Μαρτίου 28, 2023

Η 28η Μαρτίου στην Ιστορία

H 28η Μαρτίου είναι η 87η ημέρα του  Γρηγοριανoύ ημερολογίου. Απομένουν 278 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

193. Δολοφονήθηκε από τους Πραιτοριανούς, ο «Αυτοκράτορας» Πέρτιναξ (CAESAR PVBLIVS HELVIVS PERTINAX AVGVSTVS) που είχε ανέλθει στον θρόνο μετά τον στραγγαλισμό του Κόμοδου, και την ίδια μέρα η Φρουρά, μετά από δημοπρασία πούλησε τον θρόνο στον Δίδιο Ιουλιανό (CAESAR MARCVS DIDIVS SEVERVS IVLIANVS AVGVSTVS), που εκτελέστηκε με εντολή της Συγκλήτου μετά από 64 ημέρες.(την 1 Ιουνίου). 

 519 .Υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, (επί του αγραμμάτου Ιουστίνου του Α), από όλους τους επισκόπους του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους, ο τύπος του Πάπα Ορμίσδα. Ο «τύπος» , ήταν διπλωματικό προϊόν του Ιουστινιανού , και με το έγγραφο αυτό οι Επίσκοπου της Ανατολής αποδέχτηκαν το «πρωτείο» του Παπα. Ο «Τύπος» με τον οποίον ήρθησαν το σχίσμα που είχε προκάλεσε το «Ενωτικόν» του αυτοκράτορα Ζήνωνα, που αναγνώριζε δόγματα και απόψεις των μονοφυσιτών και το Σχίσμα του Ακάκιου, χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της Α' Βατικανικής Συνόδου ως απόδειξη για την εξάσκηση του Παπικού Πρωτείου και του Παπικού Αλάθητου. Ο Πάπας Ορμίσδας και οι Επίσκοποι που υποστήριζαν τη «Χαλκηδόνα» είχαν προκαλέσει την εξέγερση του στρατηγού Βιταλιανού, ενός μιξοβάρβαρου από τη Μοισία που το 513 μ.Χ είχε γίνει ανώτερος διοικητής στη Θράκη. Ο Βιταλιανός με τη βοήθεια των επισκόπων, των χρημάτων που έστειλε ο Πάπας, και των Σκυθών Μοναχών, κέρδισε γρήγορα μεγάλα τμήματα του στρατού και του λαού της Θράκης και εμφανίστηκε μπροστά στην Κωνσταντινούπολη, αναγκάζοντας τον Αναστάσιο να αποκηρύξει επίσημα τον μονοφυσιτισμό το καλοκαίρι του 515. Ωστόσο, όταν ο Αναστασίος υπαναχώρησε, ο Βιταλιανός επέστρεψε και πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη, με 50.000 χωρικούς και στρατιώτες και 200 πλοία αλλά ηττήθηκε από τις δυνάμεις του Αναστάσιου που τις διοικούσε ο ναύαρχος Μαρίνος. Μετά, ο Βιταλιανός κατέφυγε στην Μοισία όπου κρυβόταν μέχρι το θάνατο του Αναστασίου το 518. Ο Ιουστίνος Α, που όταν ανέλαβε έκανε εκκαθαρίσεις στον Στρατό από τους μονοφυσίτες και οι στρατιώτες διατάχθηκαν να δηλώσουν ότι αποδέχονται την Οικουμενική σύνοδο της Χαλκηδόνας, έδωσε χάρη στον Βιταλιανό, τον έκανε πρόξενο, και τον έστειλε στη Ρώμη για διαπραγματεύσεις με τον Πάπα για τον τερματισμό του Ακακιανού σχίσματος. Ο Βιταλιανός δολοφονήθηκε το 520, πιθανώς με εντολή του Ιουστινιανού που έβλεπε στο πρόσωπο του έναν ανταγωνιστή για το θρόνο. 

 845. Επιδρομείς Βίκινγκ λεηλάτησαν το Παρίσι, υπό την αρχηγία του Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους έδωσε τρεις τόνους ασήμι. 

 1462. Ο Ιβάν Γ 'έγινε ο κυβερνήτης του Μεγάλου Δουκάτου της Μόσχας. 

1556. Στο Βαγιαδολίδ, ο Φίλιππος Β ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ισπανίας. 
 1566. Ο Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ, μέγας μάγιστρος του Κυρίαρχου Τάγματος της Μάλτας, έθεσε το θεμέλιο λίθο της Βαλέτας, της πρωτεύουσας της Μάλτας. 
 1638. Την Κυριακή των Βαΐων στην Καλαβρία , τρεις σεισμοί μεγέθους 7,0 της κλίμακας ρίχτερ, 10.000 νεκροί. 
 1661. Ο Αντονιότο Ινβρέα εκλέχτηκε 116ος Δόγης της Γένοβας και βασιλιάς της Κορσικής. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη ο ηγεμόνας της Μολδαβίας Βασίλε Λούπου. 
 1672.Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας Κάρολος Στούαρτ κήρυξε τον πόλεμο στις Ηνωμένες Επαρχίες. 
 1738. Στη Βαλλεφιορίτα της Καλαβρίας, στις 18:55, έγινε ο κύριος σεισμός, μεγέθους7,0 ρίχτερ, μετά από μια σεισμική ακολουθία που κράτησε 50 ημέρες και άφησε περίπου 50 000 θύματα. 
 1763. Με διάταγμα της Μεγάλης Αικατερίνης καθαιρέθηκε και εξορίστηκε ο Μητροπολίτης του Γιαροσλάβ Αρσένιος . 
 1767. Στο Μαρακές, υπογράφηκε η πρώτη συνθήκη ειρήνης και φιλίας μεταξύ της Ισπανίας και του Μαρόκου. 
 1776. Η Αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη υπέγραψε το Ουκάζιο που επέτρεπε στον κυβερνήτη της Μόσχας Πρίγκιπα Πέτρο Ουρούσωφ να δημιουργήσει το Θέατρο Μπολσόι . 

1791. Υποβλήθηκε στην Αυλή της Βιέννης προς τον αυτοκράτορα Λεοπόλδο από τον Ουνίτη επίσκοπο της Οραντέα Ιγνάτιο Νταραμπάντ το πρώτο εθνικό πολιτικό πρόγραμμα των Βλάχων στην Τρανσυλβανία.

 1801. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Φλωρεντίας, με την οποία το Βασίλειο της Νάπολης παρέδωσε στη Γαλλία το νησί της Έλβας. 

 1809. Στο Βίγκο, στην Ισπανία, εκδηλώθηκε λαϊκή εξέγερση κατά των Γάλλων. Οι Γάλλοι ,νικήσαν τους Ισπανούς στη μάχη του Μεδεγίν. 

 1814. Πόλεμος του δολαρίου. (Αγγλοαμερικανικός πόλεμος του 1812).Το Βασιλικό Ναυτικό του Ρόστιλντ , νίκησε τον στόλο των ΗΠΑ σε ναυμαχία στα ανοιχτά του Βαλπαραΐσο στη Χιλή. 

 1820. Στην πόλη Κουρτρέ υπογράφηκε η Συνθήκη που καθιέρωσε τα σύνορα μεταξύ της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών που τώρα είναι τα σύνορα μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου. 

 1821 . Ελληνική Επανάσταση. Ο Παναγιώτης Καλογεράς οι αδελφοί Δεσποτόπουλοι και ο Πιέρος Γρηγοράκης ξεκίνησαν την πολιορκία του φρούριου της Μονεμβασίας, στο οποίο κατέφυγαν 4.500 τούρκοι. Ο Αθανάσιος Διάκος επικεφαλής επαναστατών ζήτησε την παράδοση της Λειβαδιάς από τον διοικητή της Χασάν αγά. Οι Οπλαρχηγοί  Αναγνώστης και Δήμος Σκαλτσάς και ο Παπαγεωργίου Πολίτης απελευθέρωσαν το Λιδορίκι. Το Γαλαξίδι τέθηκε υπό τον έλεγχο των Ελλήνων. 

 1822. Δύναμη 700 Κρητικών επαναστατών επιτέθηκε στην περιοχή του Ρεθύμνου εναντίον των Τούρκων. 

 1833. Μετά τη συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων για την οριοθέτηση των συνόρων της Ελλάδας, oι Οθωμανοί εκκένωσαν την Λαμία. 

 1853. Κριμαϊκός Πόλεμος. Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία κήρυξαν τον πόλεμο στη Ρωσία. 

 1871. Συγκροτήθηκε το Συμβούλιο της Κομμούνας του Παρισιού που εξελέγη στις 26 Μαρτίου . Οι 15 αντιπρόσωποι από τις αστικές περιοχές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, και άλλοι παραιτήθηκαν. Οι αντιπρόσωποι που συγκρότησαν την κυβέρνηση της Κομμούνας, ανήκαν σε δύο κοινωνικές ομάδες. Των βιοτεχνών-εμπόρων και των εργαζομένων. 12 τεχνίτες, 6 μικρέμποροι, 6 υποδηματοποιοί, 6 μεταλλουργοί, 2 βιβλιοδέτες, 2 τυπογράφοι, 1 ξυλουργός, 12 δημοσιογράφοι, 3 δικηγόροι, 3 γιατροί, 2 ζωγράφοι, 1 φαρμακοποιός, 1 αρχιτέκτονας, 1 μηχανικός, 1 κτηνίατρος. Τα μέλη του Συμβουλίου δεν ανήκαν σε κόμματα. Δεκατέσσερεις σύμβουλοι ήταν Διεθνιστές με εννέα «Μπλανκιστές» .Περίπου είκοσι ήταν Ιακωβίνοι .Εκείνοι που αυτοαποκαλούνταν «επαναστάτες σοσιαλιστές» ήθελαν την κολεκτιβοποίηση των μέσων παραγωγής. Όλοι ήθελαν να αντικαταστήσουν τον μόνιμο στρατό με πολιτοφυλακές πολιτών και οι δημόσιοι υπάλληλοι να εκλέγονται και να λογοδοτούν στους πολίτες. Τις πρώτες μέρες προσπάθησαν να αποφασίζουν με ομοφωνία αλλά γρήγορα διαμορφώθηκε μια πλειοψηφία από Μπλανκιστές και Ιακωβίνους ενώ οι Διεθνιστές ήταν η μειοψηφία. 

 1881.Στη Βιέννη, υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγραδίου-Νις μήκους 243,5 χιλιομέτρων. 

1882. Στη Γαλλία πρωτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά 6-13 ετών, έγινε υποχρεωτική. 

 1919.Έκρυθμη κατάσταση στη Σμύρνη: Νέες δολοφονίες Ελλήνων, συλλήψεις προκρίτων. 
 1920.Ο ναύαρχος Μίκλος Χόρτι ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ουγγαρίας. 
 1922 . Στο Βερολίνο οι εμιγκρέδες ρώσοι αξιωματικοί Σαμπέλσκι-Μπόρκ και Ταμπόρσκι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον ηγέτη της αστικής επανάστασης της Ρωσίας Πάβελ Μιλιούκοφ, αλλά σκότωσαν τον πρώην υπουργό Ναμπόκοφ, που μπήκε στη μέση. 
 1923. Η Κωνσταντινούπολη με νόμο έγινε για το ταχυδρομείο από Constatinopl σε Ιστανμπούλ . 
 1938. Ο Αδόλφος Χίτλερ συναντήθηκε με τον ηγέτη των Σουδητών Κόνραντ Χενλέιν. 
1939.Οι Φαλαγγίτες του Φρανθίσκο Φράνκο εισήλθαν στη Μαδρίτη. Μετά την πτώση της Βαρκελώνης στις 26 Ιανουαρίου του 1939, και την παραίτηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Μανουέλ Αθάνια Ντίαθ, ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Τζουλιάν Μπεστέϊρο κατήγγειλε την κυβέρνηση του Χουάν Νεγκρίν, που είχε καταφύγει στην Τουλούζη, ως παράνομη, και ανακοίνωσε στις 5 Μαρτίου, τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας ,(Consejo Nacional de Defensa), με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Σιγισμούνδο Κατάνα. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τους Κομμουνιστές εντός της πολιορκημένης Μαδρίτης με 2000 νεκρούς. Το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας άρχισε διαπραγματεύσεις με τον Φράνκο, αλλά μετά , εγκατέλειψε τη Μαδρίτη όπου έμεινε μόνο ο Μπεστέϊρο. Οι δυνάμεις του Φράνκο μπήκαν στην πρωτεύουσα χωρίς να συναντήσουν αντίσταση στις 28 Μαρτίου. Ο Μπεστέϊρο συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλακή. Πέθανε τον επόμενο χρόνο. 

 1940. Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για τις μόνιμες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
 
1941. Συνεχίστηκε η Ναυμαχία περί το Ακρωτήριο Ταίναρο, του Βρετανικού Ναυτικού μα τους Ιταλούς. Οι Ιταλοί έχασαν τρία θωρηκτά και δύο αντιτορπιλικά. Στη Ρώμη, Μπενίτο Μουσολίνι με τηλεγράφημα προς τον Αδόλφο Χίτλερ τον ενημέρωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην επίθεση στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.

 1942 . Οι Βρετανικές ειδικές έκαναν αιφνιδιαστική επίθεση στο λιμάνι του Σεν Ναζαίρ στις εκβολές του Λίγηρα.
 
1945. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την κυβέρνηση Τίτο της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Ο Αδόλφος Χίτλερ απέλυσε τον Χάιντς Γκουντέριαν από τη θέση του ως επικεφαλής του Ανώτατης διοίκησης του στρατού. 

 1947. Τα μεσάνυχτα ΙΟΟμελής συμμορία υπό τον Καπετάν Σπίθα προσέβαλε διά βαρέων οπλών και πίατ τόν Σταθμόν Χωροφυλακής Τετραλόφου Κοζάνης. Κατόπιν διώρου σκληρής μάχης η συμμορία αποκρούστηκε υπό της δυνάμεως του Σταθμού, τραπείσα προς τό Βέρμιο. Κατά τήν αποχώρηση της έκαψε 6 οικίες και τέσσαρες αχυρώνες πρώην ομοϊδεατών της, αρνηθέντων να ενταχθώσιν εις τήν συμμορία. Ημέτεροι απώλειες ουδεμία, των δε συμμοριτών εις νεκρός . Έξ αδεσπότων σφαιρών φονεύθηκαν τρεις κάτοικοι . Πολυμελής συμμορία προσέβαλε διά βαρέως οπλισμού και όλμων τον Σταθμόν Χωροφυλακής Λευκοχωρίου Λαγκαδά. Μετά τρίωρο σκληρή μάχη οι συμμορίτες αποκρούστηκαν . Απώλειες ημετέρων ουδεμία, συμμοριτών εις νεκρός επί τόπου αγνώστου ταυτότητος. Πολυμελής συμμορία υπό τον Καπετάν Περικλή συνεπλάκη εις θέση Χαρατσί Ελατούς Ναυπάκτου, μετά δυνάμεως Χωροφυλακής και ΜΑΥ μέ αποτέλεσμα τον φόνο 5 συμμοριτών. 
 
1948. 200μελής συμμορία υπό τον αρχισυμμορίτη Σταθάκη προσέβαλε την Γκούρα Κορινθίας όπου στάθμευε δύναμη 80 χωροφυλάκων. Μετά από 6ωρο μάχη οι συμμορίτες δεν ηδυνήθησαν να κρατήσουν τις θέσεις των και υπεχώρησαν καταδιωχθέντες υπό των ημετέρων. 

 1953. Στη Σοβιετική Ένωση εκδόθηκε το διάταγμα της αμνηστίας, που προτάθηκε από τον Μπέρια. Η Λιβύη προσχώρησε στον Αραβικό Σύνδεσμο. 
 1956. Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Μαρόκου. 
 
1957. Ο Μακάριος αφέθηκε ελεύθερος και αναχώρησε από τις Σεϋχέλλες, όπου είχε εξορισθεί από τους Άγγλους. Αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Κυπριανός ,ο Πολύκαρπος Ιωαννίδης δημοσιογράφος, γραμματέας Μητροπόλεως Κηρυνείας και ο Παπασταύρος Παπαγαθαγγέλου πρωθιερέας του ιερού ναού Φανερωμένης – Λευκωσίας. Στο Αγγλικό νοσοκομείο Ακρωτηρίου, απεβίωσε ο τραυματισθείς σε συμπλοκή παρά το Πελένδρι, ο μαχητής της ΕΟΚΑ Στυλιανός Χρ. Λένας, ετών 25 από τα Χανδριά. 

1962. Στην Ελλάδα αποφασίστηκε να μεταφερθούν τα βουστάσια από την Αττική στην Κωπαΐδα. 

1974. Ο Νικολάε Τσαουσέσκου εξελέγη πρόεδρος της Ρουμανίας .

1979 . Από διαρροή ψυκτικού υγρού από τον πυρηνικό αντιδραστήρα της μονάδας 2 του Θρι Μάιλ Άιλαντ, έξω από το Χάρρισμπεργκ (Πενσυλβάνια), προκλήθηκε υπερθέρμανση και μερική τήξη του πυρήνα, που είχε μείνει επί τέσσερις ώρες χωρίς νερό. Τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας σταμάτησαν την πυρηνική αντίδραση και ενεργοποίησαν τις αντλίες ασφαλείας, οι οποίες όμως δεν λειτουργούσαν, διότι είχε μείνει ανοιχτή κατά λάθος μια βάνα. Περίπου δέκα ώρες μετά την εκδήλωση του ατυχήματος, περίπου 300 κιλά υδρογόνου από το καύσιμο το οποίο είχε υποστεί τήξη, εξερράγησαν, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Επακολούθησε χάος. Οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή , ενώ τα στελέχη της εταιρείας προσπαθούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τη σημασία του ατυχήματος. Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να υπολογιστεί η έκταση των ζημιών και της μόλυνσης. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών πάθαιναν λοιμώξεις του Θυρεοειδούς και σε πολλούς από αυτούς εκδηλώθηκε καρκίνος. Το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο σε περιοχές γύρω από το σταθμό ήταν πολλαπλάσιο του εθνικού μέσου όρου των ΗΠΑ. Η βρεφική θνησιμότητα επίσης κατέγραψε δραματική αύξηση. Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του Τζέιμς Κάλαχαν, προκαλώντας γενικές εκλογές. 

1984. Νεαρός Άραβας δολοφόνησε στο Κολωνάκι τον Μορφωτικό ακόλουθο της βρετανικής πρεσβείας Κένεθ Χουάιτυ 44 ετών, και την ελληνίδα υπάλληλο Άρτεμις Οικονομίδη. 

 1987. Ο Οζάλ ανακοίνωσε τα ξημερώματα από το Λονδίνο ότι το Σισμίκ θα επέστρεφε στην βάση του. 

 1989. Το σερβικό Κοινοβούλιο με εισήγηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανακάλεσε ομόφωνα την αυτονομία του Κόσσοβου κα της Βοϊβοντίνα που προέβλεπε το κομμουνιστικό σύνταγμα της Σερβίας, του Τίτο του 1974. 

 1994. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με τον κοινοτικό επίτροπο Βαν Ντερ Μπρουκ, ο οποίος ζήτησε τη μονομερή άρση των ελληνικών μέτρων κατά των Σκοπίων. Στην Νότια Αφρική συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και Ζουλού με το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο .Δεκαοχτώ νεκροί. 

 1997. Μεγάλη Παρασκευή, των καθολικών .Βύθιση του Αλβανικού Μότορσιπ «Κατερ ι Ραντές» στα στενά του Οτράντο μετά από σύγκρουση με την ιταλική Κορβέτα «Σίβυλλα». 81 νεκροί, μόνο 54 σωροί ανασύρθηκαν. 

 1999. Κατά την 5η ημέρα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Στο πρώτο κύμα βομβαρδισμών μετά τα μεσάνυχτα περίπου στις 00:20 βομβαρδίστηκαν το χωριό Μέλιακ στο Μπαράγιεβο και το χωριό Στεπόγιεβατς στο Λαζάρεβατς, Επί τόπου σκοτώθηκαν 28 άτομα και τραυματίστηκαν 40. Βομβαρδίστηκε και ο κεντρικός δρόμο προς το Ομπρένοβατς και σκοτώθηκαν 9 άτομα ενώ τραυματίστηκαν 4. Το ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε ότι λόγω της πυκνής ομίχλης οι βόμβες ρίχτηκαν από μεγάλο υψόμετρο. Η η ηγεσία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εκτίμησε ότι η χώρα λειτουργεί με επιτυχία μα ανθίσταται στην επίθεση του ΝΑΤΟ. Στο Βελιγράδι, βρέθηκαν ο πρώην Πρωθυπουργός της Ρωσίας Γκεγκόρ Γκαϊντάρ, οι πρώην αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Μπόρις Ντζίκοφ και Σεργκέι Γκριζούνοφ συνομίλησαν με τον Αντιπρόεδρο της Σερβικής Κυβέρνησης Βουκ Ντράσκοβιτς. Προηγουμένως απέτυχαν να συναντήσουν στη Βουδαπέστη τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ Η Σερβική Ραδιοφωνία και τηλεόραση κατηγόρησε τους ρώσους πολιτικούς ότι είναι «δικηγόροι της Μαντλέν Ολμπράιτ». Στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε η πρώτη ροκ συναυλία διαμαρτυρίας για την επίθεση του ΝΑΤΟ . Η συναυλία επαναλαμβανόταν τις επόμενες ημέρες και στο Βελιγράδι και σε αρκετές πόλεις της Σερβίας Η κυβέρνηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εξέδωσε σειρά κανονισμών για τις δραστηριότητες της Κεντρικής Τράπεζας και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών κατά τη διάρκεια της Κατάστασης Πολέμου. Το ΝΑΤΟ, βομβάρδισε το μεσημέρι το πολιτικό αεροδρόμιο του Σούρτσιν.. 

 2000. Η ομάδα επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε στο Παρίσι. 
 2005. Σεισμός 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε στο νησί της Σουμάτρας. 
 2006. Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κέρδισε τις εκλογές. 
2009. Στο Μαυροβούνιο, ο ΝΑΤΟκομμουνιστικός συνασπισμός του Μίλο Τζουκάνοβιτς κέρδισε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με 51,4% και εξέλεξε 48 από τους 81 βουλευτές. Στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Τζιανφράνκο Φίνι Υπέγραψαν την Ένωση της «Φόρτσα Ιτάλια» και της Εθνικής Συμμαχίας . Στην Τουρκία, το κόμμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ήταν πρώτο στις δημοτικές εκλογές, αλλά με μειωμένη τη δύναμή του σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007.

2011. Στη Λιβύη οι δυνάμεις της Χίλαρι επιτέθηκαν κατά της Σύρτης .Το Κατάρ αναγνώρισε τους αντάρτες της Λιβύης ως εκπροσώπους του λιβυκού λαού. Στην Ινγκουσετία, σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την σύλληψη ισλαμιστών τρομοκρατών σκοτώθηκαν 17 τρομοκράτες και 3 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας. 
2014.Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα πωλεί πλέον φυσικό αέριο στην Ουκαρανία χωρίς έκπτωση αλλά σε τιμές διεθνούς αγοράς. (Αυτό σήμαινε αύξηση κατά 80%). Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ διορίστηκε γενικός γραμματέα του NATO.

2018. Τρίτη και τελευταία ημέρα των προεδρικών εκλογών της Αιγύπτου Η συμμετοχή ήταν 41% και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξελέγη με το  97,08.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου