Μαρτίου 19, 2023

Η Σερβία θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία, είπε ο Βούτσιτς που υπέγραψε το Συμπλήρωμα για να ηνβ τον πάνε φυλακή


 Ο Βούτσιτς , το μπάσταρδο του Σίπταρου,δεν πήρε τίποτα και τα έδωσε ΟΛΑ

"Η Σερβία επιθυμεί ομαλές σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο δεν θα υπογράψει συμφωνία μαζί της, δήλωσε  ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αφού συμφώνησε προφορικά να εφαρμόσει σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Δύση για την εξομάλυνση των σχέσεων. 
 Η Σερβία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προϋπόθεση για την ένταξή της είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με την πρώην επαρχία της με αλβανική πλειοψηφία, η οποία κήρυξε ανεξαρτησία το 2008. Ο Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι συμφώνησαν να εφαρμόσουν βήματα προς την εξομάλυνση σε συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ στην Αχρίδα 
 "Η Σερβία θέλει να έχει ομαλές σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο. Θέλουμε να ταξιδέψουμε, θέλουμε να κάνουμε δουλειές, δεν μπορείς να ζεις απομονωμένος για έναν τοίχο 100 μέτρων", δήλωσε ο Βούτσιτς σε δημοσιογράφους. 
 "Δεν ήθελα να υπογράψω τη συμφωνία για το παράρτημα σχετικά με την εφαρμογή (του σχεδίου) χθες το βράδυ, ούτε τη συμφωνία που υποστηρίχθηκε από την ΕΕ (στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα)", δήλωσε ο Βούτσιτς. 
"Δεν θέλω να υπογράψω διεθνή νομικά δεσμευτικά έγγραφα με το Κοσσυφοπέδιο επειδή η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της", τόνισε. 
 Ο Κούρτι δήλωσε χθες το βράδυ ότι η συμφωνία αποτελεί "de facto αναγνώριση" του Κοσσυφοπεδίου.
 Βάσει της προφορικής συμφωνίας, το Κοσσυφοπέδιο δεσμεύτηκε να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία, ενώ η Σερβία συμφώνησε να μην εμποδίσει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς. 
 Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διοργανώσει διάσκεψη δωρητών και για τις δύο πλευρές, με την εκταμίευση των κονδυλίων να εξαρτάται από τα μέτρα για τη βελτίωση των σχέσεων. 
 Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε μετά από μια 12ωρη συνάντηση ότι συζητήθηκε αρχικά η «πιο φιλόδοξη και λεπτομερής» πρόταση της ΕΕ, στην οποία οι δύο πλευρές απέτυχαν να συμφωνήσουν. 
 Ανέφερε πως το Κοσσυφοπέδιο επέδειξε ακαμψία επί της ουσίας της πρότασης και η Σερβία αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο, αν και το Βελιγράδι ήταν "πλήρως προετοιμασμένο να το εφαρμόσει".
Μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων, Κούρτι και Βούτσιτς  συμφώνησαν για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας εξομάλυνσης .
Μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκε συμφωνία στην Αχρίδα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 27 Φεβρουαρίου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τις συνομιλίες.
 «Αρχικά, προτείναμε ένα πιο φιλόδοξο παράρτημα της συμφωνίας, αλλά δυστυχώς και οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν με αυτή τη λεπτομερή πρόταση. Αυτό υποστηρίχθηκε μονομερώς, η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου δεν ήταν αρκετά ευέλικτη. Από την άλλη, η Σερβία τόνισε ότι καταρχήν δεν θα υπογράψει τίποτα μέχρι να είναι πλήρως έτοιμη να την εφαρμόσει. Η συμφωνία και η εφαρμογή θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής πορείας, καθώς και στην ατζέντα για τη σταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την ΕΕ", δήλωσε ο Μπορέλ. 
 Πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα και την Πέμπτη ενώπιον των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ θα ενημερώσει λεπτομερώς για τις σημερινές συνομιλίες. "Κοσσυφοπέδιο και Σερβία πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις, αυτό δεν μπορεί πλέον να αποφευχθεί, η συμφωνία και το παράρτημα είναι πολύ σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και θα εργαστούμε σκληρά για αυτή τη συνειδητοποίηση", δήλωσε ο Μπορέλ.
 Η εφαρμογή της συμφωνίας σημαίνει πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν, πρόσθεσε. 
Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία δεσμεύονται πλήρως και ευσυνείδητα να συμμορφωθούν με όλα τα άρθρα της συμφωνίας και να εκπληρώσουν εγκαίρως τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους.
 Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέφυγε υπογράφοντας συμφωνία για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων μεταξύ των δύο χωρών και άφησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει μηχανισμό βάσει του οποίου οι δεσμεύσεις θα καταστούν δεσμευτικές.
 "Στο παράρτημα είναι γραμμένο ότι ξεκινάμε αμέσως συνομιλίες για την αυτοδιοίκηση των σερβικών δήμων. Γνωρίζετε ότι η σερβική κοινότητα και η κοινότητα των δήμων δεν είναι το ίδιο πράγμα. 
Όλα αυτά συζητούνται επί της ουσίας και για όλο το περιεχόμενο, αλλά αυτές οι συνομιλίες συνεχίζονται. 
Μιλήσαμε γι' αυτό, αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα για να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Είμαι ο πρωθυπουργός όλων των πολιτών, δεν θέλω να υποτιμήσω κανέναν με βάση την εθνικότητα", ανέφερε ο  Κούρτι. 
 Από την πλευρά του, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πήγε στην Αχρίδα λέγοντας ότι δεν θα υπέγραφε τίποτα, είπε ότι έχει επιτευχθεί «κάποια συμφωνία» και τα διάφορα σημεία για τα οποία υπάρχει συμφωνία θα αποτελέσουν μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου και για τις δύο πλευρές. 
 Μετά τις συνομιλίες στην Αχρίδα, ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα παρουσιάσει κάθε σημείο στους πολίτες της Σερβίας και θα εξηγήσει όλα όσα συνέβησαν στην Αχρίδα και από τη Δευτέρα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου