινά υπουργός Συγκοινωνίας και Εργασίας,Αντώνης Μπενάκης υπουργός Γεωργίας, Παναγιώτης Δεκάζος υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως Παναγιώτης Τριανταφυλλάκος υπουργός Ναυτικών και προσωρινά ως υπουργός Εσωτερικών,Σπύρος Παπαρρηγόπουλος υπουργός Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,
Αριστοτέλης Ι. Βαλαωρίτης υφυπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πλατής υφυπουργός Στρατιωτικών.

1938Με εντολή του βασιλιά της Ρουμανίας Κάρολου Β  μεταφέρθηκαν από τη φυλακή σε δάσος  όπου στραγγαλίστηκαν ο Ρουμάνος εθνικιστής και ιδρυτής της Λεγεώνας του Αρχάγγελου Μιχαήλ Κορνέλιου Ζέλεα Κονρεάνου και 13 ακόμη λεγεωνάριοι που είχαν καταδικαστεί  σε δεκαετή καταναγκαστικά έργα.Η επίσημη εκδοχή για τον θάνατό τους, ήταν πως σκοτώθηκαν κατά την απόπειρά τους να δραπετεύσουν. Τα πτώματά τους διαλύθηκαν σε οξύ και τοποθετήθηκαν κάτω από επτά τόνους μπετόν. Μετά τις Συμφωνίες του Μονάχου στην Τσεχοσλοβακία εξελέγη πρόεδρος ο Εμίλ Χάτσα. Στην Γερμανία απαγορεύθηκε  στους Εβραίους να ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου.

1939. 20 Σοβιετικές μεραρχίες, με 127000 στρατιώτες άρχισαν την επίθεση κατά της Φινλανδίας.

1940. Η 13η Μεραρχία του υποστράτηγου Μουτούση κατέλαβε το Πόγραδετς.
Η Μεραρχία Ιππικού, του Β.Σώματος, συνέχισε την επίθεσή της με το Απόσπασμα Φριζή και μετά από πείσμονα αγώνα κατέλαβε τα υψώματα στα βορειοδυτικά των χωριών Ναβοσέλα και Λούπτσκα, συλλαμβάνοντας περίπου 80 αιχμαλώτους. 
Το ΙΙ/5 Τάγμα, που ενήργησε την επίθεση αυτή, είχε έναν αξιωματικό και 5 οπλίτες νεκρούς και 6 αξιωματικούς και 70 οπλίτες τραυματίες.
Το Απόσπασμα Δημοκωστούλα συνάντησε ισχυρή εχθρική αντίδραση στα δυτικά του χωριού Μπαντιλόνγια .Η Μεραρχία διαπίστωσε, ότι οι Ιταλοί άρχισαν να εγκαταλείπουν  την Πρεμετή και να συμπτύσσονται  προς την Κλεισούρα.

1943. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλινος Ρούζβελτ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν συμφωνήσαν σαν φίλοι στη Διάσκεψη της Τεχεράνης. Οι συμφωνίες ανακοινώθηκαν την επομένη.


1962. Εκλέγθηκε νέος ΓΓ του ΟΗΕ ο Βιρμανός Ου Θαντ.

1963. Μετά τις διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατέθεσε  σειρά προτάσεων στους Τουρκοκυπρίους , για την εξομάλυνση της καταστάσεως, και βελτίωση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας  τις οποίες υπέβαλε προς τον αντιπρόεδρο  Φαζίλ Κιουτσούκ και έμειναν  γνωστές ως τα  «13 σημεία». 

1966.Εγκαινιάστηκε  το Πανεπιστήμιο Πατρών.

1967. Μετά από 128 χρόνια της βρετανικής κατοχής το Άντεν και η Νότια Υεμένη έγιναν η ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης.Τα νησιά Κούρια Μούρια παραχωρήθηκαν από τη Βρετανία στο Ομάν.

1979. Ο Πάπας της Ρώμης Ιωάννης Παύλος Β’ παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ανδρέα

1981.Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας, αποφασίστηκε η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην κυβερνητική σύσκεψη για το «Οροπέδιο των Αθηνών» όπως είχε δηλώσει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος

1984. Ο Ανδρέας Παπανδρέου καθ οδό προς το Δουβλίνο για τη Συνοδό Κορυφής της ΕΟΚ συναντήθηκε  στην Ρώμη στο παλάτσο Κίτζι με τον Μπετίνο Κράξι και σε ξεχωριστό γραφείο μίλησε με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Γκάρρετ Φιτζέραντλντ.

1992.Οι  Στυλιανός Παττακός, Γεώργιος Ζωιτάκης, Νικόλαος Μακαρέζος και Ιωάννης Λαδάς υπέβαλλαν  αίτηση χάριτος, η οποία απορρίφθη.

1995. Άρχισε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

1996. Περίπου 150.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Βελιγραδίου για την κλοπή της εκλογής νίκη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Μαζί» στις δημοτικές εκλογές. Στο Αμπιτζάν υπογράφηκε η συμφωνία για Τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.

1998. Η Deutsche Bank ανακοινώσε τη συμφωνία ύψους 10 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Bankers Trust.

1999. Αρχισε στο Σιάτλ των ΗΠΑ η σύνοδος του ΠΟΕ, με χορογραφημένα επεισόδια.

2002 . Στην Η Τουρκία μετά από 15 χρόνια έγινε άρση της κατάσταση έκτακτης στις νοτιοανατολικές κουρδικές επαρχίες.


2006. Στο δικαστήριο της Χάγης, ο πρώην διοικητής του Σώματος Στρατού του Σεράγεβο των Σερβοβοσνίων, στρατηγός Στάνισλαβ Γκαλτς, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για  τους «βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σεράγεβο».

2007‎‎ .Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη Συμφωνία συμβατικών Δυνάμεων  στην Ευρώπη. Η κίνηση επέτρεψε στη Ρωσία να αναπτύξει τις στρατιωτικές δυνάμεις της πιο κοντά στα Σύνορά της.

2008. Βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία. H συμμετοχή ήταν 32,26%. Κέρδισαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα με ισάριθμες ψήφους.‎


2009. H ΕΕ κατάργησε τις βίζες για Σερβία, Μαυροβούνιο και Σεβερνοματσεντόνιγια .

2010. Η Ιντερπόλ  έβγαλε  ένταλμα σύλληψης για τον Τζούλιαν Ασάντζ, υπεύθυνου του WikiLeaks, με την κατηγορία βιασμού στη Σουηδία.

2011‎‎.Οι έξι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου . η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας , ανακοίνωσαν ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για τη στήριξη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη  απεργία των εργαζομένων του δημόσιου στο Ηνωμένο Βασίλειο και διοργανώθηκαν διαδηλώσεις  ενάντια στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση της ελάχιστης συνταξιοδοτικής εισφοράς.

2015. Έναρξη της Διάσκεψης του Παρισιού για το Κλίμα παρουσία πολλών αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων , συμπεριλαμβανομένου του Μπαράκ Ομπάμα.

2018.Η Ουκρανία απαγόρευσε  την είσοδο στους Ρώσους άντρες ηλικίας μεταξύ 16 και 60 έπειτα από την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είπε ότι η απαγόρευση αποσκοπούσε στην αποτροπή  συγκρότησης «ιδιωτικών στρατών» στην Ουκρανία. Στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μπουένος Άιρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Μεξικό υπέγραψαν  τη συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά στην, σε αντικατάσταση της Συμφωνία για Ελεύθερο Εμπόριο στην Βόρεια Αμερική. 

2021.Ο πφούστης Μητσοτακένσκι  μας επέβαλε χαράτσι 1200 ευρώ το χρόνο, επειδή δεν είμαστε πελάτες του Μπούρλα και επειδή δεν κάνουμε ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ για να πεθάνουμε ξαφνικά.  

Νοεμβρίου 29, 2023

Η έλλειψη απογραφέων μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της απογραφής του Μαυροβουνίου

 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Η στατιστική υπηρεσία του Μαυροβουνίου MONSTAT είναι έτοιμη για την απογραφή πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών, δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια Σνεζάνα Ρεμίκοβιτς και επιβεβαίωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει έλλειψη 500 απογραφέων. 
Για την επίλυση του προβλήματος, θα παρατείνουν την προθεσμία για τη διενέργεια της απογραφής κατά 15 ημέρες ή θα ανακατευθύνουν ήδη εγκεκριμένους απογραφείς σε δήμους με ελλείψεις προσωπικού. 
 Ο πρωθυπουργός Μιλόικο Σπάιτς ανακοίνωσε χθες ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις της πολιτικής συμφωνίας για την απογραφή και θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου 2023.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των ειδικών συντάξεων των βουλευτών


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των ειδικών συντάξεων των βουλευτών. 
Το 2021, οι βουλευτές στη Ρουμανία ψήφισαν για άλλη μια φορά την κατάργηση των ειδικών συντάξεων γερουσιαστών και βουλευτών. Ένα χρόνο αργότερα, περισσότεροι από 70 πρώην βουλευτές δίκασαν το κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε τον νόμο αντισυνταγματικό. 
Οι δικαστές αιτιολόγησαν την απόφασή τους από το γεγονός ότι οι βουλευτές ενήργησαν «γρήγορα» και «βιαστικά» στην υιοθέτηση του νόμου, αν και δεν ζητήθηκε συζήτηση στο πλαίσιο της διαδικασίας κατεπείγοντος. 
 Στις 22 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, το νομοσχέδιο για την κατάργηση των ειδικών συντάξεων των βουλευτών στη Ρουμανία έλαβε έγκριση στην Επιτροπή Καθεστώτος των Βουλευτών
. Τέσσερις ημέρες αργότερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία της Ρουμανίας την ενέκριναν σε κοινή συνεδρίαση. 
Στις αρχές Αυγούστου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας το επέστρεψε στο κοινοβούλιο για επανεξέταση, αφού κήρυξε ορισμένα από τα άρθρα του νόμου αντισυνταγματικά. 
 Περισσότεροι από 800 πρώην βουλευτές στη Ρουμανία λαμβάνουν ειδικές συντάξεις που δεν βασίζονται στις συνταξιοδοτικές τους εισφορές. Η αξία των ειδικών συντάξεων βουλευτών και γερουσιαστών ανέρχεται σε πάνω από 53 εκατομμύρια λέι ετησίως (21.200.000 BGN).

Επί Τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι το κίνημα αιώνων για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας» αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στην Ευρώπη, μετά την ουκρανική κρίση.

 «Βλέπετε ότι κανείς δεν μιλάει για «Μεγάλη Αλβανία» και κανείς δεν την καταδικάζει. Ως εκ τούτου, αποκτά κάποια σημασία, επειδή γίνεται ένας νόμιμος στόχος για τον οποίο αγωνίζονται όλα τα αλβανικά πολιτικά κόμματα, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Σεβερνοματσεντόνιγια , το Μαυροβούνιο ή στη νότια Σερβία", δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Ο Ντάτσιτς τόνισε ότι το αυτοανακηρυχθέν Κοσσυφοπέδιο δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΟΑΣΕ, επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση σε αυτόν τον οργανισμό, και η Σερβία δεν θα συμφωνήσει ποτέ με αυτό.

«Ο τρόπος λήψης αποφάσεων είναι τέτοιος ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται ομόφωνα. Αυτό σημαίνει ότι η Σερβία πρέπει να συμφωνήσει, και η Σερβία δεν θα συμφωνήσει ποτέ. Αυτό είναι απολύτως αδύνατο», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

-Ο Διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια Πέταρ Πέτκοβιτς μίλησε χθες με τον Πρέσβη της Ρωσίας στη Σερβία Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο για την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σερβικός λαός στην περιοχή αυτή.

Ο Πέτκοβιτς , επεσήμανε στον πρεσβευτή «τη δύσκολη θέση του σερβικού λαού στην επαρχία», και την «κλιμακούμενη βία» και άλλες «μονομερείς κινήσεις που απειλεί τον σε καθημερινή βάση ο  Άλμπιν Κούρτι». «Καταπατούνται καθημερινά τα βασικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Τους απαγορεύεται να ψηφίσουν στις εκλογές , συλλαμβάνονται χωρίς καμία βάση και κρατούνται προφυλακισμένοι  για αρκετούς μήνες, ενώ η πολιτική τρομοκρατίας του Κούρτι απειλεί άμεσα τη σταθερότητα που έχει οικοδομηθεί στο έδαφος εδώ και χρόνια. Ταυτόχρονα, ο Κούρτι προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει τους ψευδοδημάρχους του στην εξουσία σε τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και μέσω αυτών να καταπιέσει περαιτέρω τον σερβικό λαό», δήλωσε ο Πέτκοβιτς. Ο Διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι εκτίμησε ότι  η προώθηση της ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας» και το μήνυμα του Κούρτι ότι η Δύναμη Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου  είναι ο άμεσος διάδοχος της τρομοκρατικής οργάνωσης UCK,  απειλούν άμεσα ολόκληρο τον σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο, και είπε  ότι η  Μεγάλη Αλβανία εξελίσσεται σε απειλή για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Ο Διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι τόνισε ότι, το Βελιγράδι θα συνεχίσει να διατηρεί την ειρήνη με αφοσίωση και ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρέσβη και τη χώρα του για τη συνεπή υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας.

-Ο Πρέσβης  Μπότσαν-Χαρτσένκο επισκέφθηκε και τον  Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό  Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς ο οποίος τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του στη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Άμυνας, ο Βούτσεβιτς τόνισε στον Μπότσαν-Χαρτσένκο ότι είναι μακροπρόθεσμη στρατηγική δέσμευση της Σερβίας να διατηρήσει το καθεστώς ενός στρατιωτικά ουδέτερου κράτους

-Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλ απάντησε στις κινήσεις του Ρώσου Πρέσβη από την ομιλία του στο 23ο Οικονομικό Φόρουμ του Βελιγραδίου, όπου είπε ότι «η Σερβία είναι μια χώρα που είναι υπερήφανη για τις πολύ καλές σχέσεις με χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Κρατική  Εφορευτική Επιτροπή χθες τελευταία ημέρα  της προθεσμίας απέρριψε  το ψηφοδέλτιο «Αρκετά! Ο Ευρωπαϊκός Δρόμος», λόγω ελλείψεων που δεν διορθώθηκαν , και ανακήρυξε το ψηφοδέλτιο «Αλβανική Δημοκρατική Εναλλακτική - Ενωμένη Κοιλάδα».

αφού οι εκπρόσωποι του ψηφοδελτίου προσκόμισαν  1.684 νομικά έγκυρες υπογραφές υποστηρικτών.

ΣΟΦΙΑ. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προϋπολογισμού και Οικονομικών ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση τον Νόμο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024. Το σχέδιο υποστηρίχθηκε από την ευρω-ατλαντική πλειοψηφία, τους συνασπισμούς  «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία, ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ και ΚΔΕ. Το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ  χαρακτήρισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό ως «συμβιβασμό» και επέκρινε το έλλειμμα 3%, το οποίο, «θα έπρεπε να είναι χαμηλότερο». Ο προϋπολογισμός επικρίθηκε από την «Αναγέννηση», το «ΒΣΚ για τη Βουλγαρία» και το «Υπάρχει τέτοιος λαός» λόγω της κοινωνικής πολιτικής.

-Μελέτη  της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εθνικές και ευρωπαϊκές διαστάσεις της σύγχρονης ταυτότητας των Βουλγάρων» κατέγραψε ότι, το 30,8% των ερωτηθέντων αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες της ΕΕ, το 20% ως πολίτες του κόσμου και το 13,6% αισθάνονται ότι ανήκουν στα  Βαλκάνια. Στην ερώτηση «Τι διαμορφώνει την αίσθηση ότι ανήκετε στο βουλγαρικό έθνος;» το 67,5% απάντησε ότι είναι «η βουλγαρική γλώσσα», το 65,7% , επέλεξε τις  «εθνικές πολιτιστικές παραδόσεις», το 59,2% επέλεξε το «ιστορικό παρελθόν», και το 29,7% την «Ορθοδοξία».

Για το 50,2% των ερωτηθέντων η ΕΕ σημαίνει «ελευθερία μετακίνησης», για το 34% «κοινά πολιτικά δικαιώματα», για το 22% «πρόσβαση στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση», για το 15,8% «πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

 ΣΚΟΠΙΑ. Η 30ή υπουργική σύνοδος του ΟΑΣΕ  αρχίζει σήμερα στα Σκόπια με δείπνο εργασίας. Περίπου 70 αντιπροσωπείες κρατών μελών και εταίρων του ΟΑΣΕ, εκπροσωπούμενες κυρίως από υπουργούς Εξωτερικών, αναμένεται να πάρουν μέρος  στη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Σεβερνοματσεντόνιγια. Πολλοί από τους υπουργούς που συμμετέχουν στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έρθουν με πτήση τσάρτερ από τις Βρυξέλλες

Επιβεβαιώθηκε η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο δείπνο εργασίας για να συζητηθεί η επιθετικότητα στην Ουκρανία και η λειτουργικότητα του ΟΑΣΕ.Το αν και πότε θα φτάσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παραμένει ασαφές. Ο επόμενος πρόεδρος του ΟΑΣΕ πρόκειται να εκλεγεί στη συνάντηση και μετά το βέτο της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην Εσθονία, επιτεύχθηκε συναίνεση στη Βιέννη τη Δευτέρα και το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, το οποίο περιλαμβάνει 57 χώρες, αποφάσισε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραδώσει την προεδρία του οργανισμού στη Μάλτα.

 ΣΚΟΠΙΑ. Δύο κουκουλοφόροι κατέβασαν τη σημαία της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπή Οχρίδας Δύο κουκουλοφόροι αφαίρεσαν τη σημαία της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπής Οχρίδας από έναν ιστό μπροστά από το Ναό του Αγίου Ναού του Ναού του Ναού της Αχρίδας, μετά την οποία τοποθετήθηκε μια σημαία της Αλβανίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Σχέσεις με τις Θρησκευτικές Κοινότητες και Θρησκευτικές Ομάδες Ντάριαν Σωτηρόφσκι   καταδίκασε μέσω την βανδαλική εισβολή στη Μονή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την αφαίρεση της σημαίας της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας και απηύθυνε έκκληση στην Εισαγγελία και την αστυνομία του Τέτοβο  να λάβουν αμέσως  μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών. 

-Οι  Αφρίμ Γκάσι , Ιζέτ Μετζίτι  και Μπιλάλ Κασάμι ως ηγέτες των κομμάτων «Αλτερνατίβα», «Δημοκρατικό Κίνημα» και «Μπέσα» υπέγραψαν χθες στο Τέτοβο κοινή δήλωση , με την οποία δεσμεύτηκαν για  κοινή εμφάνιση της αντιπολίτευσης στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ στις  επερχόμενες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές, με έμφαση στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. από τον συνασπισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κινήματος Ιζέτ Ματζίτι τόνισε την ανάγκη κινητοποίησης για «Αλλαγή».

 -Ο Μπόγιαν Γιοβανόφσκι  , ο Μπόκι 13, που μαζί με την ειδική εισαγγελέα «Κάτιτσα» καταδικάστηκαν για εκβιασμούς αποφυλακίστηκε λόγω «ανηκέστου» . Το ποινικό δικαστήριο έχει έλαβε ιατρικές εκθέσεις από διάφορες κλινικές, αλλά και αρκετούς γιατρούς,

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Σκιπερίας (Αλβανίας) Μπαϊράμ Μπεγκάϊ κατά την ομιλία του στην δεξίωση για την 111η επέτειο  της ανεξαρτησίας της χώρας, είπε ότι η συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να είναι στενή και ότι έχουν πολλά να μάθουν ο ένας από τον άλλον και να κάνουν ο ένας για τον άλλον. Ο Πρόεδρος  πρόσθεσε ότι η Σκιπερία θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας, ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ .Ο κ. Μπεγκάϊ επεσήμανε ότι η 28η Νοεμβρίου είναι ημέρα μνήμης, σεβασμού για το παρελθόν και έμπνευσης για το μέλλον. Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι που παρέστη σε δεξίωση με την ευκαιρία του εορτασμού της 111ης επετείου της ανεξαρτησίας της Σκιπερίας Αλβανίας, την οποία παρέθεσαν ο πρόεδρος  Μπαϊράμ Μπεγκάι με τη σύζυγό του προσήρθε στη δεξίωση συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, και ήταν «συμβολικά» ντυμένη, με κόκκινο φόρεμα και δήλωσε στους αναμένοντες ρεπόρτερ. «Είναι χαρά μου να συμμετέχω στη δεξίωση του προέδρου Μπεγκάϊ προς τιμήν της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Ζήτω η Αλβανία! Ζήτω οι Αλβανοί όπου κι αν βρίσκεστε!»,

 Η Ημέρα της Αλβανικής Σημαίας γιορτάστηκε  στα Τίρανα με την «Παρέλαση των Αλβανών» στην οποία συμμετείχαν 150 αντιπροσωπείες από διάφορες περιοχές του κόσμου που κατοικούν  Αλβανοί.

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε με το όνομα Σύνθημα  «Jemi një», που σημαίνει «είμαστε ένας λαός». Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν 50 Αρβανίτες από τη νότια Ιταλία. Παρά τον βροχερό καιρό, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να χαιρετήσουν τους συμμετέχοντες και να παρακολουθήσουν την παρέλαση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο  επισκέφθηκε χθες το Πετς,  εκτός από το Πατριαρχείο του Πετς, επισκέφθηκε το κέντρο μνήμης «Μνήμη και Φιλία», παρακολούθησε τα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου και συνομίλησε με δικαστές στα Δικαστήρια του Πέτς.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικας Σερπσκα Νέναντ Στέβαντιτς δήλωσε ότι ο στόχος των ψευδών του Υπουργού Άμυνας της Βοσνίας Ερζεβοβίνης Ζουκάν Χέλεζ είναι να προκαλέσει συγκρούσεις, και τόνισε ότι αναμένει την αντίδραση  του δικαστικού  σώματος  της Βοσνίας Ερζεβοβίνης  και πρόσθεσε ότι ο Χέλεζ θα έπρεπε να είχε ηδη κατηγορηθεί επειδή  αναμφισβήτητα είπε ψέματα , παραβίασε το νόμο και συμπεριφέρθηκε αντισυνταγματικά.

-Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ μίλησε χθες στη Μπάνια Λούκα με την Μόνιμη Συντονίστρια του ΟΗΕ στη 

Βοσνία Ερζεβοβίνη Ίνγκριντ ΜακΝτόναλντ και της  επανέλαβε τη σαφή θέση ότι η Σέρπσκα απορρίπτει κάθε είδους ενέργεια του Κρίστιαν Σμιτ ως ύπατου εκπροσώπου, διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν τον επιβεβαίωσε όπως προβλέπεται στην ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον και τόνισε ότι ο πλήρης σεβασμός της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον και της συνταγματικής θέσης των οντοτήτων αποτελεί προϋπόθεση για την καλύτερη κατανόηση και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε τις τροποποιήσεις στον νόμο περί απογραφής. 64 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των τροποποιήσεων αυτού του νόμου που θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα.

«Όλοι οι όροι της συμφωνίας που υπογράφηκε με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συμβουλίων των μειονοτήτων έχουν εκπληρωθεί, έτσι ώστε η διαδικασία να μπορεί να ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου και όλοι να συμμετέχουν σε αυτήν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιλόϊκο Σπάϊτς . «Καλούμε τουςκάθε είδους «αδιάλλακτους» να μην ασκήσουν πίεση στην αντιπολίτευση, διότι αυτή είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι είμαστε όλοι επικεντρωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου και ότι έχουμε αφήσει την κοινωνική πόλωση πολύ πίσω μας. Ο καλύτερος δείκτης ότι είμαστε όλοι νικητές σε αυτή τη διαδικασία είναι η ομόφωνη έγκριση του νόμου για την απογραφή», επεσήμανε ο Σπάιτς. .

 -Η διοίκηση της Air Montenegro, ανακοίνωσε καθαρό κέρδος 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία με μόλις 125 υπαλλήλους, μετέφερε 450.000 επιβάτες φέτος και πέτυχε θετικό αποτέλεσμα 5 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας τα πρώτα θετικά οικονομικά αποτελέσματα στην αεροπορία του Μαυροβουνίου σε 15 χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, η νέα κυβέρνηση απέλυσε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία απορρόφησε το 90% των κονδυλίων της ΕΕ κατά τη διάρκεια του δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020 και κατατάσσεται στην 4η θέση σε επίπεδο ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου  που συναντήθηκε με την Επίτροπο για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέϊρα

-Το Υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας έχει καταρτίσει το πρώτο Εθνικό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη υπηρεσιών  φροντίδας σε  εξωτερικά ιατρεία και κατ' οίκον. Ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας δήλωσε ότι, το έργο διεξήχθη από το 2020 έως το 2023 με προϋπολογισμό περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ και εκπαιδεύτηκαν 800 άτομα

 

 

Η 29η Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 29η Νοεμβρίου είναι η 333η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 32 μέρες ως το τέλος του έτους. 

800. Ο Καρλομάγνος έφτασε στη Ρώμη έχοντας μαζί του τον Πάπα Λέοντα Γ΄ που είχε καταφύγει στον Καρλομάγνο και συγκάλεσε συμβούλιο για την 1η Δεκεμβρίου για να ερευνήσει τα υποτιθέμενα εγκλήματα του Πάπα.

1226. Ο Λουδοβίκος Θ της Γαλλίας στέφθηκε βασιλιάς στον Καθεδρικό Ναό της Ρεμς.



1314.Πέθανε  στο Φοντενεμπλώ, όπου γεννήθηκε, ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Δ', ο Ωραίος ο οποίος  είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια κυνηγιού δάσος του Αλάτ.


1378, Πέθανε στην Πράγα  ο Κάρολος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που λεγόταν  Βεγκέσλαος πριν γίνει Κάρολος.

1516. Ένα έτος μετά την μάχη του Μαριγκνάνο υπογράφηκε η Συνθήκη του Φράιμπουργκ, περισσότερο γνωστή ως η «αιώνια ειρήνη» , μεταξύ του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α' και της Συνομοσπονδίας των ελβετικών καντονιών.

1549 . Στην Ρώμη μετά τον θάνατο του Πάπα Παύλου Γ΄, άρχισαν οι συνεδριάσεις του Κολλεγίου των Καρδιναλίων για να εκλεγεί νέος Επίσκοπος Ρώμης. Νίκησε Τζιοβάνι ο Μαρία Τσιότσι ντελ Μόντε, στις 7 Φεβρουαρίου του επομένου έτους. 

1732. Ισχυρότατη  σεισμική δόνηση 10 βαθμών της κλίμακας  στην Ιρπίνια, με επίκεντρο στο Απένινα. Καταστράφηκαν 20 κοινότητες. 2000 νεκροί.  


1780. Πέθανε η αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Μαρία Θηρεσία,

1787. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ υπέγραψε το διάταγμα υπέρ των Ουγενότων.


1803. Οι Λευκοί άποικοι στην γαλλική Αϊτή ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

1812. Έληξε η τετραήμερη μάχη του ποταμού Μπερεζίνα.

1822. Οι δύο Αρβανίτες που φρουρούσαν τη Γιουρούς Ντάπια, του Παλαμιδίου βγήκαν τη νύχτα  από το Κάστρο  μαζί με μια γυναίκα, για να μαζέψουν  χόρτα και συνάντησαν το  Δημήτριο Μοσχονησιώτης που περιπολούσε εκείνη την ώρα και τους οδήγησε στον καπετάν Στάϊκο Σταϊκόπουλο. Ο Σταϊκόπουλος έμαθε απ’ αυτούς ότι στο Παλαμήδι είχαν μείνει λίγοι άντρες και ότι οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες είχαν κατέβει στην πόλη και δεν ξαναγύρισαν. Στη συνέχεια σίγουρος ότι οι Αρβανίτες είπαν την αλήθεια κάλεσε και τους άλλους καπεταναίους και αποφάσισε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να γίνει το ρεσάλτο στο Παλαμήδι.Την Ίδια ημέρα το «απόσπασμα» Νικηταρά στο οποίο μετείχαν και οι Κρανιδιώτεςυπό τον Παπα Αρσένιο  στο χωρίο Κορτέτσι τον Δελή Αχμέτ μπέη ,Σε αυτήν σκοτώθηκε  ο Παπαρσένιος, ο ήρωας των Δερβενακίων.



1830. Ακολουθώντας το παράδειγμα της γαλλικής επανάστασης, του Νοέμβριου εκδηλώθηκε στην Πολωνία η εξέγερση της Βαρσοβίας κατά της Ρωσικής κυριαρχίας. Τα ρωσικά στρατεύματα και ο Μέγας Δούκας Κονσταντίνος υποχώρησε έκπληκτος από την Πολωνία.

1847.
 Συγχώνευση του Βασιλείου της Σαρδηνίας με το Πεδεμόντιο. Το Βασίλειο καθίσταται ενιαίο κράτος, τερματίστηκε η αυτονομία της Σαρδηνίας και καταργηθηκε η θέση του Αντιβασιλέα.


1850. Η Πρωσία συνθηκολόγησε στο Όλομουτς με την Αυστριακή Αυτοκρατορία και τη Ρωσία και εγκατάλειψε την αξίωση να αναλάβει την ηγεσία της Γερμανικής Συνομοσπονδίας.


1855. Στον Κριμαϊκό Πόλεμο, έληξε η πολιορκία του Καρς με την κατάληψη του οθωμανικού φρουρίου από τα ρωσικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Μουράβγιοφ.

1868. Εξέγερση των Κροατών της Ουγγαρίας που διαφωνούσαν με την νομοθεσία περί ιθαγένειας.


1870. κατά τον Γάλλο-πρωσικό Πόλεμο άρχισε η μάχη στο Βιλλιέ του Μάρνη, κοντά στο Παρίσι.


1890. Στην Ιαπωνία, τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα Μέιτζι της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας και συνήλθε η πρώτη Δίαιτα.

1908. Ο «Όμιλος Φιλομούσων» της Θεσσαλονίκης συγχωνεύτηκε  με την ομάδα νέων «Ολύμπια» και έτσι ιδρύθηκε  ο Μακεδονικός Γυμναστικός Συλλόγος  «Ο Ηρακλής».

1912. Στις 29 Νοεμβρίου/12 Δεκεμβρίου, ο ελληνικός Στρατός κατέλαβε τις οχυρωμένες θέσεις των Τούρκων στην Ελεούσα και τον Άγιο Ιωάννη 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. (Το Μεγάλο και Μικρό Μπισδούνι). Στον Δρίσκο σκοτώθηκε ο Λοχαγός  Λορέντσος Μαβίλης που πολεμούσε με τους Γαριβαλδινούς

1916. Οι Κεντρικές Δυνάμεις άρχισαν την επίθεση για την κατάληψη του Βουκουρεστίου.

1940. Το πρωί της 29 Νοεμβρίου το Απόσπασμα Δημοκωστούλα (Ι/36ο Τάγμα συν λόχος και μία πυροβολαρχία) επιτέθηκε στο χωριό Μπαλιμπάρδι, όπου υπήρχε ισχυρή ιταλική αντίσταση. Εκεί έπεσαν μαχόμενοι ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Θεοχαρόπουλος Θεοφάνης και ο Στρατιώτης Βούλγαρης Νικόλαος του Χρήστου. του Θεοχάρους. Το απόσπασμα κατέλαβε και το χωριό Μπαντιλόνγια, και συνέχισε προς τον αυχένα Κιάφε Δεμπέλι στο ύψωμα 1450.
Το απόσπασμα του Αντισυνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή (ΙΙ/5, ΙΙ/36 Τάγματα και μία πυροβολαρχία) κινήθηκε προς Μάλι Μποντορίτ, πέρασε τον ποταμό Λεγκαρίτσα και μέχρι το βράδυ κατόρθωσε, μετά από αγώνα, να καταλάβει το χωριό Μπένια Σκέρι και τα γύρω του υψώματα. Το 5/42 επιτέθηκε στο ύψωμα 669 αλλά αποκρούστηκε. Συνεχίστηκαν οι μάχες στο Μέτωπο του Πόγραδετς. Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Λευκάδα και τη  Νεμέα της Κορινθίας
1943. Η Δεύτερη Σύνοδος του Αντιφασιστικού Συμβούλιου Εθνικής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας , (AVNOJ), στη Γιάιτσε , στην οποία συμμετείχαν 142 σύνεδροι, που αποφάσισαν την ίδρυση της Δημοκρατικής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας με ηγέτη τον Τίτο.

1944. Με την εκκένωση της πόλης της Σκόδρας από τη Βέρμαχτ, η Αλβανία «απελευθερώθηκε» από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι Παρτιζάνοι μπήκαν στα Τίρανα. Η 29η Νοεμβρίου ήταν η αλβανική εθνική εορτή του Χότζα.

1945. Η τρίτη σύνοδος του Αντιφασιστικού Συμβούλιου Εθνικής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας , (AVNOJ) στο Βελιγράδι, κατάργησε τη μοναρχία και αποφάσισε την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΣΟΔΓ).

1947. Με ψήφισμα της, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκε υπέρ της δημιουργία ενός ανεξάρτητου εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη και της διαίρεσης της Παλαιστίνης σε Εβραϊκό και Αραβικό Τομέα.

1963. Ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, συγκρότησε την επιτροπή Γουόρεν για να διερευνήσει τη δολοφονία του Προέδρου Κένεντι.

1964 
. Κατά τον επίσημο εορτασμό στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της γέφυρας το 1942 σημειώθηκε έκρηξη στο χώρο της εκδήλωσης που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.


1965. Ο βουλευτής της Ε.Ρ.Ε. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος ανακοίνωσε το λάθος πραξικόπημα. (Του βασιλιά και των στρατηγών). «Ο λαός αηδιάζων θα καταργήσει το Κοινοβούλιο», είπε.


1967.
 Μετά τα γεγονότα στην Κοφίνου, την αμερικανική παρέμβαση και τον διορισμό του παλαιού πράκτορα Πιπινέλη ως υπουργού εξωτερικών ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποδέχτηκε την απόσυρση της ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο. Η τυπική συμφωνία Πιπινέλι και Τσαγλαγιαγκίλ για την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο, ανακοινώθηκε ενώ ο Σάιρους Βανς βρισκόταν στη Λευκωσία και συνομιλούσε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Την ίδια ώρα, πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας υπερίπταντο πάνω από τη Λευκωσία και το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Μακναμάρα ανακοίνωσε την παραίτησή του.


1974. Η Ελλάδα επέστρεψε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

1982. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα για την αποχώρηση των Σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

1987. Πρόωρες γενικές εκλογές, στην Τουρκία. To «ANAP» του Οζάλ πήρε 36,31% και εξέλεξε 292 βουλευτές. Το Σοσιαλδημοκρατικό , (SHP) του Ερντάλ Ινονού πήρε 24,74% και έβγαλε 99. Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που επανέκαμψε, πήρε 19,1% και εβγαλε 58 βουλευτες.


1990. Στη Βουλγαρία, μετά από γενική απεργία, ο Αντρέι Λουκάνοφ και η κυβέρνηση του αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τη χρήση στρατιωτικών μέσων για την απελευθέρωση του Κουβέιτ από την κατοχή του Ιράκ.
Στο Ντβόρ να Ούνι της Κροατίας συνελήφθη από τους Κροάτες , ο Ζέλικο Ραζνάνοβιτς Αρκάν, διοικητής σερβικού  παραστρατιωτικού σχηματισμού και οδηγήθηκε στη φυλακή στο Ζάγκρεμπ,  όπου έμεινε  6 μήνες.

1993. Στη Γενεύη, με  πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν  και πάλι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στην τετραήμερη Διάσκεψη μετείχαν οι  12 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι Πρόεδροι  της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Κροατίας, και οι εκπροσώπους των εμπολέμων στην πρώην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


1994.Σεισμός 5,2 Ρίχτερ έπληξε τη Λευκάδα. Στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες η Ελλάδα άσκησε βέτο στην υπογραφή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά ενέκρινε τη χορήγηση της α΄ δόσης οικονομικής βοήθειας στην Αλβανία υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και της επίδειξης επιείκειας στο θέμα των φυλακισμένων στελεχών της "Ομόνοιας". Το 52,1% των Νορβηγών τάχθηκε εναντίον της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.

2003. Στη Μπάνια Λούκα, η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα ψήφισε οκτώ τροπολογίες στο Σύνταγμα της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα, οι οποίες αφορούσαν  την άμυνα και το στρατό, και οι οποίες μετέφεραν μεταβίβαζαν  τη διοίκηση του στρατού στην Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  στο Σεράγεβο.

2006. Έφτασε στο Φανάρι ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄

2009. Εγκρίθηκε με δημοψήφισμα στην Ελβετία η απαγόρευση της κατασκευής μιναρέδων. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΝΔ με εσωκομματικές εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς, με ποσοστό 50,6%, επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη που πήρε 39,72% και του Παναγιώτη Ψωμιάδη που έλαβε 10,22%. Στις κάλπες προσήλθαν 782.136 ψηφοφόροι.

2012. Η  Παλαιστινιακή Αρχή έγινε δεκτή  στον ΟΗΕ με 138 ψήφους υπέρ, 41 αποχές και 9 όχι από  το Ισραήλ, το Ναουρού, το Παλάου, τις Νήσους Μάρσαλ, τη Μικρονησία, τον Παναμά, τον Καναδά, την Τσεχική Δημοκρατία και ρις ΗΠΑ

2017. Ο πρώην Κροάτης αξιωματικός Σλόμπονταν Πράλιακ  αυτοκτόνησε μέσα στο το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

2018. Νικήτρια του δεύτερου γύρου των  προεδρικών εκλογών στη Γεωργία  ήταν η Σαλώμη  Ζουραμπισβίλι,.

2019.  Επιθέσεις μουσουλμάνων τρομοκρατών κατά των «Απίστων»  στη Γέφυρα του Λονδίνου Λονδίνο και σε εμπορικό δρόμο της Χάγης με πολλούς τραυματίες,  Στο Λονδίνο και  δυο νεκροί. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε οτι  θα παραιτηθεί έπειτα από τον σάλο που προκάλεσε η έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνη Καρουάνα Γκαλιζία δύο χρόνια πριν.

Νοεμβρίου 28, 2023

Επί Τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Στις 28 Ιανουαρίου θα αναλάβει η υπηρεσιακή  κυβέρνηση, και στις 28 Φεβρουαρίου θα προκηρυχθούν οι  εκλογές για τις 8 Μαΐου, σήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι τονίζοντας ότι αναμένει  ότι τα κόμματα θα συμφωνήσουν ότι οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές θα είναι μαζί και η ημερομηνία θα είναι η 8η Μαΐου. Ο Τζαφέρι είχε προηγουμένως δώσει στα κόμματα προθεσμία μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να συμφωνήσουν και να επιλέξουν μια ημερομηνία για τις εκλογές και ανακοίνωσε ότι αν δεν συμφωνήσουν μέχρι τότε, η ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές θα οριστεί από τον ίδιο. Την περασμένη εβδομάδα, τόσο η αντιπολίτευση όσο και η κυβέρνηση ανέφεραν σε ξεχωριστές δηλώσεις ότι ο Μάιος είναι μια κατάλληλη περίοδος για κοινές, προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά δεν υπάρχει ακόμη επίσημη συμφωνία.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια  Ντίμιταρ Καβάτσεφσκι απάντησε στον Μίτσκοσκι για τις συντάξεις και είπε: «Πριν από τις εκλογές μπορεί να υποσχεθούν στους συνταξιούχους μια εφάπαξ αύξηση, αλλά η πραγματικότητα και όχι η υπόσχεση είναι ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κάναμε τη μεγαλύτερη αύξηση συντάξεων στην ιστορία του κράτους. 50% αυξήθηκε η κατώτατη σύνταξη και 50% η μέση σύνταξη στη χώρα» και για το επόμενο έτος, ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για συντάξεις από ό, τι φέτος, προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω».

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο ακαδημαϊκός Ζιβκο Ποπόφ  νέος πρόεδρος της «Μακεδονικής Ακαδημίας Επιστημών»(MANU).Η Συνέλευση της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Σεβερνοματσεντόνιγια , εξέλεξε χθες το Προεδρείο  της MANU για την περίοδο 2024-2027, με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Ζίβκο Ποπόφ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια Πέταρ Πέτκοβιτς δήλωσε ότι ο εορτασμός της ημέρας των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια γιορτή του Μεγάλου Αλβανικού σοβινισμού και την προώθηση της ιδέας ενός μονοεθνικού  Κοσσυφοπεδίου, αλλά και της πιο ανοιχτής απειλής για τις χώρες της περιοχής.

Ο Πέτκοβιτς επεσήμανε  ότι ο  Άλμπιν Κούρτι, χαρακτήρισε αυτές τις δυνάμεις ως διάδοχο του  UCK, και απείλησε  τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι με νέα εγκλήματα και πογκρόμ και τόνισε ότι «η Σερβία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την απειλή».

Ο Πέτκοβιτς επεσήμανε ότι «η στρατιωτική δύναμη που δεν δικαιούται η Πρίστινα σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μαζί με τον χαρακτηρισμό του συνεχιστή  του UCK και τη σημαία της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας, είναι η πιο ανοιχτή απειλή για όλα τα κράτη  της περιοχής, στην οποία ο Κούρτι και οι σωβινιστές της Μεγάλης Αλβανίας εκφράζουν εδαφικές διεκδικήσεις».

Ο Πέτκοβιτς σημείωσε ότι το Βελιγράδι προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι η διαδικασία στρατιωτικοποίησης των λεγόμενων Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τετραμελής διεθνής αντιπροσωπεία παρατηρητών από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης , η οποία βρέθηκε στο Βελιγράδι στις 23 και 24 Νοεμβρίου, χαιρέτισε τις προετοιμασίες για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου και διαπίστωσε κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης στη Σερβία ότι η εκστρατεία για τις κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές είναι εξαιρετικά πολωμένη και σε μεγάλο βαθμό αρνητική.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης σημείωσε ότι η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για «σοβαρές ανησυχίες» που υπάρχουν  σχετικά με «ψηφοφόρους-φαντάσματα», πλαστογραφία υπογραφών, κατάχρηση διοικητικών πηγών, πίεση σε υπαλλήλους δημόσιων επιχειρήσεων και περιορισμό χώρου για την οργάνωση τοπικών προεκλογικών εκστρατειών από την αντιπολίτευση. Η αντιπροσωπεία σημείωσε επίσης ως ανησυχητική την κυρίαρχη παρουσία του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα μέσα ενημέρωσης, και «εκφράστηκαν ανησυχίες στην αντιπροσωπεία ότι οι δραστηριότητες του προέδρου, ο οποίος δεν συμμετείχε στις εκλογές, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση στους ψηφοφόρους».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στη Σερβία σε πέντε δήμους λόγω έντονης

-Αρκετά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Βελιγραδίου έλαβαν αναφορές για  βόμβες χθες το απόγευμα.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ κληθείς να σχολιάσει την απογοήτευση της Δύσης και του ΝΑΤΟ για την αδυναμία της Ουκρανίας να μετακινήσει την πρώτη γραμμή, ακόμη και με την εκτεταμένη βοήθεια που τους δόθηκε είπε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να υποτιμηθεί ειδικά μετά την κατάληψη από τον ρωσικό στρατό της στρατηγικής σημασίας βιομηχανικής ζώνης της Αβτνέεβκα  ,και ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί να χάσει, παρά την πίεση.  «Η  Σέρπσκα τόνισε έλαβε τη σωστή θέση από την αρχή Οι αρχές της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα δήλωσαν ότι η θέση τους σε αυτή τη σύγκρουση είναι ουδέτερη, σε αντίθεση με το πολιτικό Σεράγεβο

«Είμαστε ενάντια σε κάθε είδους πόλεμο και η θέση μας είναι ξεκάθαρη από την αρχή και αυτή είναι να είμαστε ουδέτεροι σε αυτή τη σύγκρουση. Δεν θέλαμε να δεχτούμε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από μεγάλο μέρος των χωρών στη Ρωσική Ομοσπονδία, δεν θέλαμε να ακολουθήσουμε τα πολιτικά παιχνίδια της Δύσης και σήμερα είναι προφανές ότι η Δύση έχει εκτιμήσει εντελώς εσφαλμένα την κίνηση των πραγμάτων», είπε ο Ντόντικ και τόνισε:

«Η Δύση παρείχε τεράστια κεφάλαια δήθεν για την υποστήριξη της Ουκρανίας που χρηματοδότησαν για διαφθορά όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και σε πολλές δυτικές χώρες».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο Σέρβος   Ντούσαν Ομπρένοβιτς από την Κόσσοβσκα Μίτροβιτσα αποφυλακίστηκε χθες , έξι μήνες από τη σύλληψή του στο Ζβέτσαν. Το μέτρο της προφυλάκισης αντικαταστάθηκε με χρηματική εγγύηση και, αφού καταβλήθηκε το προτεινόμενο ποσό, ο Ντούσαν Ομπρένοβιτς επέστρεψε στο σπίτι του από τη φυλακή στο Ποντούγεβο. Ο Ομπρένοβιτς συνελήφθη στις 29 Μαΐου, την ημέρα που ξέσπασαν συγκρούσεις στο Ζβέτσαν μεταξύ στρατιωτών της KΦΟΡ και συγκεντρωμένων πολιτών.Κατηγορείται για επίθεση σε μέλη της KFOR και στην αστυνομία.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου απέστειλε αίτημα στον πρύτανη Βλαντίμιρ Μπόζοβιτς και στην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου ΡάΪτσκα ΓκλούσεΪτσα για την τοποθέτηση πινακίδων στα Κυριλλικά .Στην απάντηση του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου, υπογεγραμμένη από τον πρύτανη Βλαντίμιρ Μπόζοβιτς, δηλώθηκε ότι θεωρούν το αίτημα αυτό δικαιολογημένο, σύμφωνα με το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου.»Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι εντός του Πανεπιστημίου υπάρχουν 24 οργανικές μονάδες και ότι η υλοποίηση της πρωτοβουλίας απαιτεί χρόνο, δέσμευση ανθρώπινων και υλικών πόρων, σας ενημερώνουμε ότι θα προσεγγίσουμε την υλοποίηση των απαιτήσεων το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ο Πρύτανης. Το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεχίσει αυτή τη δραστηριότητα προς όλους τους άλλους κρατικούς θεσμούς που, από αμέλεια ή πρόθεση, παρέλειψαν το κυριλλικό αλφάβητο, το οποίο τυποποιείται από το Σύνταγμα ως ίσο.

 

 

 

 

 

 

Η 28η Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 28η Νοεμβρίου είναι η 332η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 33 ημέρες ως το τέλος του έτους.

587. Η Συνθήκη της Αντελότ μεταξύ του βασιλιά της Βουργουνδίας, και του ανιψιού του, βασιλιά του Μοζέλα.

1414. Συνελήφθη ο Τσέχος θρησκευτικός «μεταρρυθμιστής» Γιαν Χους από την Ιερά Εξέταση. Ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο ως αιρετικός και κάηκε στην πυρά. 

1443. Μετά την ήττα των Οθωμανών στη Νίς, ο Σκεντέρμπεης με τέχνασμα, και χρησιμοποιώντας  μια πλαστή επιστολή του σουλτάνου Μουράτ Β, πήρε στην κατοχή του το Κάστρο της Κρούγια.

1520. Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος πέρασε από τον Ατλαντικό Ωκεανό στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσα από τα στενά που φέρουν σήμερα το όνομά του.

1627. Οι Πολωνοί νίκησαν τον πολύ ισχυρότερο στόλο τω Σουηδών στη ναυμαχία της Ολίβα κατά τη διάρκεια του πολέμου Πολωνίας και Σουηδίας (1620-1629). Οι Σουηδοί, είχαν αποκλείσει το λιμάνι του Γκντανσκ.


1678. Ο Γεώργιος Δ΄ Δούκας έγινε για Τρίτη φορά  ηγεμόνας της Μολδαβίας.

1806. Οι γαλλικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Βαρσοβία . Ο Τσάρος Αλέξανδρος τάχθηκε στο πλευρό της συμμάχου Πρωσίας κατά τον πόλεμο της Τετραπλής Συμμαχίας κατά του Ναπολέοντα.

1809. Πόλεμος της Χερσονήσου. Νίκη των Γάλλων στη μάχη της Άλμπα ντε Τόρμες στην Καστίλλη.

1821. Ο Παναμάς κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία και εντάχθηκε στη Μεγάλη Κολομβία.

1830.Στο Βελιγράδι στα Τασμαιντάν παρουσία του πρίγκιπα Μήλος διαβάστηκε το διάταγμα του Σουλτάνου Μαχμούτ Β για την αυτονομία της Σερβίας . Οι Τούρκοι στη συνέχεια πούλησαν τις περιουσίες τους και άφησαν το Βελιγράδι στους Σέρβους.

1843 .Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναγνώρισαν το Βασίλειο της Χαβάης ως ανεξάρτητη χώρα.

1870. Κατά τον γαλλοπρωσικό πόλεμο,(Ιούλιος 1870 – Μάιος 1871), η μάχη της Beaune-la-Rolande στον Λείγηρα. Η γαλλική Πρώτη Στρατιά με 60 000 άνδρες προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει τους Πρώσους και να διασπάσει την πολιορκία του Παρισιού.

1877. Κατά το ρωσο-τουρκικό πόλεμο ο Οσμάν πασάς μετά την αποτυχία της απόπειρας του να λύσει την πολιορκία της Πλεύνας  παραδόθηκε  στους Ρώσους.

1880. Στη Βουλγαρία ο πρίγκιψ Αλέξανδρος Μπάττενμπεργκ διόρισε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πέτκο Καραβέλοφ.

1885. Στις 16/28 Νοεμβρίου μετά την ατυχή για τους Σέρβους μάχη του Πίροτ, με παρέμβαση του πληρεξούσιου Υπουργού της Αυστρίας-Ουγγαρίας στο Βελιγράδι κόμη Κεβενχούλερ, που απείλησε με επέμβαση της Αυστρίας , υπογράφηκε στη Νίς ανακωχή μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας και έληξε ο Σερβο-Βουλγαρικός πόλεμος. (2/12 Νοεμβρίου-16/28 Νοεμβρίου). Πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η νομιμοποίηση της προσάρτησης της ανατολικής Ρωμυλίας στη Βουλγαρία.

1905. Ο Ιρλανδός εθνικιστής Άρθουρ Γκρίφιθ ίδρυσε στο Δουβλίνο, το πολιτικό κόμμα Σιν Φέιν.

1908‎‎ .Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου επέβαλε μέγιστους δασμούς στις εισαγωγές όλων των ειδών των αγαθών από χώρες με τις οποίες το Μαυροβούνιο δεν είχε εμπορικές συμφωνίες, προκαλώντας την διακοπή του εμπορίου  με την Αυστρία.‎

1910. (Στις 28 Νοεμβρίου/11 Δεκεμβρίου) διεξήχθησαν οι εκλογές για την Αναθεωρητική Βουλή που είχε προκηρύξει ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄. Τα παλιά κόμματα, (Θεοτόκης-Ράλλης-Ζαίμης), που ήσαν οι νικητές των εκλογών του Αυγούστου χαρακτήρισαν πραξικοπηματική την απόφαση του βασιλιά και έκαναν αποχή, με αποτέλεσμα το νεοσύστατο Κόμμα Φιλελευθέρων, του Βενιζέλου να βγάλει 307 από τους 362 βουλευτές. 

1912. 83 εκπρόσωποι από τις τουρκαλβανικες φάρες που μαζεύτηκαν στην Αυλώνα υπέγραψαν με αγγλική υπόθαλψη τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της ανύπαρκτης Αλβανίας από τους Οθωμανούς, που είχαν πλέον ηττηθεί από τους Έλληνες τους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους. Ο αρχηγός της παρέας ήταν ο τουρκαλβανός Ισμαήλ Κεμάλ Μπέι Βλόρα που είχε μάθει γράμματα στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, και ήταν πράκτορας των Αγγλων.
-Στη Ρωσία άρχισε τις εργασίες της η 4η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.


1918. Στη Ρουμανία στις 15/28 Νοεμβρίου αποφασίστηκε η ένωση της Μπουκοβίνας με τη Ρουμανία. Ο Κόκκινος Στρατός μπήκε στην Εσθονία και κατέλαβε τη Νάρβα. Κυβέρνηση Συνασπισμού στη Βουλγαρία με επικεφαλής τον Θεόδωρο Τεοντόροφ.

 1920 . Πρώτες μεταπολεμικές εκλογές στο Βασίλειο Σέρβων Κροατών και Σλοβένων . (Γιουγκοσλαβία) για Συντακτική Συνέλευση. Τις περισσότερες ψήφους έλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα που έβγαλε 92 από τους 419 βουλευτές . Δεύτερε Κόμμα το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα με 91 βουλευτές. Μεγάλη έκπληξη έκαναν οι Κομμουνιστές με 50 έδρες. Οι γυναίκες, οι στρατιώτες οι αξιωματικοί, και τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.


1925 . Επί της δικτατορίας του Θεόδωρου  Πάγκαλου, απαγχονίστηκαν στις 9.15' π.μ. στο Γουδί , παρουσία πλήθους λαού, (15000) ο Αντισυνταγματάρχης Διαχειρίσεως, Διονύσιος Δρακάτος και 
ο Αντισυνταγματάρχης της Χωροφυλακής και Διευθυντής της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, Γεώργιος  Ζαφειρόπουλο, οι οποίοι καταδικάστηκαν, για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, από ειδικό δικαστήριο. Την ιδία ημέρα απολύθηκαν από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, επειδή  η διδασκαλία τους κρίθηκε εθνικά επιβλαβής, Κόκκινοι «παιδαγωγοί» Δημήτριος Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος. 

1940. Το πρωί της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου με την ανατολή του ηλίου ο 6ος λόχος του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων της Άρτας, μπήκε στο χωριό Βοδίνο της περιφέρειας Αργυροκάστρου και εκδίωξε τους Ιταλούς που το κατείχαν. Εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι Εύζωνες Ιωάννης Μπουραντάς, Στέφανος Γραβιάς και Χρήστος Στάμου . Ανατολικά, το 29ο Σύνταγμα Πεζικού της 10ης Μεραρχίας του Γ Σώματος Στρατού κατέλαβε το όρος Μπρέγκου Μπάρι Κουγκιτ, διασπώντας τις γραμμές αμύνης των Ιταλών.

Το Β΄ Σώμα Στρατού  ενεργούσε επιθετικά προς το Φράσερι, με τα αποσπάσματα Δημοκωστούλα και  Φριζή.

Μια ιταλική ναυτική μοίρα βομβάρδισε την Κέρκυρα


1941.Το πρώτο θανατηφόρο αεροπορικό ατύχημα της 335 Βασιλικής Μοίρας Διώξεως, με θύμα του Ανθυποσμηναγό Θ. Θεοφανόπουλο. Το Χαρικέην του, συνετρίβη στους λόφους του Ες Σαλτ, κοντά στο Αμμάν.


1943. Άρχισε η διάσκεψη της Τεχεράνης των τριών Συμμαχικών Δυνάμεων. ΕΣΣΔ (Στάλιν), ΗΠΑ (Φραγκλίνος Ρούζβελτ) και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστον Τσώρτσιλ συζήτησαν το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, τις μεταπολεμικές διευθέτησεις της Ευρώπης και το ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας. Συμφωνήθηκε ότι η πλήρης εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας , αλλά θα δυτικά της σύνορα με την Ιταλία θα ορίζονταν μετά τον πόλεμο. Συμφωνήθηκε η εγκατάλειψη του Ντράζεν Μιχαήλοβιτς. 

1946. Στην ΟΔΓ τέθηκε σε ισχύ Σύνταγμα της Βάδης-Βυρτεμβέργης


1953.  Ολοκληρώθηκε μετά από δυο μήνες η δίκη των αεροπόρων στο Αναθεωρητικό, Αεροδικείο. Δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια, 6 σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης και ένας αθωώθηκε . Ο Θεοδωρίδης, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο από το Αεροδικείο, αθωώθηκε, αλλά δεν αποφυλακίστηκε λόγω του ότι είχε καταδικαστεί βάσει του ΑΝ 375, που δεν έδινε το δικαίωμα έφεσης! Το ίδιο κι ο Χριστοφής. Αθωώθηκε κι ο Μαδεμλής, που καταδικάστηκε, όμως, με την κατηγορία της ομαδικής απείθειας σε 5ετή φυλάκιση. Επιπλέον, στους Μεταξά και Παναγουλάκη επιβλήθηκε ποινή ισοβίων, στον Παπαντωνίου 20 ετών, στο Λεμπέση 17, στο Ζαφειρόπουλο 8, στον Κοντό 16, στον Κοντογεωργάκη 12 και στον Ντίνο 7.

Η απόφαση προκάλεσε οξεία συζήτηση στη Βουλή. Ο Σοφοκλής  Βενιζέλος, επιτέθηκε στο ν υπουργό Άμυνας Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τόνισε «Εις τας δικτατορίας υπάρχει μια υπερτάτη αρχή: η Ασφάλεια, εις την οποίαν θυσιάζονται η δικαιοσύνη και η δημοκρατία. Εις την δημοκρατίαν υπάρχει ως υπερτάτη αρχή το έθνος και η εθνική ασφάλεια αλλά παραπλεύρως ομότιμες είναι επίσης η υπερτάτη αρχή και της ελευθερίας και της δικαιοσύνης...».

Ο Υπουργός Άμυνας Π. Κανελλόπουλο, διέψευσε τα περί βασανιστηρίων και επαίνεσε τον αντισμήναρχο που οι κατηγορούμενοι αεροπόροι είχαν καταγγείλει ως τον αρχιβασανιστή τους.

1956.  Στη Γαλλία έγινε η προβολή της  ταινίας «Και ο Θεός έπλασε  τη γυναίκα» του  νεαρού σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ  με την τότε σύζυγό του  Μπριζίτ Μπαρντό.

1957. Στη Σούρια της Ρουμανίας εξέγερση των αγροτών κατά της κολεκτιβοποίησης.

1958 .Το Τσαντ, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Γκαμπόν έγιναν αυτόνομες δημοκρατίες εντός της Γαλλικής αποικιακής αυτοκρατορίας.

1960 . Η Μαυριτανία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1961. Εκδόθηκε το ψήφισμα 1661 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε τη συμμόρφωση της Ιταλίας με το  σύμφωνο Ντε Γκάσπερι-Γκρούμπερ, για τα δικαιώματα της γερμανόφωνης μειονότητας του Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε.

1962. Τρομοκρατική επίθεση Κροατών κατά της Γιουγκοσλαβικής Πρεσβείας στη Βόννη. Σκοτώθηκαν δυο διπλωμάτες.

1964. Στο Ανόβερο ιδρύθηκε το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD).

1966. Το Μπουρούντι ανακηρύχθηκε σε δημοκρατία.

1967. Συνεχιζόταν η κρίση της Κοφινού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μανίλο Μπρόζιο μετά την επίσκεψη του στην Άγκυρα αναχώρησε για την Αθήνα, ενώ τουρκικά μαχητικά έκαναν «προειδοποιητικές» πτήσεις στην Κύπρο. Στο έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, βγήκαν οι αποφάσεις για τους 41 του Πατριωτικού Μετώπου. Δυο σε ισόβια, 22 σε ποινές που κυμαίνονται από εικοσαετή έως πενταετή κάθειρξη και 17 αθωώθηκαν.

1968 . Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη κατά του πρώην σταθμάρχη της CIA, και νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Ρόμπερτ Κόμερ. 

1971 .Μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης δολοφόνησαν στο Κάιρο τον Ιορδανό Πρωθυπουργό Βασφί αλ-Τέλα.


1973
. Οι προγραμματικές δηλώσεις Ανδρουτσόπουλου από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως.
1975. Στη Γιουγκοσλαβία εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή του Μπαρ- Βελιγραδίου της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε 1952. Είχε 254 σήραγγες και 234 γέφυρες.
Μετά από ένα δίμηνο πόλεμο , το Επαναστατικό Μέτωπο για ένα Ανεξάρτητο Ανατολικό Τιμόρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία από την Ινδονησία και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ανατολικού Τιμόρ. 

1989 . Βελούδινη επανάσταση. Μετά την   δίωρη  γενική απεργία της 27ης Νοεμβρίου, που παρέλυσε τη χώρα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας ανακοινώνει στις 28 Νοεμβρίου ότι εγκαταλείπει το μονοπώλιο της πολιτικής εξουσίας και στην συνέχεια η Ομοσπονδιακή Συνέλευση ψήφισε  την κατάργηση του άρθρου του συντάγματος σύμφωνα με το οποίο το Κομμουνιστικό κόμμα ήταν κυρίαρχο στην κοινωνία και το κράτος.  

1994 .Οι Νορβηγοί με δημοψήφισμα απέρριψαν για δεύτερη φορά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1996. Ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, απομακρύνθηκε από τη ηγεσία του στρατού των Σερβοβοσνίων την οποία ανέλαβε στις 12 Μαίου 1992. Ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, είχε κατηγορηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στις 25 Ιουλίου 1995.

2000.Το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την ευθανασία και την υποβοηθούμενη από ιατρό αυτοκτονία.


2002.Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μομπάσα της Κένυα.Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε  το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ  ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο Ντε Γκρέτσια για την απαλλοτρίωση της  βασιλικής περιουσίας.


2006. Η Ουκρανική Ράντα με ψήφισμά της αναγνώρισε  ως γενοκτονία το μεγάλος λοιμός της Ουκρανίας  to 1932-33 και ορίστηκε ως ημέρα μνήμης την  25η Νοεμβρίου. Ο Πάπας Βενέδικτος επισκέφθηκε  την Τουρκία, υποστήριξε τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέφερε ότι το Ισλάμ αποτελεί θρησκεία ειρήνης, 

2007‎‎. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, oι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία  κάλεσαν Σέρβους και Αλβανούς να αποτρέψουν το ξέσπασμα βίας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.‎

2010.Περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία και Βουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία.


2011.Προεδρικές εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

2016. Η Πτήση 2933 της αεροπορικής εταιρείας Βενεζουέλας-Βολιβίας LaMia Airlines, με  ένα Avro RJ85 η οποία απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Βίρου Βίρου» στη Σάντα Κρουζ ντε λα Σιέρα της Βολιβίας με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρία Κόρδοβα» στην Μπογκοτά της Κολομβίας, συνετρίβη  στην τοποθεσία Σέρο Γκόρντο, κοντά στην Λα Ουνιόν. Η πτήση,  μετέφερε την αποστολή της βραζιλιάνικης ομάδας Σαπεκοένσε. Νεκροί 71 Επέζησαν 12 .

2018. Στη Γεωργία, η γεννημένη στη Γαλλία ιουδαίων προσφύγων και τέως γαλλίδα πρέσβης  διπλωμάτης Σαλώμη Ζουραμπισβίλι  που κατέβηκε ως ανεξάρτητη εξελέγη Πρόεδρος για εξι χρόνια κατά   τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

2020. Στη Νιγηρία,τουλάχιστον 110 αγρότες σφαγιάστηκαν από την Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος στην Κοσομπί.