Φεβρουαρίου 24, 2023

Επί Τροχάδην

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της  Σεβερνοματσεντόνιγια Ντίμιταρ Κοβάτσεβσκι, κατά την ώρα του Πρωθυπουργού απαντώντας σε  ερώτηση της Ραχήλ Μιζράχι για το «εάν η εφαρμογή του νόμου για τις ενώσεις που φέρουν φασιστικά ονόματα  παρεμποδίζεται από τη βουλγαρική δήλωση» είπε: «Στη Συνέλευση εγκρίναμε νόμο για τις ενώσεις πολιτών που θα εφαρμοστεί όπως όλοι οι άλλοι νόμοι σε αυτή τη χώρα. Το αν ένα άλλο κράτος θα κάνει κάποια δήλωση είναι δικαίωμα του κράτους και αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει την εφαρμογή των νόμων. Ζητώ επίσης από την Βουλγαρία και όλες τις άλλες χώρες να εφαρμόσουν τις αποφάσεις,  όλων των διεθνών δικαστηρίων,  που είναι μέλη όπως εμείς. Διαπραγματευόμαστε την ένταξη στην ΕΕ με την ΕΕ, όχι με τη Βουλγαρία. Με τη Βουλγαρία, έχουμε διμερή ζητήματα που ρυθμίζονται από συμφωνίες .Συγκροτούνται ομάδες εργασίας που εργάζονται χωρίς πολιτική επιρροή και χωρίς πολιτική πίεση βάσει επιστημονικής μεθοδολογίας και μόνο με πλήρη συναίνεση μπορούν να εισηγηθούν ρυθμίσεις  που θα πρέπει στη συνέχεια να εφαρμοστούν θεσμικά.»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το ευρωπαϊκό σχέδιο, για την ομαλοποίηση των Σχέσεων Σερβίας και Πρίστινας   εικάζεται από τον σημερινό σερβικό Τύπο ,ότι  θα μπορούσε να αποκαλυφθεί τη Δευτέρα. Ο διαμεσολαβητής στον διαλόγο Μίροσλαβ Λάϊτσακ δήλωσε πως « ότι είναι να γίνει θα γίνει φέτος» διότι του χρόνου είναι προεκλογική χρονιά σε ΗΠΑ και Ευρώπη.  Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Βουκ Γέρεμιτς, σχολιάζοντας τις πληροφορίες  για  την πρόσκληση να καταθέσει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με τον γιο του Προέδρου των ΗΠΑ Χάντερ ΜπάΪντεν, δήλωσε ότι δεν θέλει να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα σοβαρό κράτος και, σίγουρα δεν θα καλούνταν στο Κογκρέσο μέσω των μέσων ενημέρωσης, αλλά η κλήση του θα προερχόταν από το δικαστικό σώμα.Αυτό δεν συνέβη, ούτε θα συμβεί», είπε ο Γέρεμιτς.

ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρευρέθηκε στην τελετή έγκαινίων του εργοστασίου της γερμανικής εταιρείας «Continental Automotive Serbia» μιας από τις δύο ισχυρότερες εταιρείες ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, στο Kατς , κοντά στο Νόβι Σαντ,

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Το  Συμβούλιο Υπουργών διόρισε τον Αμίρ Ντούβο ως γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών (OBA) της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, τον Ρίστο Ζάριτς ως αναπληρωτή του και τον Νταμίρ Μπεβάντα ως επικεφαλής επιθεωρητή της Υπηρεσίας.

Η Σάνια Βούλιτς, η επικεφαλής της ΚΟ του SNSD στη Βουλή των Αντιπροσώπων  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δήλωσε ότι τα κόμματα που διαπραγματεύτηκαν αρχικά το σχηματισμό αρχών σε επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης εξακολουθούν να εκπληρώνουν αυτό που υποσχέθηκαν στους πολίτες, το οποίο είναι διάλογος και υλοποίηση έργων προς όφελος όλων

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ο υπηρεσιακός πρόεδρος του SDS Μίλαν Μιλίτσεβιτς προσπαθεί πάση θυσία να βρει θέση  στην πολιτική σκηνή της Σέρπσκα, «αν και δεν τα πηγαίνει καλά ακόμη και στο ίδιο το SDS».

«Έχω την εντύπωση ότι επιμένοντας στην ιστορία των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Μιλίτσεβιτς αυτοσυστήνεται στην  αμερικανική και τη βρετανική πρεσβεία». είπε.

 

ΤΙΡΑΝΑ. Τα Δημόσια έσοδα ρεκόρ το 2022 μείωσαν για πρώτη φορά το δημόσιο χρέος της Σκιπερίας (Αλβανίας)   στο 66,79% της ΑΕΠ .  Ο κρατικός προϋπολογισμός συγκέντρωσε περίπου 538 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα το 2022. Τα έσοδα έφτασαν το 28,2% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με ένα χρόνο νωρίτερα, περίπου στο 31% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με  το υπουργείο Οικονομικών το χρέος έχει φτάσει στο 66,79%  του ΑΕΠ, και μειώθηκε  κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Από τον Προϋπολογισμό, πληρώθηκαν 678 εκατομμύρια ευρώ. σχεδόν 3,8% του ΑΕΠ για τόκους  και χρεολύσια  

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντριτάν Αμπάζοβιτς δήλωσε ότι τα ζητήματα της διπλής υπηκοότητας και της απόκτησης υπηκοότητας πολιτικοποιούνται υπερβολικά στο Μαυροβούνιο. Τόνισε επίσης ότι το θέμα της διπλής ιθαγένειας πρέπει να προσεγγιστεί με  λογική, όχι συναισθηματική άποψη. Το ζήτημα της διπλής υπηκοότητας και ο τρόπος με τον οποίο αποκτάται η υπηκοότητα του Μαυροβουνίου έγιναν επίκαιρα μετά την υπόθεση του Μιλόϊκο Σπάιτς, ηγέτη του Κινήματος "Ευρώπη, Τώρα", του οποίου η υποψηφιότητα στις Προεδρικές Εκλογές  υπορρίφθηκε  από την Εφορευτική Επιτροπή  επειδή είχε και την υπηκοότητα της Σερβίας.   

«Έχουμε περιοριστικό νόμο για την υπηκοότητα και πρέπει να δούμε πώς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ζήσει για 30 χρόνια στο Μαυροβούνιο και δεν έχουν υπηκοότητα», δήλωσε ο Αμπάζοβιτς.

 

ΣΟΦΙΑ. «Συνειδητοποιούμε πλήρως ότι τα εμπόδια στον δρόμο προς την ένταξη στην Ευρωζώνη είναι  ο πληθωρισμός και οι μη εγκριθέντες νόμοι», δήλωσε ο Πρόεδρος  Ρούμεν Ράντεφ στη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και εξέφρασε την προσδοκία ότι το επόμενο βουλγαρικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τους απαραίτητους νόμους.

Ο Ράντεφ μίλησε για την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση για την αναχαίτιση των παραγόντων που προκαλούν τον πληθωρισμό και τόνισε ότι η Βουλγαρία είναι ανάμεσα στις χώρες με τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων στην ΕΕ και με εγγυημένη σταθερότητα  προμηθειών. Ο Ντομπρόβσκις τόνισε ότι είναι απαραίτητη μια ειδική ενημερωτική εκστρατεία, για να μάθει ο βουλγαρικός λαός  τα οφέλη από την ένταξη στην Ευρωζώνη και τι πρέπει να γίνει, για να γίνουν τα οφέλη αισθητά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου