Αυτό δήλωσε μετά από διαβούλευση με τις αρχές του Βουκουρεστίου ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για τη Ρουμανία, Jan Kes Martin.
Μια ομάδα τoy DNT πέρασε δέκα ημέρες στη χώρα για να εξετάσει τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάσταση σε εθνικό επίπεδο και σήμερα παρουσίασε τα συμπεράσματά της.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, εξακολουθούν να απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την αύξηση των εσόδων κατά περισσότερο από δύο τοις εκατό του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια.
Το Ταμείο προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2023 θα φτάσει το 6% του ΑΕΠ.
«Το 2023 προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη 2,3% του ΑΕΠ, υποστηριζόμενη από μεγάλη αύξηση των επενδύσεων.
Η οικονομία θα ανακάμψει μέτρια το 2024 και θα φτάσει σχεδόν το 3% σε ανάπτυξη καθώς θα πραγματοποιείται δημοσιονομική εξυγίανση. Μεσοπρόθεσμα, αναμένουμε ότι η οικονομία θα επιτύχει τη δυνητική ανάπτυξη του 3-3,25%.
Ο πληθωρισμός θα μειωθεί από 7% σε 4,5% στο τέλος του 2024, αλλά παραμένει πάνω από τον στόχο πληθωρισμού που έχει θέσει η Τράπεζα της Ρουμανίας», ανέφερε το ΔΝΤ.
Ο οργανισμός επισημαίνει σημαντικούς κινδύνους γύρω από αυτή την πρόβλεψη: τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια πιθανή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη ή μια παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι κρατικοί έλεγχοι των τιμών στα προϊόντα διατροφής δεν αποτελούν επαρκές εργαλείο για τη μείωση του πληθωρισμού, καθώς μπορούν να μειώσουν την προσφορά και να αυξήσουν τις τιμές για άλλα αγαθά.
«Η νομισματική χαλάρωση θα πρέπει να περιμένει έως ότου ο δομικός πληθωρισμός μειωθεί σταθερά», ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητώντας περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης ευθυγράμμισης με τον ΦΠΑ καθώς και της εφαρμογής της μεταρρύθμισης του φόρου ακίνητης περιουσίας.
"Τα φορολογικά έσοδα στη Ρουμανία είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της συλλογής», ανέφερε η οργάνωση.
Συμπερασματικά, ο οργανισμός σημειώνει ότι δεν βλέπει την ανάγκη το ΔΝΤ να παράσχει νέα οικονομική βοήθεια στη Ρουμανία.
«Η κυβέρνηση είναι σθεναρά προσηλωμένη στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, στη μείωση των δημόσιων δαπανών και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Colacu κατά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του οργανισμού.
Τα σχόλια της αντιπολίτευσης δεν άργησαν να έρθουν. Ο ηγέτης της εθνικιστικής Συμμαχίας για την Ενότητα των Ρουμάνων (AUR), George Simion, επέκρινε τον πρωθυπουργό επειδή «ακολούθησε σημείο προς σημείο τις εντολές που έλαβε από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ».
"Δεν πιστεύουμε ότι η Ρουμανία έχει επιστρέψει στο καθεστώς μιας τριτοκοσμικής χώρας, μιας μπανανίας όπου έρχεται το ΔΝΤ και μας λέει ότι πρέπει να αυξήσουμε τους φόρους, ότι δεν πρέπει να αναπτυχθούμε, ότι δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε τίποτα", δήλωσε ο Simion. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους στόχους που επιδιώκει η κυβέρνηση του Τσολάκου θα είναι ο περιορισμός των πληρωμών σε μετρητά και αυτό είναι ένα «πρόβλημα ελευθερίας» που επηρεάζει κυρίως τους φτωχούς ανθρώπους, καθώς δεν έχουν κάρτες ή πρόσβαση σε ΑΤΜ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου