Μαρτίου 31, 2023

Επί Τροχάδην

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Την Κυριακή ψηφίζουν οι Μαυροβούνιοι για Πρόεδρο. Η Εφημερίδα  «Vijesti» κυκλοφόρησε με όλα τα στοιχεία για το σκάνδαλο της  «Prva Banka» μέσω του οποίου  ο Τζουκάνοβιτς  και ο αδελφός του Άτσο  έγιναν εκατομμυριούχοι. Όπως αποκαλύπτεται η εταιρεία «Izmont DV» αγόρασε τις μετοχές της «Prva Banka»από τον Μίλο Τζουκάνοβθτς  σε πέντε φορές υψηλότερη τιμή και πλήρωσε με δάνειο από την «Prva Banka» αν και ο νόμος απαγορεύει στις τράπεζες να χρηματοδοτούν την αγορά των μετοχών τους.

Ο συναρχηγός του Δημοκρατικού Μετώπου Μίλαν Κνέζεβιτς σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο διεφθαρμένος διευθυντής της αστυνομίας Ζόραν Μπρτζιάνιν που συνέπραττε με το Καρτέλ Ναρκωτικών ήταν ο «αγαπημένος» «των δομών URA από την εποχή της κυβέρνησης του Ζντράβκο Κριβοκάπιτς και

υπενθύμισε ότι ο απολυθείς ήταν ο υποψήφιος της URA για την θέση του αστυνομικού διευθυντή, ενώ το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) υποστήριξε τον Ντράζεν Μεντόγιεβιτς. «Έχω επίσης την υποχρέωση να υπενθυμίσω ότι το Δημοκρατικό Μέτωπο  είχε υποβάλει τροποποιήσεις στο Νόμο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, που έδιναν στην Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας και στη Συνέλευση την ευκαιρία να απολύσουν τον αστυνομικό διευθυντή με μια σαφώς καθορισμένη διαδικασία, και  καταψήφισαν αυτές τις τροπολογίες οι βουλευτές της  URA και του DPS», δήλωσε ο Κνέζεβιτς .Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Φίλιπ Άτζιτς δήλωσεότι ο απολυμένος διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζόραν Μπρτζιάνιν έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά ότι με την απόλυσή του, η κυβέρνηση έκανε μια υπεύθυνη κίνηση.

Ο υπηρεσικαός Πρωθυπουργός και Επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών Ντριτάν Αμπάζοβιτς θα συμμετάσχει, κατόπιν πρόσκλησης του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι  , στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 3 Απριλίου.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Βούτσιτς επισκέφθηκε μαζί με τον Πρωθυπουργό της Σεβερνοματσεντόνιγια  Ντίμιταρ Κοβάτσέφσκι και την Πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς στην προκυμαία του Βελιγραδίου και δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Λένε ότι κατά τη διάρκεια μιας καλής βόλτας, κάνετε τα καλύτερα σχέδια και έχετε τις πιο ευχάριστες συνομιλίες. Ενώ είμαι υπερήφανος που δείχνω στον φίλο μου Ντίμιταρ το πόσο έχει οικοδομηθεί το Βελιγράδι. Ανταλλάσσουμε απόψεις σχετικά με την πρωτοβουλία για τα Ανοιχτά Βαλκάνια, την πορεία της περιοχής μας προς την ΕΕ, τη θέση και την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά και σχετικά με τα σχέδια για επερχόμενες συναντήσεις και νέα έργα συνδεσιμότητας». Ο Κοβάτσεφσκι,  πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.

Ο συνεταίρος του Βούτσιτς Ίβιτσα Ντάτσιτς Ντάτσιτς δήλωσε ότι «οι αντισερβικοί κύκλοι στην περιοχή ενοχλούνται από τον ισχυρό πρόεδρο της Σερβίας

Έχει γίνει κανόνας οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ στην περιοχή,  να κατηγορούν τον Πρόεδρο «Από την πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια, μέχρι την υποτιθέμενη επιρροή  για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, γιατί αναπτύσσεται η Σερβία, γιατί η Σερβία εξοπλίζεται, και ότι αποτελεί μέρος της ρωσικής επιρροής»

Όπως επεσήμανε, οι αντισερβικοί «κύκλοι» στο Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και οι Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, την  Σκιπερία και τη Σεβερνοματσεντόνιγια , «ενοχλούνται από έναν ισχυρό Πρόεδρο της Σερβίας, επειδή τους ταιριάζει η αδύναμη Σερβία»

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος Βούτσιτς απολαμβάνει την αμέριστη υποστήριξη των πολιτών της Σερβίας και ολόκληρου του σερβικού λαού. Επειδή λειτουργεί προς το συμφέρον της Σερβίας, όχι προς το συμφέρον των εχθρών μας», κατέληξε ο Ντάτσιτς.

 

ΣΟΦΙΑ. Δυο δημοσκοπήσεις, των «Τρεντ» και «Γκάλλοπ» κατέγραψαν δυο «μονομαχίες» για την πρώτη και την Τρίτη θέση. Για την πρ΄τη θέση ανταγωνίζονται οι Συνασπισμοί «ΓΚΕΡΜΠ- ΕΔΔ» και « «Συνεχίζουμε την αλλαγή» - «Δημοκρατική Βουλγαρία»» και για την Τρίτη θέση μονομαχούν το Τουρκοφιλελέ Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με την «Αναγέννηση». Στην έρευνα της «ΓΚΑΛΛΟΠ» ο συνασπισμός «Συνεχίζουμε την αλλαγή» - «Δημοκρατική Βουλγαρία» προηγείται του «ΓΚΕΡΜΠ- ΕΔΔ» με 26,9% έναντι 26,5% . Στην έρευνα της «Τρεντ» προηγείται το «ΓΚΕΡΜΠ- ΕΔΔ» με 26,4% έναντι 26,1% για το «Συνεχίζουμε την αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» .  Ο νικητής  θα κριθεί με τις ψήφους όσων αποφασίζουν την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, της «Γκάλλοπ» το «ΚΔΕ» και το κόμμα «Αναγέννηση» θα λάμβαναν το 13,3% και 13% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την «Τρεντ» μ η διαφορά υποστήριξης μεταξύ ΚΔΕ» και  «Αναγέννησης»  είναι 0,4%. «ΚΔΕ» 13,7% και «Vazrazhdane» 13,3% των ψηφοφόρων. Το «BSP για τη Βουλγαρία» με το δείγμα της «Τρεντ»  έχει εξασφαλισμένη πέμπτη θέση, με 7,3% των ψηφοφόρων. Η «Γκάλλοπ» τους μέτρησε

Στο 7,2%. Για την «Γκάλλοπ» θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν το όριο του 4% για είσοδο στη Βουλή το κόμμα «Βουλγαρική ανάταση» με 3,5% και η «Αριστερά» με 3,3%. Το «Υπάρχει τέτοιος λαός» αποσπά 3% των ψήφων. Για την «Τρεντ» μεταξύ των μικρότερων σχηματισμών, ο συνασπισμός «Η Αριστερά!» έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκπροσώπησης στην 49η Εθνοσυνέλευση. Τώρα βρίσκεται στο 3,6 % των ψηφοφόρων, ακολουθούμενη από «βουλγαρική άνοδο» με 3,5 και το «Υπάρχει τέτοιος λαός» με 3% μεταξύ των ψηφοφόρων. Η επιλογή «Δεν υποστηρίζω κανέναν» εξέφρασε  το 5,2% των ερωτηθέντων.Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 48% δήλωσε ότι θα ψηφίσει.

Στην έρευνα της «Γκάλλοπ» το 40% δήλωσε ότι ασφαλώς θα ψηφίσει – επίπεδο παρόμοιο με το αντίστοιχο ποσοστό για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2022. Το 4,1% όσων δήλωσαν στην «Γκάλλοπ» ότι  θα ψηφίσουν επέλεξαν το «Δεν υποστηρίζω κανέναν».

 

Ο ΚΟΒΙΝΤ19 και η υπομετάλλαξη «Κράκεν» στα Δυτικά Βαλκάνια τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία

 

Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, στις περιοχές υπό τον υγειονομικό έλεγχο της Πρίστινα,   δεν ανακοινώθηκε  νέος θάνατος ασθενούς, που πέραν πάσης αμφιβολίας ήταν αποτέλεσμα της  λοίμωξης από τον στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19 . Τα θύματα στο Κόσσοβο είναι 3.214. Θνησιμότητα 1,18%. Τις τελευταίες 24 ώρες ζήτησαν να κάνουν τεστ μόνον 85 άτομα και βρέθηκαν θετικά τα 11. Η Θετικότητα των τεστ   ήταν 12,94% . Τα ενεργά  κρούσματα είναι 132.

 Στη Σερβία, τις τελευταίες 24 ώρες δεν αναφέρθηκε  θάνατος   ασθενούς  από επίθεση του στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19. Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν αποβιώσει 17.965 ασθενείς ως αποτέλεσμα της λοίμωξης . ‎Η θνησιμότητα  διαμορφώνεται σε 0,71 % .Από το σύνολο των 7.038 τεστ που έγιναν , επιβεβαιώθηκαν 753 νέα κρούσματα . Η θετικότητα των τεστ  ήταν  10,7% . Στα νοσοκομεία ΚΟΒΙΝΤ νοσηλεύονται  σήμερα το πρωί 156  ασθενείς. Οι διασωληνωμένοι σήμερα είναι 12. 

 Στο Μαυροβούνιο , δεν αναφέρθηκε  νέος  θάνατος  ασθενούς  λόγω  του στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι  2.806. Από τα 674 τεστ που έγιναν, εντοπίστηκαν 59  νέα κρούσματα. Τα 29 εντοπίστηκαν  στην Ποντγκορίτσα ,και 5 στο Νίκσιτς. Τα υπόλοιπα σε 12 διαφορετικούς Δήμους. Θετικότητα 8.75% . Αποθεραπεύθηκαν και άλλοι 79 ασθενείς.   Τα ενεργά κρούσματα  είναι σήμερα το πρωί 423 από 443 .

Στη Βουλγαρία, χθες   έγιναν 208 PCR  τεστ και 2147 ράπιντ, από τα οποία  135 απέβησαν θετικά. Χθες ήταν 133. Τα 47 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Σόφια και τα περίχωρα της. 15 εντοπίστηκαν στη Φιλιππούπολη  , και 10 στην  Βάρνα. Η Θετικότητα των τεστ  ήταν 5,78% .  Από τα νέα κρούσματα  τα 62 , (το 46%), ήσαν  «πλήρως ασφαλείς» με 3 δόσεις και βάλε. 30 κρούσματα, (το 19.6% )   χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο. Οι 10 από τις εισαγωγές, (το 33%) ήσαν «πλήρως ασφαλείς».   Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται  σήμερα το πρωί είναι 321 . Στις ΜΕΘ σήμερα το πρωί  βρίσκονται  31 ασθενείς. Χθες ήταν 33. Τα ενεργά κρούσματα σήμερα  είναι 2383 από 2.338 . Τις τελευταίες 24 ώρες έκαναν δεύτερο  αρνητικό τεστ 89  τέως ασθενείς και   πέθανε ΕΝΑΣ  . Ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της Πανδημίας είναι  38.255. Χθες   εμβολιάστηκαν  με την ενισχυτική 4η δόση 75 άτομα.

 Στη Shqipëria ,Σκιπερία, (aka Αλβανία),  στην Κλινική Λοιμωδών στα Τίρανα, οι νοσηλευόμενοι μειώθηκαν και  είναι έξι.  Τα ενεργά κρούσματα είναι σήμερα το πρωί 165. Τα 138 από αυτά στα Τίρανα. Το προηγούμενο  24ωρο  καταγράφηκαν 17  νέα κρούσματα  μεταξύ των 341  που προσήλθαν για να εξεταστούν. H Θετικότητα των τεστ    ήταν  4,98%. Χθες  αναφέρθηκε ένας  νέος θάνατος από τα πυρά του  στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19  . Ήταν ένας 62χρονος  από το Κρόγια .Τα θύματα είναι πλέον 3.603. Oι Λοιμώξεις νίκησαν τις Αναρρώσεις με σκορ   17-11.

 Στη Ρουμανία κατά την εβδομάδα 20-26 Μαρτίου 2023, καταγράφηκαν 8.082  νέα κρούσματα λοίμωξης από τον στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19 . 2.465 από τα κρούσματα είναι ασθενών, που βρέθηκαν ξανά θετικοί σε περίοδο μεγαλύτερη των 90 ημερών μετά την πρώτη μόλυνση. Συνολικά έχουν καταγραφεί 3.360.356 κρούσματα λοίμωξης από τον στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19 στη Ρουμανία. Κατά την εβδομάδα 6-12 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκαν 81.412 τεστ  των οποίων η μέση θετικότητα ήταν 9.92% .Κατά την εβδομάδα 20-26 Μαρτίου  2023  αναφέρθηκαν στο Ινστιτούτο Υγείας οι θάνατοι 21 ανδρών και 16 γυναικών που αποδόθηκαν  στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ . Καταγράφηκαν : ένας θάνατος στην ηλικιακή κατηγορία 20-29 ετών, 1 στην ηλικιακή κατηγορία 50-59 ετών, 7 στην ηλικιακή κατηγορία 60-69 ετών, 9 στην ηλικιακή κατηγορία 70-79 ετών και 19 στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 80 ετών. Οι 34 από τους αποβιώσαντες ασθενείς είχαν υποκείμενα νοσήματα   και 15 από αυτούς (το 40,5% ήσαν ΠΛΗΡΩΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ, που είχαν την εγγύηση της Pfizer ότι δεν θα πέθαιναν από τα πυρά του στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ . Μέχρι στιγμής, 67.858 άνθρωποι που διαγνώστηκαν με τη λοίμωξη Sars-CoV-2 έχουν πεθάνει..Στα Νοσοκομεία το πρωί της περασμένης Δευτέρας , ο αριθμός των νοσηλευόμενων ήταν 1.594  Σε  ΜΕΘ  βρισκόντουσαν  146 άτομα  . Από τον συνολικό αριθμό των ασθενών, οι 140 είναι ανήλικοι.

 Στη Σεβερνοματσεντόνιγια κατά την εβδομάδα 20-26 Μαρτίου 2023,   έγιναν συνολικά 1305  τεστ και καταγράφηκαν 180 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19  από 12 πόλεις. Το ποσοστό θετικότητας κυμάνθηκε ανά ημέρα από  8,7% έως 18%. Η μέση εβδομαδιαία  θετικότητα ήταν 13,7%. Τα περισσότερα από τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι από τα Σκόπια (84). Κατά την εβδομάδα 20-26 Μαρτίου  110 ασθενείς έκαναν δεύτερο αρνητικό τεστ απέκτησαν την ιδιότητα του «αναρρώσαντος».Την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν 55 επαναλοιμώξεις μεταξύ των  εμβολιασθέντων.

Στο Ινστιτούτο Υγείας αναφέρθηκε ο θάνατος από τα πυρά του στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19 ενός ασθενούς 89 ετών από τα Σκόπια  που είχε υποκείμενα νοσήματα..  

 

 

Η 31η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 31η Μαρτίου είναι η 90η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 275 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

 307.Μετά το διαζύγιό του με τη Μινερβίνη, ο Κωνσταντίνος Α΄ παντρεύτηκε τη κόρη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού, Φαύστα. 

614. Οι Αβάροι και οι Σλάβοι επιδρομείς που έφρασαν στην ανατολική ακτή της Αδριατικής, κατέλαβαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα Σάλωνα, την πρωτεύουσα της πρώην βυζαντινής επαρχίας της Δαλματίας και οι επιζώντες των Σαλώνων βρήκαν καταφύγιο πίσω από τα τείχη του Ανακτόρου του Διοκλητιανού , ιδρύοντας μια πόλη, που αργότερα έγινε γνωστή ως Σπλιτ. 

 1078. Η 31 Μαρτίου ήταν το Σάββατο του Λαζάρου. εκδηλώθηκε      « λαϊκή εξέγερση», στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Νικηφόρου Βοτανειάτη ο οποίος βρισκόταν στην Χαλκηδώνα. Οι Συγκλητικοί και λαός επιτέθηκαν στα ανάκτορα και αιχμαλώτισαν τον 28χρονο Μιχαήλ Ζ Δούκα, τον Παραπινάκη, ο οποίος παραιτήθηκε και εκάρη μοναχός στη Μονή του Στουδίου. Ο στρατηγός Βοτανειάτης εισήλθε στη Βασιλεύουσα επευφημούμενος την Κυριακή των Βαίων.

1146 . Ο αντιπρόσωπος του πάπα, Βερνάρδος του Κλαιρβώ, με το κήρυγμά του στη συνέλευση του Βεζελαί στις 31 Μαρτίου του 1146, ξεσήκωσε ένα απερίγραπτο ενθουσιασμό για την ανάγκη δεύτερης σταυροφορίας, και αφού εξαντηθηκαν τα υφάσματα που είχαν ετοιμασθεί για να ραφτούν σταυροί ο Άγιος Βερνάρδος έβγαλε τα εξωτερικά του ενδύματα για να κοπούν γι' αυτόν το σκοπό. Όταν έδυσε ο ήλιος αυτός και οι βοηθοί του εξακολουθούσαν να ράβουν, γιατί όλο και περισσότεροι πιστοί ζητούσαν να πάνε στη Σταυροφορία. 

 1437. Εκδηλώθηκε η εξέγερση του Μπρασόφ που ήταν η σημαντικότερη εξέγερση στο Βασίλειο της Ουγγαρίας πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο των Αγροτών. Η εξέγερση ξεκίνησε όταν ο Καθολικός επίσκοπος της Τρανσυλβανίας απαίτησε να πληρωθούν φόροι που δεν είχαν συλλεχθεί από το 1434, σε μία δόση. Επιπλέον, οι μικροί Ούγγροι ευγενείς και οι Βλαχοι κάτοικοι οι οποίοι προηγουμένως είχαν απαλλαγεί , ήταν ορθόδοξοι. Όταν οι χωρικοί αρνήθηκαν να πληρώσουν, ο επίσκοπος τους αφόρισε. 

1492 . Στην Ισπανία εκδόθηκε  το Διάταγμα της Αλάμπρα, που υπέγραψαν ο Φερδινάνδος Β ́ της Αραγωνίας και η  Ισαβέλλα Α ́ της Καστίλης .

1495. Υπογράφηκε στη Βενετία η Συμμαχία της Αγίας Λίγκας κατά της κατοχής του Βασιλείου της Νεαπόλεως από τον Κάρολο Η΄ της Γαλλίας. Στη Λίγκα μετείχαν ο Πάπας Αλέξανδρος, η Βενετία, το Δουκάτο του Μιλάνου, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και το Βασίλειο της Αραγονίας. Επισήμως η συμμαχία στρεφόταν εναντίον των Τούρκων. 

 1504. Υπογράφηκε μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας, η ανακωχή της Λυών, με την οποία έληξε ο τρίτος ιταλικός πόλεμος, (1500-1504). Ο Λουδοβίκος 12ος της Γαλλίας αναγνώρισε την απώλεια της Νάπολης που πέρασε στην κυριότητα του βασιλιά της Αραγωνίας, Φερδινάνδου Β , αλλά διατήρησε το Μιλάνο και τη Γένοβα. 

 1779. Υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη η «επεξηγηματική σύμβαση» για τις διαφορές που είχαν ανακύψει μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε σχέση με την εφαρμογή της Συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή.

1814. Στις 2:00 π.μ. στο το χωριό Λα Βιλέτ εξω από Παρίσι ο Ναπολέων αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μάχη για το Παρίσι και υπέγραψε την συνθηκολόγηση του Παρισιού. Στη γαλλική πρωτεύουσα μπήκαν αργότερα θριαμβευτικά τα ρωσικά και τα Πρωσικά στρατεύματα με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Α 'και το βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκο Γουλιέλμο Γ.

1820. 
Ο Δούκας του Ρισελιέ επανέφερε τη λογοκρισία  του Τύπου στη Γαλλία.

1821. Ή είδηση για την έναρξη της επαναστάσεως στην Πελοπόννησο. έφθασε στην Κωνσταντινούπολη προς το βράδυ της 31ης Μαρτίου/12 Απριλίου. Στη Σμύρνη, στις 31 Μαρτίου /12 Απριλίου, κυκλοφόρησε η φήμη από τον άγγλο πρόξενο, Φράνσις Γουέρυ που ηταν πρώην καπετάνιος και έμπορος της «Levant Company», ότι η Ρωσία είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας για να βοηθήσει τους χριστιανούς, και για «προληπτικούς λόγους» εκτελέστηκαν 23 «επώνυμοι» Έλληνες. Οι τούρκοι που είχαν νικηθεί από τον Κολοκοτρώνη στον Άγιο Αθανάσιο κοντά στην Καρύταινα, κατέλαβαν και έκαψαν το Σιάλεσι κοντά στην Μεγαλόπολη. Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από τριήμερη πολιορκία, κυρίευσε το φρούριο Ώρα της Λιβαδειάς, αναγκάζοντας τον τούρκο διοικητή της πόλεως Χασάν Αγά να την παραδώσει στους Έλληνες.  Ο οπλαρχηγός Αντώνης Κοντοσόπουλος, επικεφαλής Ελλήνων επαναστατών, απελευθέρωσε την Αταλάντη . 

 1822 .Τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Χίο για να καταστείλουν την επανάσταση. Οι ωμότητες που ακολούθησαν έμειναν στην ιστορία ως η Καταστροφή της Χίου. 

 1833. Ο τούρκος φρούραρχος των Αθηνών Οσμάν Εφέντης παρέδωσε την Ακρόπολη στον Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν. 

 1854. Η Ιαπωνία εξαναγκάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την συνθήκη της Καναγκάουα να ανοίξει τα σύνορά της και τα λιμάνια Σιμόντ και Χακοντάτε στους αμερικανούς εμπόρους. Αυτό ήταν το τέλος της περιόδου Έντο στην Ιαπωνία. 

 1856. Στη Ρωσία απαγορεύτηκε να υπηρετούν Εβραίοι στο ρωσικό Ναυτικό. 

 1866.Το ισπανικό Ναυτικό βομβάρδισε το λιμάνι του Βαλπαραΐσο στη Χιλή προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές στην πόλη. 

 1889. Έγιναν τα εγκαίνια του Πύργου του Άιφελ. 

 1892 . Η Σερβία μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη ψήφισε νόμο για τον εξωσχολικό αθλητισμό. Η Γυμναστική ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία στη Σερβία εισήχθη το 1883. 

1900. Στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι ώρες ημερήσιας εργασίας για τις γυναίκες και τα παιδιά θα μειώνονταν σε 11. 

1903.Σχηματίστηκε η 25η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Στογιάν Ντάνεφ. 

1905. Ο Γερμανός Κάιζερ Γουλιέλμος επισκέφθηκε την πόλη της Ταγγέρης στο Μαρόκο μετά από παρότρυνση του καγκελάριου φον Μπίλοφ. Η επίσκεψη θεωρήθηκε πρόκληση για τη Γαλλία και προκάλεσε την πρώτη κρίση του Μαρόκου. 

 1909. Η Σερβία αναγνώρισε την προσάρτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την Αυστροουγγαρία. 

 1920. Ο Κεμάλ σχημάτισε στην Άγκυρα νέα Κυβέρνηση, με πρόεδρο τον Σουμπχί μπέη, και προκήρυξε εκλογές για Συντακτική Συνέλευση. Ο Χίτλερ αποστρατεύτηκε από τον γερμανικό στρατό. 

1923. Ο Φασισμός και το οκτάωρο .Στις 31 Μαρτίου 1923 ο Μουσολίνι καθιέρωσε την οκτάωρη εργασία στην Ιταλία και απαγόρευσε την χειρονακτική εργασία των νέων κάτω των 16 ετών. Στη Βουλγαρία εκδόθηκε η απόφαση για τους υπουργούς της κυβέρνησης του Βασίλ Ραντοσλάβοφ που ευθύνονταν για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον παγκόσμιο πόλεμο. Έξι άνδρες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και οι άλλοι – από 10 έως 15 χρόνια στη φυλακή. 

 1926. Στην Κωνσταντινούπολη στη συνοικία του Γαλατά οι Τουρκορθόδοξοι του Καραχισαρίδη κατέλαβαν την εκκλησία του Σωτήρος Χριστού. 

 1931. Η πρωτεύουσα της Νικαράγουα Μανάγκουα υπέστη μεγάλες καταστροφές από ένα σεισμό μεγέθους 6.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε στις 10:23 το πρωί. 2.000 νεκροί. 

 1933. Πρώτος νόμος «Gleichschaltung» στη Ναζιστική Γερμανία: Δόθηκε η ίδια νομοθετική εξουσία στις κυβερνήσεις των Ομόσπονδων Γερμανικών Κρατών με εκείνη της κεντρικής κυβέρνησης. 

 1934. Στη Ρώμη υπογράφηκε η μυστική συμφωνία μεταξύ του Ισπανικού και του Ιταλικού φασιστικού Κινήματος. 

 1936. Στον πόλεμο της Αβυσσινίας ο ιταλικός στρατός χρησιμοποίησε αέριο μουστάρδας. 

 1939 . Η Βρετανία και η Γαλλία εγγυήθηκαν την ακεραιότητα της Πολωνίας, και δήλωσαν ότι θα κηρύξουν τον πόλεμο στην Γερμανική αυτοκρατορία στην περίπτωση γερμανικής επίθεσης στη Πολωνία. Στην Ισπανία παραδόθηκαν στις δυνάμεις του Φράνκο η Αλμερία, η Μούρθια και η Καρθαγένη. 
 1941. Ό Άντονυ Ήντεν αναχώρησε από τήν Αθήνα. 

 1942 .Λόγω της εξέγερσης των Ινδών στρατιωτών κατά των Βρετανών αξιωματικών τους, τα ιαπωνικά στρατεύματα κατέλαβαν το νησί των Χριστουγέννων χωρίς καμία αντίσταση. 
 
1944. Μια επιτροπή 13 κομμουνιστών αξιωματικών παρουσιάστηκε στην έπαυλη Ζάμαλεκ του Καΐρου, που στεγαζόταν η βασιλική κυβέρνηση, και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Εμμ. Τσουδερό. Ως εκπρόσωπος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Μέσης Ανατολής η επιτροπή παρέδωσε στον πρωθυπουργό ψήφισμα, το οποίο κατέληγε ως εξής: «Η ημετέρα Επιτροπή διερμηνεύουσα τέλος την θέλησιν των Ενόπλων Δυνάμεων Μέσης Ανατολής, την απορρέουσαν εξ αυτής ταύτης της θελήσεως όλων των Δυνάμεων του Εθνους, προσκαλεί την Βασιλικήν Κυβέρνησιν Καΐρου και τους αποτελούντας αυτήν Υπουργούς όπως αιρόμενοι εις το ύψος των Εθνικών αναγκών, συντελέσωσι, εντός του ταχυτάτου δυνατού χρονικού ορίου, εις ενοποίησιν των Εθνικών Δυνάμεων και τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως αντιπροσωπευούσης τον αγωνιζόμενον λαόν, με βάσιν την Πολιτικήν Επιτροπήν Εθνικής Απελευθερώσεως "ΠΕΕΑ" και μη θελήσωσι να φέρωσι τας βαρυτάτας ευθύνας του εμφυλίου σπαραγμού. Το παρόν δεν αποτελεί μόνον έκκλησιν των Ενόπλων Δυνάμεων προς υμάς, αλλά συγχρόνως και τον χωρισμόν των ευθυνών εις τυχόν ασύμφορον ενέργειάν σας». Ο Τσουδερός μόλις έφυγαν διέταξε τη σύλληψη τους, κατορθώνοντας να συλλάβει μερικούς, ενώ οι υπόλοιποι πέρασαν στην παρανομία. 

1946. Στην Ελλάδα διεξήχθησαν πρώτες μεταπολεμικές εκλογές,τις οποίες κέρδισε η Ενωμένη Παράταξη Εθνικοφρόνων και από τις οποίες απείχε το ΚΚΕ. Στις 10.00 πμ στη θέση Καστανιές του χωρίου Εμπόριο Πτολεμαίδος ενεφανίσθησαν συμμορίτες, οίτινες διά πολυβόλου και τυφεκίων έβαλον έπί 20' της ώρας άπό άποστάσεως 300 μέτρων κατά του καταστήματος του εκει Σταθμού Χωροφυλακής. Οτε κατέφθασαν επί τόπου ενισχύσεις, οι συμμορίτες που πιθανώς ανήκαν εις Όχρανοκομμουνιστικήν οργάνωσιν, και απέβλεπαν εις την τρομοκράτηση τών κατοίκων όπως απόσχουν των εκλογών διέφυγον προς Κλεισούραν. Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε η δεύτερη κυβέρνηση του Κίμωνα Γκεοργκίεφ. 

 1947 . Η Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσων παραδόθηκε από τους Βρετανούς στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Άρχισε η μεταβατική περίοδος ενσωμάτωσης στην Ελλάδα. Πολυμελής συμμορία, προσέβαλε τον Σταθμόν Χωροφυλακής Κερκίνης, του οποίου η δύναμις αναγκάσθηκε νά συμπτυχθεί. Οι συμμορίτες εισελθόντες εις το χωρίον ελεηλάτησαν υπέρ τας 100 οικίας και καταστήματα, ετραυμάτισαν ένα ίδιώτην και άφήρεσαν 15 άμαξες, 400 πρόβατα και 34 μεγάλα ζώα. 

 1948. Η Κ/Σ που επιτέθηκε στην Δρύσκολη Φαρσάλων, διωκομένη υπό δυνάμεως Χωροφυλακής, έπεσεν είς ενέδραν τμήματος Στρατού εις τά χωρία Άνω και Κάτω Σιατερλή . Κατά τήν έπακολουθήσασαν συμπλοκήν άπηλευθερώθησαν 10 όπλιται ΜΑΥ. και ο απαχθείς Χωροφύλαξ, συνελήφθη εις συμμορίτης ένοπλος και εκυριεύθησαν 5 ίπποι. Επίσης έφονεύθη είς Άγροφύλαξ άκολουθήσας οίκιοθελώς τους συμμορίτας. Περί ώραν 02,45' πολυμελής συμμορία επετέθη κατά του χωρίου Φίλια Μεσσηνίας. Οι εκεί άνδρες Χωροφυλακής και ΜΑΥ. μετά δίωρον άμυναν άνέτρεψαν τους συμμορίτας. Οι συμμορίτες πυρπόλησαν 14 οικίας εθνικοφρόνων και εφόνευσαν έντός τών οικιών των έκ του άμάχου πληθυσμου 4 άτομα και ένα αδειούχο στρατιώτη. Απώλειες ημετέρων εις οπλίτης ΜΑΥ. 

 1953. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρότεινε για τη θέση του γ.γ. του Οργανισμού τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Νταγκ Χάμαρσκελντ. 

1955. Η Γαλλία κήρυξε την Αλγερία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

1959. Μετά από την αποτυχημένη εξέγερση της Cia στο Θιβέτ ο πράκτωρ Δαλάι Λάμα κατέφυγε στην Ινδία, όπου έλαβε πολιτικό άσυλο. 

1964.Εληξε μετά από 114 ημέρες αγώνα η απεργία των εργαζόμενων στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης. Στη Βραζιλία, ο στρατός με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών ανέτρεψε την νόμιμη κυβέρνηση και ο στρατηγός Καστέλο Μπράνκο επέβαλε στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία που κράτησε μέχρι το 1985. 
 
1973. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τον βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας της χώρας. 

 1979 .Ο τελευταίος βρετανικός στρατιώτης αποχώρησε από Μάλτα με το αντιτορπιλικό «Λονδίνο» που απέπλευσε από το λιμάνι της Λα Βαλέτα, Ετσι έληξε η Αγγλική κατοχή.Η 31η Μαρτίου είναι η ημέρα της ελευθερίας για την Μάλτα. Οι 18 χώρες - μέλη του Αραβικού Συνδέσμου αποφάσισαν να διακόψουν τις διπλωματικές και οικονομικές τους σχέσεις με την Αίγυπτο, μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. 

1982.Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική στην ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» που αναφερόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924. 
 
1991. Στις λίμνες Πλίτβιτσε στην Κροατία ξέσπασε πρώτη σύγκρουση της Κροατικής αστυνομίας και με Σέρβους Πολιτοφυλακες. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν. Μετά από απόφαση της Προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας, οι δυνάμεις της Κροατίας αποσύρθηκαν και πήρε τον έλεγχο της περιοχής ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός (JNA). Τις επόμενες ημέρες, οι ένοπλες συγκρούσεις επεκτάθηκαν στο Βίνκοβτσι και το Βούκοβαρ. Στην Αλβανία έγιναν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές που τις κέρδισε η Συγκουρίμι . Η αντιπολίτευση κέρδισε στα Τίρανα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Σε έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμφώνου της Βαρσοβίας αποφασίστηκε να καταργηθούν οι στρατιωτικές δομές του οργανισμού. Σε δημοψήφισμα στη Γεωργία 90% του πληθυσμού ψήφισε για την ανεξαρτησία. 

 1992. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την επιβολή κυρώσεων κατά της Λιβύης μετά την άρνησή του Καντάφι να εκδώσει δύο ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση στο αεροπλάνο της Παναμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι. Η 17 Νοέμβρη έκανε αναίμακτη επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, στην Κηφισιά. Επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Χέρτζοκ στον Χουάν Κάρλος για τα 500 χρόνια της απέλασης των Εβραίων από την Ισπανία. 

1993.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, απόφαση που επέτρεπε στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά των παραβατών της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία. 

 1994. Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τους διεθνείς παρατηρητές στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη.Η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να δανείσει στη Βουλγαρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας 100 εκατομμύρια δολάρια. 

 1995. Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τρία ξεχωριστά ψηφίσματα, με τα οποία οι ειρηνευτικές δυνάμεις στην τέως Γιουγκοσλαβία χωρίστηκαν σε τρείς αποτολές για την πρώην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για την Κροατία και για το Βαρντάρσκα .

 1999. 8η Ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία. Βομβαρδίστηκε το όρος Γάστρεμπατς που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Σερβίας, στην περιοχή μεταξύ Νις, Αλέξινατς, Κρούσεβατς, Μπλάτσε και Προκούπλιε.. Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η αποστολή του Ρώσου πρωθυπουργού Γεβγένι Πριμακόφ στο Βελιγράδι και στη Βόννη, απέτυχε και ανακοίνωσε ότι θα «επεκτείνουν και να εντείνουν» τις επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο Ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Κλαρκ έλαβε την άδεια να διευρύνει τον αριθμό των στόχων. Το ΝΑΤΟ άρχισε να χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ θα σταματήσουν μόνο εάν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας σταματήσει αμέσως τιςεπιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, και αποσύρει τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από την επαρχία και διευκολύνει την επιστροφή των προσφύγων υπό την προστασία των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι πολιτικές αποφάσεις σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο λαμβάνονται αλλού, και όχι στα Ηνωμένα Έθνη, και είπε ότι «Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Γενικός Γραμματέας είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις» . Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ δήλωσε ότι οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία σκότωσαν περισσότερους από 1.000 πολίτες, ότι οι νεκροί στρατιωτικοί ήσαν μόνο 28 και ότι το 30% των στόχων που χτυπήθηκαν ήταν σχολεία, νοσοκομεία και τα κτίρια κατοικιών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην Αλβανία κατέφυγαν 85.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι έχει αποδυθεί σε μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή και έκανε έκκληση προς όλους τους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς και θεσμούς, και τις κυβερνήσεις να «συμβάλουν στο να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου.» Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρενς Ιγκλμπέργκερ, δήλωσε οτι «ότι το Κόσοβο είναι τμήμα της Σερβίας» και ότι «η κυριαρχία της σε αυτόν τον τομέα αδιαμφισβήτητη». Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες συνελήφθηκαν στα σύνορα μεταξύ της πΓΔΜ και της Γιουγκοσλαβίας. 

 2003 .Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τους Κροάτες Μλάντεν Ναλέτιλιτς και Βίνκο Μαρτίνοβιτς σε 20 και 18 χρόνια στη φυλακή για τη δίωξη του μουσουλμανικού πληθυσμού από το Μόσταρ το 1993. Στο Ποτοτσάρι στη Σερβική Δημοκρατία έγινε η ταφή των πρώτων 600 «θυμάτων» της «σφαγής» της Σρεμπρένιτσα το 1995. Στην κηδεία παρέστησαν περίπου 10.000 Μουσουλμάνοι. Στα Σκόπια, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ονομασία "Κονκόρντια ", ανέλαβε τα καθήκοντα της επιχειρήσης του ΝΑΤΟ "Συμμαχική Αρμονία " για τη Βαρντάρσκα . 

2004 . Στο Ιράκ ενέδρα σε φάλαγγα της «Μπλάκγουώτερ» στη Φαλούτζα.  4 «υπαλλήλοι» σκοτώθηκα . Τα πτώματα δέθηκαν σε αυτοκίνητα, σύρθηκαν στους δρόμους και τελικά κρεμάστηκαν σε μια γέφυρα πάνω από τον Ευφράτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να «παγώσουν» την οικονομική βοήθεια προς τη Σερβία λόγω της ανεπαρκούς συνεργασίας του Βελιγραδίου με το ICTY. 

 2006 . Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αποφάσισε ότι ο θυρεός η σημαία το εθνόσημο και ο ύμνος της Ρεπούμπλικα Σερπσκα δεν είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, και παραβιάζουν τη Διεθνή Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων. 

 2016. Στη Χάγη ανακοινώθηκε η απαλλαγή του Βόισλαβ Σέσελι, και από τις 9 ψευδείς κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων Πολέμου στη Βοσνία και στην Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του '90.

2018. Στη Συρία ο Στρατός εκκαθάρισε στη Γκούτα και τον τελευταίο θύλακας ελεγχόταν από τους ισλαμοφασίστες.

    2019. Στις Ουκρανικές προεδρικές εκλογές οι ψηφοφόροι έστειλαν στον δεύτερο Γύρο τον ιουδαίο Ολιγάρχη Πέτρο Ποροσένκο και τον ιουδαίο γελωτοποιό Βολοντίμιρ Ζελένσκι .Στη Σλοβακία η Σουζάνα Τσαπούτοβα εκλέχτηκε Πρόεδρος με το 58%.

Μαρτίου 30, 2023

Ο ΚΟΒΙΝΤ19 και η υπομετάλλαξη «Κράκεν» στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Βουλγαρία

 

Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, στις περιοχές υπό τον υγειονομικό έλεγχο της Πρίστινα,   δεν ανακοινώθηκε  νέος θάνατος ασθενούς, που πέραν πάσης αμφιβολίας ήταν αποτέλεσμα της  λοίμωξης από τον στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19 . Τα θύματα στο Κόσσοβο είναι 3.214. Θνησιμότητα 1,18%. Τις τελευταίες 24 ώρες ζήτησαν να κάνουν τεστ μόνον 123  άτομα και βρέθηκαν θετικά τα 12. Η Θετικότητα των τεστ   ήταν 9,75% . Στην κλινική ΚΟΒΙΝΤ στην Πρίστινα  νοσηλεύονται και σήμερα το πρωί 18  ασθενείς. Τα ενεργά  κρούσματα είναι 130.

 

Στη Σερβία, τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκε o θάνατος  μόνον ενός  ασθενούς μετά από επίθεση του στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ19. Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν αποβιώσει 17.965 ασθενείς ως αποτέλεσμα της λοίμωξης . ‎Η θνησιμότητα  διαμορφώνεται σε 0,71 % .Από το σύνολο των 8.132 τεστ που έγιναν , επιβεβαιώθηκαν 846 νέα κρούσματα . Η θετικότητα των τεστ  ήταν  10,4% . Στα νοσοκομεία ΚΟΒΙΝΤ νοσηλεύονται  σήμερα το πρωί 152  ασθενείς. Οι διασωληνωμένοι σήμερα είναι 9. 

 

Στο Μαυροβούνιο , δεν αναφέρθηκε  νέος  θάνατος  ασθενούς  λόγω  του στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι  2.806. Από τα 624 τεστ που έγιναν, εντοπίστηκαν 58  νέα κρούσματα. Τα 22 εντοπίστηκαν  στην Ποντγκορίτσα ,και 8 στο Νίκσιτς. Τα υπόλοιπα σε 11 διαφορετικούς Δήμους. Θετικότητα 9,29% από 11,84% . Αποθεραπεύθηκαν και άλλοι 73 ασθενείς.   Τα ενεργά κρούσματα  είναι σήμερα το πρωί 443 .

 

Στη Βουλγαρία, χθες   έγιναν 131 PCR  τεστ και 2066 ράπιντ, από τα οποία  133 απέβησαν θετικά. Τα 39 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Σόφια και τα περίχωρα της. 13 εντοπίστηκαν στο Μπουργκάς  , και 10 στην  Βάρνα. Η Θετικότητα των τεστ της Δευτέρας    ήταν 6,05% .  Από τα νέα κρούσματα  τα 66 , (το 49%), ήσαν  «πλήρως ασφαλείς» με 3 δόσεις και βάλε. 53 κρούσματα, (το 39.84% )   χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο. Οι 19 από τις εισαγωγές, (το 34%) ήσαν «πλήρως ασφαλείς».   Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται  σήμερα το πρωί είναι 315 . Στις ΜΕΘ σήμερα το πρωί  βρίσκονται  33 ασθενείς. Τα ενεργά κρούσματα σήμερα  είναι 2.338 . Τις τελευταίες 24 ώρες έκαναν δεύτερο  αρνητικό τεστ 278  τέως ασθενείς και   πέθανε ΕΝΑΣ  . Ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της Πανδημίας είναι  38.254. Χθες   εμβολιάστηκαν  με την ενισχυτική 4η δόση 65.

 

 

Η 30η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 30η Μαρτίου είναι η 89η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολογίου. απομένουν 276 μέρες μέχρι το τέλος του έτους

598. Ο Βυζαντινός στρατός που διοικούσε ο στρατηγός Κομεντίολος, έλυσε την πολιορκία από τους Αβάρους της πόλης Τόμι στην Δοβρουτσά. Οι Άβαροι υποχώρησαν βόρεια του ποταμού Δούναβη. 

 1282. Σικελικοί Εσπερινοί. Ήταν Μεγάλη Δευτέρα, στις 30 Μαρτίου 1282, όταν οι οπαδοί του Φρειδερίκου Χοχενστάουφεν στη Σικελία, επαναστάτησαν εναντίον του Φράγκου κατακτητή του βασιλιά Καρόλου του Ανδεγαυού και του Πάπα. Μαζί τους και οι Ορθόδοξοι. Βοήθησαν και οι Παλαιολόγοι. 

1492. Οι βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα υπέγραψαν το διάταγμα σύμφωνα, με το οποίο, όποιος Εβραίος στην Ισπανία δεν ασπαζόταν τον Καθολικισμό θα εξοριζόταν. 

 1684. Αποκεφαλίστηκε στην Κόρινθο, ο μητροπολίτης Κορίνθου Ζαχαρίας επειδή βρισκόταν σε επαφές με τους Ενετούς. Ήταν Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης. Συνελήφθη και αφού βασανίστηκε οδηγήθηκε στον Καδή, ο οποίος τον προέτρεψε να αρνηθεί τον Χριστό και να γίνει μουσουλμάνος.

1775.Το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγόρευε στις αποικίες της Βόρειας Αμερικής για το εμπόριο με οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Βρετανία. 

1794 . Τη νύχτα της 10ης προς την 11η Ζερμινάλ στο Παρίσι συνελήφθησαν ο Ζωρζ Νταντόν, και οι Νταντονιστές, Καμίγ Ντεμουλέν, Ζαν Φρανσουά Ντελακρουά Ερώ ντε Σεσέλ, κλπ, που εκτελέστηκαν στις 5 Απριλίου.
1814. Ο Ναπολέων έδωσε την τελευταία μάχη μπροστά στο Παρίσι. 30.000 Γάλλοι αντιμετώπισαν 140.000 Ρώσους και Πρώσους. Η μάχη άρχισε πριν τις επτά το πρωί και κρίθηκε με την προδοσία του του Δούκα της Ραγκούζας στρατάρχη Αύγουστου Φρειδερίκου ντε Βις Μαρμόν που παρέδωσε τη Μονμάρτη, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια αρχηγός της βασιλικής φρουράς. Στην Ιστορία της Γαλλίας φέρεται ως συνώνυμο της προδοσίας. 

 1815. Ο Ζοακίμ Μυρά εξέδωσε τη Διακήρυξη του Ρίμινι, με την οποία κάλεσε τους Ιταλούς, να αγωνιστούν για την εθνική τους Ενότητα. 

 1821. Οι Έλληνες επαναστάτες, κατέλαβαν το Μαλανδρίνο Λιδορικίου. 

 1822. Ο Τουρκικός στόλος από 34 πλοία, υπό τον ναύαρχο Καρά Αλή, εμφανίστηκε στα βόρεια της Χίου. 

 1823. Ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου, μετά το όραμα της μοναχής Πελαγίας. 

 1827. Στην Τροιζήνα η Γ' Εθνική Συνέλευση ψήφισε τον Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδος . 

 1841. Με βασιλικό διάταγμα, ιδρύθηκε με έδρα την Αθήνα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Πρώτος διοικητής διορίστηκε ο Γεώργιος Σταύρου.
1856.Υπογράφηκε από τη Ρωσία, την Αγγλία, την Γαλλία και την Τουρκία η Συνθήκη των Παρισίων, με την οποία τερματίστηκε ο Πόλεμος της Κριμαίας. 

 1863. Η ελληνική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το διορισμό του δεύτερου γιου του διαδόχου της Δανίας, πρίγκιπα Γουίλιαμ Γεώργιου Σλίσγουϊκ - Χόλσταϊν - Σόντεμπουργκ - Γκλύξμπουργκ της Δανίας , ως βασιλιά της Ελλάδας, με το όνομα Γεώργιος Α. 

 1866. Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στους Λάκκους του Πλατανιά 27 Λακκιώτες ορκίστηκαν για την Κρητική Επανάσταση. 

 1867. Στην Ουάσινγκτον υπογράφηκε η ρωσο-αμερικανική συνθήκη για την πώληση της Αλάσκας και των Αλεούτιεων νήσων από τη Ρωσία στις ΗΠΑ αντί 7.200.000 δολάριων. Η τιμή ήταν 4,19 δολάρια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. 

1872. Πέθαινε ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου Νικόλαος Μάντζαρος. 

1880.Στη Γαλλία απαγορεύτηκε η λειτουργία του Τάγματος των Ιησουίτων. 

 1884.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή αντέδρασε στις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης να καταργηθούν τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία. 
 1896. Πέθαινε ο πράκτωρ Χαρυ ο Επτωχεύσαμε .Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας ο Αντώνιος Πέπανος ανακηρύσσεται πρώτος στην κολύμβηση 500 μέτρων. 
 
1903. Εισβολή των Αμερικανών στον Αγιο Δομίνικο για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ. 
 
1910. Πέθανε ο Ζαν Μορεάς, κατά κόσμον Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος,
   
1912. Ο Σουλτάνος του Μαρόκου ελ Χαφίντ υπέγραψε στο Φεζ συμφωνία με τη Γαλλία με την οποία το τέθηκε υπό την Γαλλική Προστασία. 
 1917. Η Προσωρινή Κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε την ανεξαρτησία από τη Ρωσία. 
 
1919. Κατά την εκστρατεία στην Ουκρανία η Ελληνική 2α Μεραρχία ανέλαβε την άμυνα στον τομέα Σαγμίανι-Ολενέστι, επί του Δνείστερου ποταμού. 

 1921. Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης ζήτησε από τη Βουλή να εγκρίνει την επιστράτευση και άλλων εφέδρων την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, και τη λογοκρισία του Τύπου για τα θέματα που αφορούν στις πολεμικές επιχειρήσεις. 
 1922. Ο Δημήτριος Γούναρης έφτασε στη Ρώμη, όπου δήλωσε ότι,οι δυνάμεις του Κεμάλ είχαν εξαντληθεί. 
 1930. Στο Βερολίνο, έπεσε η Κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και αντικαταστάθηκε από συνασπισμό κομμάτων της Δεξιάς με επικεφαλής τον Χάινριχ Μπρούνιγκ.
 1935. Η Βρετανία και η ΕΣΣΔ υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού λήψη μέτρων περιορισμού των επεκτατικών βλέψεων του Ράιχ.
1938 .Στη Ρουμανία σχηματίστηκε η δεύτερη κυβέρνηση υπό την προεδρία του πατριάρχη Μύρωνα Χριστέα . Ο Στρατηγός Γκεόργκε Αργεσάνου αντικατέστησε τον στρατηγό Ίον Αντονέσκου, ο οποίος αποσύρθηκε από την κυβέρνηση επειδή δεν συμφώνησε σε τα σκληρά μέτρα εναντίον της Σιδηράς Λεγεώνας.
1939. Στην Ισπανία τα στρατεύματα του Φράνκο κατέλαβαν την Βαλένθια. 
 1941. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του στρατηγού Φραντς Χάλντερ , ο Αδόλφος Χίτλερ ενημέρωσε 200 κορυφαία στελέχη της Βέρμαχτ για την συνολική άποψη του πολέμου εναντίον της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Χάλντερ, ο Χίτλερ ανέφερε ότι ο πόλεμος είναι πάλη δύο ιδεολογιών... ότι ο κομμουνισμός αποτελεί τεράστιο μελλοντικό κίνδυνο... και ζήτησε εξολόθρευση των μπολσεβίκων κομισάριων και της κομμουνιστικής διανόησης. 
 1944. Συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από το μεγαλύτερο και πιο καταστρεπτικό από τους βομβαρδισμούς της Σόφιας, που πραγματοποιήθηκαν από τις Συμμαχικές Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σαν σήμερα, το 1944 ρίχτηκαν περισσότερες από 30 χιλιάδες εμπρηστικές βόμβες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Ο αριθμός των νεκρών υπερέβη τις 4.200 και καταστράφηκαν περισσότερα από 12 χιλιάδες κτίρια. Λουλούδια και στεφάνια κατατέθηκαν μπροστά στο μνημείο των θυμάτων και όσων υπέφεραν από τις βομβιστικές επιθέσεις. 
 1945. Τα σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αυστρία και κατέλαβαν τη Βιέννη. Την ίδια ημέρα ο σοβιετικός στρατός κατέλαβε το Ντάντσιχ της Πολωνίας στη Βαλτική.(Το σημερινό Γκντανσκ). 
 
1946. Περί ώραν 23.30' πολυμελής συμμορία Κ/Σ προσέβαλε με βαρύ οπλισμό τον Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου, στον οποίο στρατωνιζόταν και το αποσταλέν διά τις εκλογές στρατιωτικό απόσπασμα. Αρχηγοί της συμμορίας ήσαν ο Γεώργιος Ελευθερίου ή καπετάν Φωτεινός και ο Παναγιώτης Παλάσκας ή Καπετάν Τζαβέλας εκ Λιτοχώρου. Εκ των συμμοριτών αναγνωρίσθηκαν επτά κάτοικοι Λιτοχώρου, οι δε λοιποί ήσαν εκ ξένων περιφερειών. Αποτέλεσμα υπήρξε ο φόνος εξ Χωροφυλάκων και δύο οπλιτών του Στράτου, ως και μιας γυναικός. Εκ των υπολοίπων Χωροφυλάκων αγνοούνται πέντε καθώς και τρεις οπλίτες του Στρατεύματος . Το οίκημα του Σταθμού επυρπολήθη και κατέρρευσε. Υπό τα ερείπια ανευρέθησαν απηθρακωμένα τα πτώματα ενός αγνοουμένου στρατιώτη και ενός των αγνοουμένων Χωροφυλάκων. Η συμμορία ακολουθουμένη υπό μεταγωγικών έλαβε κατεύθυνση προς 'Όλυμπο. Πολλοί κάτοικοι του Λιτοχώρου εξηφανίσθησαν ακολουθήσαντες την συμμορία. Επίσης εξηφανίσθη ο αρχηγός των τοπικών κομμουνιστών .Εκ των αγνοουμένων επέστρεψαν τήν επομένη οι απαχθέντες υπό της συμμορίας δυο στρατιώτες και ο Χωροφυλαξ Κοτοπούλης. Υπό της συμμορίας έκρατήθη ό άνευ θητείας ένθοφύλαξ Μαρμαράς, όστις δραπέτευσε τήν 9ην Απριλίου . Οι αριστεροί «ιστορικοί» έχουν καταλήξει ότι στην επίθεση στο Λιτόχωρο μετείχαν 33 ένοπλοι αγωνιστές με Επικεφαλής τον Αλέξανδρο Ρόσσιος , η Υψηλάντης. 1947. Ένας Λόχος Στρατού και το Μεταβατικό Απόσπασμα Κονίτσης δυνάμεως 15 ανδρών δέχθηκαν επίθεση συμμοριτών στο χωριό Πάδες Κονίτσης. Με την συνδρομή ενισχύσεων ανέτρεψαν τους Κ/Σ που διέφυγαν προς Γρεβενά. Σκοτώθηκε ένας Στρατιώτης του 527 Τάγματος. Πολυμελής συμμορία υπό τους Ζέζα και Αμπελά προσέβαλε την Ορμυλία Χαλκιδικής. Ημέτερες απώλειες νεκροί δυο χωροφύλακες. Εφονεύθη εντός της οικίας της τυχαίως και μία γυνή. Απώλειες συμμορίας τρεις νεκροί. 

 1948. Το υπό τον Υπενωμοτάρχη Δημήτριο Χατζή απόσπασμα συνεπλάκη μετά 15μελούς συμμορίας εις θέση Βαρικό Φλωρίνης φονευθέντων 7 συμμοριτών ων τα πτώματα ανευρέθηκαν και συλληφθέντος ενός αιχμαλώτου. Περί ώραν 23,00' πολυμελής έφιππος συμμορία επιτέθηκε κατά Χωροφυλακής και ΜΑΥ Δρύσκολης Φαρσάλων. Μετά 3ωρον μάχη οι Κ/Σ συνέλαβαν 17 ΜΑΥ και ένα Χωροφύλακα, στρατολόγησαν βιαίως 15 άτομα, έκαψαν το σπίτι ενός αμυνομένου ιδιώτη, που απανθρακώθηκε εντός αύτής, λεηλάτησαν το παντοπωλείο και αφήρεσαν 8 ίππους. Κατά τη μάχη εφονεύθη εις συμμορίτης. 1949. Η ηγεσία του συριακού στρατού ανέλαβε την εξουσία. 

 1950. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν κατήγγειλε τον γερουσιαστή Μακάρθι ως υπονομευτή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. 

 1951. Ο Νικόλαος Πλαστήρας διέγραψε τον Στυλιανό Γονατά από την ΕΠΕΚ. 

 

1952.
 Τα ξημερώματα της 30ής Mαρτίου 1952, Μπελογιάννης Καπούτ. Η 30ή Mαρτίου του 1952 ήταν Κυριακή. Στις 3 το πρωί ανακοινώθηκε στις φυλακές της Καλλιθέας στον Νίκο Mπελογιάννη, στον Kαλούμενο, τον Aργυριάδη και τον Mπάτση ότι η αίτηση χάριτος που είχαν υποβάλει απορρίφθηκε. Είχε γίνει δεκτή της Έλλης Iωαννίδου-Παππά λόγω της πρόσφατης μητρότητας. Στις 4.10΄ έπεσε η «αυλαία της ματωμένης Kυριακής». Οι τέσσερις μελλοθάνατοι μεταφέρθηκαν από τις φυλακές της Καλλιθέας στο στρατόπεδο στου Γούδη και τουφεκίστηκαν σε χώρο πίσω από τη "Σωτηρία" .

1961.Μονογράφηκε η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ. 
1965 .Πόλεμος του Βιετνάμ: Παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε μπροστά από την πρεσβεία των Η.Π.Α. στη Σαϊγκόν, σκοτώνοντας 22 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 183. 
 1967. Μετά την απόφαση του Ντε Γκώλ να βγάλει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ έκλεισε το στρατιωτικό αρχηγείο της Συμμαχίας στο Παρίσι. 
 
1968. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τη διαγραφή των χρεών των αγροτών και έριξε το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». 
 
1972. Ο τακτικός στρατός του Ανόι εξαπέλυσε την «επίθεση του Πάσχα», στην Χουέ και νίκησε στη μάχη του Κουάγκ Τρι. 

 1979. Στο Ιράν, με τη συντριπτική πλειοψηφία του 98% εγκρίθηκε σε Δημοψήφισμα η ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. 
 1981.Στην Ουάσινγκτον, αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν. 
 1988. Στην Ουγγαρία ιδρύθηκε το κόμμα Fidesz , η Δημοκρατική Ουγγρική Αστική Ενωση. 

 1999. Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακώφ μετά από συνομιλίες στο Βελιγράδι, με τον Μιλόσεβιτς, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ . Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι οι προτάσεις που επεξεργάστηκε ο Πριμακώφ δεν αποτελούν βάση για την εξεύρεση λύσης για το Κοσσυφοπέδιο. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ κάλεσε για την 1η Απριλίου στο Πέτρεσμπέργκ τους υπουργούς Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Αυστρίας, κλήθηκαν και τους υπουργούς από τη Μακεδονία, την Ουγγαρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Κροατία και τη Σλοβενία. Ο Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν στην ετήσια ομιλία του προς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, είπε ότι δεν θα επιτρέψει η Ρωσία να συρθεί σε έναν πόλεμο. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ανατόλι Κβασνίγιν είπε ότι δεν εξετάζει την αποστολή στη Γιουγκοσλαβία Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία θα συνεχιστεί σε όλο «το φάσμα στόχων». Ο πρώην Αρχηγός του Επιτελείου του γαλλικού στρατού είχε ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία είναι μια «ανοησία». Ο Χασίμ Θάτσι εκ μέρους του ΟΥΤΣΕΚΑ απέρριψε οποιαδήποτε «συμβιβασμό» με την πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας. Στη Γιουγκοσλαβία το Κέντρο Τύπου οδήγησε τον ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων στο γήπεδο της Πρίστινα, το οποίο σύμφωνα με το ΝΑΤΟ ειχε μετατραπεί σε φυλακή για τους Αλβανούς και διαπίστωσε ότι ήταν άδειο. Από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκε το εργοστάσιο «Sloboda» στο Cacak. 

2007 .Η Μόσχα δήλωσε  έτοιμη να συμμετάσχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη δημιουργία κοινού συστήματος πυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

 2008 .Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι το Ισλάμ έχει καταλάβει τη θέση του Καθολικισμού ως το μεγαλύτερο ενιαίο θρησκευτικό δόγμα στον κόσμο. Οι Μουσουλμάνοι αποτελούσαν το 19,2% του παγκόσμιου πληθυσμού και οι Καθολικοί το 17,4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

2010. Στην Ευρώπη, το Euribor έφτασε στο ελάχιστο μέχρι τότε ιστορικό 1,21%, κάνοντας ιστορικό χαμηλό ρεκόρ. 

2013. Στην Αθήνα έπειτα από 128 χρόνια λειτουργίας έκλεισε το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Εστίας. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο συγκρότησε ομάδες αποτελούμενες από πολιτικούς και επιχειρηματίες, για να προτείνουν ιδέες για την επίλυση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Τραπεζίτη Μάριο Μόντι θα παρέμενε μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. 

 2015. Σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ στις ακτές της Παπούα Νέας Γουινέας Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ καταδίκασε τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ επειδή δωροδοκήθηκε με μετρητά από έναν αμερικανό επιχειρηματία. Στην Βρετανία η βασίλισσα Ελισάβετ διέλυσε το Κοινοβούλιο προκηρύσσοντας γενικές εκλογές για τις 7 Μαΐου.
2022. Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο έφθασε σε ιστορικό ρεκόρ 7,3%

Μαρτίου 29, 2023

Η 29η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 29η Μαρτίου είναι η 88η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 277 μέρες μέχρι το τέλος του έτους

1430. Η άλωση της Θεσσαλονίκης από τον Μουράτ Β΄, μετά από τετραήμερη πολιορκία.
1461.Πόλεμος των Ρόδων: Ο βασιλιάς Εδουάρδος Δ΄ της Αγγλίας νίκησε το στρατό της Μαργαρίτας των Ανζού στην πολύνεκρη μάχη του Τάουτον, όπου σκοτώθηκαν περίπου 32 000 στρατιώτες. 1516. Η Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας αποφάσισε τη δημιουργία του γκέτο, για τους Εβραίους .

1599.
 Ο Καρδινάλιος Αντρέας Μπάθορι ανιψιός του Στέφανου Μπάθορυ που ήταν αρχιεπίσκοπος της Βαρμίας από το 1589, έγινε πρίγκιπας της Τρανσυλβανίας και της Βλαχίας σε συμφωνία με τον εξάδελφό του Σιγισμούνδο Μπάθορι. 

 1632 . Υπογράφηκε η Συνθήκη του Σεν-Ζερμέν, με την οποία το Κεμπέκ επανήλθε μετά από τρία χρόνια αγγλικής Κατοχής στο γαλλικό έλεγχο. 

 1792. Πέθανε στη Στοκχόλμη ο Γουστάβος Γ της Σουηδίας, τον οποίο τον είχαν πυροβολήσει 13 ημέρες πριν στη Βασιλική Όπερα.

 1809. Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε το Μεγάλο Δουκάτο υπό το σκήπτρο του Τσάρου Αλέξανδρου. Ο Σουηδός βασιλιάς Γουσταύος Δ αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την ήττα του στρατού του στον πόλεμο με τη Δανία. 

 1821. Νικηφόρα μάχη 800 ελλήνων υπό τους Γρηγοριάδη, Μέλιο, Παπα Τζόρη, Ντούφα και Σιράκο με Τούρκους που εξήλθαν των Φρουρίων του Νεοκάστρου και της Μεθώνης. Έναρξη πολιορκίας του Νεοκάστρου.         Ο Παναγιώτης Ντούφας με 300 στρατοπέδευσε στο Παλαιοχώρι τρία τέταρτα της ώρας από την Μεθώνη. Οι Τούρκοι του Φαναρίου μαζί με τους Τούρκους της Ζούρτσας, της Ζάχνας και της Μούνδριζας,, εκ των οποίων 1.700 προσπάθησαν να καταφύγουν στην Τριπολιτσά. Ο Κολοκοτρώνης με δύναμη 300 Μανιατών οχυρώθηκε στη θέση του Αγίου Αθανασίου, από όπου θα περνούσαν. Στις 29 Μαρτίου τα χαράματα οι Τούρκοι του Φαναριού έφτασαν στη διάβαση του Αγίου Αθανασίου, όπου περίμενε ο Κολοκοτρώνης . Ακολούθησε σκληρή μάχη που διήρκεσε έξι ώρες, με τη δύναμη του «Γέρου του Μοριά» να αποκρούει τις επιθέσεις των 1.700 Τούρκων. «Οι Σπαρτιάτες έκαναν τότε έναν πόλεμο, που μιμήθηκαν τον Λεωνίδα» είπε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Στη Μολδαβία οι βογιάροι , κήρυξαν έκπτωτο τον ηγεμόνα Μιχαήλ Σούτσο που είχε συνδράμει τον Υψηλάντη και είχε αποκηρύξει την οθωμανική επικυριαρχία, και ο Σούτσος εγκατέλειψε το Ιάσιο κατευθυνόμενος στο Μοναστήρι στο Σκουλένι. 

 1823. Καθελκύστηκε στο Νικολάγιεφ το πρώτο Ρωσικό πολεμικό ατμόπλοιο.
1830. Σε εφαρμογή της Ρωσοτουρκικής Συνθήκη Ειρήνης της Αδριανούπολης, ξεκίνησε το έργο της Επιτροπής για την οριοθέτηση των συνόρων στο Δούναβη μεταξύ των Πριγκιπάτων της Ρουμανίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

 1831. Άρχισε η εξέγερση του Χουσεΐν Γκραντάσεβιτς στη Βοσνία που κατέλαβε το Τράβνικ ζητώντας από τον Σουλτάνο αυτονομία και να σταματήσει η μεταρρύθμιση στο στρατό. Η εξέγερση καταπνίγηκε, και το 1833 η Ερζεγοβίνη διαχωρίστηκε από το Βοσνιακό βιλαέτι και έγινε το Σαντζάκι της Ερζεγοβίνης. 

 1848. Ξεκίνησε ο τριετής πόλεμος της Πρωσίας με τη Δανία.Κατά τον πρώτο Ιταλικό πόλεμο της ανεξαρτησίας ο στρατός του Πιεμόντε υπό τις διαταγές του βασιλιά Κάρολου Αλβέρτου της Σαβοΐας διέσχισε το Τιτσινο και μπήκε στην Λομβαρδία.

 1849. Μετά την ήττα των Σιχ η επαρχία της Ινδίας Παντζάμπ προσαρτήθηκε στη Βρετανική Αυτοκρατορία. 

 1858 .Στην Αγία Πετρούπολη, άνοιξε το πρώτο γυμνάσιο θηλαίων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

 1864. Η Αγγλία ανακοίνωσε ότι θα παραχωρούσε τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως «δώρο» στον βασιλιά Γεώργιο Α΄. 

 1891. Ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ της Ρωσίας υπέγραψε το Ουκάζιο για την κατασκευή του Υπερσιβηρικού Σιδηρόδρομου. 

 1896 . Ο Σπύρος Λούης κέρδισε στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. 

 1911.Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ιβάν Γκέσωφ. 

 1930. Ο Χάινριχ Μπρούνιγκ, έγινε Καγκελάριος τις Γερμανίας. 

 1936.Δημοψήφισμα στη Ρηνανία. Το 98,80% τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του αφοπλισμού που είχε επιβληθεί με τη συνθήκη των Βερσαλλιών. 

 1939. Στην Ισπανία η Μούρθια παραδόθηκε στις δυνάμεις του Φράνκο. 

 1940. Ο σοβιετικός Κομισάριος Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Μιχάηλοβιτς Μόλοτοφ , εκφώνησε ομιλία στο Ανώτατο Σοβιέτ, για τις σχέσεις με τη Ρουμανία και είπε ότι η ΕΣΣΔ δεν έχει σύμφωνο μη επίθεσης με τη Ρουμανία και ότι η ΕΣΣΔ δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Βεσσαραβίας, από την Ρουμανία. 

1941. Ό Άντονυ Ήντεν επισκέφθηκε την Αθήνα για συνομιλίες με τήν ελληνική Κυβέρνηση. 

 1942. Η Βρετανική Αεροπορία βομβάρδισε για πρώτη φορά στην Λίμπεκ γερμανικούς αστικούς στόχους και τον άμαχο πληθυσμό. 

 1944 . Οι σύμμαχοι βομβάρδισαν τη Σόφια. 
 
1945. Η τελευταία ημέρα των εναέριων βομβαρδισμών στο Λονδίνο με πυραύλους V-1.
1946. Η Πιάτζιο, στην Ιταλία, εμφάνισε τη Βέσπα. 

 1960. Στη διάσκεψη για το Ναυτικό Δίκαιο ο Έλληνας αντιπρόσωπος Άγγελος Βλάχος δήλωσε ότι « σκέψεις γενικής φύσεως ήγαγον την Ελλάδα στο να απορρίψη τα όρια των 12 μιλίων με την πεποίθηση ότι τα όρια των 6 μιλίων είναι η ορθή λύση»
 
1962.Στην Αργεντινή , δεκα ημέρες μετά την ακύρωση των εκλογών στο Μπουενος Αιρες τις οποίες κέρδισαν οι Περονιστές, ο στρατός επενέβη για να σώσει τη δημοκρατία και ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρτούρο Φροντίσι.

1966. Στην Μόσχα άρχισε το 23ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ με ομιλία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, που καταδίκασε την πολιτική των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. 


1967.
 Παραιτήθηκε η υπηρεσιακή   κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου ύστερα από την απόρριψη από την Ε.Ρ.Ε. αιτήματος της Ένωσης Κέντρου να διατηρηθεί το προνόμιο της βουλευτικής ασυλίας και μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου για τους εκ νέου υποψηφίους βουλευτές, με σκοπό να μην διωχθούν για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Παύλος Βαρδινογιάννης. 
 
1971. Ο Τίτο επισκέφτηκε τον Πάπα Παύλο Στ΄ στο Βατικανό. Ήταν η πρώτη επίσκεψη κομμουνιστή ηγέτη στο Βατικανό. 
 
1973. Αποσύρθηκαν οι μονάδες του αμερικανικού στρατού από το Νότιο Βιετνάμ. Πίσω έμειναν οι στρατιωτικοί σύμβουλοι, η Cia, οι φρουρές των αμερικανικών βάσεων και οι πεζοναύτες που φρουρούσαν την αμερικανική πρεσβεία.
1974. Κινέζοι αγρότες στα ανατολικά της πόλης Χσιάν, που προσπάθησαν να ανοίξουν πηγάδι, βρήκαν το Μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ και τον πήλινο στρατό που τον "φρουρούσε".Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεων ζήτησε την απέλαση 70 μοναχών από το Άγιο ¨Όρος. 

 1975. Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά 3 πρωθυπουργών, 97 υπουργών της Επταετίας και κατά του Ιερωνύμου. Ο στρατός του Βόρειου Βιετνάμ ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Χουέ και της αεροπορικής βάσης Ντα Νανγκ. 

 1979 . Πραξικόπημα στην Ουγκάντα ανέτρεψε τον λοχία Ίντι Αμίν Νταντά που διέφυγε αρχικά στη Λιβύη, αλλά στη συνέχεια πήγε στη Σαουδική Αραβία και τελικά κατέληξε στο Μπαχρέιν. 

 1993 .Άρχισε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και 26 ακόμα ατόμων, για την υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης. Ο Γεώργιος Ράλλης παραιτήθηκε από βουλευτής και αποσύρθηκε οριστικά από την πολιτική. 

1994. Η Δημοκρατία της Κροατίας και οι Σέρβοι της Κράινα υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. 

 1995.Παραιτήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως Στέλιος Παπαθεμελής, γιατί διαφώνησε με την απόφαση της κυβερνήσεως , σχετικά με επέμβαση των Μ.Α.Τ. κατά των αγροτών που είχαν αποκλείσει την εθνική οδό. 

 1999. Στο Κοσσυφοπέδιο, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε το κτήριο της Αστυνομίας στην Πρίστινα. Στο Βελιγράδι ο διοικητής της Γιουγκοσλαβικής Πολεμικής Αεροπορίας και της αεράμυνας Αντιπτέραρχος Σπάσογιε Σμίλιανιτς ανακοίνωσε ότι την πρώτη εβδομάδα της επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, καταρρίφθηκαν επτά εχθρικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός F-117 A, τρία ελικόπτερα, τρία τηλεκατευθυνόμενα και 30 πύραυλοι Κρουζ. Στην Άλφα Τράπεζα Πίστεως κατακυρώθηκε η Ιονική Τράπεζα. 

 2004. Η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, και η Σλοβενία, έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ. 2006 . Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ανέλαβε καθήκοντα ως Πρωθυπουργός του Παλαιστίνιακού Κράτους. 

2007. Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδος, στην Παιανία , δολοφονήθηκε με μαχαίρι ο 25χρονος «πράσινος» Μιχάλης Φιλόπουλος . 

2009. Στο Μαυροβούνιο έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές τις οποίες κέρδισε με 168.290 ψήφους το συνασπισμό DPS-SDP-Βοσνιακή Πρωτοβουλία Πολιτών.. Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, ο νικητής συνασπισμός εξασφάλισε 48 έδρες ,  το SNP 16, η Νόβα οκτώ και το PZP πέντε.


2010 .Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 62 τραυματίστηκαν στη Μόσχα σε δύο ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις σε σταθμούς του μετρό. 

2011.Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε κρησφύγετο  ανταρτών στην Ινγκουσέτια  και σκότωσαν 17 τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του Τσετσένου  Ντόκου Ουμάροφ, που ειχε αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική  επίθεση στο  αεροδρόμιο Ντομαντιέντοβο της Μόσχας.

2013. Στο Σεράγεβο, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 45 ετών.  ο διοικητής της Σερβικής παραστρατιωτικής μονάδας «Λευκοί Άγγελοι» Βέσελιν Βλάχοβιτς - Μπάτκο για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν εναντίον Βόσνιων και Κροατών

2014. Το Γερμανικό Der Spiegel αποκάλυψε ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) παρακολουθούσε  περισσότερους από 120 πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο

2017.Το Ηνωμένο Βασίλειο επικαλέστηκε το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρχισε η διαδικασίας της αποχώρησης. Στη Βενεζουέλα, το Ανώτατο Δικαστήριο παραχώρησε έκτακτες εξουσίες στον Πρόεδρο.