Σαν ξαφνική καταιγίδα στον καλοκαιρινό ουρανό ήρθε η είδηση της διάλυσης του κυβερνώντος συνασπισμού στη Βουλγαρία και βρήκε τους περισσότερους Βούλγαρους απροετοίμαστους.
Από τη μια, όλοι έβλεπαν τα σημάδια του επικείμενου κινδύνου, από την άλλη, όμως, κανείς δεν περίμενε ότι ένας από τους εταίρους του συνασπισμού θα σκεφτόταν να αποχωρήσει αυτή τη στιγμή από τον συνασπισμό, λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη ενημέρωση του προϋπολογισμού.
Εντελώς ξαφνικά, σε συνθήκες διαφαινόμενης σοβαρής οικονομικής κρίσης, ο ηγέτης του κόμματος "Υπάρχει τέτοιος λαός" (ΥΤΛ) Σλάβι Τρίφονοφ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους υπουργούς του και τερματίζει την «αγωνία».
Ως λόγους για τη διάλυση, ο Τρίφονοφ επεσήμανε τις διαφωνίες για το θέμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και το γεγονός ότι δεν έχουν απομείνει χρήματα στα κρατικά ταμεία.
Πριν από τη δήλωσή του αυτή, τρεις από τους υπουργούς του ΥΤΛ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου λόγω του "εξαιρετικά κακού προϋπολογισμού" που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ.
Δεν άργησε η αντίδραση του πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτές κατηγορίες κατά του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Γκρόζνταν Καρατζόφ, ότι επέμενε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τις οδικές υποδομές κατά 1,8 δισ. Ευρώ από το καθορισμένο 1,1 δισ.. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα κεφάλαια αυτά θα έπρεπε να δοθούν στις ίδιες εταιρείες που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα διαφθοράς μέχρι τώρα.
Από τις αλληλοκατηγορίες που ακολούθησαν, και από τις δύο πλευρές, φάνηκε ότι δεν υπάρχει τρόπος συμφιλίωσης στο όνομα του εθνικού καλού.
Ορισμένοι ειδικοί χαρακτήρισαν τις ενέργειες του Τρίφονοφ ως μια έξυπνη πολιτική κίνηση που στοχεύει στην αύξηση της δημοτικότητας του κόμματός του και στην βελτίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων του στις επόμενες εκλογές.
Ωστόσο, το αν θα γίνουν εκλογές είναι ένα άλλο ζήτημα, διότι ο πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ ανακοίνωσε τις προθέσεις του να συνεχίσει να κυβερνά σχηματίζοντας μια "κυβέρνηση μειοψηφίας" και απηύθυνε έμμεση πρόσκληση σε βουλευτές του ΥΤΛ, οι οποίοι, όπως είπε, "σκέφτονται όπως οι άνθρωποι" του κόμματός του.
"Σήμερα είναι η ημέρα που πρέπει να αποφασίσουμε αν είμαστε στο πλευρό της διαφθοράς, στο πλευρό της μαφίας, στο πλευρό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους για να τους βάλουν στις τσέπες τους ή αν έχουμε μια θέση αρχών όπου κάθε λεβ που ξοδεύεται πρέπει να αναφέρεται στους φορολογούμενους που το έδωσαν, γιατί αυτά δεν είναι χρήματα του κράτους, είναι χρήματα όλων μας", είπε ο Πετκόφ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη δήλωση του Σλάβι Τρίφονοφ .
Το ποιοι θα είναι οι δώδεκα βουλευτές που θα στηρίξουν την πιθανή κυβέρνηση μειοψηφίας παραμένει μυστήριο, γιατί το ΥΤΛ είναι, ακράδαντα, πεπεισμένο ότι δεν θα είναι δικοί του.
Απομένουν οι βουλευτές του κόμματος GERB, του ΚΔΕ και της Αναγέννησης, αλλά οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους και του Κόμματος ΣΤΑ είναι πολύ έντονες για να ξεπεραστούν.
Από την πρώτη στιγμή το κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή ήταν ανένδοτο ότι δεν θα σχηματίσει συνασπισμό ούτε με το GERB ούτε με το ΚΔΕ.
Απομένει το κόμμα Αναγέννηση, αλλά οι όροι του για συμμετοχή στον συνασπισμό και για κυβερνητική υποστήριξη είναι κάτι παραπάνω από απαράδεκτοι για την πολιτική γραμμή που ακολουθεί ο Κίριλ Πετκόφ.
Μετά το συμβούλιο του κυβερνητικού συνασπισμού που πραγματοποιήθηκε αργοτερα το βράδυ της Τετάρτης και τη δεδηλωμένη υποστήριξη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Δημοκρατικής Βουλγαρίας,, η καταιγίδα φαίνεται να έχει περάσει. Το ερώτημα είναι ποιος θα ηγηθεί του υπουργείου Εξωτερικών και ποιοι θα είναι οι υπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αθλητισμού.
Παρεμπιπτόντως, έχει μεγάλη σημασία το ποιος θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, γιατί η πρώην υπουργός Τεοντόρα Γκεντσόβσκα υπερασπίστηκε σθεναρά τη θέση αρχών της Βουλγαρίας απέναντι στη ΔΒΜ. Ωστόσο, είναι ασαφές το αν αυτή η γραμμή θα συνεχιστεί με τον επόμενο υπουργό, όπως είναι και η υποθετική ένταξη 12 βουλευτών στη μελλοντική κυβέρνηση μειοψηφίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου