Μαΐου 24, 2022

Επί τροχάδην

ΡΩΜΗ. Τίποτα νέο από τη Ρώμη. Δεν υπήρξε πρόοδος από τη συνάντηση των πρωθυπουργών Σεβερνοματσεντόνιγιας  και Βουλγαρίας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την επίσκεψη στο Βατικανό  για τον Κοινό εορτασμό των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου  για να συζητήσουν τα ανοικτά πρόβλ;hματα μεταξύ των δυο χωρών. Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Μπουγιάρ Οσμάνι και Τεοντόρα Γκεντσοβσκά, οι Πρωθυπουργοί είχαν «εποικοδομητική συζήτηση» όχι μόνο για τα ανοικτά πολιτικά ζητήματα αλλά και για την διεθνή οικονομική κρίση την προστασία των πιο ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, κσι τη στήριξη των επιχειρήσεων. Οι δυο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες  για να τους υποβληθεί ενα έγγραφο το οποίο θα είναι αποδεκτό και από τις δύο χώρες και θα αποτελέσει τη βάση για τη λύση η οποία θα μπορεί να περάσει από  τα θεσμικά όργανα και των δύο χωρών.

ΣΚΟΠΙΑ. Έφθασε χθες ο Σέρβος Πατριάρχης που σήμερα θα συλλειτουργήσει με το Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας στον Ιερό Ναό του Αγίου Κλήμεντα στα Σκόπια.

ΣΟΦΙΑ. Το θέμα με το βέτο για τη Σεβερνοματσεντόνιγια είναι καλύτερα να συζητηθεί στη Βουλή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλα Μίντσεφ στους δημοσιογράφους.

ΡΩΜΗ. Μετά τη συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας  Κύριλ Πετκόφ επεσήμανε ότι η Gazprom θέτει διαφορετικούς όρους στις χώρες της ΕΕ για πληρωμή των προμηθειών και γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να ενώσει τις προσπάθειές της στη διαπραγμάτευση κοινών όρων για τις χώρες μέλη. Σύμφωνα με τον Κύριλ Πετκόφ, ο λόγος για τους διαφορετικούς όρους είναι στην κλίμακα των αγορών. Έτσι, για παράδειγμα, στις μεγαλύτερες αγορές, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, προσφέρονται καλύτεροι όροι, ενώ για τις μικρότερες αγορές οι προτάσεις είναι διαφορετικές. Με τη σειρά του, ο Ντράγκι εξέφρασε υποστήριξη για το βουλγαρικό αίτημα για κοινή ευρωπαϊκή θέση στις διαπραγματεύσεις με την Gazprom. Οι προσδοκίες είναι η πρόταση της Βουλγαρίας να συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών τον Ιούνιο.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τη διάρκεια περιοδείας στα εργοτάξια του Μετρό του Βελιγραδίου δήλωσε ότι η πρώτη γραμμή θα ολοκληρωθεί το 2028 και η δεύτερη μέχρι το 2030. «Το Βελιγράδι θα έχει μετρό το 2028 και θα είναι από τις πιο σύγχρονες πόλεις», είπε. Ο Πρόεδρος της Σερβίας μίλησε στους δημοσιογράφους και για την προγραμματισμένη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Πούτιν. «Τα σημαντικότερα ζητήματα μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας αφορούν την παροχή αερίου», είπε. «Δεν μπορώ να ξέρω τι θα με ρωτήσει ο Ρώσος Πρόεδρος ,αλλά θα σας πω τι ακριβώς θα τον ρωτήσω. Στις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν, που θα πραγματοποιηθούν σε λίγες ημέρες, τρία πράγματα είναι σημαντικά για μένα: ο όγκος αερίου, η τιμή του φυσικού αερίου και η αξιοπιστία του εφοδιασμού», είπε και τόνισε ότι η Σερβία εξοικονομεί οκτώ εκατομμύρια δολάρια την ημέρα χάρη σε συμφωνία με τον Πούτιν για τις τιμές του φυσικού αερίου. Ο Βούτσιτς θα πάει και στο Νταβός.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Η  εισαγγελική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στην πόλη Ρόσεβατς του νοτιοανατολικού Κοσσυφοπεδίου συνελήφθησαν σε έφοδο της αστυνομίας  δέκα άτομα και κατασχέθηκαν  70 κιλά ηρωίνης. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάϊ, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχει δωρίσει τρεις από τους μισθούς του στο Ταμείο Ασφαλείας, και ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατέχει, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ για το Ταμείo.

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το  μέλος της προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δήλωσε ότι η αναγγελθείς αύξηση 10% στους μισθούς και τις συντάξεις θα βοηθήσει τον πληθυσμό της Σέρπσκα που υποφέρει.

 ΤΙΡΑΝΑ. Τα Κανάλια πρόβαλαν την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα στην Αθήνα.  Στη Βουλή πρώτη σύγκρουση των βουλευτών υπό τον Μπερίσα ,  με τον Ράμα με αφορμή το αμερικανικό επενδυτικό σχέδιο για το «Πάρκο Μπουτρίντ». Οι σοσιαλιστές θα το ψηφίσουν παρά τις πολλές καταγγελίες. Ο Ράμα κάλεσε τους Δημοκρατικούς να προτείνουν ονόματα για πρόεδρο στον τρίτο γύρο.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο πρωθυπουργός Ντριτάν Αμπάζοβιτς βρίσκεται στο Νταβός για συνομιλίες και ότι ήθελε προκύψει.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα τρωτά σημεία της ρουμανικής οικονομίας σχετίζονται  με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, και με ζητήματα ανταγωνιστικότητας που επανεμφανίζονται. Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα προηγούνται της κρίσης COVID-19 και έχουν αυξήσει το έλλειμμα του τρέχοντος λογαριασμού, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη βιωσιμότητα του εξωτερικού χρέους. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σημαντικά, αν και από μέτρια επίπεδα, το κόστος κρατικού δανεισμού συνέχισε να αυξάνεται, ενώ η γραφειοκρατία και ένα ευμετάβλητο νομοθετικό πλαίσιο θα αποτελέσουν βάρος για τις επενδύσεις, προειδοποιεί η Επιτροπή.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ξεκίνησε η χρηματοδότηση  έργων ύψους 3 δισ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου