Απριλίου 27, 2023

Επί Τροχάδην


 NEA YOΡΚΗ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει σήμερα την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με το έργο της UNMIK. Στην Νέα Υόρκη βρίσκεται  ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ντόνικα Γκουρβάλα . Η έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες, καλύπτει την περίοδο από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 18 Μαρτίου 2023.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τμήματα της έκθεσης σχετικά με το διάλογο και τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Στην έκθεση, η οποία δεν περιλαμβάνει τις τοπικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ο Γκουτέρες ανέφερε ότι «η περαιτέρω πρόοδος στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας ήταν «ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή των Σέρβων εκπροσώπων  στους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο».

Η αντιπολίτευση στη Σερβία κάλεσε τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να πάει στην Νεα Υόρκη και «δυνατά και καθαρά» να δηλώσει  ότι η Σερβία αντιτίθεται στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας θα συναντηθεί στις 2 Μαΐου στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Η επιστολή  της Ανθυπάτης Αγκελέρ  οδήγησε σε σύγκρουση στο Δικαστικό Συμβούλιο του οποίου τα μέλη απέλυσαν την Πρόεδρο  Βέσνα Ντάμεβα. Ο αντιπρόεδρος Σελίμ Αντέμι  ζήτησε την παύση της προέδρου διότι απέκρυψε την επιστολή της πρέσβειρας των ΗΠΑ και δεν την έδωσε στα μέλη. Η Ντάμεβα  του είπε ότι ήταν σε διακοπές, και εκείνος  ως αναπληρωτής της έλαβε την επιστολή και έπρεπε να την κοινοποιήσει . «Είμαστε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου και πρέπει να γνωρίζουμε αυτή τη σοβαρή επιστολή που παραδόθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο και την μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης, πριν από δύο ημέρες» τόνισε ο Αλβανός. Η Ντάμεβα είπε ότι ο θόρυβος γίνεται για να αποτραπεί η καιέρωση της ευθύνης των δικαστών.«Τώρα ανοίγει «Το κουτί της Πανδώρας των αναπόδεικτων ποινών». Οι δεσμεύσεις μου είναι να βελτιώσω την κατάσταση της δικαστικής εξουσίας, να επιτύχω ανεξαρτησία και ανεξαρτησία πρώτα με τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου και στη συνέχεια με τους δικαστές. Πρώτα τα μέλη να επιτύχουν ακεραιότητα, μετά οι δικαστές», είπε η Ντίμοβα σύμφωνα με τα πρακτικά. Στη συνέχεια επτά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Σελίμ Αντέμι απέλυσαν σήμερα την πρόεδρο του Δικαστικού Συμβουλίου αφού η ίδια αρνήθηκε να παραιτηθεί. Παράλληλα συνεχίζεται ο θόρυβος με το σκάνδαλο Γκρούμπι-Μπέχτελ ενώ συγκροτήθηκε σε σώμα η επιτροπή που θα εισηγηθεί τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Η Μαργαρίτα Τσάτσα Νικόλοφσκα , πρώην δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, εξελέγη Πρόεδρο και Μπαϊράμ Πολοτσάνι , πρώην δικαστής στο Συνταγματικό Δικαστήριο και καθηγητής συνταγματικού δικαίου, εξελέγη αντιπρόεδρος. .

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα της Σεβερνοματσεντόνιγια στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 129.374 με μέσο όρο ηλικίας τα 46 έτη. Ο δημόσιος τομέας αποτελείται από  1.354 Νομικά Πρόσωπα .Το 60% ανήκουν στην τοπική Αυτοδιοίκηση  και περίπου το 40% στην Κεντρική Κυβέρνηση. Από αυτά, τα 533 Νομικά Πρόσωπα είναι στον χώρο της εκπαίδευσης, της εργασίας και της κοινωνικής πολιτικής και 125 Νομικά Πρόσωπα αφορούν στον  πολιτισμό .Από τον συνολικό αριθμό, των εργαζομένων 18.909 άτομα απασχολούνταν στον στρατό, το υπουργείο Εσωτερικών, την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, την Υπηρεσία Πληροφοριών και τη Διοίκηση της Οικονομικής Αστυνομίας, σημείωσε ο υπουργός Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης.

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα κάλεσε τους Σέρβους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να παραιτηθούν έως ότου η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει διαφορετικά.

 

ΣΟΦΙΑ. Το Εθνικό Συμβούλιο Τριμερούς Συνεργασίας  θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 10:00.Οι κοινωνικοί εταίροι θα συζητήσουν το σχέδιο νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023. Το συμβούλιο θα συζητήσει επίσης τους προϋπολογισμούς του Εθνικού Ταμείου Ασφάλισης Υγείας και του Κρατικού Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2023. Στις 21 Απριλίου, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός  Γκαλαμπ Ντόνεφ  και η υπηρεσιακή υπουργός Οικονομικών  Ρόζιτσα Βλεκοβα ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει στο Κοινοβούλιο τον νόμο περί κρατικού προϋπολογισμου. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός έχει έλλειμμα 6,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος .Σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις γα τον «Μεγάλο Συνασπισμό» των «ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ», «ΣτΑ-ΔΒ»  κατέστησαν έγινε σαφές ότι οι «ΣτΑ-ΔΒ» δεν ενδιαφέρονται για κοινό πρόγραμμα και ετοιμάζουν δικό τους για κυβέρνηση 18 μηνών. Από τον  συνασπισμό ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ έθεσαν όρο οι «ΣτΑ-ΔΒ» να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας το όνομα του   πρωθυπουργού, τους υπουργούς και το πρόγραμμα της κυβέρνησης διαφορετικά θα αναζητήσουν λύσεις με τα άλλα κόμματα της Βουλής.

 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός της Σκιπερίας Έντι Ράμα δήλωσε σε Ιταλικά ΜΜΕ  ότι δεν βλέπει το ενδεχόμενο επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς τη Σερβία. «Πρέπει να κρατήσουμε τη Σερβία πολύ κοντά και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε σε πολιτική ενότητα μαζί της», είπε, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Η  κυβέρνηση της Σκιπερίας ξεκινά την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων γεφυρών και η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο 100 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα στο πλαίσιο κοινού έργου με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η αποκατάσταση των γεφυρών   ξεκινά φέτος και θα συνεχιστεί  για τα επόμενα 7 χρόνια.

 

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ . Μετά από αρκετές ώρες κράτησης στο «μπλόκο» στην γέφυρα του Μπίστριτσα όπου προ ημερών είχε πυροβοληθεί σέρβος ταξιτζής , οι υπάλληλοι των Ταχυδρομείων της Σερβίας μπόρεσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να μεταφέρουν χρήματα στα υποκαταστήματα του Ταχυδρομείου .Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε ότι δύο οχήματα του Ταχυδρομείου της Σερβίας, καθώς και δύο οδηγοί, σταμάτησαν στη γέφυρα  του Μπίστριτσα  και στάλθηκαν στον τελωνειακό σταθμό στο νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα, λόγω του μεγάλου χρηματικού ποσού που βρήκαν οι αστυνομικοί κατά τον έλεγχο  στα οχήματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου