Ιουνίου 29, 2023

Επί Τροχάδην


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο αποκαλούμενος και «Γερμανός Τουρίστας Κριστιάν Σμιτ  δήλωσε οτι «η προσπάθεια της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα να αμφισβητήσει την εξουσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερεβοβίνης αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση της Συμφωνίας του Ντέϊτον και απειλή για το κράτος δικαίου», και συμπλήρωσε ότι ο πιο υπεύθυνος για αυτό είναι ο πρόεδρος της Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ και ότι αυτές οι αποφάσεις είναι παράνομες». «Μόνο ο Κριστιάν Σμιτ   είναι εντελώς παράνομος εδώ. Η προσπάθειά του να επιβληθεί σε μια θέση στην οποία δεν διορίστηκε ποτέ από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αμφισβητείται εδώ και καιρό.Το μόνο που έχει να κάνει ο Σμιτ είναι να φύγει από εδώ», απάντησε ο Ντόντικ. «Η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δήλωσε ότι μετά από 30 χρόνια θέλουμε να έχουμε έναν νόμο για το Συνταγματικό Δικαστήριο.Οταν θα είστε έτοιμοι θα μιλήσουμε.Αλλά ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αισθάνεται άνετα με μια τέτοια απροσδιόριστη κατάσταση. Αν κάποιος είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην καταστροφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέϊτον, είναι η πρεσβεία των ΗΠΑ  και ο σημερινός πρεσβευτής που προσπαθούν να επιβάλουν ορισμένες από τις απόψεις τους στον συγκεντρωτισμό της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ σχολιάζοντας την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας . «Οι προσπάθειες εκφοβισμού πους προέρχονται από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ δεν θα περάσουν. Η Σέρπσκα δεν θα αλλάξει τις αποφάσεις της και η συμφωνία του Ντέϊτον δεν έχει παραβιαστεί» δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σέρπσκα. «Η συνέργεια του κολοβωμένου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της πρεσβείας των ΗΠΑ, και του Ύπατου, αποτελεί έκπληξη για τους αμύητους. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο τα διεθνή κέντρα εξουσίας στο Σεράγεβο είναι πρόθυμα να επιμείνουν στην καταστροφή της ισότητας των οντοτήτων, των λαών και της συναίνεσης στη λήψη αποφάσεων, όχι μόνο στο Συνταγματικό Δικαστήριο αλλά και σε όλους τους κοινούς θεσμούς. Είναι αναμενόμενο ότι εκείνοι που χρησιμοποίησαν το Συνταγματικό Δικαστήριο και τον Υπατο ως μοχλούς επιρροής τους στη Βοσνία Ερζεγοβίνη θα εξεγερθούν, επειδή έχουν χάσει αυτούς τους μοχλούς. Περιμέναμε αυτά που ακούσαμε από αυτούς, αλλά δεν αλλάζουμε τις αποφάσεις μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σέρπσκα  Νέναντ Στέβαντιτς. «Αφήνω επτά ημέρες στη διεθνή κοινότητα, για να σταματήσει η δολοφονία του Ντέϊτον», δήλωσε ο μουσουλμάνος της τρισυπόστατης Προεδρίας  Ντένις Μπετσίροβιτς. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη θεωρεί ότι η αντίδραση της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα, η οποία απαγόρευσε την εξουσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην επικράτειά της, «αποτελεί λογικό αποτέλεσμα των ενεργειών του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ. Οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι εόρτασαν  το Βίντοβνταν με το μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπουν την παράδοση και την ταυτότητά τους. Η κεντρική εκδήλωση για το Βίντοβνταν διοργανώθηκε στο μεσαιωνικό μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα , όπου ο Πατριάρχης Πορφύριος είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι  «είναι το σπίτι και ο ουρανός μας». Ο Πατριάρχης της Σερβίας Πορφύριος αργότερα έφτασε στο Πατριαρχείο του Ιπεκίου στο Πετς, όπως ανακοίνωσε η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Στον εορτασμό στην Γκρατσάνιστα συμμετείχε ο υιός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς Ντανίλο. Ορισμένα μέσα της Πρίστινα μετέδωσαν ότι ο Ντανίλο συνελήφθη και ότι τον υποχρέωσαν να βγάλει τη φανέλα του που έγραφε «Η παράδοση δεν είναι επιλογή».   Αργότερα ο Πρόεδρος έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Μόλις έμαθα τι συνέβη.Τρεις φορές σταμάτησαν το αυτοκίνητο, έψαξαν, παρενόχλησαν. Έκαναν τη δουλειά τους. Την τελευταία φορά που  σταμάτησαν τον Ντανίλο ήταν κοντά στο Ποντούγιεβο. Οι Αλβανοί αστυνομικοί απαίτησαν να βγάλει τη φανέλα του που έγραφε  «Η παράδοση δεν αποτελεί επιλογή Ο Ντανίλο δεν είπε ναι, και τότε τον σημάδεψαν με τα όπλα και τον ρώτησαν: «Όνομα πατέρα;». Εκείνος απάντησε: «Αλέξανδρος! Είναι ο πατέρας μου  και ο πρόεδρός σου». Το φετινό μνημόσυνο του Βίντοβνταν στο «Γαζιμεστάν» το πεδίο της μάχης του Κοσσυφοπεδίου  δεν διοργανώθηκε, αφου απαγορευτηκε για λόγους ασφαλείας και η αστυνομία του Κούρτι αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις της, τόσο στην είσοδο του μνημείου όσο και γύρω από αυτό και στους δρόμους πρόσβασης. Όλοι οι Σέρβοι που πήγαν στο «Γαζιμεστάν» χθες ελέγχθηκαν διεξοδικά από την αστυνομία. Εκατοντάδες Σέρβοι δεν μπόρεσαν να ανάψουν κεριά για τους πεσόντες επειδή η αστυνομία στην είσοδο του συγκροτήματος δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν. Παρά το ότι δεν έγινε το μνημόσυνο κατατέθηκαν στεφάνια. Η Σερβική Λίστα εβγαλε ανακοίνωση για την περιοδεία του πρωθυπουργού του Κράτους Δικαίου στον «Βορρά» που επισκέφθηκε τους αστυνομικούς στον δρόμο Κόσσοωφσκα Μιτροβότσα-Ζβέτσαν και τους προσέφερε μπακλαβάδες.  

ΓΙΑΡΙΝΙΕ. 150 μοτοσικλετιστές από τη Σερβία και όλο τον Κόσμο συγκεντρώθηκαν στη διοικητική διάβαση Γιαρίνιε για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας διάρκειας μίας ώρας, η κυκλοφορία στη διοικητική διάβαση διακόπηκε.

ΠΡIΣΤΙΝΑ.Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι επισκέφθηκε με την ευκαιρία  του Έιντ αλ-Άντχα, τον Μουφτή Ναΐμ Τερνάβα.O (πιστός) Κούρτι συνεχάρη όλους τους πολίτες με την ευκαιρία της εορτής και ευχαρίστησε την ισλαμική κοινότητα για τη συνεχή δέσμευσή τους. Σε συνομιλία με τον Τερνάβα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην απελευθέρωση των τριών αστυνομικών , αναφέροντας τους ως «διαμάντια» χάρη στη μεγάλη πίεση.Ο Κούρτι ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τους απελευθερωμένους αστυνομικούς, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις σερβικές δυνάμεις στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου στις 14 Ιουνίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς την ημέρα του «Βίντοβνταν» «έκοψε την κορδέλα» για  τμήμα  47 χιλιομέτρων του Περιφερειακού δακτυλίου του Βελιγραδίου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Δεν πρέπει να τεθούν νέοι όροι στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σεβερμοματσενόντιγια» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σεβερμοματσενόντιγια Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, ο Σολτς δήλωσε ότι η αλλαγή του Συντάγματος είναι πλέον το κλειδί και «πολλά πράγματα εξαρτώνται από την επιτυχία αυτής της πράξης».«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλω να ενθαρρύνω τη Σεβερμοματσενόντιγια  να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεών της. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αφηρημένα αιτήματα. Ήδη τώρα έχουν συγκεκριμένο θετικό αντίκτυπο στους πολίτες», δήλωσε ο Σολτς.Από την πλευρά του, ο Κοβάτσεφσκι προέτρεψε και πάλι τους βουλευτές να ψηφίσουν για την αλλαγή του Συντάγματος, διότι διαφορετικά, αντί να κινηθεί προς την ένταξη στην ΕΕ, η Σεβερμοματσενόντιγια  θα μπορούσε να απομονωθεί.«Οι συνταγματικές αλλαγές δεν είναι θέμα ταυτότητας γιατί αποφασίζεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και σε άλλα έγγραφα. Για πρώτη φορά, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου δεν έχουμε βέτο στο εξωτερικό, αλλά το βέτο μπορεί να προέλθει από μέσα. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ενός ατόμου, δεν είναι η διαδικασία μιας κυβέρνησης ή ενός πολιτικού κόμματος, είναι μια διαδικασία που επιτυγχάνει τον στόχο του κράτους. Ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν μπορεί να είναι λιγότερο στόχος από την πολιτική αξιολόγηση και την πολιτική καριέρα οποιουδήποτε πολιτικού στη χώρα», δήλωσε ο Κοβάτσεφσκι.

ΣΚΟΠΙΑ.  «Δεν θα υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές» απάντησε  ο ηγέτης του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) Χριστιάν Μίτσκοσκι  σε ομιλία του για την 102η επέτειο του θανάτου του Γκιόργκε Πετρόφ .Και οι 44 βουλευτές είναι σαν ένας άνθρωπος. Δεν θα δεχτούμε συνταγματικές αλλαγές υπό βουλγαρική δικτατορία και δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα για αυτό Ο Μίτσκοσκι δήλωσε ότι οι εκλογές είναι απαραίτητες για το μέλλον της χώρας και θα υπάρχουν τρεις επιλογές για τους πολίτες. Η πρώτη επιλογή θα είναι αυτή, το VMRO-DPMNE και ο συνασπισμός που θα ηγηθεί του VMRO-DPMNE. Η δεύτερη επιλογή θα είναι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του Αλί Αχμέτι , και του DUI, τον οποίο θα υποστηρίξει η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας «Η τρίτη επιλογή θα ειναι εκείνοι που θα σας πουν αυτό που θέλετε να ακούσετε, που θα πουν αυτό που νομίζετε ότι είναι σωστό». « Αυτοί», είπε, «είναι πληρωμένοι πατριώτες και ψευδολαϊκιστές οι οποίοι, αφού πουν ψέματα στους πολίτες, θα μετρήσουν τα κίτρινα που έχουν μετρήσει ο Αλί Αχμέτι και το DUI». «Προκειμένου να διαιρέσουν τις αντικυβερνητικές ψήφους, να διαιρέσουν τους ψηφοφόρους που διαφωνούν με τις πολιτικές της κυβέρνησης, έτσι ώστε ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE να είναι μικρότερος και αύριο να είναι εκείνοι που συμβιβάζονται στον σχηματισμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης και δεν θέλουμε να τους συμβιβάσουμε, δήλωσε ο Μίτσκοσκι.

ΣΟΦΙΑ. Ο ανεπιθύμητος, από το  «Κράτος Δικαίου»  βουλευτής του ΚΔΕ Ντελιάν Πέεβσκι αποκλείστηκε με διακομματική συμφωνία από την επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο ίδιος   είπε ότι δεν θα συμμετάσχει στην νεα επιτροπή η οποία θα αποτελείται μόνο από εμπειρογνώμονες. Μετά από συνάντηση των ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ, ΚΔΕ και  «Συνεχίζουμε την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία», αποφασίστηκε η δημιουργία νέας επιτροπής για συνταγματικές αλλαγές. Ο συμπρόεδρος της Δημοκρατικής Βουλγαρίας Χρίστο Ιβανόφ είπε ότι υπήρξε συμφωνία σε τρεις αλλαγές.Περιορισμό της εξουσίας του γενικού εισαγγελέα, αλλαγές στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και αλλαγή στη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση, ο αρχηγός του ΚΔΕ, Μουσταφά Καρανταγιά, είπε ότι καταδικάζουν τις εκκλήσεις για βία από το κόμμα «Αναγέννηση», αλλά κάλεσε όλους εκείνους που καταδικάζουν τις πράξεις επιθετικότητας και μίσους στην κοινωνία να είναι συνεπείς και κατηγορηματικοί όταν εκδηλώνεται επιθετικότητα εκ μέρους τους προς το ΚΔΕ, τους μουσουλμάνους και άλλες μειονότητες. Ο ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες πρωθυπουργός Νικολάι Ντενκόφ δήλωσε πω; ελπίζει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023 θα υποστηριχθεί στο κοινοβούλιο από το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ και το ΚΔΕ. «Φυσικά, το ΓΚΕΡΜΠ και το ΚΔΕ μπορούν να κάνουν σχόλια και προτάσεις, αλλά για μένα είναι βασικό να διατηρηθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Είμαι σίγουρος οτι η εφαρμογή του προϋπολογισμού είναι εφικτή. Ακούω σχόλια από διάφορους ειδικούς. Πολλοί από αυτούς λένε ότι ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός», είπε. Για τονΝτένκοφ, το κόμμα της «Αναγέννηση» είναι «φιλορωσικό» και  είναι «μια νεοφασιστική οργάνωση».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Μαυροβουνίου κατάργησε ομόφωνα τις τροποποιήσεις του Προεδρικού Νόμου που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του περασμένου . Η χθεσινή απόφαση θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα του Μαυροβουνίου. Τροποποιήσεις στο νόμο του Προέδρου, σχετικά με τη διαδικασία εκλογής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αφού ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς αρνήθηκε να  δώσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Μίοντραγκ Λέκιτς,που προτάθηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΤΙΡΑΝΑ .Σύμφωνα με στοιχεία του αλβανικού στατιστικού ινστιτούτου INSTAT στο τέλος του 2022 υπήρχαν στην Σκιπερία (Αλβανία) 784 αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη. Το λιμάνι με τον μεγαλύτερο αριθμό αδειοδοτημένων πλοίων είναι το λιμάνι του Δυρραχίου με 37,24% του συνόλου. Ακολουθεί το λιμάνι του Αυλώνα με 30,48% του συνόλου και το λιμάνι των Αγίων Σαράντα με 15,18%.Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της αλιείας έχει λάβει ορισμένα φορολογικά πλεονεκτήματα, όπως η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η κατάργηση του φόρου άνθρακα, ο μηδενικός ΦΠΑ για δίχτυα, σκάφη και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ο μηδενικός ΦΠΑ για ψυγεία και μηχανές αλιευτικών σκαφών.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου