Αυγούστου 29, 2023

Ο Άλμπιν Κούρτι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο, λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς

 ΛΙΟΥΜΠΛΙΆΝΑ Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε σήμερα στο περιθώριο του Στρατηγικού Φόρουμ του Μπλεντ ότι ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο. 

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Κούρτι ότι η Πρίστινα εργάζεται για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τους τελευταίους μήνες, ο Ντάτσιτς είπε ότι δεν ξέρει πώς το κάνουν αυτό καθώς η κλιμάκωση γίνεται μεγαλύτερη. «Δεν ξέρω πώς λειτουργούν όταν η κλιμάκωση γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Μέχρι στιγμής, έχουμε πει 100 φορές ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη είναι το Κούρτι", δήλωσε ο Ντάτσιτς. 

Τόνισε ότι έχουν περάσει 10 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας των Βρυξελλών με την Catherine Ashton και τον Hashim Thaci και ότι στην Πρίστινα δεν θεώρησαν απαραίτητο να εφαρμόσουν καμία από αυτές τις συμφωνίες σχετικά με τα δικαιώματα του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ο σχηματισμός της Ένωσης Σερβικών Δήμων. 

 "Το μόνο που έκαναν ήταν να εργαστούν για περαιτέρω κλιμάκωση", δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας. 

Ο Ντάτσιτς είχε σήμερα συνομιλίες στο περιθώριο του Στρατηγικού Φόρουμ του Μπλεντ με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Βρετανού Πρωθυπουργού Στιούαρτ Πιτς για τα Δυτικά Βαλκάνια για τις διμερείς σχέσεις, την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και άλλα επίκαιρα διεθνή ζητήματα.

 Όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, ο Ντάτσιτς επεσήμανε ότι η Σερβία εκτιμά την κατανόηση της θέσης της, καθώς και μια αντικειμενική αξιολόγηση της νεοδημιουργηθείσας κατάστασης, ανέφερε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Ανέφερε πως οι μονομερείς κινήσεις της Πρίστινα παρεμποδίζουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ωστόσο η Σερβία παραμένει αποφασιστική στην πολιτική της για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, παρά τις προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε ενδιαφέρον για τη βελτίωση του πολιτικού διαλόγου στο υψηλότερο επίπεδο κατά την προσεχή περίοδο. Οι συνομιλητές συμφώνησαν επίσης ότι υπάρχουν πρόσθετες ευκαιρίες για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Βρετανίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου