Αυγούστου 30, 2023

Επί Τροχάδην

ΒΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε  κατά τη διάρκεια περιοδείας στο χωριό Βελίκι  Ράντινισι ότι ο  Άλμπιν Κούρτι σκόπιμα καθυστέρησε να τον συναντήσει στις Βρυξέλλες προκειμένου να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα  στο Κοσσυφοπέδιο.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι αναμένει από την σημερινή συνάντηση με τον Αμερικανό βουλευτή Μάϊκλ Τέρνερ και τον απεσταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Μίροσλαβ Λάϊτσακ, ο Βούτσιτς απάντησε ότι αυτές δεν θα είναι εύκολες συνομιλίες στις συνθήκες υπό τις οποίες όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και κάθε μέρα υπάρχει μια προϋπόθεση  για να ευθυγραμμιστείς  γιατί «αν δεν είστε μαζί μας, Είστε εναντίον μας». 

«Υπάρχουν πολλοί στη χώρα μας που θα εύχονταν η Σερβία να μην μπορεί να ασκήσει τη δική της πολιτική. Πολύ απλά, νομίζω ότι το θέμα είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις μόνοι μας, να γνωρίζουμε τι κάνουμε στην ευρωπαϊκή πορεία, αλλά να προστατεύσουμε τη χώρα μας», δήλωσε ο Βούτσιτς και για τις εκλογές είπε: 

«Λοιπόν, τώρα θέλουν εκλογές, οπότε θα τους τις δώσω. Αλλά δεν προκηρύσσω εκλογές. Πρέπει να έχουν ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά επειδή βλέπω ότι τις θέλουν, θα τις πάρουν. Είναι εύκολο να μιλάς άσχημα αντί να κάνεις κάτι. Και επειδή είναι φαβορί, τους εύχομαι Καλή επιτυχία». 

-Ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια Μίροσλαβ Λάϊτσακ θα βρίσκεται σήμερα στο Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας  στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επικείμενη σύνοδο κορυφής του Διαλόγου των Βρυξελλών.

 

ΜΠΛΕΝΤ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς Ντάτσιτς ερωτηθείς από το ακροατήριο, σε ένα πάνελ στο πλαίσιο του Στρατηγικού Φόρουμ του Μπλεντ, «εάν η Σερβία, είναι προσανατολισμένη στην Ανατολή» , είπε ότι η Σερβία είναι μια ανεξάρτητη  χώρα, η οποία φροντίζει για τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα της.«Καταδικάζουμε την επίθεση στην Ουκρανία, την παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας, όπως περιμένουμε από εσάς να καταδικάσετε την παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Μιλάτε για κοινή εξωτερική πολιτική, Όταν η Πρίστινα ανοίγει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, δεν λέτε τίποτα . Όταν οι σημαίες της «Μεγάλης Αλβανίας» κυματίζουν στο Τέτοβο, δεν λέτε τίποτα .Από τους έξι εκπροσώπους της περιοχής στο Μπλεντ οι τέσσερεις είναι Αλβανοί και  μιλάτε για την επιρροή της Σερβίας στα Βαλκάνια;» 

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Κούρτι ότι η Πρίστινα εργάζεται για την «αποκλιμάκωση» , ο Ντάτσιτς είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται  πώς το κάνουν αυτό καθώς η «κλιμάκωση» γίνεται μεγαλύτερη. «Δεν ξέρω πώς λειτουργούν όταν η κλιμάκωση γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Μέχρι στιγμής, έχουμε πει 100 φορές ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη είναι το Κούρτι», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Ο Πρόεδρος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας και ένας από τους ηγέτες του συνασπισμού «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» (ZBCG) Αντρίγια Μάντιτς δήλωσε ότι ο συνασπισμός αυτός συνέβαλε σημαντικά στη νίκη του Γιάκοβ Μιλάτοβιτς στις προεδρικές εκλογές και ότι θέλει να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Ο Μάντιτς δήλωσε στην «Πολίτικα» ότι «όλοι όσοι θέλουν να τοποθετήσουν τον συνασπισμό ZBCG στην αντιπολίτευση δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς να επαναφέρουν το προηγούμενο καθεστώς στην εξουσία» και επεσήμανε ότι το βασικό ερώτημα είναι αν κάποιος θέλει να προδώσει τη βούληση του λαού που εκφράστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ή όχι.

Ο Μάντιτς τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να βρίσκονται εκτός κυβέρνησης οι αυθεντικοί εκπρόσωποι του σερβικού λαού,  που πρωτίστως συμμετείχε στην ανατροπή της τελευταίας δικτατορίας στην Ευρώπη». «Μια τέτοια αντισερβική πολιτική καθοδηγήθηκε από τον Μίλο Τζουκάνοβιτς για πολλά χρόνια και είχε ισχυρή υποστήριξη από διάφορους διεθνείς κύκλους για μια πολιτική διακρίσεων και βίαιης αφομοίωσης. Όταν έπεσε αυτό το καθεστώς, το τελευταίο πράγμα που μπορούσαμε να περιμένουμε ήταν ένας από τους νικητές των εκλογών να προσπαθήσει να συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε ο Μάντιτς που χαρακτήρισε ενθαρρυντική  την τελευταία δήλωση του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μιλάτοβιτς.

«Κατάλαβα τη δήλωση του Μιλάτοβιτς ως μήνυμά  προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Σπάϊτς να επιστρέψει σε έναν αποδεδειγμένο και επιτυχημένο τρόπο ομιλίας και να εγκαταλείψει τα προβληματικά πειράματα. Θέλω να πιστεύω ότι ο Σπάϊτς θα επιστρέψει στο σεβασμό της βούλησης του λαού και ότι δεν θα ακολουθήσει το μονοπάτι της προδοσίας αυτής της θέλησης», δήλωσε ο Μάντιτς.

 Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπήρξε κάποια εξωτερική επιρροή στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας είπε ότι δεν είναι μυστικό ότι ορισμένες προηγούμενες κυβερνήσεις στο Μαυροβούνιο συγκεντρώθηκαν από πρεσβευτές μεγάλων δυτικών δυνάμεων και ότι δεν είναι περίεργο ότι ορισμένοι από αυτούς τους πρεσβευτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί από αυτούς. «Στο Μαυροβούνιο, υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί και άνθρωποι από τη δημόσια ζωή που ξεκινούν τη μέρα τους πηγαίνοντας σε μια πρεσβεία για να προμηθευτούν απόψεις και στάσεις», είπε.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Ντρίταν Αμππαζοβιτς, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός , έγραψε στη διευθύντρια της Υπηρεσίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς Γέλενα Πέροβιτς ότι δεν θα παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική του έδρα και ταυτόχρονα θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή νέας κυβέρνησης και δήλωσε ότι δεν θα λάβει την βουλευτική του αποζημίωση μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Μαυροβουνίου (CBCG), τα μέσα ρευστά διαθέσιμα των τραπεζών του Μαυροβουνίου τον Ιούνιο, αυξήθηκαν κατά 0,65% στα 1,69 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τα μέσα ρευστά διαθέσιμα τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 13,52%.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Μουσουλμάνος (Βόσνιος) Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Υπουργός Άμυνας Ζουκάν Χέλεζ συναντήθηκε με  τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, ο οποίος έφτασε στο Σεράγεβο, και ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως αποδεδειγμένο φίλο και στρατηγικό εταίρο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισχυρή και συνεχή παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και τη δέσμευση για τη σταθερότητα και την ευημερία της  Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», δήλωσε ο Χέλεζ και σημείωσε ότι  η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας βρίσκεται σε αξιοζήλευτο επίπεδο και ότι υπάρχουν ευκαιρίες για περαιτέρω επέκτασή της, στον τομέα της άμυνας και στον τομέα της υγείας, της οικονομίας και πέραν αυτού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της  Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τη βοήθειά σας στον τομέα της εκπαίδευσης του προσωπικού μας, στον εξοπλισμό τους με νέα οχήματα εκτός δρόμου και ελικόπτερα, την υποστήριξη στο Τάγμα Ελαφρού Πεζικού,  και το Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης », δήλωσε ο Υπουργός .Ο Εσκομπάρ εξέφρασε ισχυρή υποστήριξη για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες, προσθέτοντας ότι «κατανοεί την πολυπλοκότητα των πολιτικών συνθηκών στη  Βοσνία και Ερζεγοβίνης , αλλά ότι είναι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι οι κρατικοί θεσμοί λειτουργούν».

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ Ο Ζέλιμιρ Νέσκοβιτς, εκπρόσωπος του SDS στη Βουλή των Λαών κατέθεσε τον Πρόταση Νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ο οποίος προβλέπει τον τερματισμό της θητείας ξένων δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο Οι αλλοδαποί δικαστές θα πρέπει να αντικατασταθούν από ντόπιους δικαστές.  «Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την έγκριση αυτού του νόμου, αλλά καταρχάς έχουμε τις συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή»,δήλωσε ο Νέσκοβιτς. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Λαών Νίκολα Σπίριτς δήλωσε ότι το Σώμα έλαβε το Σχέδιο Νόμου. «Θα υποστηρίξουμε τη διαδικασία, και θα συνεργαστούμε με τους Βόσνιους και τους Κροάτες προκειμένου αυτός ο νόμος να αξιολογηθεί θετικά και τελικά να εγκριθεί», δήλωσε ο Σπίριτς.

 ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ. Δεκάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες μπροστά από την αστυνομία στο δήμο  της Γκρατσάνιτσα, στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο, κατά της βίας της  αστυνομίας πριν από δώδεκα ημέρες εναντίον μέλους της κοινότητας των Ρομά. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από την Οργάνωση «Όπρε Ρομά». Οι διαδηλωτές ζήτησαν να τιμωρηθούν οι  πέντε αστυνομικούς  που ξυλοκόπησαν τον Μπουρχάν Ιμπραχίμοβιτς ενώ τον ανέκριναν στο αστυνομικό τμήμα. «Σταματήστε τη βαρβαρότητα κατά των Ρομά», «Δεν υπάρχει πλέον ανοχή στον ξυλοδαρμό των Ρομά», ήταν μερικά από τα μηνύματα που γράφτηκαν στα πανό που κρατούσαν οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία. Η υπόθεση αναφέρθηκε επίσης στην Αστυνομική Επιθεώρηση Κοσσυφοπεδίου , από την οποία επιβεβαίωσαν ότι είχε ληφθεί καταγγελία από πολίτη που ισχυριζόταν ότι ξυλοκοπήθηκε βάναυσα στο Αστυνομικό Τμήμα στην Γκρατσάνιτσα στις 5 Αυγούστου.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο ηγέτης της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάϊ δήλωσε ότι  ο σωστός τρόπος για να ανατραπεί ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι  είναι  η πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και τόνισε ότι «θα χρειαστεί για αυτό και η βοήθεια και άλλων βουλευτών εκτός από την αντιπολίτευση».

«Πολλοί άνθρωποι καλούν την κυβέρνησή μας να επιστρέψει στους συμμάχους της στην Αμερική, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, ο Κούρτι και αυτή η κυβέρνηση επέλεξαν άλλο δρόμο. Οι συνέπειες για το Κοσσυφοπέδιο θα αυξηθούν και οι προβλέψεις δεν είναι καλές . Η πρόταση μομφής είναι ο πιο κατάλληλος, νόμιμος και δημοκρατικός τρόπος. Επί του παρόντος, η αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα να ψηφίσει για να ξεκινήσει την πρόταση, μετά την οποία θα χρειαστεί η βοήθεια άλλων βουλευτών. Ελπίζω ότι υπό ορισμένες συνθήκες θα επιτύχουμε ενότητα στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο Χαραντινάϊ

ΣΚΟΠΙΑ. Η εφαρμογή  του νόμου για την  διαγραφή των χρεών, αλλά και οι ποινικές διαδικασίες για όσους δεν τον εφαρμόζουν ήταν ο στόχος της χθεσινής μεγάλης διαδήλωσης των οφειλετών μπροστά  στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Η σκλαβιά δεν τελείωσε, μόνο το σχήμα είναι διαφορετικό» και φώναζαν: «Απάτσι, κλέφτες». Η ακτιβίστρια Άννα Γκλιγκόροβα είπε ότι ζούμε στη σκλαβιά του χρέους, όπου από τα 1.000 δηνάρια, οι λογαριασμοί γίνονται 100.000 δηνάρια. «Συγκεντρωθήκαμε με αφορμή το νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Ιούνιο σχετικά με την διαγραφή  των χρεών και το ύψος του επιτοκίου. Ψηφίστηκε νόμος που μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά . Οι απατεώνες δεν το σέβονται», δήλωσε η Γκλιγκόροβα.

-Οι τιμές πώλησης των βιομηχανικών προϊόντων στην  αγορά της Σεβερνοματσεντόνιγια τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους ήταν χαμηλότερες κατά 0,5% από τον Ιούνιο  και κατά 0,2% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας

-Το VMRO-DPMNE κατήγγειλε του «ευρώ-Σερίφηδες»  που διορίζονται  διοικητές της αστυνομίας από τον Σπασόφσκι. «Ο  διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, ο οποίος θα έπρεπε να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες, όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και αναστατώνει τους πολίτες, επειδή μοιράζεται τις ευρωπαϊκές αρχές που υποστηρίζουν το SDS και το DUI ο 30χρονος διοικητής στο αστυνομικό τμήμα του Ροπότοβο πυροβολούσε ένα καλάσνικοφ από μια ταράτσα, ενώ άλλοι πολίτες παρακολουθούν και κινηματογραφούσαν», ανέφερε το VMRO-DPMNE

 ΣΟΦΙΑ. Η Βουλή αρχίζει ξανά τις εργασίες της την 1η Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει οι βουλευτέςι να εγκρίνουν μια σειρά από σημαντικούς για την χώρα νόμους. Ο πιο επείγων νόμος είναι αυτός για την Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς γιατί είναι βασικός όρος για τον δρόμο προς το Σένγκεν. Επίσης πρέπει να αποφασιστεί η αναδόμηση των υπηρεσιών ασφαλείας. Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι σύμφωνος και αν δεν υπογράψει το διάταγμα ο νόμος θα πρέπει να αναδιατυπωθεί. 

Η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει σήμερα την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή της.Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι το σχέδιο απόφασης για την αναθεώρηση κυβερνητικής απόφασης του 2013 σχετικά με την εκλογή Εθνικού Συμβουλίου Τιμών και Επιστροφής Εξόδων για τα Φάρμακα.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αποκάλεσε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα «θρασίμι» για την ομιλία του στο Στρατηγικό Φόρουμ στο Μπλεντ της Σλοβενίας. Ο Μπερίσα δήλωσε ότι η συμπεριφορά του  Ράμα ήταν «επαίσχυντη».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις  δήλωσε χθες ότι η σύνοδος κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου στο Βουκουρέστι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης της πλατφόρμας με την Ελλάδα ως πλήρες μέλος και τη χορήγηση καθεστώτος συνδεδεμένου μέλους  στην Ουκρανία και τη Μολδαβία Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι όσον αφορά την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, είναι απαραίτητο να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης για τις ενδιαφερόμενες χώρες.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου