Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό, θα υπάρξουν βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Σερβίας, ανέφερε σύμφωνα με το Serbian Politics. Ο Vucic επεσήμανε ότι η Σερβία δεν πρέπει να κόψει τα χέρια της και να διακόψει τις σχέσεις με όλους στον κόσμο. «Ευχαριστώ την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τους ανθρώπους που υποστήριξαν το διεθνές δημόσιο δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έχουν κάνει για εμάς και πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι αυτές οι χώρες είναι πιο σημαντικές για εμάς από όλους τους άλλους", τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον Vucic, η Σερβία θα φέρει τις κατάλληλες πράξεις που σχετίζονται με τη στρατηγική ασφαλείας καθώς και την εξωτερική πολιτική. «Θα εργαστούμε λαμβάνοντας υπόψη την εξωτερική πολιτική για να μην βγούμε από τα όρια της αμοιβαιότητας στις διμερείς σχέσεις – αν κάποιος δεν σέβεται την εδαφική μας ακεραιότητα, γιατί να σεβαστούμε τη δική του; Γιατί να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα κάποιου με κάθε κόστος, αν είναι ενάντια στη δική μας; Αυτές δεν είναι τεκτονικές, αλλά βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές πολιτικής και μια υπεύθυνη σχέση με τη χώρα μας», δήλωσε ο Vucic
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι χωρίς τη δημιουργία της Κοινότητας Σερβικών Δήμων πρώτα από όλα τα άλλα μέρη της Συμφωνίας της Αχρίδας, δεν μπορούν να εκπληρωθούν. «Όχι ότι η Συμφωνία της Αχρίδας δεν ισχύει πλέον, αλλά εδώ μιλάμε για το πρώτο πράγμα στη Συμφωνία της Οχρίδας που είναι το Κοινότητα . Εάν δεν δημιουργηθεί τα άλλα μέρη αυτής της συμφωνίας δεν υπάρχουν», δήλωσε ο Ντάτσιτς στην πρωινή εκπομπή του RTS.
Ο Ντάτσιτς ανέφερε πως ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες θα ψηφίσουν για να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναθεώρησης του αιτήματος του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα τις αντιμετωπίζει το Βελιγράδι στο μέλλον. «Το Μαυροβούνιο θα μπορούσε τουλάχιστον να απόσχει. Πρέπει να δράσουμε αμοιβαία. Το Μαυροβούνιο ψήφισε υπέρ της αποδοχής του Κοσσυφοπεδίου. Μερικές φορές θα χρειαστούν τη φωνή μας, στην οποία σίγουρα δεν θα μπορούν να βασιστούν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Ντάτσιτς πρόσθεσε ότι εξεπλάγη δυσάρεστα από τη φωνή της Ουκρανίας, καθώς η Σερβία καταδικάζει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας σε όλα τα ψηφίσματα σε όλο τον κόσμο και το Κίεβο απείχε.
«Η Ελλάδα και η Σλοβακία με εξέπληξαν. Ο Έλληνας υπουργός ήταν στην υποδοχή του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Έλληνας πρόεδρος είπε ότι δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Ντάτσιτς και ευχαρίστησε όλους όσοι ψήφισαν κατά και έδειξαν ότι είναι φίλοι της Σερβίας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ρουμανίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, και ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Ουγγαρία και ψήφισε κατά της ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου