Μαρτίου 20, 2023

ΣΕΡΒΙΑ/ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΙ: ΝΑΤΟ και Αμερικανοί συγχαίρουν τον (Μπατριώτη) Βούτσιτς που τα δέχθηκε ΌΛΑ χωρίς να υπογράψει τίποτα

  


Στις Βρυξέλλες ,η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε ότι η Συμμαχία χαιρετίζει τη συμφωνία του Σαββάτου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο του Διαλόγου που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε τις δύο πλευρές να την εφαρμόσουν γρήγορα.

 «Προτρέπουμε και τους δύο να εφαρμόσουν γρήγορα και πλήρως όσα έχουν συμφωνηθεί. Είμαστε δεσμευμένοι για σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια μέσω της ΝΑΤΟϊκής αποστολής KFOR», δήλωσε η Λουνγκέσκου.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλ δήλωσε ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της 18ης Μαρτίου στην Aχρίδα είναι ότι η Σερβία έχει αγκαλιάσει το Ευρωπαϊκό της μέλλον και έχει σαφές σχέδιο προς αυτό. Τη συμφωνία χαιρέτισε επίσης ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο να καθιερωθούν ειρηνικές και προβλέψιμες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

«Η Συμφωνία όχι μόνο ανοίγει την πόρτα στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση των δύο χωρών, αλλά ανοίγει επίσης την πόρτα της περιοχής σε μια νέα εποχή ειρήνης», είπε ο Εσκομπάρ, ευχαριστώντας τόσο τον Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι όσο και την κυβέρνηση του για τη διοργάνωση της συνάντησης. «Χωρίς τους φίλους και τους συμμάχους μας, αυτό δεν θα είχε συμβεί. Αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Σεβερνοματεντόνιγια είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που βοηθά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ να επιτύχουν την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Εσκομπάρ, και τόνισε  ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δεσμευτούν να βοηθήσουν στην εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί προς το συμφέρον και των δύο χωρών και της περιοχής, προκειμένου να γίνει η ειρήνη πραγματικότητα στα Βαλκάνια».

Στο Βελιγράδι εκδηλώθηκαν χθες «ορφανές» διαδηλώσεις  στις οποίες δεν συμμετείχαν οι «σεσημασμένοι» «δημοκρατικοί» και «επιδοτούμενοι» αντίπαλοι του κ. Βούτσιτς, ούτε καν ο «εθνικιστής» Μπόσκο Ομπράντοβιτς, που ζήτησε όμως την παραίτηση του «προδότη» και την Προκήρυξη Εκλογών.

Ο Βούτσιτς ισχυρίστηκε  ότι δεν ανέλαβε υποχρεώσεις προς την Πρίστινα. «Ελπίζω ότι θα υπάρξει κοινότητα σερβικών δήμων, αλλά φοβάμαι ότι θα είναι πιο δύσκολο από ό,τι νομίζω» είπε  ο Πρόεδρος της Σερβίας που χαρακτήρισε τη συμφωνία της Αχρίδας,  «ένα καλό βήμα σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα». «Σίγουρα δεν ήταν η D-Day, αλλά νομίζω ότι ήταν μια χαρά», είπε ο Βούτσιτς, επισημαίνοντας ότι έχουν συμφωνηθεί αρκετά σημεία που θα αποτελέσουν μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου και για τις δύο πλευρές και ότι ένα από τα κλειδιά που είναι σημαντικά για τη σερβική πλευρά, όπως είπε, είναι η κοινότητα των σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Βούτσιτς  ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει κάθε ένα από τα σημεία του σχεδίου εφαρμογής στους πολίτες της Σερβίας και ότι σήμερα θα ενημερώσει  όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.  

 

Η Συμφωνία της Αχρίδας

 

Παρά το «καλό βήμα σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα» οι Σέρβοι «Όμηροι» που έχουν συλληφθεί από τον Κούρτι μετα τα μπλόκα των Σέρβων στον Βορρά παραμένουν προφυλακισμένοι. Η συμφωνία στηρίχτηκε στην δέσμευση του Βούτσιτς να εφαρμόσει τον «οδικό Χάρτη» χωρίς να υπογράψει τίποτα. Επομένως χωρίς «νομικά δεσμευτική συμφωνία». Με συμφωνία Κυρίων. Οι μεσολαβητές υποσχέθηκαν στο Κούρτι ροή χρήματος ανάλογα με την πορεία εφαρμογής με καλή θέληση. Ο Κούρτι έπαψε να επιμένει στην «ντε γιούρε» αναγνώριση και αποδέχθηκε την «Ντε Φάκτο» την οποία υλοποιεί με καλή θέληση ήδη ο Βούτσιτς, ενώ διευκρίνισε στους δικούς του ότι συμφώνησε για την τοπική αυτοδιοίκηση των Σέρβων και όχι για την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων, ενώ τόνισε ότι είναι πρωθυπουργός ΟΛΩΝ των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου.

«Η Σερβία επιθυμεί ομαλές σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο δεν θα υπογράψει συμφωνία μαζί του», δήλωσε  ο Πρόεδρος της Σερβίας, αφού συμφώνησε (προφορικά) να εφαρμόσει σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Δύση για την εξομάλυνση των σχέσεων.

 Η Σερβία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προϋπόθεση για την ένταξή της είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με την πρώην επαρχία της, η οποία κήρυξε ανεξαρτησία το 2008. Ο Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι συμφώνησαν να εφαρμόσουν βήματα προς την εξομάλυνση/

 «Η Σερβία θέλει να έχει ομαλές σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο. Θέλουμε να ταξιδέψουμε, θέλουμε να κάνουμε δουλειές, δεν μπορείς να ζεις απομονωμένος για έναν τοίχο 100 μέτρων», δήλωσε ο Βούτσιτς . «Δεν ήθελα να υπογράψω τη συμφωνία για το παράρτημα σχετικά με την εφαρμογή (του σχεδίου) χθες το βράδυ, ούτε τη συμφωνία που υποστηρίχθηκε από την ΕΕ (στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα)», δήλωσε ο Βούτσιτς.  «Δεν θέλω να υπογράψω διεθνή νομικά δεσμευτικά έγγραφα με το Κοσσυφοπέδιο επειδή η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της», τόνισε.

 Ο Κούρτι δήλωσε χθες το βράδυ ότι η συμφωνία αποτελεί «de facto αναγνώριση» του Κοσσυφοπεδίου.

 Βάσει της προφορικής συμφωνίας, το Κοσσυφοπέδιο δεσμεύτηκε να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία, ενώ η Σερβία συμφώνησε να μην εμποδίσει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς.

 Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διοργανώσει διάσκεψη δωρητών και για τις δύο πλευρές, με την εκταμίευση των κονδυλίων να εξαρτάται από τα μέτρα για τη βελτίωση των σχέσεων.

 Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε μετά από τη 12ωρη συνάντηση ότι το Κοσσυφοπέδιο επέδειξε ακαμψία επί της ουσίας της πρότασης και η Σερβία αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο, αν και το Βελιγράδι ήταν «πλήρως προετοιμασμένο να το εφαρμόσει».

Μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκε συμφωνία στην Αχρίδα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 27 Φεβρουαρίου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Αρχικά, προτείναμε ένα πιο φιλόδοξο παράρτημα της συμφωνίας, αλλά δυστυχώς και οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν με αυτή τη λεπτομερή πρόταση.. «Η συμφωνία και η εφαρμογή θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής πορείας, καθώς και στην ατζέντα για τη σταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την ΕΕ», δήλωσε ο Μπορέλ.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέφυγε υπογράφοντας συμφωνία για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων μεταξύ των δύο χωρών και άφησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει μηχανισμό βάσει του οποίου οι δεσμεύσεις θα καταστούν δεσμευτικές. «Στο παράρτημα είναι γραμμένο ότι ξεκινάμε αμέσως συνομιλίες για την αυτοδιοίκηση των σερβικών δήμων. Γνωρίζετε ότι η σερβική κοινότητα και η κοινότητα των δήμων δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όλα αυτά συζητούνται επί της ουσίας και για όλο το περιεχόμενο, αλλά αυτές οι συνομιλίες συνεχίζονται.  Μιλήσαμε γι' αυτό, αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα για να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Είμαι ο πρωθυπουργός όλων των πολιτών, δεν θέλω να υποτιμήσω κανέναν με βάση την εθνικότητα», ανέφερε ο  Κούρτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου