Μαρτίου 28, 2023

Επί Τροχάδην

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Πίτερ Στάνο δήλωσε πως πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ειρηνική διεξαγωγή  της εκλογικής διαδικασίας στις 23 Απριλίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο/Η Πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς  υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα την Πρόεδρο της Ελλάδας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σερβία έως τις 29 Μαρτίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι οικογένειες των Σέρβων θυμάτων δεν αποδέχονται το διορισμό ενός Βρετανού δικηγόρου για να  εκπροσωπήσει τα θύματα στην επερχόμενη δίκη των ηγετών του ΟΥΤΣΕΚΑ , με επικεφαλής τον Χασίμ Θάτσι, επειδή είναι γνωστό ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι αφιερωμένη στους Σίπταρους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. 25 άτομα ύποπτα για φοροδιαφυγή συνελήφθησαν στη Σερβία, επειδή στέρησαν από τον κρατικό προϋπολογισμό  246 εκατομμύρια δηνάρια.  (περίπου 2,1 εκατομμύρια ευρώ).

ΤΙΡΑΝΑ.  Η αστυνομία της Σκιπερίας συνέλαβε δύο άτομα ως ύποπτα για την επίθεση με Καλάσνικοφ σε τηλεοπτικό κανάλι «ΤΟΠ-Τσάνελ» κατά την οποία εχασε τη ζωή του   ένας 60χρονος φρουρός ασφαλείας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. «Η Κεντρική Τράπεζα του Κοσσυφοπεδίου κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις κρίσεις που προκλήθηκαν από τον COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία» δήλωσε  ο Διοικητής της «BQK» Φεχμί Μεχμί, και τόνισε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Κοσσόβου έχει συνεχή επιτυχία και ανάπτυξη.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Άγνωστοι διέρρηξαν και λήστεψαν το σπίτι της οικογένειας του Σέρβου Μίταρ Μαξίμοβιτς στο Σούβι Ντο κοντά στο Λίπιαν, αφαιρώντας τιμαλφή και χρήματα, Η ληστεία έγινε χθες το βράδυ, ενώ ο Μιτάρ και η σύζυγός του δεν βρίσκονταν στο σπίτι. Οι κλέφτες πήραν περίπου 2.000 ευρώ και τιμαλφή. Στο γειτονικό Λάπλιε Σέλο η Σερβική  οικογένεια Σλάβιτς  έπεσε για 5η φορά  θύμα ληστείας. Οι άγνωστοι που εισέβαλαν στο σπίτι του Ζίκιτσα Στέβιτς  πήραν ένα  κυνηγετικό τουφέκι για το οποίο είχε άδεια και τα φυσίγγια . Τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνονται όλο και πιο συχνές εισβολές σε σπίτια Σέρβων και  στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Η  Σέρβα Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, δήλωσε ότι η Προεδρία θα μπορούσε να εκφράσει τη θέση της απέναντι στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ωστόσο δεν είναι αρμόδια να εγκρίνει νόμους και διάφορα επιχειρησιακά έγγραφα, όπως σχέδια δράσης ή προγράμματα ενσωμάτωσης για την εναρμόνιση της εγχώριας νομοθεσίας με το Κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Το γραφείο της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανακοίνωσε ότι συμμερίζεται τις προσδοκίες των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για ένα ευρωπαϊκό μέλλον , το οποίο απαιτεί την υιοθέτηση των αξιών της ΕΕ, και αναμένει από τις αρχές της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα να αποσύρουν τους προτεινόμενους νόμους, « που εισάγουν διακρίσεις».

ΣΟΦΙΑ. Τα συνδικάτα θέλουν αύξηση 10% στους μισθούς στον δημόσιο τομέα.Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το «KNSB», απαιτεί αύξηση 10% στους μισθούς του δημόσιο τομέα από την 1η Ιουλίου 2023, για να αντισταθμιστεί ο  προβλεπόμενος πληθωρισμός.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ντριτάν Αμπάζοβιτς πρότεινε να φιλοξενήσει το Μαυροβούνιο τον επόμενο γύρο συνομιλιών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, και  ανέφερε πως το Μαυροβούνιο επιθυμεί ικανοποιητική συμφωνία μεταξύ των γειτόνων του. «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε και να υποστηρίξουμε τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Αμπάζοβιτς, προσθέτοντας πως το Μαυροβούνιο διαδραματίζει συμφιλιωτικό ρόλο στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός Ντριτάν Αμπάζοβιτς συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για αύριο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η κατάσταση στην αστυνομία θα είναι στην ημερήσια διάταξη μετά τη δίωξη  αξιωματικών για συνεργασία με το Καρτέλ της Κοκαΐνης.

ΣΚΟΠΙΑ. Η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Σκιπερίας  Όλτα Τζάτσκα, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σεβερνοματσεντόνιγια, και συναντήθηκε διαδοχικά  με τον Πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Αρτάν Γκρούμπι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου