Μαρτίου 31, 2023

Επί Τροχάδην

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Την Κυριακή ψηφίζουν οι Μαυροβούνιοι για Πρόεδρο. Η Εφημερίδα  «Vijesti» κυκλοφόρησε με όλα τα στοιχεία για το σκάνδαλο της  «Prva Banka» μέσω του οποίου  ο Τζουκάνοβιτς  και ο αδελφός του Άτσο  έγιναν εκατομμυριούχοι. Όπως αποκαλύπτεται η εταιρεία «Izmont DV» αγόρασε τις μετοχές της «Prva Banka»από τον Μίλο Τζουκάνοβθτς  σε πέντε φορές υψηλότερη τιμή και πλήρωσε με δάνειο από την «Prva Banka» αν και ο νόμος απαγορεύει στις τράπεζες να χρηματοδοτούν την αγορά των μετοχών τους.

Ο συναρχηγός του Δημοκρατικού Μετώπου Μίλαν Κνέζεβιτς σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο διεφθαρμένος διευθυντής της αστυνομίας Ζόραν Μπρτζιάνιν που συνέπραττε με το Καρτέλ Ναρκωτικών ήταν ο «αγαπημένος» «των δομών URA από την εποχή της κυβέρνησης του Ζντράβκο Κριβοκάπιτς και

υπενθύμισε ότι ο απολυθείς ήταν ο υποψήφιος της URA για την θέση του αστυνομικού διευθυντή, ενώ το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) υποστήριξε τον Ντράζεν Μεντόγιεβιτς. «Έχω επίσης την υποχρέωση να υπενθυμίσω ότι το Δημοκρατικό Μέτωπο  είχε υποβάλει τροποποιήσεις στο Νόμο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, που έδιναν στην Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας και στη Συνέλευση την ευκαιρία να απολύσουν τον αστυνομικό διευθυντή με μια σαφώς καθορισμένη διαδικασία, και  καταψήφισαν αυτές τις τροπολογίες οι βουλευτές της  URA και του DPS», δήλωσε ο Κνέζεβιτς .Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Φίλιπ Άτζιτς δήλωσεότι ο απολυμένος διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζόραν Μπρτζιάνιν έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά ότι με την απόλυσή του, η κυβέρνηση έκανε μια υπεύθυνη κίνηση.

Ο υπηρεσικαός Πρωθυπουργός και Επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών Ντριτάν Αμπάζοβιτς θα συμμετάσχει, κατόπιν πρόσκλησης του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι  , στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 3 Απριλίου.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Βούτσιτς επισκέφθηκε μαζί με τον Πρωθυπουργό της Σεβερνοματσεντόνιγια  Ντίμιταρ Κοβάτσέφσκι και την Πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς στην προκυμαία του Βελιγραδίου και δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Λένε ότι κατά τη διάρκεια μιας καλής βόλτας, κάνετε τα καλύτερα σχέδια και έχετε τις πιο ευχάριστες συνομιλίες. Ενώ είμαι υπερήφανος που δείχνω στον φίλο μου Ντίμιταρ το πόσο έχει οικοδομηθεί το Βελιγράδι. Ανταλλάσσουμε απόψεις σχετικά με την πρωτοβουλία για τα Ανοιχτά Βαλκάνια, την πορεία της περιοχής μας προς την ΕΕ, τη θέση και την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά και σχετικά με τα σχέδια για επερχόμενες συναντήσεις και νέα έργα συνδεσιμότητας». Ο Κοβάτσεφσκι,  πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.

Ο συνεταίρος του Βούτσιτς Ίβιτσα Ντάτσιτς Ντάτσιτς δήλωσε ότι «οι αντισερβικοί κύκλοι στην περιοχή ενοχλούνται από τον ισχυρό πρόεδρο της Σερβίας

Έχει γίνει κανόνας οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ στην περιοχή,  να κατηγορούν τον Πρόεδρο «Από την πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια, μέχρι την υποτιθέμενη επιρροή  για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, γιατί αναπτύσσεται η Σερβία, γιατί η Σερβία εξοπλίζεται, και ότι αποτελεί μέρος της ρωσικής επιρροής»

Όπως επεσήμανε, οι αντισερβικοί «κύκλοι» στο Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και οι Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, την  Σκιπερία και τη Σεβερνοματσεντόνιγια , «ενοχλούνται από έναν ισχυρό Πρόεδρο της Σερβίας, επειδή τους ταιριάζει η αδύναμη Σερβία»

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος Βούτσιτς απολαμβάνει την αμέριστη υποστήριξη των πολιτών της Σερβίας και ολόκληρου του σερβικού λαού. Επειδή λειτουργεί προς το συμφέρον της Σερβίας, όχι προς το συμφέρον των εχθρών μας», κατέληξε ο Ντάτσιτς.

 

ΣΟΦΙΑ. Δυο δημοσκοπήσεις, των «Τρεντ» και «Γκάλλοπ» κατέγραψαν δυο «μονομαχίες» για την πρώτη και την Τρίτη θέση. Για την πρ΄τη θέση ανταγωνίζονται οι Συνασπισμοί «ΓΚΕΡΜΠ- ΕΔΔ» και « «Συνεχίζουμε την αλλαγή» - «Δημοκρατική Βουλγαρία»» και για την Τρίτη θέση μονομαχούν το Τουρκοφιλελέ Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με την «Αναγέννηση». Στην έρευνα της «ΓΚΑΛΛΟΠ» ο συνασπισμός «Συνεχίζουμε την αλλαγή» - «Δημοκρατική Βουλγαρία» προηγείται του «ΓΚΕΡΜΠ- ΕΔΔ» με 26,9% έναντι 26,5% . Στην έρευνα της «Τρεντ» προηγείται το «ΓΚΕΡΜΠ- ΕΔΔ» με 26,4% έναντι 26,1% για το «Συνεχίζουμε την αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» .  Ο νικητής  θα κριθεί με τις ψήφους όσων αποφασίζουν την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, της «Γκάλλοπ» το «ΚΔΕ» και το κόμμα «Αναγέννηση» θα λάμβαναν το 13,3% και 13% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την «Τρεντ» μ η διαφορά υποστήριξης μεταξύ ΚΔΕ» και  «Αναγέννησης»  είναι 0,4%. «ΚΔΕ» 13,7% και «Vazrazhdane» 13,3% των ψηφοφόρων. Το «BSP για τη Βουλγαρία» με το δείγμα της «Τρεντ»  έχει εξασφαλισμένη πέμπτη θέση, με 7,3% των ψηφοφόρων. Η «Γκάλλοπ» τους μέτρησε

Στο 7,2%. Για την «Γκάλλοπ» θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν το όριο του 4% για είσοδο στη Βουλή το κόμμα «Βουλγαρική ανάταση» με 3,5% και η «Αριστερά» με 3,3%. Το «Υπάρχει τέτοιος λαός» αποσπά 3% των ψήφων. Για την «Τρεντ» μεταξύ των μικρότερων σχηματισμών, ο συνασπισμός «Η Αριστερά!» έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκπροσώπησης στην 49η Εθνοσυνέλευση. Τώρα βρίσκεται στο 3,6 % των ψηφοφόρων, ακολουθούμενη από «βουλγαρική άνοδο» με 3,5 και το «Υπάρχει τέτοιος λαός» με 3% μεταξύ των ψηφοφόρων. Η επιλογή «Δεν υποστηρίζω κανέναν» εξέφρασε  το 5,2% των ερωτηθέντων.Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 48% δήλωσε ότι θα ψηφίσει.

Στην έρευνα της «Γκάλλοπ» το 40% δήλωσε ότι ασφαλώς θα ψηφίσει – επίπεδο παρόμοιο με το αντίστοιχο ποσοστό για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2022. Το 4,1% όσων δήλωσαν στην «Γκάλλοπ» ότι  θα ψηφίσουν επέλεξαν το «Δεν υποστηρίζω κανέναν».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου