Φεβρουαρίου 10, 2023

Η 10η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 10η Φεβρουαρίου είναι η 41η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 324 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους.


1163. Πέθανε σε ηλικία 32 ετών ο Βαλδουίνος Γ της Ιερουσαλήμ που νυμφεύτηκε το 1158 την 13χρονη Θεοδώρα Κομνηνή. Πέθανε χωρίς παιδιά και τον διαδέχτηκε ο αδελφός του Αμαλρίκ.

1258. Η Βαγδάτη κατελήφθη από τους Μογγόλους ,καταστράφηκε το Χαλιφάτο των Αββασιδών και έληξε χρυσός αιώνας του Ισλάμ.

1392. Η κόρη του Δεσπότη των Σέρβων Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς Ελένη Δραγάσενα , παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Μανουήλ Β Παλαιολόγο.

 1763. Στο Παρίσι, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν την Συνθήκη Ειρήνης με την οποία έληξε ο Επταετής Πόλεμος, και η Γαλλία παραχώρησε την επαρχία του Κεμπέκ στη Μεγάλη Βρετανία.

 1784. Η Αικατερίνη Β υπέγραψε το Ουκάζιο για την ίδρυση του λιμένα και του φρουρίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

 1798. Ο Γάλλος στρατηγός Λουί Αλεξάντρ Μπερτιέ, εισέβαλε στη Ρώμη, συνέλαβε τον Πάπα Πίο ΣΤ και ανακήρυξε τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία στις 15 Φεβρουαρίου.

1810 . Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α ' αρνήθηκε να δώσει τη Μεγάλη Δούκισσα Άννα Πάβλοβνα, ως σύζυγο στον Ναπολέοντα. Η Εκκλησία της Γαλλίας ακύρωσε το γάμο του Ναπολέοντα με την Ιωσηφίνα ντε Μποχαρνέ τους, που κράτησε πάνω από 13 χρόνια.

1811. Κατόπιν αιτήματος των σερβικών Αρχών που είχαν σχηματιστεί από τις 11 Ιανουαρίου , εισήλθε στο επαναστατημένο Βελιγράδι ένα σύνταγμα του ρωσικού στρατού , (περίπου 1.000 στρατιώτες ), που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από χιλι΄λδες Σέρβους που τους επευφημούσαν. Η άφιξή τους ήταν σαφής στήριξη των Ρωσόφιλοων υπό τον Καραγιώργη και τον Μιλένκο Στοΐκοβιτς έναντι των φίλων της Αυστρίας , υπό τους Ιβάν Γιούγκοβιτς και Μλάντεν Μιλοβάνοβιτς.

1814. Κατά την εκστρατεία των έξι ημερών ο Ναπολέων με 1800 Ιππείς και 4000 πεζούς διέλυσε ένα ρωσικό σώμα στη μάχη του Σαμπομπέρ. Οι Ρώσοι είχαν 3000 νεκρούς και αιχμαλώτους και έχασαν 21 κανόνια.

1821 Ο μονόχειρ Αλέξανδρος Υψηλάντης υπό την επιρροή της «αυλής» του και των Ρώσων «Δεκεμβριστών» φίλων του, απέρριψε το διάβημα, του Κέντρου τη Πίζας και όχι μόνο δεν ανέβαλε το Κίνημα αλλά εσπευσμένα διέβη τον Ρουβίκωνα, ( Προύθο),στις 10/22 Φεβρουαρίου 1821 και δυο ημέρες μετά στις 12/24 Φεβρουαρίου ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στο Ιάσιο της Μολδαβίας, εκδίδοντας και την επαναστατική του προκήρυξη με τίτλο, το σύνθημα των Φιλικών, «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος».

1824. Ο Σιμόν Μπολιβάρ ανακηρύχθηκε δικτάτορας του Περού.

1827. Ιδρύθηκε η Ναυτική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης.

 1837.Tο απόγευμα της 29ης Ιανουαρίου/10 Φεβρουαρίου ,  στις  14:45, άφησε την τελευταία του πνοή στην Αγία Πετρούπολη,  σε ηλικία 37 ετών, ο Αλεξάνταρ Σεργκέιεβιτς Πούσκιν. Είχε τραυματιστεί δύο ημέρες πριν σε μονομαχία .

1848. Φερδινάνδος Β΄ του βασιλείου των Δύο Σικελιών υπέγραψε το νέο σύνταγμα της Νάπολης.

1867. Ο Γρηγόριος ΣΤ΄ ,(κατά κόσμον Γεώργιος Φουρτουνιάδης), που απαγόρευσε τους ενταφιασμούς εντός των ναών και καταδίκασε τη μετάφραση της Αγίας Γραφής στη νεοελληνική επανήλθε για δεύτερη φορά στον Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινούπολης.

1879. Στο Βέλικο Τάρνοβο άρχισε υπό την προεδρία του Έξαρχου Άνθιμου, η σύνοδος της Συντακτικής Συνέλευσης των Βουλγάρων, μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τους Τούρκους. Η Συντακτική Συνέλευση, συγκλήθηκε , από τον Ρωσο αυτοκρατορικό διοικητή Πρίγκιπα Αλ. Ντοντούκοφ - Κορσάκοφ, ο οποίος ηγούταν της προσωρινής ρωσικής διοίκησης μέχρι την δημιουργία των κρατικών θεσμών της Βουλγαρίας. Οι 229 λαϊκοί αντιπρόσωποι ολοκλήρωσαν το έργο τους , με την υιοθέτηση του Συντάγματος.

1895. Ο Χαρίλαος Τρικούπης ζήτησε από τον Γεώργιο εξηγήσεις για την παρουσία του διαδόχου στα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια. Ο βασιλιάς κάλυψε το διάδοχο Κωνσταντίνο Α' και ο Τρικούπης αποχώρησε έχοντας υποβάλλει προφορική  παραίτησή στο βασιλιά Γεώργιο Α’.

1904. Η Ιαπωνία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.

1906 . Καθελκύστηκε στην Αγγλία το θωρηκτό «HMS Dreadnought» το πρώτο από μία επαναστατική νέα γενιά πολεμικών πλοίων, που δημιούργησε την Κλάση «Θωρηκτό Ντρέντνωτ». Ανάδοχος ήταν ο βασιλιάς Εδουάρδο Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

1925. Στην Τουρκία άρχισε η εξέγερση των Κούρδων υπό τον Σείχη Σαίντ.

1936 .Στην Αιθιοπία άρχισε η μάχη του Άμπα Αραντάμ μεταξύ των ιταλικών στρατευμάτων και των Αιθιόπων .

1938. Ο βασιλιάς της Ρουμανίας Κάρολος Β' με την ευκαιρία μιας δημόσιας προσβολής από τον πρωθυπουργό Οκταβιαν Γκογκα, προς την εβραία ερωμένη του Μάγδα Λουπέσκου απέλυσε την κυβέρνηση και επέβαλε μια βραχύβια βασιλική δικτατορία, που επικυρώθηκε δεκαεπτά μέρες αργότερα με ένα νέο σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο ο βασιλιάς όριζε προσωπικά και τον πρωθυπουργό και όλους τους υπουργούς. Την επομένη ο Κάρολος διόρισε πρωθυπουργό τον Πατριάρχη Μύρωνα. Στην Αθήνα συνελήφθη και εκτοπίστηκε στην Πάρο ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος.

1939.Στον Ισπανικό Εμφύλιο οι Εθνικιστές ολοκλήρωσαν την κατάληψη της Καταλονίας και έκλεισαν τα σύνορα με τη Γαλλία. Στο Λονδίνο, άρχισαν οι εργασίες της διάσκεψης για το Παλαιστινιακό.

1940. Η Σοβιετική Ένωση άρχισε μαζικούς εκτοπισμούς στην Ουκρανία, το Καζαχστάν και τη Σιβηρία του πολωνικού πληθυσμού από τις κατεχόμενες περιοχές. Συνολικά εκτοπίστηκαν 200 χιλ. άνθρωποι.

1941. Στο Αλβανικό Μέτωπο η Ιταλική Αεροπορία Διώξεως κατέρριψε ένα ελληνικό Potez-633 που βρισκόταν σε αποστολή αναγνωρίσεως. Ο χειριστής Σμηναγός Γεώργιος Σταυραετός έπεσε υπέρ πατρίδος. Κατά τη διάρκεια ιταλικού αεροπορικού βομβαρδισμού φονεύθηκε στο χωριό Βινοκάζιτ ο δεκανέας Κωνσταντίνος Πανουργιάς του Ευαγγέλου, από τη Λαμία. Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα ,Στη Θεσσαλονίκη υπέστη ζημιές ο ναός της Αγίας Σοφίας. Το Λονδίνο διέκοψς τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Ρουμανία. Στη Γαλλία ο ναύαρχος Φρανσουά Νταρλάν έγινε αντιπρόεδρος του Πετέν και ορίστηκε διάδοχος του.

1943. Στο πολιορκούμενο Λένινγκραντ άρχισε η Μάχη στο Κράσνι Μπορ, όπου αποδεκατίστηκε η ισπανική Γαλάζια Μεραρχία (με απώλειες κοντά στο .Στο Αλγέρι δημοσιεύτηκε το Μανιφέστου του αλγερινού λαού από τον Φερχάτ Αμπάς.

1945. Το σοβιετικό υποβρύχιο S-13 βύθισε ανοικτά των ακτών της Βαλτικής το γερμανικό «General von Steuben» που μετεφερε περισσότερους από 4.200 πρόσφυγες από την Πομερανία. Πνίγηκαν 3608 άνθρωποι. Σώθηκαν 659 άτομα. Η ρουμανική 4η Στρατιά επιτέθηκε στους Γερμανούς κατά μήκος του ποταμού Χρον, στην περιοχή του Μπρασώφ.

1947. Οι Σύμμαχοι της Γερμανίας , η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Φινλανδία, υπέγραψαν τη συνθήκη ειρήνης των Παρισίων. Η Ιταλία παραχώρησε την Τεργέστη στη Γιουγκοσλαβία και τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Η Αλβανία έγινε ανεξάρτητο κράτος. Tο Συμβούλιο Aσφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με εννέα ψήφους υπέρ και με αποχή της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ένωσης ενέκρινε το ψήφισμα 17 για το «ελληνικό ζήτημα» που διευκρίνιζε ότι ότι η Επιτροπή που δημιουργήθηκε από το ψήφισμα 15 δεν είχε αρμοδιότητα να ζητήσει από τις κυβερνήσεις της Ελλάδος, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας να αναβάλει την εκτέλεση οποιουδήποτε από τους πολιτικούς κρατούμενους εκτός και εάν ο συγκεκριμένος θα μπορούσε να δώσει μαρτυρία που θα επικουρούσε την Επιτροπή στο έργο της».

1948. Ο Δημοκρατικός Στρατός βομβάρδισε για μια ώρα τη Θεσσαλονίκη. Από τις 02.30 έως τις 03.30 έριξαν περίπου 40 βλήματα. Σκότωσαν 6 αμάχους και έναν εγγλέζο. Συγκρούσεις με Κομμουνιστές έγιναν στη Βόνιτσα και τα Φάρσαλα. 1949. Ο Δημοκρατικός Στρατός έκανε την εμφάνιση του στο οροπέδιο της Φλώρινας με την προώθηση τμημάτων στο Κλειδί.

1951. Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη επίθεση, κατέλαβε τα υψώματα βόρεια του υψώματος 402.

1953. Η Συνέλευση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας ενέκρινε τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα με τις οποίες επιβαλλόταν η θανατική ποινή για το αδίκημα της προδοσίας.

1955. Η Ρουμανία και η Γιουγκοσλαβία υπέγραψαν συμφωνία για τη θέσπιση κανόνων της ναυσιπλοΐας στο Δούναβη.

1958 . Σκοτώθηκε στη Λύση από ενεδρεύουσα Αγγλική περίπολο ο Πάτροκλος Κόκκινος 20 ετών από τη Λύση ενώ μετέφερε οπλισμό.

1959. Στην Κύπρο, εκτελέστηκε από συναγωνιστές του ο Γιαννάκης Στεφανίδης 20 ετών από την Κώμη Κεπίρ.

1962. Στο Βερολίνο έγινε η ανταλλαγή του Σοβιετικού κατασκόπου Ρούντολφ Αμπελ με τον Γκάρι Πάουερς.

1964. Στο Λονδίνο , έληξαν άκαρπες οι εργασίες της Πενταμερούς

1972. Το Εμιράτο Ρας αλ-Καϊμά προσχώρησε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έγιναν 7.

1986. Το Ιραν εκαπέλυσε επίθεση για την κατάληψη της χερσονήσου αλ- Φάο. Άρχισε η δίκη της μαφίας στο Παλέρμο.


1990. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα με το Γερμανό Καγκελάριο Χελμουτ Κολ δήλωσε ότι η ενοποίηση της Γερμανίας αφορά στους Γερμανούς και όχι στη Σοβιετική Ένωση.

1997.Οι κροατικές δυνάμεις από το δυτικό τμήμα του Μόσταρ άνοιξε πυρ εναντίον μουσουλμάνων στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

2000. Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας Βόισλαβ Σέσελι δήλωσε ότι τα αυτοαποκαλούμενα «ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης» είναι μισθοφόροι των Αμερικανών.

2004.Ο Πρόεδρος της Γεωργίας πράκτορας Μιχαήλ Σαακασβίλ επισκέφθηκε τη Μόσχα
2005.Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας για πρώτη φορά ανακοίνωσε δημόσια ότι η χώρα διαθέτει πυρηνικά όπλα .

2006 . Ο Φατμίρ Σεϊντίου εξελέγη πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου.

2007 . Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Σε διαδήλωση  της «Αυτοδιάθεσης» στην Πρίστινα ενάντια στο σχέδιο του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, δυο άτομα έχασαν τη ζωή τους, 70 τραυματίστηκαν και 14 συνελήφθησαν

2008. Ο Αλιέκσι Τσιπρόφσκι εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος του Συνασπισμού με το 70% των ψήφων του 5ου Συνεδρίου του κόμματος.

2009.Βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ. Το κόμμα του Καντίμα κέρδισε τις εκλογές αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει συνασπισμό. Ως αποτέλεσμα, το κόμμαΛικούντκα τάφερε να σχηματίσει συνασπισμό και να σχηματίσει κυβέρνηση.


2015. Στον Πόλεμο του Ντονμπάς επίθεση τω αυτονομιστών με 32 Ρουκέττες κατά των ΟΥΚΩΝ στο Κραματόρσκ. Σκοτώθηκαν 17.

2020.Ο Μαυροβούνιος υπουργός άμυνας Πέταρ Μπόσκοβιτς δήλωσε ότι οι αντιδράσεις στο νόμο για την ελευθερία της θρησκείας εξελίχθηκαν σε έναν πολιτικό αγώνα κατά του Κράτους και του κυριαρχικού δικαιώματος του να ρυθμίζει τις εσωτερικές υποθέσεις. Σε συνέντευξη στον «Ριζοσπάστη» (Πόπιεντα), τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην ανεχθεί την κλιμάκωση των διαμαρτυριών και τυχόν συγκρούσεις, και ότι συζήτησε με τους εταίρους του ΝΑΤΟ που του είπαν ότι μπορεί πάντα να υπολογίζει στη υποστήριξη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου