Οκτωβρίου 31, 2023

Επί Τροχάδην

ΣΟΦΙΑ.  Από το 1.1 εκ. πρωτευουσιάνους που έχουν δικαίωμα ψήφου στις κάλπες για να εκλέξουν δήμαρχο πήγαν  την Κυριακή  379 750. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2019 είχαν ψηφίσει  455 936 (42.82%). Στην Σόφια, στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο Βασίλ Τερζίεβ ,που έλαβε  το 31.3% που έχει την υποστήριξη  από τον Συνασπισμό  ΣτΑ-ΔΒ και η υποψήφια του ΒΣΚ, Βάνια Γκριγκόροβα, που έλαβε 22.42%. Η αρχηγός του ΒΣΚ, Κορνέλια Νίνοβα, συναντήθηκε χθες με τον αρχηγό του ΥΤΛ, Σλάβι Τρύφωνοφ ο οποίος δέχτηκε το κόμμα του να υποστηρίξει την  Βάνια Γκριγκόροβα  στις επαναληπτικές εκλογές. Από το ΒΣΚ συζητούν και με τα άλλα κόμματα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε σήμερα το πρωί   την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για την μηχανική ψηφοφορία  και επέστρεψε να χρησιμοποιηθούν τα μηχανήματα στον δεύτερο γύρο. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι η απόφαση της ΚΕΕ που αφορούσε την ματαίωση της ψηφοφορίας με τα μηχανήματα στις 29 Οκτωβρίου διότι  δεν υπήρχε ακόμη δεόντως εκδοθείσα άδεια για την πιστοποίηση των μηχανημάτων, ήταν αντισυνταγματική στο μέρος που αφορούσε τον δεύτερο γύρο διότι στο μεταξύ η άδεια εκδόθηκε.  Κατά τα λοιπά, όλες οι προσφυγές που κατατέθηκαν για την εγκυρότητα των εκλογών της Κυριακής  απορρίφθηκαν.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο Αντρίγια Μάντιτς, ηγέτης της  Νέας Σερβικής Δημοκρατίας και του συνασπισμού «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου», εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου , με τις ψήφους 49 βουλευτών,  από το Κίνημα Ευρώπη Τώρα, τον συνασπισμό «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου», τους Δημοκράτες, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, το Αλβανικό Φόρουμ, την Αλβανική Συμμαχία και το Ενωμένο Μαυροβούνιο.

Οι βουλευτές από το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, τους Σοσιαλδημοκράτες, το Βοσνιακό Κόμμα, την Κροατική Πρωτοβουλία Πολιτών και τη Δημοκρατική Ένωση Αλβανών εγκατέλειψαν την αίθουσα πριν από την ψηφοφορία. Οι βουλευτές του Κινήματος Πολιτών URA δεν εμφανίστηκαν  .«Στόχος μου είναι η συμφιλίωση», δήλωσε ο Μάντιτς μετά την εκλογή του. Ο νέος Πρόεδρος αναμένεται να προγραμματίσει συνεδρίαση της Ολομέλειας για να δώσουν οι Βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης στον Μιλόϊκο Σπάϊτς  και  την 44η τακτική κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. 

Μπροστά από το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία, για την εκλογή του Μάντιτς που διοργανώθηκε από το «Φόρουμ Ελεύθερων Πολιτών» με την υποστήριξη των DPS, SD και LP. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τον «δούκα των Τσέτνικ και ξένο πολίτη» και ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις ευρωπαϊκές αξίες και κάλεσαν σε μποϊκοτάζ της απογραφής. Κάποιοι έκαψαν και ομοίωμα του Μάντιτς

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Μαυροβουνίου ,  η συνολική εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα στα τέλη Αυγούστου ανήλθε σε 569,61 εκατομμύρια ευρώ και η εκροή ανήλθε σε 283,55 εκατομμύρια ευρώ. Στο Οκτάμηνο  Ιανουαρίου -Αυγούστου, οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις στο Μαυροβούνιο ανήλθαν σε 286,06 εκατομμύρια ευρώ, και ήταν μειωμένες κατά 49,4% σε ετήσια βάση.

Οι επενδύσεις κατοίκων εξωτερικού ανήλθαν σε 57,14 εκατ. ευρώ και οι αναλήψεις που επενδύθηκαν στο Μαυροβούνιο από μη κατοίκους ανήλθαν σε 226,41 εκατ. ευρώ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε 360,83 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 63,35% των συνολικών εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η κυβέρνηση της Σερβίας διαβίβασε την αναμενόμενη «αιτιολογημένη πρόταση» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει κοινοβουλευτικές εκλογές. «Η διεξαγωγή πρόορων κοινοβουλευτικών εκλογών υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα διασφαλίσει υψηλότερο βαθμό δημοκρατίας, θα μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των αντιτιθέμενων επιλογών στην κοινωνία, θα απορρίψει τη ρητορική μίσους και θα προωθήσει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση απόψεων και απόψεων για ορισμένα πολιτικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω προώθησης των ευρωπαϊκών αξιών», ανέφερε η πρόταση της σερβικής κυβέρνησης.

Η πρόταση διάλυσης του κοινοβουλίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρόσφατα υπήρξαν αιτήματα από μερίδα του κοινού για προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών και ότι στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, ορισμένα από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν τέτοιο αίτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι θα έχει αύριο συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. Ο Βούτσιτς σε (προεκλογική) τηλεοπτική συνέντευξη είπε ότι προσπαθεί να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας, αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσει την οικονομία και την οικονομική ανάπτυξη και επεσήμανε: «Είμαστε πάντα κάτω από  πίεση για το Κόσσοβο. Για 10-11 χρόνια, άκουγα πώς αναγνώρισα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Το 2008, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε ανεξαρτησία. Και ξεχνάτε ότι αυτές δεν είναι οι ίδιες συνθήκες όπως πριν από το 2008. Πρέπει  να πάρουμε το Νόμπελ αντοχής»,

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι ψηφίζοντας κάποιος οποιοδήποτε κόμμα από την αντιπολίτευση, είτε παρουσιάζονται ως φιλοευρωπαϊκά κόμματα είτε ως δεξιά κόμματα, δίνει ψήφο στον Ντράγκαν Τζιλας, για να αναγνωρίσει  το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, και για μια Σερβία που θα κάνει ότι της λένε.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, και την ευχαρίστησε για τη δέσμευσή της στην ευρωπαϊκή ατζέντα του Κοσσυφοπεδίου και ανακοίνωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει αποδεχθεί το σχέδιο της ΕΕ για τη δημιουργία της Ένωση των Σερβικών Δήμων.

Η φον ντερ Λάϊεν ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να αποδεχθεί την Ένωση των Σερβικών Δήμων και είπε ότι η Σερβία πρέπει να αποδεχθεί την de facto την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. «Όλοι γνωρίζουμε ότι , τα βήματα προς τα εμπρός και η επιτυχία μπορούν να έρθουν μόνο εάν το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία εξομαλύνουν τις σχέσεις τους. Καλούμε το Κοσσυφοπέδιο να αξιολογήσει τη διαδικασία αποδοχής της σύνδεσης, και η Σερβία πρέπει να αποδεχθεί την de facto αναγνώριση και τον διάλογο με την ΕΕ. Είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε», δήλωσε η φον ντερ Λάϊεν.Ο Κούρτι απαίτησε να επιβληθούν κυρώσεις στη Σερβία λόγω των γεγονότων στη Μπάνισκα στις 24 Σεπτεμβρίου και δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να εκδοθεί ο Μίλαν Ράντοβιτς στο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να «αντιμετωπίσει μια δίκαιη δίκη για τις πράξεις του», προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις κατά της Σερβίας είναι απαραίτητες «ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες επιθέσεις». Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το Σχέδιο Ανάπτυξης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οφέλη που αποφέρει, καθώς και η Κοινή Περιφερειακή Αγορά και τα οφέλη της για την περιοχή. Η φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι .

 ΤΙΡΑΝΑ. Συμπλοκές μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Η συζήτηση στην ολομέλεια  ξεκίνησε με την έφοδο στο προεδρείο των Βουλευτών της Αντιπολίτευσης που το κατέλαβαν και διέκοψαν τη συνεδρίαση.

 ΣΚΟΠΙΑ. «Ο Κοβάτσεφσκι και η κυβέρνηση, δεν έχουν ούτε ένα λογικό επιχείρημα σχετικά με το θέμα των εκλογών. Ο Κοβάτσεφσκι έχασε όλες τις μάχες. Γνωρίζουν ότι θα χάσουν τις εκλογές και τώρα τιμωρούν τη Μακεδονία και θέλουν να την κρατήσουν όμηρο. Μιλούν για ξεχωριστές κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές μέσα σε ένα μήνα.  Είχαν επτά χρόνια εξουσίας για να δείξουν τι ήξεραν εκτός από το έγκλημα και τη διαφθορά, οπότε τώρα σε αυτόν τον μήνα εξουσίας αργά ή γρήγορα, εκτός από διαγωνισμούς και επιχειρήσεις, τίποτα άλλο δεν αναμένεται να κάνει. Οι πολίτες απαιτούν αλλαγή και πρόοδο και έτσι ο Κοβάτσεφσκι πρέπει να συμφιλιωθεί», δήλωσε χθες το VMRO-DPMNE, ρωτώντας «πότε προηγουμένως το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα όργανά του αποφάσισαν την ημερομηνία των εκλογών; Αυτό αποφασίζεται από τη Συνέλευση και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται σε αυτήν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να συζητήσει τις λεπτομέρειες των εκλογών  και ενδεχομένως τελικά να είναι σε θέση να αποδεχθεί τα αιτήματα των μικρότερων εταίρων συνασπισμού του SDS για μια εκλογική περιφέρεια. Καλούμε τον Κοβάτσεφσκι και το SDS να έρθουν στα συγκαλά τους και να καθίσουν με το VMRO-DPMNE για να συμφωνήσουν αμέσως ημερομηνία εκλογών, ημερομηνία που θα επιτρέψει ο δεύτερος γύροςτων προεδρικών να συμπέσει  με τις κοινοβουλευτικές με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων και την αποφυγή συνταγματικής κρίσης. Πρόκειται για μια ορθολογική πρόταση τόσο για τους πολίτες όσο και για το κράτος».

 

ΣΚΟΠΙΑ.  «Οι δικαστές σε οποιοδήποτε δικαστήριο και σε οποιαδήποτε χώρα πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει του νόμου και χωρίς παρεμβάσεις. Η παρέμβαση ιδιωτών ή δημόσιων λειτουργών σε δίκες δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή από τους δικαστικούς, από την κυβέρνηση ή από τον λαό αυτής της χώρα», δήλωσε η Ανθυπάτη των ΗΠΑ Άντζελα Ανγκελέρ στην Τ/Ο «TV Sitel».

Το Δικαστικό Συμβούλιο εξέλεξε τους προέδρους του Εφετείου των Σκοπίων και των Βασικών Δικαστηρίων του Μοναστηρίου και της Πριλάπου

Η δικαστής Μάρι Ντίκα, η οποία μέχρι στιγμής ήταν η υπηρεσιακή πρόεδρος του Εφετείου των Σκοπίων, εξελέγη κανονική πρόεδρος .Η σύνοδος αποφάσισε επίσης σχετικά με αίτημα για έξοδα ταξιδίου και καθόρισε την τελική κατάταξη για την επιλογή δικαστών για το Εφετείο των Σκοπίων.

 

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ, Η Βουλή των Αντιπροσώπων  συζήτησε την πρόταση Μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών Μαρσέλ Μπόλος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν οτι είναι υπεύθυνος για την αύξηση της φορολογίας, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής δημοσιονομικών μέτρων για τα οποία η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη στο Κοινοβούλιο πρόσφατα. Ο υπουργός είπε ότι η Ρουμανία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, και ότι απαιτούνται συγκεκριμένα και βιώσιμα μέτρα για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο.  Ο υπουργός είπε ότι, ελλείψει μέτρων, υπάρχει κίνδυνος απώλειας πρόσβασης στην ευρωπαϊκή Ταμεία. Η ψηφοφορία γι' αυτή την πρόταση μομφής θα γίνει σήμερα.

 

 

Η 31η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 31η Οκτωβρίου είναι η 304η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 61 μέρες ως το τέλος του έτους

  475. Ο αρχηγός του ρωμαϊκού Στρατού Φλάβιος Ορέστης, που ήταν Ρωμαίος πολίτης, με καταγωγή από την Παννονία, και ο οποίος είχε υπηρετήσει ως γραμματέας και διπλωμάτης του Αττίλα και αργότερα ανήλθε στις τάξεις του ρωμαϊκού στρατού αναγόρευσε τον ανήλικο γιό του Ρωμύλο Αυγουστύλο ως αυτοκράτορα , αφού ανάγκασε τον αυτοκράτορα Ιούλιο Νέπωτα να εγκαταλείψει την Ιταλία. Ο Ρωμύλος Αυγουστύλος , (Flavius Romulus Augustus), ήταν αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τις 31 Οκτωβρίου του 475 έως τις 4 Σεπτεμβρίου του 476. Η νομιμότητά του και η εξουσία του αμφισβητήθηκαν και ο Ρωμύλος σύντομα καθαιρέθηκε από τον Οδόακρο,
ο οποίος νίκησε και εκτέλεσε τον Φλάβιο Ορέστη. Ο Οδόακρος έστειλε τον Ρωμύλο να ζήσει στο Καστέλουμ Λουκουλάνουμ στην Καμπανία , και μετά από ο Ρωμύλος εξαφανίστηκε από τα ιστορικά αρχεία. Πέθανε το 511. Η εκθρόνισή του  σηματοδοτεί το τέλος της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

802. Κατόπιν ανακτορικού πραξικοπήματος ανατράπηκε η  αυτοκράτειρα Ειρήνη η Σαρανταπήχαινα η οποία εξορίστηκε και απέθανε στη Λέσβο ενώ οι συνωμότες ανέβασαν στο βυζαντινό θρόνο τον Πατρίκιο Νικηφόρο που ήταν ο γενικός λογοθέτης κατά το τέλος της βασιλείας της Ειρήνης.

1378. Στέψη του Αντιπάπα Κλήμη Ζ , που εξελέγη από τους Γάλλους; Καρδιναλίους. Αρχή του Μεγάλου Δυτικού Σχίσματος.

1477Ο Mατίας Ουνιάδης (Κορβίνους) κατέλαβε τη Βιέννη.

1448. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 56 ετών,  ο προτελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας  Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος. Τον διαδέχτηκε ο αδελφός του Κωνσταντίνος, Δεσπότης του Μυστρά που στέφτηκε στις 6 Ιανουαρίου 1449.   


1517. Ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκόλλησε τις 95 Θέσεις του στον Καθεδρικό ναό της Βυρτεμβέργης.

1599. Δολοφονήθηκε ο πρίγκιπας της Τρανσυλβανίας Άντριου Μπάτορι.

1628. Οι Ουγενότοι στη Λα Ροσέλ εξαντλημένοι από την πείνα, η οποία είχε προκαλέσει περισσότερους από 20.000 θανάτους, από την έναρξη της πολιορκίας της πόλης από τα γαλλικά βασιλικά στρατεύματα τον Σεπτέμβριο του 1627, παραδόθηκαν στον καρδινάλιο Ρισελιέ.

1639. Κατά τον Πόλεμο της Ολλανδικής Ανεξαρτησίας οι Ολλανδοί νίκησαν την Ισπανική Αρμάδα στη Ναυμαχία της Μάγχης.

1731. Απέλαση των Προτεσταντών από το Σάλτσμπουργκ.

1784. Εκδηλώθηκε στο Ζαράντ της Τρανσυλβανίας η μεγάλη εξέγερση των Βλάχων αγροτών κατά των Ούγγρων, που την καθοδηγούσαν οι Χορέα, Κλόστσα, και Κρίστσαν.

1793. Εκτέλεση στο Παρίσι 21 Γιρονδίνων.

1795. Βάσει του Συντάγματος του έτους Γ' που  τέθηκε σε ισχύ στις 26 Οκτωβρίου, εκλέχτηκαν από την Συνέλευση οι πέντε πρώτοι «Διευθυντές» που αποτελούσαν  την εκτελεστική εξουσία. Ήταν  ο Λαζάρ Καρνό,  ο Ετιέν Φρανσουά Λετουρνέρ, ο Ζαν Φρανσουά Ρεμπέλ, ο  Πολ ντε Μπαρά,  και ο Λουί-Μαρί Λα Ρεβεγιέρ-Λεπώ .


1811. 
Στο Τσάρσκογιε Σελό, 
ιδρύθηκε το Αυτοκρατορικό Λύκειο .Το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο σπούδασε  και ο Α.Σ. Πούσκιν λειτούργησε από το 1811 έως το 1843. 

1812.Κατά την υποχώρηση της μεγάλης Στρατιάς διεξήχθη η Μάχη της Τσασνίκι στις 19/31 Οκτωβρίου κοντά στο Σμολένσκ. Οι γάλλοι είχαν 1200 νεκρούς και οι Ρώσοι 400.

1813. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης μετά τη μάχη των Εθνών στη Λειψία με τα απομεινάρια του στρατού του νίκησε στη Μάχη του Χανάου τη δύναμη των Αυστρακών και των Βαυαρών υπό την ηγεσία του Βαυαρού στρατηγού Καρλ Μπρέντε, που προσπάθησε να σταματήσει την υποχώρηση των Γάλλων προς τον ποταμό Ρήνο.

1828. Οι τούρκοι παρέδωσαν με συνθήκη την Μονή του Οσίου Σεραφείμ Δομβούς, στον Δημήτριο Υψηλάντη.

1905. Στη διάρκεια της πρώτης Ρωσικής επανάστασης ανακηρύχτηκε 150 χλμ από τη Μόσχα, η «δημοκρατία του Μαρκόφ», που κάλυπτε 5 χωριά με 6000 κατοίκους

1912. 18 /31Οκτώβριου η Απελευθέρωση της Αλεξανδρείας (ΓΗΔΑ) Ημαθίας. Στο Κοσσυφοπέδιο  οι Τούρκοι αποσύρθηκαν από το Ιπέκιο, (Πέτς) και ο σερβικός στρατός απελευθέρωσε το σερβικό Πατριαρχείο και το Μετόχι.  (Στις 6π.μ της 31ης Οκτωβρίου/13ης Νοεμβρίου, το απόσπασμα του αντισυνταγματάρχη Μήτσα με 340 άνδρες του τακτικού μας στρατού, μαζί με σώμα εθελοντών Κρητικών , συνεπικουρούμενοι από ανταρτικές ομάδες της Ηπείρου και Μετσοβίτες εθελοντές, επιτέθηκαν κατά της τουρκικής φρουράς του Μετσόβου που παραδόθηκε στις 4 το απόγευμα).


1917. Κατά τον Πρωτο παγκόσμιο πόλεμο έγινε η  μάχη της Μπιρσίμπα στην Παλαιστίνη όπου το Βρετανικό Εκστρατευτικό επιτέθηκε και αιχμαλώτισε την φρουρά της Μπιρσίμπα ξεκινώντας την εκστρατεία της Νότιας Παλαιστίνης.
Οι Τούρκοι είχαν 1000 νεκρούς και 1947 αιχμαλωτίστηκαν. Σε αυτή τη μάχη  έγινε η τελευταία επιτυχημένη έφοδος ιππικού στην ιστορία.
 

1918. Εκδηλώθηκε επανάσταση στη Βουδαπέστη. Ο πρωθυπουργός Καλμάν Τίσσα δολοφονήθηκε και ο Αυτοκράτορας Κάρολος των Αψβούργων, διόρισε πρωθυπουργό της Ουγγαρίας τον αρχηγό της επανάστασης του Άστερ, Κόμη Μιχάλι Καρόλι, ο οποίος αμέσως ανακοίνωσε την Δημοκρατία της Ουγγαρίας.
Το «Αβέρωφ», και το «Κιλκίς» μαζί με τα συμμαχικά πλοία κατέπλευσαν  στην Κωνσταντινούπολη και τμήμα Κρητών χωροφυλάκων εγκαταστάθηκε  στο Φανάρι ως φρουρά του Πατριαρχείου.

1922. Στην Ιταλία, ο 39χρονος Μπενίτο Μουσολίνι σχημάτισε με την υποστήριξη της Στοάς και της Αγγλίας, κυβέρνηση μειοψηφίας , με το Partito Liberale Italiano, (PLI), τους Σοσιαλδημοκράτες και το Λαικό Κόμμα, στην οποία ο ίδιος κράτησε και το υπουργείο εξωτερικών. Υπουργός πολέμου ανέλαβε ο «Ντούτσε της Νίκης» στο Βιττόριο Βένερο, στρατηγός Αρμάντο Ντίαζ και συμμετείχε ο αρχηγός του στόλου, ναύαρχος Πάολο Εμίλιο Θαόν ντι Ρεβέλ. Τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας τα πήραν οι Φιλελεύθεροι. Το υπουργείο Δημοσίων Έργων το ανέλαβαν ο σοσιαλδημοκράτες που είχαν 29 έδρες στη Βουλή, και το υπουργείο Εργασίας το ανέλαβε το Λαϊκό Κόμμα.
Στην Αθήνα, στις 31 Οκτωβρίου με το Ιουλιανό, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής  συνήλθε το έκτακτο στρατοδικείο που δίκασε τους έξη.

1924. Ο Μουσταφά Κεμάλ στην πρώτη επέτειο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι «στο τουρκικό έθνος ταιριάζει καλύτερα στη φύσης του, η Δημοκρατική διοίκηση».

1925. Ανέβηκε στον θρόνο της Περσίας  η δυναστεία των Παχλεβί.

1926. Στη Μπολόνια, ο δεκαπένταχρονος  Αντέο Ζαμπόνι επιχείρησε  να πυροβολήσει τον Μπενίτο Μουσολίνι. Τον λιντσάρισαν οι μελανοχίτωνες.

1938. Εννέα χρόνια μετά το Κράχ και ενώ η Μεγάλη Ύφεση συνεχιζόταν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρουσίασε ένα πρόγραμμα δεκαπέντε σημείων με στόχο την αναβάθμιση της προστασίας του επενδυτικού κοινού.

1940. Τα αντιτορπιλικά "Ψαρά" και "Σπέτσαι" βομβάρδισαν για μία και πλέον ώρα την περιοχή Κονισπόλεως-Φιλιατών-Σαγιάδας, για να δώσουν ψυχολογκή υποστήριξη στα μαχόμενα επί το εδάφους τμήματα. Ο Νίκος Ζαχαριάδης, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ που είχε μεταχθεί από τον Μανιαδάκη στην Αθήνα έδωσε πλήρη στήριξη στον Μεταξά. "Στον πόλεμο αυτό, που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη", έγραψε.

1943. Ο ΕΔΕΣ δέχθηκε συνδυασμένη επίθεση στην Νεράϊδα Τρικάλων από τον ΕΛΑΣ και τους Γερμανούς . Ο αγώνας ήταν άνισος και τελικά οι Εδεσίτες αντάρτες υποχρεώθηκαν να συμπτυχθούν με μεγάλες απώλειες.

1944. Στη Γιουγκοσλαβία μετά την εκκένωση του Βελιγραδίου, οι Γερμανοί μαζί με τους Ούστασι σχημάτισαν το μέτωπο του Σρεμ με έξι γραμμές άμυνας, από το Σεμλίνο μέχρι το Βούκοβαρ, σε βάθος περίπου 100 χιλιομέτρων.

1946. Απόσπασμα Χωρ]κής συνεπλάκη εις τήν θέσιν Άγιος Ηλίας Παλαίοχωρίου Αμφίκλειας μετά τής 60μελοΰς συμμορίας του Διαμαντή φονευ­θέντων δύο συμμοριτών.

1948.Η Ταξιαρχία Υψηλάντη επιτέθηκε κατά τής Ερατείρας Σιατίστης, που την υπεράσπιζε η Χωροφυλακή και άνδρες ΜΑΥ. Κατέφθασαν ενισχύσεις του Στρατού&nbsp που εξεδίωξαν τους συμμορίτες τών οποίων οι απώλειες ήταν 70 νεκροί. Δύναμη Χωροφυλακής του Αιγίου καταδιώξασα συμμορίαν εις τά υψώματα Δημητροπούλου Νερατζή έφόνευσεν ένα συμμορίτην. 

1952.Επιχείρηση Ίβυ.  Η έκρηξη της πρώτης βόμβας υδρογόνου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Νησιά Μάρσαλ 

1954.Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλγερίας ξεκίνησε την εξέγερση ενάντια στην αποικιακή κυβέρνηση της Γαλλίας.

1955. Επέστρεψε θριαμβευτικά στο Μαρόκο ο Σουλτάνος Σίντι Μοχάμαντ μπιν Γιουσέφ.

1956. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς στην Αίγυπτο για να αναγκάσουν τον Νάσσερ να ανοίξει εκ νέου τη Διώρυγα του Σουέζ.

1958. Ο Μπόρις Πάστερνακ αποποιήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1961.Στην Μόσχα  διαπιστώθηκε ότι απομακρύνθηκε  η σορός του Στάλιν από το Μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας.

1968. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον επικαλούμενος την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Βιετνάμ στο Παρίσι, διέταξε την πλήρη παύση όλων των αεροπορικών επιδρομών, στο Βόρειο Βιετνάμ", από την 1η Νοέμβρη.

1984. Δολοφονήθηκε από δύο σωματοφύλακες της Σιχ , η πρωθυπουργός της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι.

1985. Έκρηξη βόμβας, με 39 τραυματίες,  σε αστικό λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα–Αργυρούπολη το οποίο βρισκόταν  στο ύψος της Δάφνης.

1989. Ο Τουργκούτ Οζάλ, εκλέχτηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση 8ος πρόεδρος της Τουρκίας.

1991. Οι κροατικές παραστρατιωτικές δυνάμεις ξεκίνησαν  δράση  εθνοεκκαθάριση 18 Σερβικών χωριών στην Ανατολική  Σλαβονία. Περισσότεροι από 60 Σέρβοι σκοτώθηκαν την πρώτη ημέρα.

1993. Πέθανε  ο Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι. Ο Τζουκάνοβιτς ίδρυσε την σχηματική Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου .

1995. Η αντιπροσωπεία της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα από τον Μομτσίλο Κράισνικ, τον Άλεξ Μπούχα και τον Νικόλα Κόλεβιτς ταξίδεψε στο Ντέιτον για για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μαζί με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Μόμιρ Μπουλάκοβιτς και τον Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

1998. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ανακοίνωσε ότι το Ιράκ δε θα συνεργαζόταν πλέον με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

1999. Στην Πρίστινα, απέτυχε η δολοφονία του του Μομτσίλο Τράικοβιτς, 
ο οποίος τραυματίστηκε .


2002 . Στην Ιταλία σεισμός στην Απουλία , στις 11:32 π.μ., προκάλεσε την κατάρρευση  δημοτικού σχολείου στο χωριό Σαν Τζουλιάνο. Σκοτώθηκαν  27 παιδιά και ο δάσκαλος. Δύο άλλες γυναίκες, που ζούσαν στο ίδιο χωριό, σκοτώθηκαν  στα  σπίτια τους.
Στην Κωνσταντινούπολη έγινε ο αγώνας του  ΠΑΟ με τη Φενέρ Μπαχτσέ.

2007. Από βομβιστική επίθεση μουσουλμάνων σε λεωφορείου στη Σταυρούπολη της Σαμάρας, (Τολιάτι) σκοτώθηκαν οκτώ   και τραυματίστηκαν   50.

2010. Η Ντίλμα Ρουσέφ κέρδισε  στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας τον Χοσέ Σέρα, με 56% των ψήφων, 

2011.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς  του ΟΗΕ, ο πληθυσμός της Γης έφτασε τα 7 δισεκατομμύρια .

2012‎‎. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λέει στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταϊπέφ Ερντογάν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία καλή τη πίστει, παρά τις διαφωνίες. O Ερντογάν της είπε ότι η εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 ήταν λάθος.

2015
. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε ι την ευθύνη για την κατάρριψη στην Αίγυπτο ενός ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου, με 224 επιβάτες .
2018. Στην Ινδία αποκαλύφθηκε το ύψους 182 μέτρων  άγαλμα της Ενότητας. Το άγαλμα , του πρώτου υπουργού Εσωτερικών της Ινδίας  και Ινδού  εθνοπατέρα Σαρντάρ Βαλαμπμπάι Πατέλ ,(1875-1950), βρίσκεται  στην επαρχία Ναρμάντα του Γκουτζαράτ και είναι το ψηλότερο άγαλμα του κόσμου. Εχει καθημερινά πάνω από 15000 επισκέπτες.

2020. Προεδρικές εκλογές στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Στη Γεωργία, έγινε πρώτος γύρος των κοινοβουλευτικών εκλογών.

Οκτωβρίου 30, 2023

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, εκλέγει σήμερα τον Πρόεδρο του Σώματος και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.


Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα  είναι ο Andrija Mandic από τον Συνασπισμό "Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου", ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την υποστήριξή του στη νέα κυβέρνηση. 
 Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Milojko Spajic υπέβαλε στη Συνέλευση τη σύνθεση και το πρόγραμμα εργασίας της κυβέρνησης και δήλωσε ότι οι κοινωνικές και εθνοτικές διαιρέσεις και εντάσεις των προηγούμενων ετών και δεκαετιών πρέπει να παραμείνουν στο παρελθόν.

Επί Τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Ο κυβερνητικός Συνασπισμός επιβίωσε των Δημοτικών εκλογών. Το ΓΚΕΡΜΠ διατηρεί την ηγετική του θέση στις περισσότερες μεγάλες πόλεις εκτός από τη Σόφια, όπου ο υποψήφιος του PP-DB,  Ροταριανός με ρίζες από την Ξανθη, Βασίλ Τέρζιεφ, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες πληροφορικής της Βουλγαρίας, προηγείται με 30,33%, και τον ακολουθεί η Βάνια Γκριγκόροβα που υποστηρίχτηκε από το «BSP για τη Βουλγαρία» με 22,97% και ο Ανεξάρτητος τηλεδημοσιογραφος Άντον Χακιμιάν είναι τρίτος με 17,31%. Το εξιτ πολ της Γκάλλοπ έδωσε στον Τερζίεφ 38%.

Στο Πλέβεν, με καταμετρημένο το 62,43% πρώτος είναι ο Βαλεντίν Χρίστοβ  Valentin  με 20,01% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον Γ’εοργκ Σπαρτάνσκι με 18,53%.

Στη Φιλιππούπολη, με καταμετρημένο το 36,25% προηγείται με 34,60%  ο Kostadin Dimitrov (GERB), ακολουθούμενος από τον Ιβάϊλο Σταρινπράτοφ  του "Συνεχίζοντας την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία" με 16,16%.

Στο Μπλαγκόεβγκραντ, με καταμετρημένο το 30,29%, ο Ίλκο Στόγιανοφ , που υποστηρίζεται  από επιτροπή πρωτοβουλίας προηγείται με  27,48%. Δεύτερος είναι ο Metodi Baykushev από τον συνασπισμό «Συνεχίζουμε την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία» με 21,58%.

Στο Μπουργκάς, με καταμετρημένο  το 72,81% ο Ντίμιταρ Νικόλοφ , πρώην δήμαρχος της πόλης και υποψήφιος του GERB εκλέγεται με το 60,42% των ψήφων.

Στη Βάρνα, με  καταμετρημένο το 44,10% , ο νυν δήμαρχος και υποψήφιος του GERB Ιβάν Πορτνι  έλαβε το 25,93% των ψήφων και ο Blagomir Kotsev από τον συνασπισμό "Συνεχίζουμε την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία"  το 21,88%.

Στο Βέλικο Τάρνοβο, με καταμετρημένο το 27,47% , ο Daniel Panov (GERB) έλαβε το 41,83% των ψήφων και ο Yordan Terziyski από τον συνασπισμό "Συνεχίζοντας την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία" 21,94%.

Στο Βιντίν, με καταμετρημένο το  63,04% , ο Τσβετάν Τσένκοφ (UDF) προηγείται με 40,93% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση είναι ο Alexander Mateev (GERB) με 18,42%.

Στη Βράτσα, με καταμετρημένο το 56,06%, ο Kalin Kamenov (GERB) εκλέγεται με 67,23% , ακολουθούμενος από τον Krassimir Bogdanov του VMRO - BND με 7,37%.

Στο Γκάμπροβο , με καταμετρημένο το 100%, η Tanya Hristova από το GERB έλαβε το 47,17% των ψήφων τ, ακολουθούμενη από τον Daniel Petrov – της Αναγέννησης  .

Στο Dobrich, με 82,95% πρωτόκολλα SIC επεξεργασμένα στον OIC, ο Yordan Yordanov από έναν τοπικό συνασπισμό DBG έλαβε το 27,02% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Krasimir Nikolov (GERB) με 21,89% των ψήφων.

Στο Kardzhali, εκλέγεται ο Erol Myumyun (MRF) με 52,99% . Δεύτερος ήταν  ο Nikola Chanev (GERB) με 17,16% των ψήφων.

Στο  Κουστεντίλ , με καταμετρημένο το 48,39% , πρώτος είναι ο Petar Paunov, του  GERB με 29,70% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον Ognyan Atanasov, Πράσινο Κόμμα, με 25,81% των ψηφοδελτίων.

Στο Πάζαρτζικ, με καταμετρημένο το 65,30% , πρώτος ήταν ο Ανεξάρτητος Todor Popov  με 37,04%, ακολουθούμενος από τον Petar Kulenski - από τον συνασπισμό "Συνεχίζοντας την Αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία" με 17,37% των ψήφων.

Στο Πέρνικ,  με καταμετρημένο το 48,56% , ο Stanislav Vladimirov από το «Κίνημα για την Ευημερία του Pernik» προηγείται με 81,60% των ψηφοδελτίων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Stanislav Stoynev - από τη «Βουλγαρική Ένωση για την Άμεση Δημοκρατία» με 6,08% των ψήφων.

 Στο Ράζγκραντ, με καταμετρημένο το 71,43%, πρώτος είναι ο Miroslav Grancharov από τον συνασπισμό "Συνεχίζοντας την Αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία" με 23,85% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον Dobrin Dobrev με 19,39% των ψήφων.

 Στο Ρούσε, με καταμετρημένο το 64,58% , πρώτος είναι ο Pencho Milkov που υποστηρίζεται από το "BSP για τη Βουλγαρία", με 35,85% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον Ivan Ivanov (GERB) με 15,47%

 Στη Σιλίστρα, με καταμετρημένο το  93,18% , ο Ανεξάρτητος Alexander Sabanov ήταν πρώτος, με 46,22% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον Ivelin Ivanov -35,90% των ψήφων.

Στο Σούμεν, με καταμετρημένο το  88,46% , ο Hristo Hristov από το "BSP for Bulgaria" προηγείται με 26,76% των ψήφων και δεύτερος είναι Georgi Kolev (GERB) με 21,23%.

 Στο Γιάμπολ, με καταμετρημένο το 100% , ο Valentin Revanski της «Άμεσης Δημοκρατίας» εκλέγεται με 79,15%,

 Στο Σλίβεν, με καταμετρημένο το 58,24% , ο Stefan Radev (GERB) προηγείται με 32,99% των ψήφων,

Στη Στάρα Ζαγόρα, με καταμετρημένο το  29,98% , προηγείται ο Zhivko Todorov (GERB) με 53,26%, ακολουθούμενος από την  Iskra Mihaylova τηςε «Αναγέννησης» με  13,55%.

Στο  Ταργκοβίστε  με καταμετρημένο το 54,98% εκλέγεται ο Ντάριν Ντιμιτρόφ  (GERB) με 67,37%/

Στο Χάσκοβο, με καταμετρημένο το 82,18% , πρώτος είναι ο Stanislav Dechev με 46,96% των ψήφων και δεύτερος είναι ο ανεξάρτητος Nikolay Stavrev, με 20,65% .

 

ΣΚΟΠΙΑ .Η  Ούρσουλα (φον ντερ Λάιεν) έφτασε στη Σεβερνοματσεντόνιγια αρχίζοντας τετραήμερη περιοδεία της στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η πρώτη της συνάντηση στα Σκόπια ήταν με τον πρόεδρο  Στέβο Πεντάροφσκι με τον οποίο συζήτησε για  « τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα στη Σεβερνοματσεντόνιγια και για την  τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή», όπως ανακοίνωσε  το γραφείο του Πεντάροφσκι. Η  Ούρσουλα και ο Στέβο  συζήτησαν την επικείμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της Σεβερνοματσεντόνιγια ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, καθώς και το Σχέδιο Ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων, και αντάλλαξαν απόψεις «για τη στρατηγική σημασία της εφαρμογής των τροποποιήσεων του Συντάγματος και για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Από τα Σκόπια, η Ούρσουλα θα ταξιδέψει στην Πρίστινα και η περιοδεία της στα Βαλκάνια περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ποντγκόριτσα, το Βελιγράδι και το Σεράγεβο.

 

 

Η 30η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 30η Οκτωβρίου είναι η 303η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 62 ημέρες ως το τέλος του έτους.

552. Αποφασιστική νίκη του Ναρσή  στην μάχη του όρους Λεκταρίου που έμεινε γνωστή ως μάχη  του Βεζούβιου, με τους Οστρογότθους  στην οποία σκοτώθηκε ο τελευταίος Οστρογότθος βασιλιάς στην Ιταλία , ο Τεΐας.

1137. Μάχη του Ρινιάνο μεταξύ των Νορμαδών κατακτητών. Συγκρούστηκαν ο Ρανούλφος της Απουλίας και ο Ρογήρος  της Σικελίας. Ηττήθηκε ο Ρογήρος. Σύμφωνα με το χρονικό του Φαλκόνε του Μπενεβέντο σκοτώθηκαν 3000.

1242. Ο κόμης της Τουλούζης, Ραϊμόνδος Ζ΄ και ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας ο Άγιος υπέγραψαν τη συνθήκη ειρήνης της Λορρίς. Η μοναχοκόρη του, παντρεύτηκε τον Αλφονς ντε Πουατιέ, αδελφό του βασιλιά, και μετά τον θάνατο της, η κομητεία της Τουλούζης περιήλθε στο γαλλικό στέμμα.

1270. Τερματίστηκε η  Η΄ Σταυροφορία και η πολιορκία της Τύνιδας κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του  βασιλιά της Σικελίας Κάρολου του Ανδεγαυού (αδελφού του βασιλιά της Γαλλίας του Άγιου Λουδοβίκου Θ΄, που είχε πεθάνει  από πανώλη στις 25 Αυγούστου) και του σουλτάνου της Τύνιδας. Ο Μουστανσίρ, δέχθηκε να πληρώσει τα έξοδα του πολέμου, να πληρώνει φόρο υποταγής στον Κάρολο καθώς και να επιτρέπει στους χριστιανούς  εμπόρους του να εμπορεύονται στην πόλη του. Ο Άγγλος πρίγκιπας Εδουάρδος  που έφτασε την επομένη στη Τύνιδα απογοητεύτηκε όταν έμαθε ότι οι μάχες ειχαν τελειώσει, και αφου έδωσε οδηγίες στον ξάδερφο του Ερρίκο της Κορνουάλης να επιστρέψει με το γαλλικό στρατό , συνέχισε για τους Αγίους Τόπους.


1340. Στην Ιβηρική,  σε μάχη κοντά στην Ταρίφα του Καντίζ, οι Αλφόνσοι  της Καστίλης και της Πορτογαλίας πέτυχαν αποφασιστική νίκη κατά του Νασρίδη κυβερνήτη της Γρανάδα Αμπού  Χασάν και των Μερινίδων Μαροκινών συμμάχων του.

1485. Στο Λονδίνο ο Ερρίκος Ζ' στέφτηκε βασιλιάς της Αγγλίας.

1497 . Η μάχη  του Τσερνίβτσι. Ο Στέφανος ο Μέγας της Μολδαβίας νίκησε τα απομεινάρια του πολωνικού στρατού, και τους έδιωξε  από τη χώρα. Πλήρης νίκη του Μεγάλου Στεφάνου επί των εισβολέων.

1534 . Το Αγγλικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που αναγνώρισε το  βασιλιά Ερρίκου ως επικεφαλής της αγγλικής εκκλησίας.

1628.Μετά την παράδοση της Λα Ροσέλ δύο ημέρες νωρίτερα, ο Καρδινάλιος Ρισελιέ και  ο Λουδοβίκος 13 εισήλθαν στην πόλη.  

1632. Αποκεφαλίστηκε στην Τουλούζη ο Ερρίκος Β του Μοντμερσί που ηγ΄ληθηκε μαζί με τον αδελφό του Λουδοβίκου ΙΓ , τον Γκαστόν Δούκα της Ορλεάνης της εξέγερσης των ευγενών κατά του Ρισελιέ. Ο Γκαστόν βρήκε καταφύγιο στην Πράγα.



1696. Κατά τον τρίτο  ρωσοτουρκικό πόλεμο (1686-1700)  η Συνέλευση των Βογιάρων με πρόταση του Μεγάλου Πέτρου  ενέκρινε στις 20/30 Οκτωβρίου τη δημιουργία ρωσικού πολεμικού ναυτικού, με τη ναυπήγηση 2 πλοίων της Γραμμής, 23 Γαλερών και 1300 Ακάτων.

1697. Η  Γαλλία, η Αγγλία και η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπέγραψαν συμφωνία Ειρήνης στο χωριο Ρύσβικ  στην Ολλανδία.

1757. Στην Κωνσταντινούπολη ενθρονίστηκε ο σουλτάνος Μουσταφά ΙΙΙ

1793. Μετά την εισβολή γυναικών στο Συμβούλιο της Κομμούνας του Παρισιού,  διάταγμα της Συνέλευσης απαγορεύει  τη συμμετοχή των  γυναικών «σε σωματεία και Ενώσεις».

1806. Ο υπολοχαγός Φρίντριχ φον Ρόμμπεργκ παρέδωσε την πόλη του Στέτινου στα Γαλλικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Λασάλ.

.
1817. Ο Σιμόν Μπολιβάρ σχημάτισε την ανεξάρτητη κυβέρνηση της Βενεζουέλας

1821. Η Μάχη της Κασσάνδρας. Ο νέος  Βαλής της Θεσσαλονίκης Μεχμέτ Εμίν Πασάς, με δύναμη 14.000 , επιτέθηκε  στους υπό τον Εμμανουήλ Παπά, 1500 Επαναστάτες της Κασσάνδρας στην Χαλκιδικής. Από τους 1.500 Έλληνες  έπεσαν οι περισσότεροι. Ανάμεσά τους και οι δύο από τους τρεις γιους του Εμμανουήλ Παπά. Στη συνέχεια οι Τούρκοι ξέσπασαν την αγριότητά τους στον άμαχο πληθυσμό της Κασσάνδρας. 

1828. (Με το παλιό). Παραδόθηκε η τουρκική φρουρά του Κάστρου του Ρίο, στον Γάλλο στρατηγό Μαιζών.
1863. (18/30 Οκτωβρίου). Ο Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος Γκλύξμπουργκ έγινε  δεκτός με ενθουσιασμό στην Αθήνα.

1864. Με την Υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Βιέννης από την Πρωσία, την Αυστρία και τη Δανία, λήγει ο Δεύτερος Πόλεμος του Σλέσβιχ. Η Δανία παραιτήθηκε από κάθε αξίωση στο Σλέσβιχ και στο Χόλσταϊν, τα οποία υπήχθησαν  σε πρωσική και αυστριακή διοίκηση .
1905. 17/30 Οκτωβρίου. Ο αυτοκράτορας της Ρωσίας Νικολάος Β Αλεξάντροβιτς, μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Σεργκέι Βίτε,  υπέγραψε το Μανιφέστο του Οκτωβρίου,   (Октябрьский манифест) με το οποίο ο Τσάρος Νικόλαος Β παραχωρούσε το δικαίωμα συγκρότησης Κομμάτων και εκλογής κοινοβουλίου με νομοθετική εξουσία, με Γενικές Εκλογές, και εγγυόταν τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών. Το μανιφέστο δημοσιεύτηκε στον Τύπο την επομένη 18/31 Οκτωβρίου. 

1908. Κυκλοφόρησε στην Αθήνα το πρώτο ηλεκτρικό τραμ.

1912. Βούλγαροι και τούρκοι έσφαξαν τους κατοίκους του Ελληνικού χωριού Ακ Αλάν της Ανατολικής Θράκης.

1913‎‎. Στο Βελιγράδι υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του Βασιλείου της Σερβίας και του Βασιλείου του Μαυροβουνίου, η οποία καθόριζε τα κρατικά σύνορα μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου.

1918. 17/30 Οκτωβρίου. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνθηκολόγησε με τις δυνάμεις της Αντάντ και υπέγραψε  την Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου.  
 
Το βρετανικό Θ/Κ «Agamemnon» επί του οποίου και μονογραφήθηκε η ανακωχή του Μούδρου στις 17/30 Οκτωβρίου 1918 και υπογράφτηκε την επομένη 18/31 Οκτωβρίου, μεταξύ του ναυάρχου Κάλθορπ, πληρεξούσιου των Συμμάχων και των αντιπροσώπων του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η δυσμενής εξέλιξη των επιχειρήσεων υποχρέωσε τον Νεότουρκο Μέγα Βεζίρη Ταλαάτ Πασά, να ζητήσει ανακωχή μέσω Αθηνών. Το αίτημα διατύπωσαν στον Άγγλο πρέσβη στην Αθήνα τον Γκρανβίλ στις 22 Σεπτ/5 Οκτωβρίου δύο Τούρκοι διπλωμάτες προερχόμενοι από Σμύρνη.
Στις 25 Σεπτ/8 Οκτωβρίου, ο Γάλλος στρατηγός Φρανσαί ντ' Εσπεραί έλαβε εντολή από το ανώτατο συμβούλιο της Αντάντ να κατευθύνει την συμμαχική στρατιά, που βρισκόταν στη Μακεδονία, προς Κωνσταντινούπολη. Ο δε Άγγλος στρατηγός Μιλν, που διοικούσε επτά μεραρχίες στο μέτωπο της Βουλγαρίας, να κινηθεί προς τη γραμμή Αδριανούπολης - Δεδέαγατς και να ξεκινήσει προέλαση ομοίως προς Κωνσταντινούπολη.
Στη συνέχεια δραπέτευσε ο Ταλαάτ Πασάς και ανέλαβε ο Αχμέτ Ιζέτ Πασάς, ενώ η Αγγλία όρισε τον διοικητή των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο, ναύαρχο Σόμερσετ Κάλθορπ, ως πληρεξούσιο της Αντάντ για τη σύναψη της Ανακοχής.
Αρχηγός της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο αιχμάλωτος Άγγλος στρατηγός Τσαρλς Τάουνσεντ και ο πρώην υποναύαρχος και υπουργός των Ναυτικών Χουσεΐν Ραούφμπεης.

Η Συνθήκη της άνευ όρων συνθηκολόγησης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας είχε 25 όρους, που συντάχθηκαν στο Λονδίνο και στάλθηκαν τηλεγραφικά στον Άγγλο ναύαρχο μόλις τρεις ημέρες πριν την αποδοχή τους, μετά την οποία και έγιναν γνωστοί στις άλλες Δυνάμεις της Αντάντ. (Γαλλία και Ιταλία). Η συνθήκη προέβλεπε:

1. Την υποχρέωση του ανοίγματος των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου προς την Μαύρη Θάλασσα και την παράδοση των φρουρίων αυτών. 2. Την υπόδειξη των σημείων και έκταση πόντισης ναρκών και τορπιλών και παροχή βοήθειας στην αλίευσή τους.
3. Τη συγκέντρωση όλων των αιχμαλώτων των συμμάχων και των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη και άμεση παράδοση αυτών.
4. Την παράδοση του τουρκικού στρατού (του οπλισμού) με άμεση αποστράτευση, εκτός του απόλυτα αναγκαίου για τη φύλαξη των συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια. Η δε δύναμη που θα απέμενε και η κατανομή της, θα καθοριζόταν μεταγενέστερα, σε συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση.
5. Την άμεση παράδοση όλων των πολεμικών πλοίων στους Συμμάχους.
6. Την παροχή δυνατότητας στους Συμμάχους να καταλάβουν, για λόγους ασφάλειας, οποιαδήποτε στρατηγικά σημεία επί του εδάφους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έκριναν εκείνοι, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Οθωμανική κυβέρνηση.
7. Την ελεύθερη χρήση παντός λιμένος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από συμμαχικά πλοία.
8. Τη χρήση παντός υλικού επανόρθωσης που θα βρισκόταν σε τουρκικό λιμάνι.
9. Την ανεμπόδιστη κατάληψη του συστήματος υπόγειων διωρύγων της Ταυρίδας από τους συμμάχους.
10. Την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από τα ΒΔ σύνορα με την Περσία και επάνοδο στα προπολεμικά.
11. Την παράδοση του ελέγχου των υποβρυχίων καλωδίων.
12. Την αποφυγή καταστροφής στρατιωτικού, ναυτικού ή εμπορικού υλικού, χωρίς προηγούμενη συμμαχική άδεια.
13. Την παραχώρηση κάθε δυνατής διευκόλυνσης στον ανεφοδιασμό των συμμάχων, με αγορά ανθράκων και ναυτικού υλικού, απαγορευμένης της εξαγωγής τους.
14. Τον έλεγχο όλου του σιδηροδρομικού δικτύου από αξιωματικούς των συμμάχων και την παράδοση του Βατούμ.
15. Την παράδοση των φρουρίων της Χετζάζης, Ασσίρ, Υεμένης, Μεσοποταμίας (Ιράκ), Τριπολίτιδας και Κυρηναϊκής.
16. Την αποχώρηση των στρατευμάτων από την Κιλικία, καθώς και τη διάθεση στις συμμαχικές δυνάμεις όλης της εξάρτησης, όπλων και πυρομαχικών, καθώς και πάσης φύσεως μεταγωγικών του "αποστρατευθησομένου" τουρκικού στρατού.
17. Την παράδοση των λιμένων της Τριπολίτιδας και της Κυρηναϊκής. 18. Την εντός μηνός απέλαση οποιουδήποτε Γερμανού ή Αυστριακού υπηκόου από την Οθωμανική επικράτεια.
19. Την αποδοχή παράλληλης τοποθέτησης αξιωματικών της Αντάντ στο Οθωμανικό Υπουργείο Επισιτισμού.
20. Την κατακράτηση από τους συμμάχους Τούρκων αιχμαλώτων, εκτός εκείνων που υπερέβησαν το όριο στρατιωτικής ηλικίας.
21. Την άμεση διακοπή οποιασδήποτε σχέσης (οικονομικής, εμπορικής κ.λπ.) με τις κεντρικές Δυνάμεις (όρος που είχε ήδη ικανοποιηθεί). 22. Την επιφύλαξη στους Συμμάχους να καταλάβουν οποιοδήποτε χώρο στο βιλαέτι της Αρμενίας, εφόσον εκδηλωθούν ταραχές.
Τα άρθρα 23 και 24 αφορούσαν κινήσεις των συμμαχικών δυνάμεων, ενώ το 25ο όριζε το τέλος των εχθροπραξιών τη μεσημβρίαν της ημέρας της υπογραφής, η οποία και ήταν η επομένη (31 Οκτωβρίου).


1922. Στην Ιταλία ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ ΙΙΙ έδωσε στον Μουσολίνι την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Στην αυστριακή επαρχία του Μπούργκενλαντ, έκλεισε το  στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους Σέρβους , στο οποίο πέθαναν 10000 από τους 15000 κρατούμενους.

1927. Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Παύλου Κουντουριώτη.

1930.Υπογράφηκε στην Άγκυρα ελληνοτουρκική συνθήκη φιλίας μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου και Κεμάλ Ατατούρκ.  Αποτυχημένη απόπειρα κινήματος Παγκαλικών αξιωματικών της Θεσσαλονίκης.

1940.Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου. Ενώ ο Παπάγος του συνέστησε υποχώρηση  ο διοικητής VIII Μεραρχίας  με την ημερήσια διαταγή του ρίχνει το σύνθημα «θα τους ρίξουμε στη θάλασσα». Στις πρώτες αερομαχίες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου έδωσαν τη ζωή τους οι Ανθυποσμηναγοί Ευάγγελος Γιάνναρης, και Λάζαρος Παπαμιχαήλ και ο πυροβολητής Σμηνίας Γεμενετζής Κων/νος. Ο  Ι. Μεταξάς, κάλεσε στο Γενικό Στρατηγείο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» τους εκδότες και τους αρχισυντάκτες των εφημερίδων και ζήτησε τη στήριξη τους. Στη Γαλλία ο Πετέν ανακοίνωσε από το ραδιόφωνο τη συνεργασία της Γαλλίας με τη Γερμανία.

1941. Ενώ οι Σοβιετικοί απέκρουσαν την πρώτη επίθεση του γερμανικού 11ου Σώματος  για την κατάληψη της Σεβαστούπολης, ο Ρούσβελτ ενέκρινε την παροχή πιστώσεων 1 δις δολαρίων  προς τη Σοβιετική Ένωση για την προμήθεια  αγαθών και πρώτων υλών

1942. Άγημα του βρετανικού HMS Petard πήρε από το γερμανικό υποβρύχιο  U-559, μια άθικτη συσκευή αποκρυπτογράφησης του γερμανικού κώδικα «Enigma».

1943. Δύναμη 114 Ιερολοχιτών και 200 βρετανών αλεξιπτωτιστών υπό το Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε, κατέλαβε (προσωρινά) τη Σάμο.

 

1944.
 Οι Γερμανοί αποχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη και μπήκε ο ΕΛΑΣ, ως ελευθερωτής. 
Στο Κότορ του Μαυροβουνίου οι Γερμανοί στρατιώτες σκότωσαν 42 Σέρβους

1946. Μεταξύ Ασκού και Σωχού 7μελής  Κ]Σ έστησε ενέδρα και σκότωσε τον μοτοσικλετιστή  Χωρ]κα  Ιωάννη Πάπαρη. Από τους χωροφύλακες φονεύθηκαν   δύο συμμορίτες φέροντας αυτόματα όπλα.  40μελής Κ]Σ επετέθη κατά του Σ. Χ. Ρυμνού Ή μικρά δύναμις  ενισχυθείσα και υπό 7 ένοπλων κατοίκων έτρεψε τούτους εις φυγήν.

1947. Υπογράφηκε στη Γενεύη η  Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου συμφωνία (GATT) από 23 κράτη.

1948 . Οι συμμορίτες με ένα  πυροβόλο, βομβάρδισαν  έπί 6 ώρες το Σιδηρόκαστρο. Έριξαν συνολικά   70 βλήματα . Εφονεύθησαν ένας άνευ θητείας ανθυπασπιστής και ένας πολίτης  Τμήματα Στρατού και Χωροφυλακής κινηθέντα συνεπλάκησαν μετά των συμμοριτών.

 1956 .Η Αγγλία και η Γαλλία επέδωσαν  τελεσίγραφο στο Κάιρο για  την αποχώρηση των στρατευμάτων του από την περιοχή της διώρυγας του Σουέζ, που απορρίφθηκε. Από τον Νάσερ. Ο Ιμρε Νάγκι ανακοίνωσε την κατάργηση του μονοκομματικού καθεστώτος στην Ουγγαρία, και την διάλυση του ΚΚ.
Στην Κύπρο, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που μετέφερε ο μαχητής της ΕΟΚΑ  Ανδρέας Γεωργίου 18 ετών από την Αναρίτα

1958. Στην Κύπρο σκοτώθηκε στην Αμμόχωστο από «δυνάμεις ασφαλείας» ο Παναγιώτης Χρυσοστόμου 50 ετών από την Αμμόχωστο

1961. Κατά τη διάρκεια του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, η Σοβιετική Ένωση πυροδότησε πανηγυρικά στο πεδίο δοκιμών στη Νοβάγια Ζέμλια,   μια βόμβα υδρογόνου 58  μεγατόνων . Ήταν ο ισχυρότερος πυρηνικός μηχανισμός που ενεργοποιήθηκε ποτέ. Ο Χρούτσεφ δήλωσε ότι αρχικά σχεδιαζόταν  μια βόμβα 100-μεγατόνων, αλλά το ματαίωσε για να μην σπάσουν όλα τα τζάμια στην Μόσχα. Τη νύχτα της 30ης προς την 31η Οκτωβρίου του 1961, με απόφαση του  22ου Συνέδριου  η σορός του Στάλιν αποσύρθηκε από το Μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας και ενταφιάστηκε στο τείχος του Κρεμλίνου.
Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η  Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την υποδοχή Τούρκων μεταναστών.

1963. Ο εισαγγελέας Χρήστος Σαρτζετάκης ολοκλήρωσε τις ανακρίσεις  για την υπόθεση Λαμπράκη. Την ίδια ημέρα η Αλγερία και το Μαρόκο συμφώνησαν στο Μπαμάκο να λύσουν ειρηνικά τη  συνοριακή διαφωνία τους.

1973. Άρχισαν στη Βιέννη, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης για την ταυτόχρονη μείωση των ενόπλων δυνάμεων και των εξοπλισμών ιδίως στην Κεντρική Ευρώπη.

1975. Ο  Φράνκο μεταβίβασε  την εξουσία στην Ισπανία στον Χουάν Κάρλος Α'
1980 . Έληξε η εμπόλεμη κατάσταση  μεταξύ Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ με κοινή προσφυγή στο ΔΔΔ της Χάγης. Η Λαοκρατική Γερμανία επέβαλε βίζα για τους Πολωνούς μετά τις απεργίες του Αυγούστου, και τη δημιουργία της Αλληλεγγύης.

1982. Καταργήθηκε το Επαναστατικό Συμβούλιο της Πορτογαλίας.

1983. Οι  πρώτες εκλογές στην Αργεντινή μετά από δέκα χρόνια στρατιωτικής εξουσίας .Η ριζοσπαστική Αστική Ένωση έλαβε το 52% των ψήφων.

1984. Βρέθηκε να επιπλέει στον ποταμό Βιστούλα όπου το είχαν πετάξει το σώμα του Πολωνού καθολικού  ιερέα Γέρζι Ποπιελούσκο  που είχε εξαφανιστεί  από τις 19 Οκτωβρίου  με τα τη σύλληψη του από πολωνούς κομμουνιστές πράκτορες ασφαλείας. Ο Ποπιελούσκο Ο είχε γίνει διάσημος σε όλη την Πολωνία για τα κηρύγματά του κατά της κομμουνιστικής κυριαρχίας.

1991. ¨Άρχισε η αραβοισραηλινή ειρηνευτική διάσκεψη, στη Μαδρίτη, με την υποστήριξη των ΗΠΑκαι της Σοβιετικής Ένωσης, και με τη συμμετοχή της ΟΑΠ, των Ισραηλινών, των Ιορδανών και των Σύρων.
1992. Συγκρούσεις μεταξύ  Β. Οσετίας και Ινγκουσετίας στη Ρωσία.

1995. Έγινε το δημοψήφισμα για το ελεύθερο Κεμπέκ αλλά το 50,6% ψήφισε κατά της απόσχισής του από τον Καναδά.

1998. Μετά τη συμφωνία του γιουγκοσλαβικού στρατού και του ΝΑΤΟ που υπογράφηκε στις 15 Οκτωβρίου, τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ άρχισαν την αποστολή επιτήρησης του εναέριου χώρου στο Κοσσυφοπέδιο που ονομάστηκε «Eagle Eye». 
2001.Η Λέσχη του Λονδίνου διέγραψε  600 εκ. δολ του χρέους της ΟΔ.Γιουγκοσλαβίας που περιορίστηκε σε 2,2 δις ευρώ.

2003. Για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε  να αρθεί η ασυλία πέντε βουλευτών, για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και για ψευδορκία.
2011. Ο Ρόσεν Πλεβνελιέφ  εκλέχτηκε στον δεύτερο γύρο Πρόεδρος  της Βουλγαρίας
2014. Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος. Το Ισραήλ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από τη Σουηδία.

2015. 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 160 άτραυματίστηκαν μετά από πυρκαγιά στο κλαμπ «Κολέκτιβ» στο Βουκουρέστι.
 Ο Σακέρ Ααμέρ, τελευταίος «τζιχαντιστής»  Βρετανός κρατούμενος στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντανάμο στην Κούβα, αφέθηκε ελεύθερος .
2016. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπέγραψε την οικονομική και εμπορική συνθήκη ανάμεσα σε Καναδά και ΕΕ (CETA). Σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την κεντρική Ιταλία με επίκεντρο  68 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Περούτζια. 

2020. Στο Νοσοκομείο   στην Ποντγκόριτσα, πέθανε από τις συνέπειες του κορωνοϊού, ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου και αρχιεπίσκοπος Τσετίνιε  Αμφιλοχίος Ράντοβιτς. Σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στον κόλπο της Εφέσου προκάλεσε μεγάλες καταστροφές κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης και στο νησί της Σάμου. 114 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα τουρκικά παράλια και άλλοι δύο στην Σάμο.

Οκτωβρίου 29, 2023

Η 29η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 29η Οκτωβρίου είναι η 302η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 63 μέρες ως το τέλος του έτους. 

312. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, μετά τη νίκη του στη μάχη της Γέφυρας Μιλβία, εισήλθε στη Ρώμη και έγινε θριαμβευτικά δεκτός . Το σώμα του Μαξέντιου «αλιεύτηκε» από τον Τίβερη και το αποκεφάλισαν.

437.Ο αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ουαλεντινιανός Γ΄ παντρεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη τη Λικίνια Ευδοξία, κόρη του ξαδέλφου του, Θεοδοσίου Β', ενώνοντας τους δύο κλάδους της Θεοδοσιανής Δυναστείας.

1268 . Ο τελευταίος των Χοενστάουφεν, ο δεκαεξάχρονος υιός του Κονράδου IV , Κορραδίνος, (Κονράδος V), εκτελέστηκε δι' αποκεφαλισμού από τον Κάρολο Α΄ τον Ανδεγαυό. Μαζί του αποκεφαλίστηκε και ο μαρκήσιος του Μπάντεν Φρειδερίκος.

1390. Έγινε στο Παρίσι η πρώτη δίκη για μαγεία, στην οποία καταδικάστηκαν να καούν ζωντανοί τρείς μάγοι.

1391 . Πέθανε ο βασιλιάς της Σερβίας Στέφανος Ούρος Β΄ Μιλούτιν , μέλος της δυναστείας Νεμάνια. Ανακηρύχθηκε άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία και εορτάζεται στις 30 Οκτωβρίου. Η πρώτη του σύζυγος ήταν ή Ελένη Αγγελίνα, κόρη του Ιωάννη Α΄ ηγεμόνα της Θεσσαλίας, και η τέταρτη η Σιμωνίδα Παλαιολογίνα.

1467. Ο Κάρολος Γ ο ισχυρός, με 25000 άνδρες συνέτριψε τους 12000 επαναστάτες τηςε Λιέγης που δεν τον ήθελαν επίσκοπο στην πόλη τους. Οι επαναστάτες είχαν 4000 νεκρούς. Ο Κάρολος Γ΄ ο Ισχυρός, μπήκε στην πόλη γκρεμίζοντας τα τείχη. 

1567. Άρχισε ο Δεύτερος Θρησκευτικός Πόλεμος στη Γαλλία


1658. Κατά τον δεύτερο Βόρειο πόλεμο , (1655-1660), διεξήχθη  στο στενό του Όρεσουντ, στις 29 Οκτωβρίου/8 Νοεμβρίου ναυμαχία ανάμεσα στον Ολλανδικό στόλο που υποστήριζε τους Δανούς, και τον στόλο του Καρόλου τα Σουηδίας που πολιορκούσε την Κοπενχάγη. Οι Ολλανδοί είχαν 43 πλοία και οι Σουηδοί 45. Νίκησαν οι Ολλανδοί. Οι Σουηδοί έχασαν 5 πλοία και 1200 άνδρες και υποχώρησαν. Ο Κάρολος έλυσε την πολιορκία.


1706. Κατά τον μεγάλο Βόρειο Πόλεμο έγινε η τρίωρη μάχη  του Κάλιτς στην οποία σκοτώθηκαν 2000 Σουηδοί και 2900 αιχμαλωτίστηκαν από το ρωσικό Ιππικό.


1762 . Η Μάχη του Φράϊμπουργκ . Η τελευταία μάχη του επταετούς πολέμου. Ο πρίγκιπας Ερρίκος της Πρωσίας, με 22000 άνδρες νίκησε 31000 Αυστριακούς, που είχαν  7400 νεκρούς και τραυματίες και 4000 αιχμαλώτους. Η νίκη   απέδωσε στην κυριαρχία της Πρωσίας το μεγαλύτερο μέρος της Σαξονίας. 



1799. Στην Νάπολη, στην πλατεία της Αγοράς εκτελέστηκαν με απαγχονισμό οι μαχητές της Παρθενόπειας  Δημοκρατίας που αντιστάθηκαν στους Βουρβόνους.
 Εκτελέστηκαν, ο Μάριο Παγκάνο, για την διάσωση του οποίου έγραψε στον βασιλιά Φέρντινανδο ο Τσάρος Παύλος , και οι Ρεπουμπλικάνοι, Ντομένικο Τσιρίλο, ο Τζόρτζιο Πιγκλιακέλι και ο Ιγκνάσιο Τσιαία .Ο Παγκάνο, όταν ανέβηκε στην αγχόνη φώναξε. «θα θυσιαστούν δύο γενιές , αλλά η Ιταλία, κυρίες και κύριοι, θα γίνει».
1812. Στο Παρίσι εκτελέστηκαν ο στρατηγός Κλοντ-Φρανσουά ντε Μαλέ και άλλοι 12 συνωμότες που προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία στη Γαλλία διαδίδοντας ότι ο Ναπολέων είχε πεθάνει στη Ρωσία.

 1836. ο Κάρολος Λουδοβίκος Ναπολέων Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στο Στρασβούργο.

1888.Υπογράφηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την ελεύθερη διέλευση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ κατά τη διάρκεια πολέμου και ειρήνης.
Το τραίνο του Τσάρου Αλέξανδρου Γ εκτροχιάστηκε νότια του Χαρκόφ, κατά  την επιστροφή στην Αγία Πετρούπολη από τον Καύκασο. Η αυτοκρατορική οικογένεια ήταν σώα 

1912. Κατά τον Πρώτο  Βαλκανικό  Πόλεμο , στην Ανατολική Θράκη, άρχισε η  μάχη της Αρκαδιούπολης, (Λουλέμπουργκάς), μεταξύ 100.000 Βουλγάρων και 130.000 Τούρκων. Οι Σέρβοι στις Ακτές της Αδριατικής.

1914. Έναρξη της πρώτης μάχης του Υπρ.

1918. Στασίασαν τα πληρώματα του γερμανικού στόλου. Το Κροατικό Κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση για την αναστολή όλων των συνταγματικών δεσμών  με την Αυτοκρατορία της Αυστρίας και το Βασίλειο της Ουγγαρίας.

1921. Στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισε η δεύτερη δίκη των Σάκο και Βαντσέτι

1922. Ο βασιλιάς Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπενίτο Μουσολίνι.

1923. Ο Κεμάλ κατάργησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ανακήρυξε το Τουρκικό Κράτος

1924. Η Γαλλία αναγνώρισε τη Σοβιετική Ένωση.

1929. Η μαύρη Τρίτη των χρηματαγορών. Το Κραχ της Γουόλ Στριτ.
Η κατάρρευση των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, προκάλεσε 
 τη "μεγάλη κρίση" που κλόνισε  συθέμελα την αμερικανική και παγκόσμια  οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε στις ανεπτυγμένες χώρες στο επίπεδο των αρχών του αιώνα, και έχασαν τη δουλειάς τους 26 εκατομμύρια εργαζόμενοι.


1930.
 Ο Βενιζέλος και Ατατούρκ συμφώνησαν στην Άγκυρα το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας, Συνδιαλλαγής και  Διαιτησίας, με το οποίο διακηρυσσόταν η ανάγκη φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες .Ήταν η κορωνίδα της ρεαλιστικής πολιτικής που ακολούθησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την Μικρασιατική Καταστροφή τον Αύγουστο του 1922. Ταυτόχρονα υπογράφηκαν, το Πρωτόκολλο για τους Ναυτικούς Εξοπλισμούς, το Σύμφωνο Εγκαταστάσεως και η Σύμβαση Εμπορίου.

1933. Στην Ισπανία ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα ίδρυσε την Φάλαγγα..
.
1937.160 διανοούμενοι της  Λευκορωσίας εκτελέστηκαν από την ΝιΚαΒεΝτε.

1938. Η αποχαιρετιστήρια παρέλαση των ξένων εθελοντών των διεθνών ταξιαρχιών στη Βαρκελώνη, που συμμετείχαν στον Ισπανικό εμφύλιο, κατά την οποία μίλησε η «Πασιονάρια». (Η Ντολόρες Ιμπαρούρι).


1944. Η Ομιλία του Πουστοθανάση στη Λαμία.Ο  Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στην Ουγγαρία. Στην Ολλανδία  η 1η πολωνική θωρακισμένη Μεραρχία απελευθέρωσε την  πόλη της Μπρέντα.
Στη Γιουγκοσλαβία, η κομμουνιστική μυστική αστυνομία ΟΖΝΑ εκτέλεσε κοντά στο Πάντσεβο στο χωριό της Γιάμπουκα, δίπλα στον ποταμό Τάμι,  δέκα πιλότους της Γιουγκοσλαβικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ως εχθρούς του λαού, χωρίς να έχουν δικαστεί ούτε από ανταρτοδικείο. 

1946. Περί τις 23,30' πολυμελής Κ/συμμορία υπό τον Άπόστολον Τριανταφυλλίδη προσέβαλε το Σ. Χ. Καστανιάς Βερροίας. Οι συμμο­ρίτες πυρπόλησαν το οίκημα και απήγαγον τρεις χωροφυλακες και έναν εθνοφύλακα .Πολυμελής Κ]Σ υπό τόν Καπετάν Μαύρο προσέβαλε διά βαρέως οπλισμού το Φυλάκιο Χωρ]κής Ζωοδόχου Πηγής Κοζάνης. Εφονεύθησαν ο Δ]τής του Φυλακίου 'Υπεν]ρχης Βεργίνης Γρηγόριος και ό ιδιώτης Χρίστος Μαυροματίδης. Το οίκημα του Φυλακίου πυρπολήθηκε . Τήν αυτήν περίπου ώρα συμμορίτες ανήκοντες εις τήν ιδίαν συμμορίαν προσέβαλον τόν Σ. Χ. Πολυμύλου Κοζάνης ούτινος οί άνδρες ημύνθησαν κάί απέκρουσαν αυτούς μετά τρίωρον μάχην τη συνδρομή και έθνικοφρόνων πολιτών. Έφονεύθησαν ό Χωρ]λαξ Μπακόλας Ιωάννης, ό Πρόεδρος τής Κοινότητος και εις ιδιώτης. Κατά την διάρκειαν τής συμπλοκής οί Κ]Σ μεταβάντες εις τήν οικία του Σταθμάρχου 'Υπεν]ρχου Μοσχάκη έφόνευσαν την σύζυγόν του, τόν 12ετή υίόν του και τήν 2ετή θυγατέρα του. Οι συμμορίτες ένέπρησαν 8 οίκίες και άπήγαγον 5 εθνικόφρονας κατοίκους.Κατά τήν διάρκεια τής συμπλοκής εφονεύθησαν δύο γυναίκες Κ]Σ μελη της. συμμορίας. Οι συμμορίτες εγκατέλειψαν 5 νεκρούς .

1947. Περί ώραν 13,30' 200μελής συμμορία ενεδρεύουσα από του 86ου  μέχρι του 90ου χιλιομέτρου της οδού Θεσ]νίκης-Καβάλας, προσέβαλε, φάλαγγα επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων κινουμένων από Άσπρόβαλτα προς Τσάγεζι. Η συνοδεύουσα τη  φάλαγγα δύναμη εκ 40 Χωρ]κων σε μάχη έκ του συστάδην κατώρθωσε να κράτηση τούς συμμορίτας μακράν . Αφιχθεισών ενισχύσεων οι συμμορίτες ανετράπησαν και κατεδιώχθησαν προς Κερδύλια. Απώλειες συμμοριτών: Νεκροί έπί τόπου πέντε. Απώλειαι ήμετέρων έξ τραυματίαι και άγνοούμενοι δύο. Εκ των ταξιδειωτών νεκρός ο υπολοχαγός Βαλσαμάκης απανθρακωθείς.
Ομάδα  Κ]Σ υπό τούς Νικόλαο Κουνάβη ή Μιαούλη και Νικόλαο Κυριακόπουλο ή Μαυρομιχάλην επιτέθηκε  κατά του Σταθμού Χωροφυλακής Δαφνών Αιγιαλείας
με αποτέλεσμα το φόνο 2 Χωροφυλάκων. Εκ τών Κ]Σ εφονεύθη ενας.
Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία δημιούργησαν  τη Μπενελούξ.

1948. Έφιππος Κ/συμμορία επέδραμε  κατά του χωρίου Αγνατερό Καρδίτσης. Πυρπόλησαν τρεις οικίας, το Κοινοτικό Γραφείο, τα δύο παντοπωλεία και τό οίκημα του Σταθμού Χωροφυλακής. Διήρπασαν 2 ίππους. Στην Παλαιστίνη έγινε σφαγή του χωριού Σαφσάφ . Ισραηλινοί στρατιώτες που εισέβαλαν στο παλαιστινιακό χωριό Σαφσάφ στη Γαλιλαία έσφαξαν όλους τους χωρικούς που παραδόθηκαν. (50-70 νεκροί).


1952. Στη Σόφια ξεκίνησε η δίκη για κατασκοπεία του καθολικού επίσκοπου Ιβάν Ρομανόφ, ο οποίος καταδικάστηκε τελικά σε 12 χρόνια φυλακή.

1955. Βύθιση του θωρηκτού του Σοβιετικού Ναυτικού «Νοβοροσίσκ» στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, από άγνωστη αιτία. 829 νεκροί.

1956. Έναρξη της κρίσης του Σουέζ. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας και το Σινά, και γρήγορα προέλασε προς τη Διώρυγα του Σουέζ. Την ιδια ημέρα, με το πρωτόκολλο της Ταγγέρης, η διεθνής πόλη Ταγγέρη έγινε έδαφος του Μαρόκου.  Στην Κύπρο τρεις βρετανοί  στρατιώτες νεκροί και εννέα τραυματίες από  ενέδρα της ΕΟΚΑ στην Πάφο
.


1958. Απόρριψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης της πρόσκλησης για συμμετοχή σε διάσκεψη του ΝΑΤΟ με θέμα το σχέδιο Σπάακ.  Εφονεύθη στον Αργάκα από Τούρκους ο 35χρονος Ιάκωβος Κασπαρής, από το Αναβαργός.



1959. Το πρώτο δυστύχημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ελικοφόρο DC-3 (Ντακότα), με κυβερνήτη τον απόστρατο σμήναρχο της Πολεμικής Αεροπορίας Αναστάσιο Καλοβυρνά, έπεσε φλεγόμενο μεταξύ Αυλώνας, (Κακοσάλεσι) και Μαλακάσας . Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση 214 προς Θεσσαλονίκη, με τριμελές πλήρωμα και 15 επιβάτες, και απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 17:10. Σύμφωνα με τους τότε κανονισμούς πτήσης, ο κυβερνήτης είχε την υποχρέωση μέχρι τις 17:25 να έλθει σε επαφή με το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας και να ενημερώσει για την πορεία του.
Η επαφή δεν έγινε μέχρι την προκαθορισμένη ώρα, αλλά ο αρμόδιος αξιωματικός της Τανάγρας δεν ανησύχησε, καθώς υπέθεσε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στην αντίστοιχη καθυστέρηση της απογείωσης του αεροπλάνου. Όταν, όμως, πέρασε και η 6η απογευματινή χωρίς να ληφθεί σήμα από τη Ντακότα, σήμανε συναγερμός. Οι άνδρες της τοπικής Χωροφυλακής μετέβησαν πρώτοι στην περιοχή του δυστυχήματος. Ακολούθησαν οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ένα από τα φτερά του αεροπλάνου είχε αποκοπεί και ότι βρισκόταν σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την άτρακτο του . Η κυβέρνηση Καραμανλή επικαλέστηκε τις άσχημες καιρικές συνθήκες, για το δυστύχημα ενώ η Ένωση Ιπταμένων Πολιτικής Αεροπορίας θεώρησε υπεύθυνη την ιδιοκτησία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δηλαδή τον Αριστοτέλη Ωνάση, για ελλιπή συντήρηση των αεροσκαφών και την υπεραπασχόληση του ιπτάμενου προσωπικού. Το επίσημο πόρισμα, που εκδόθηκε αρκετούς μήνες αργότερα, θεώρησε ως βασικό αίτιο του δυστυχήματος τη βλάβη του κινητήρα κατά τη διάρκεια της απογείωσης.


1961.
 Οι εκλογές βίας και νοθείας. 4.640.512 ψηφοφόροι, νεκροί και αποθαμένοι, αλλά και μερικά δένδρα, προσήλθαν στις κάλπες. Νικητής η Ε.Ρ.Ε. με 50,81% και 176 έδρες. Η Ένωσις Κέντρου ήταν δεύτερο κόμμα με 33,66% και 100 έδρες και το ΠΑΜΕ με 14,63% έλαβε 24 έδρες.

Την ίδια ημέρα η Συρία αποσύρθηκε από την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία με την Αίγυπτο.

1964. Η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανγκανίκας και Ζανζιβάρης άλλαξε το όνομά της στην Τανζανία.
.
1965. Στο Παρίσι έγινε η απαγωγή του Μπεν Μπάρκα, που εξαφανίστηκε και δεν βρέθηκε ποτέ.

1966. Καταστρεπτικός σεισμός έπληξε το  Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας.1 νεκρός, 10 βαριά τραυματίες και 10.000 άστεγοι.

1976. Ο Έριχ Χόνεκερ εξελέγη πρόεδρος της Λαοκρατικης Γερμανίας.

1988. Ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου μιλώντας για το σκάνδαλο Κοσκωτά είπε ότι πρόεδρος του Ολυμπιακού Γιώργο Κοσκωτά έκανε παράνομες συναλλαγές με την Μέριλ Λιντς. 

1999. Ο Ιλίρ Μέτα έγινε πρωθυπουργός της Αλβανίας. 

2006. Στη Σερβία 3,521,724 πολίτες, (το 97.31%), ψήφισαν ΝΑΙ , στο νέο δημοκρατικό Σύνταγμα που προβλέπει ότι το Κόσσοβο και το Μετόχι είναι έδαφος της Σερβίας. Στην κάλπη πήγε το 54.91% των εγγεγραμμένων. Στη Βουλγαρία 
ο Γκιόργκι Παρβάνοφ εκλέχτηκε στον δεύτερο γύρο πρόεδρος με 75,9% εναντο του εθνικιστή ηγέτη του «Ατάκα», Βόλεν Σιντέροφ.


2008. Η Κτηματική  τράπεζα « Bank Hypo» ανακοίνωσε ότι   διαπραγματεύοταν ένα σχέδιο διάσωσης 50.000.000.000 δις ευρώ και ότι ζήτησε 15.000.000.000 δις ευρώ σε ρευστά κεφάλαια ως προσωρινή λύση από το ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Delta Air Lines και η Northwest Airlines συγχωνεύθηκαν δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο την «Delta».

2012‎‎ .Το  κόμμα του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία,

2013. Στην Τουρκία δόθηκε στην κυκλοφορία  η σήραγγα  των Στενών του Βοσπόρου.

2018. Μετά τις εκλογές στην Έσση , η Γερμανίδα καγκελάριος Δωροθέα Μέρκελ ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την ηγεσία   του κόμματος και από την καγκελαρία  το 2021. Στην Ινδονησία, η πτήση 610 της Lion Air,η οποία εκτελούσε πτήση εσωτερικού μεταξύ Τζακάρτας και Πανγκκάλ Πινάνγκ, συνετρίβη στα ανοικτά των ακτών της Σουμάτρας,δεκατρία λεπτά μετά την απογείωση. 189 νεκροί .

2019. Μιλώντας στην Άγκυρα στον  εορτασμό  για την επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν δήλωσε  ότι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πληροφορήσει τις τουρκικές Αρχές ότι η πολιτοφυλακή (YPG) των Κούρδων της Συρίας έχει αποσυρθεί από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας εντός της προθεσμίας 150 ωρών που ορίστηκε από την Άγκυρα και τη Μόσχα. Στο Λίβανο, παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Σαάντ Χαρίρι.

2020. Στη Γαλλία, ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια. Τρεις νεκροί.