Αυγούστου 31, 2023

Επί Τροχάδην

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς δήλωσε στην Δημόσια Τηλεόραση  ότι «οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να ξεκινήσουν με την εκλογική βούληση των πολιτών», ότι , «αν ήταν εκείνος ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, θα είχε σχηματίσει την κυβέρνηση διαφορετικά», και ότι , «η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη νέα κυβέρνηση δεν πηγαίνει σύμφωνα με την αναμενόμενη δυναμική», ενώ επεσήμανε ότι μίλησε με τον εντολοδόχο  Μιλόϊκο Σπάϊτς για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την ανάθεση της εντολής  και ότι θα έπρεπε να είχαν μιλούν πιο συχνά. Ο Μιλάτοβιτς έίπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό και τόνισε ότι οι πολίτες αξίζουν πολιτική σταθερότητα. 

Ο Σπάϊτς και η Πρεσβείες σιωπούν αλλά εμφανίστηκε μια νεολαία του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα» που κατηγόρησε τον Μιλάτοβιτς  ότι προσπαθεί να διασπάσει το Κίνημα. 

Σε αρκετές πόλεις λόγω της επετείου της ιστορικής εκλογικής Νίκης της  30ης Αυγούστου 2020, πραγματοποιήθηκαν θορυβώδεις   «αυτοκινητοπομπές διαμαρτυρίας» με κορναρίσματα και σερβικές σημαίες .Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν  τη διαφωνία τους για το ότι ο συνασπισμός «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου» δεν θα είναι μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ότι τα κόμματα που κάποτε συνεργάστηκαν με τον Μίλο Τζουκάνοβιτς θα είναι. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Το μέλος της προεδρίας του Κινήματος της Ευρώπης Τώρα Αντρέι Μίλοβιτς είπε ότι οι «αυτοκινητοπομπές διαμαρτυρίας»  που οργανώθηκαν σε όλο το Μαυροβούνιο,  ήταν ένα πλήρες φιάσκο αυτού που αποκαλούν «Υπεράσπιση της εκλογικής βούλησης», ότι «Οι πολίτες δεν μπορεί να εξαπατηθούν από εκείνους που παραβίασαν την εκλογική βούληση της 30ης Αυγούστου» , ότι «ο Αμφιλόχιος σε κάθε του  κίνηση του κατευθύνθηκε εναντίον των ηγετών του DF (τώρα ZBCG)»,και ότι οι ηγέτες του συνασπισμού «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου» δεν είναι αποκλειστικοί εκπρόσωποι των Σέρβων στο Μαυροβούνιο.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε συνομιλίες με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Μίροσλαβ Λάϊτσακ .Ο Πρόεδρος Βούτσιτς  συναντήθηκε και με το μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ Μάϊκλ Τάρνερ Ο Μίροσλαβ Λάϊτσακ ανακοίνωσε ότι είχε μια «ουσιαστική συζήτηση»,  «σχετικά με την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου τον Σεπτέμβριο, τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων και τις νέες τοπικές εκλογές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και την εφαρμογή όλων των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου». Το Γραφείο του Βούτσιτς σε γραπτή ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Σέρβος Πρόεδρος τόνισε στον Λάϊτσακ : «Ανησυχώ πολύ για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και το σχέδιο του Κούρτι να καταλάβει βίαια το βόρειο τμήμα της επαρχίας και να εκδιώξει τους Σέρβους από τις προαιώνιες εστίες τους».

-Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα γίνουν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030 και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει στην επερχόμενη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής επειδή τα κριτήρια αλλάζουν συνεχώς, δεν σέβονται τις συμφωνίες που εγγυάται η ΕΕ, όπως η Συμφωνία των Βρυξελλών.

-Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε  ότι 14 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας θα σταλούν αμέσως για τους κατοίκους που έχασαν τα σπίτια τους μετά την ανατίναξη του φράγματος  της  Νόβα Κάχοβκα στην Ουκρανία.

-Το Κίνημα του Αλεξάντερ Βούλιν πρότεινε την ενταξη της Σερβίας στους «ΜΠΡΙΚΣ»

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο σε γραπτή απάντηση στο «Radio Free Europe» ανέφερε  ότι οι προσπάθειες  για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας βρίσκονται σε εξέλιξη και σημείωσε οτι«Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι υπάρχει σαφής προσδοκία από τα μέρη να κάνουν πολύ καλά καθορισμένα βήματα για την αποκλιμάκωση και να δημιουργήσουν συνθήκες για τη συνέχιση του διαλόγου», και τόνισε την «ουσιαστική σημασία» της συνέχισης του διαλόγου  «χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις» και της συνέχισης της εφαρμογής της Συμφωνίας για την Πορεία προς την Εξομάλυνση των Σχέσεων και του Παραρτήματος της εφαρμογής της. Ο Στάνο δήλωσε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για νέα συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, αλλά ότι το κοινό θα ενημερωθεί εγκαίρως.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι απάντησε  στον Μακρόν ότι  η αναστολή της απόφασης για κατάργηση των θεωρήσεων για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα τερματίσει το διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. «Αν κάποιος θέλει να σταματήσει τον διάλογο, τότε ας λάβει τέτοια μέτρα, τα οποία είναι τιμωρητικά μέτρα κατά του λαού του Κοσσυφοπεδίου. Αυτά τα μέτρα δεν είναι εναντίον κανενός ηγέτη, δεν είναι εναντίον της πολιτικής, είναι εναντίον του λαού του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε η Οσμάνι και πρόσθεσε ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα ετοιμαστούν κατευθυντήριες γραμμές για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στους δήμους Βόρεια Μιτροβίτσα, Ζβέτσαν, Ζούμπιν Πότοκ και Λεποσάβιτς του βόρειου Κοσσυφοπεδίου

 

ΣΟΦΙΑ. Υπέβαλε παραίτηση ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Πέταρ Τοντόροφ  τονίζοντας ότι υπηρέτησε την Βουλγαρία  41 χρόνια, εκ των οποίων τα 34 χρόνια ως αστυνομικός και τόνισε ότι, «η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει τη βούληση να συνεχίσει τον αγώνα για νομιμότητα». « Για μένα, η θέση δεν είναι αυτοσκοπός. Έχω τιμή και αξιοπρέπεια .Χωρίς αυτούς δεν μπορείς να είσαι πραγματικός αξιωματικός της αστυνομίας», είπε με «νόημα» ο Πέταρ Τοντόροφ  διότι προφανώς ο Καλίν Στόγιανοφ  που ζήτησε την παραίτησή του δεν  τα διαθέτει.

 

ΣΟΦΙΑ. «Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει αύξηση της τιμής του ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας»,  ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ΝικολάϊΝτένκοφ κατά την έναρξη της  συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Η δήλωσή του έγινε έρχεται σε απάντηση των ρεπορτάζ για σημαντική αύξηση των λογαριασμών μετά το νομοσχέδιο για την τροποποίηση και συμπλήρωση του νόμου για την ενέργεια. «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Βούλγαρους πολίτες ότι αυτό δεν θα συμβεί. Θέλουμε ένα μοντέλο τιμολόγησης που θα διατηρήσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας προσιτή για τους οικιακούς καταναλωτές μέχρι τα μέσα του 2024», είπε ο Πρωθυπουργός.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Η υπουργός Άμυνας Σλαβιάνκα Πετρόφσκα   και η πρέσβειρα των ΗΠΑ Άνγκελα Αγκελέρ επισκέφθηκαντα μέλη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού της  Σεβερνοματσεντόνιγια που ασκούνται με μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και του Αλβανικού Στρατού.Το υπουργείο Άμυνας,ανακοίνωσε ότι  η Πετρόφσκα δήλωσε στις ειδικές δυνάμεις ότι αυτή η κοινή άσκηση δείχνει τη στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. «Χαίρομαι που γυμνάζεστε όλοι μαζί, βελτιώνετε τις ικανότητές σας και έτσι αναπτύσσετε τις ικανότητες με τις οποίες είστε πάντα έτοιμοι να αντιδράσετε αν χρειαστεί. Συνεχίστε να συνεργάζεστε, γιατί έτσι είμαστε πολύ ισχυρότεροι και αυτό είναι κάτι στο οποίο βασιζόμαστε όλοι, ανέφερε η Πετρόβσκα στους Καταρομείς. Ο πρέσβης των ΗΠΑ ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην άσκηση και είπε ότι δεδομένων των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, η ατομική και συλλογική ετοιμότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Σημείωσε ότι ήταν περήφανη για την κοινή συνεργασία. Η άσκηση ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου