Σεπτεμβρίου 28, 2022

Επί τροχάδην

 


ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι αρχές της Πρίστινα απέρριψαν και πάλι το αίτημα του Διευθυντή του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης, για το Κοσσυφοπέδιο  Πέταρ Πέτκοβιτς, να επισκεφθεί τη Βόρεια Μιτροβίτσα.

Ο Πέτκοβιτς επρόκειτο να παραστεί στην τελετή εγκαινίων της πλατείας Μιτροβίτσα, η οποία θα πάρει το όνομά της από τους αδελφούς Μίλιτς, που έχασαν τη ζωή τους ως μέλη των σερβικών δυνάμεων στον πόλεμο του 1999 στο Κοσσυφοπέδιο.Ο Πέτκοβιτς επρόκειτο επισκεφθεί στο νοσοκομείο της πόλης το νεαρό Σέρβο Νεμάνια Μίτροβιτς, που δέχθηκε επίθεση από αλβανούς. Το υπουργείο Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου διευκρίνισε ότι  απαγορεύεται η είσοδος στον Πέτκοβιτς, λόγω της ρητορικής που χρησιμοποιεί.

Ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου Λουτφί Χαζίρι δήλωσε ότι η αναχώρηση του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι την Ιαπωνία σε μια εποχή που πολλά πράγματα δεν λειτουργούν στο Κοσσυφοπέδιο «δείχνει βαθιά κρίση της κυβερνητικής νοοτροπίας».

Ο Χαζίρι ανέφερε πως η αναχώρηση του Κούρτι από το Κοσσυφοπέδιο είναι άσκοπη σε μια κατάσταση όπου, εκτός από την απεργία στην εκπαίδευση, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Πάει για βόλτες στο Τόκιο και αφήνει πίσω του την ενεργειακή κρίση τον πληθωρισμό και την οικονομική κατάσταση», δήλωσε ο Χαζίρι.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ένας στους τέσσερεις πολίτες της Σεβερνοματσεντόνιγια έχει εγκαταλείψει τη χώρα.Περίπου 700.000 πολίτες, ή περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, έχουν εγκαταλείψει τη Βόρεια. «Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική», δήλωσε που παρουσίασε τα στοιχεία του  ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των μεταναστών από τη Βόρεια προς την ΕΕ έχει πενταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού εγκαταλείπει τη χώρα επηρεάζοντας την παραγωγικότητα, αλλά και το σύστημα υγείας και συνταξιοδότησης. Η «ρίζα του κακού» βρίσκεται στην υψηλή διαφθορά και τη μεγάλη πολιτική αστάθεια, στην επιθυμία για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, στα προβλήματα με την εκπαίδευση, την υγεία, την έλλειψη προοπτικής για τα παιδιά . «Θα πρέπει να συζητήσουμε πολιτικές για να καλύψουμε αυτό το κενό», είπε ο Σίπταρομακεδόνας Υπουργός.  Στην Υπηρεσία Απασχόλησης, το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι υψηλό , αλλά το 93,4% των ανέργων είναι λειτουργικά αναλφάβητοι, δηλαδή οι δεξιότητές τους δεν αντιστοιχούν στην αγορά εργασίας», είπε ο Μπιτίτσι.«Εάν υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού στη Γερμανία και οι άνθρωποί μας πηγαίνουν να εργαστούν εκεί, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε μια ελκυστική χώρα για ορισμένους εργαζόμενους που θα έρθουν», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που Πιστεύει ότι οι μισθοί της Σεβερνοματσεντόνιγια  είναι πιο ανταγωνιστικοί από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εργαζόμενοι αυτοί. Για παράδειγμα, οι κατασκευές έχουν ήδη εισροή εργαζομένων από την Τουρκία, των οποίων οι μισθοί είναι έως και 50% υψηλότεροι από εκείνους που έλαβαν στη χώρα τους, αλλά υπήρξε επίσης ενδιαφέρον για τον τομέα της πληροφορικής, ο οποίος είναι ελκυστικός για τους εργαζόμενους από την Ινδία και το Πακιστάν.

 ΣΟΦΙΑ. Κεραυνός σκότωσε τρεις Σύρους στο κέντρο της Σόφιας. Οι δυστυχισμένοι μετανάστες κρυβόντουσαν  κάτω από ένα δέντρο κατά την διάρκεια της καταιγίδας που έπληξε τη Σόφια χθες το βράδυ. Όλα έγιναν στο πάρκο μεταξύ της οδού Πιρόφσκα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η ομάδα περπατούσε όταν ξεκίνησε η καταιγίδα. Αποφάσισαν να κρυφτούν κάτω από το μεγαλύτερο δέντρο στο πάρκο κοντά στην Εβραϊκή Σχολή. Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, ο κεραυνός δεν χτύπησε το δέντρο. Χθες έπεσαν 800 κεραυνοί  σε μία ώρα. Ένας χτύπησε και τον αεροδιάδρομο στο αεροδρόμιο ης Σόφιας.

 ΣΟΦΙΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας καταδίκασε το γιουχάισμα του εθνικού ύμνου της Βουλγαρίας κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων της Βουλγαρίας και της Σεβερνοματσεντόνιγια στα Σκόπια. Ο υπ. υφυπουργός και υπεύθυνος Τύπου του υπουργείου, Κωνσταντίν Κοτζαμπάσεφ δήλωσε ότι «η γλώσσα του μίσους κατά της Βουλγαρίας και των Βουλγάρων από τις εξέδρες του εθνικού σταδίου στα Σκόπια είναι άρνηση των βασικών αρχών των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών και αντιτίθεται με τις ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες συμπεριφοράς».

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Σήμερα, το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου θα συζητήσει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού  και την πρόταση για την αύξηση του δημοσίου χρέους. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου σε ανταλλαγή πυρών σκότωσε τον ένοπλο που πυροβόλησε εναντίον της αστυνομίας κατά τη διάρκεια έρευνας για βομβιστική επίθεση σε σπίτι αστυνομικού στην Ποντγκόριτσα. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομική διοίκηση του Μαυροβουνίου, δύο βόμβες έπεσαν νωρίς το πρωί σε σπίτι αστυνομικού στη συνοικία Κόνικ της Ποντγκόριτσα, μία εκ των οποίων εξερράγη. Ακολούθησε αστυνομική έρευνα, η οποία βρήκε δύο υπόπτους. Στο πλαίσιο της σύλληψής τους, ένα άτομο ο Φαντίλ Καλιένοβιτς πυροβόλησε εναντίον της αστυνομίας. Η αστυνομικοί απάντησαν τον τραυμάτισαν και στην συνέχεια πέθανε στο νοσοκομείο. Με εντολή της Εισαγγελίας της Ποντγκόριτσα, ασκήθηκαν  ποινικές διώξεις εναντίον 24 φυσικών και 21 νομικών προσώπων με την υποψία ότι κατά την περίοδο από τις 18 Δεκεμβρίου 2019 έως την 1η Ιουλίου 2022, στέρησαν  τον προϋπολογισμό του Μαυροβουνίου από έσοδα συνολικού ύψους περίπου 400.000 ευρώ .Συνελήφθησαν  20 άτομα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου