Μαΐου 25, 2022

Επί τροχάδην

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. ‎ Σχολιάζοντας την απόφαση της Ουγγρικής κυβέρνησης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ουκρανικής και οικονομικής κρίσης, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε από το Νταβός, όπου παρευρίσκεται στην ετήσια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ίδιο μέτρο στη Σερβία.‎ Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Αλμπίν Κούρτι, ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι «ο Κούρτι θα πειτρομερά πράγματα για τη Σερβία, το έχω ακούσει 500 φορές. Και , αυτή είναι η ρητορική. Θα μιλήσω και εγώ σκληρά και αυτό ήταν όλο. Είναι σημαντικό για μένα ότι είχα πολύ σημαντικές συναντήσεις εδώ. Ολοι κοιτάζουν τον εαυτό τους, το πώς θα επιβιώσουν από αυτή την κρίση, και αυτές οι συζητήσεις είναι σημαντικές για μένα», είπε ο Βούτσιτς.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το μέλος της τρισυπόστατης προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, σχολιάζοντας τη δήλωση του «Γιουγκοσλάβου’  Ζέλικο Κόμσιτς ότι «η Βοσνία Ερζεγοβίνη  σήμερα δεν είναι αυτό για το οποίο πολέμησαν», και ότι «δεν πολέμησαν για καντόνια, οντότητες, και ψηφοφορία οντοτήτων», ο είπε ότι «ο αχυράνθρωπος των μουσουλμάνων ξεχνά ότι όλοι οι άνθρωποι στη Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν πολέμησαν στον πόλεμο για αυτό για το οποίο πολέμησε εκείνος» και ότι «οι  Σέρβοι και οι Κροάτες σίγουρα δεν έδωσαν τη ζωή τους για ένα συγκεντρωτικό κράτος στο οποίο οι Βόσνιοι  θα ήταν η κυρίαρχη και εθνική και πολιτική δύναμη». «Οι Σέρβοι δεν πολέμησαν για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά για μια ανεξάρτητη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα», είπε.

Σε δήλωσή του για τη χθεσινή διαδικτυακή συνάντηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με Ουκρανούς αξιωματούχους και  τους υπουργούς Άμυνας περισσότερων των 40 χωρών, συμπεριλαμβανομένων του μουσουλμάνου υπουργού Άμυνας της Βοσνίας  Σιφέτ Πόντζίτς και του μουσουλμάνου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου  αντιστράτηγου  Σενάντ Μάσοβιτς, είπε ότι  « η Προεδρία δεν έλαβε απόφαση για αυτό , ούτε ενημερώθηκε για τη συνάντηση του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ , γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα ότι οι δραστηριότητες του Σίφετ Πόντζιτς και του Σενάντ Μάσοβιτς αποτελούν έκφραση της μουσουλμανικής πολιτικής, όχι των απόψεων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης». Ο Ντόντικ τόνισε  ότι «με μια τέτοια μονομερή πολιτική ενός έθνους, χωρίς την εσωτερική συμφωνία όλων των εθνών, η Βοσνία Ερζεγοβίνη  οδεύει προς τη πολιτική της εξαφάνιση».

ΣΚΟΠΙΑ. Στην Σεβερνοματσεντόνιγια αναμένεται σήμερα η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών. Οι «αποστάτες» του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ που συγκρότησαν την πρώην «ανεξάρτητη» Κοινοβουλευτική  ομάδα, των «οκτώ» με δήλωση του τόνισαν ότι έχουν μερίδιο , «στο όνειρο που  έχει γίνει πραγματικότητα» για το Αυτοκέφαλο της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Μπαϊράμ Μπεγκάι, σε συνέντευξή του στη «Voice of America», δήλωσε ότι , «Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 17 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό τους για να αυξήσουν τις αμυντικές ικανότητες των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων». Ένας 56χρονος στο Κούκες συνελήφθη έπειτα από πολύμηνη έρευνα για υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών. Ο ύποπτος, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι άτομο με θρησκευτικές εξτρεμιστικές τάσεις και καλούσε  για επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου  Ντριτάν Αμπάζοβιτς από το Νταβός δήλωσε στην Δημόσια Τηλεόραση  ότι το Μαυροβούνιο πρέπει να διαφοροποιήσει την οικονομία του, να ανοίξει νέες τουριστικές αγορές, και να προσελκύσει επενδύσεις, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες θα βασίζονται στην « πράσινη ατζέντα».Ο Αμπάζοβιτς συναντήθηκε με τον «καλό εξάδελφο» Αλμπίν Κούρτι με τον Πρόεδρο της Εσθονίας Αλάρ Κάριν στον οποίο είπε ότι «το  Μαυροβούνιο παραμένει προσηλωμένο στις  βασικές αρχές  δράσης του ΝΑΤΟ και ζητά την επιτάχυνση της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης του»

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι ρουμανικές αρχές δεν έχουν ακόμη βρει λύσεις για τα πλοία που περιμένουν στη Μαύρη Θάλασσα, εδώ  κσι δύο εβδομάδες, να εισέλθουν στη Διώρυγα Σουλίνα για να φτάσουν στα λιμάνια του Δούναβη .Η Διοίκηση του  Κάτω Δούναβη στο Γαλάτι, που  ρυθμίζει τη ναυσιπλοΐα  στη Διώρυγα Σουλίνα, αναφέρει ότι η κατάσταση προκαλείται από την αδυναμία των λιμένων του Δούναβη, ειδικά των ουκρανικών, να εξυπηρετήσουν γρήγορα τα πλοία που ελλιμενίζονται εκεί. Στο πλαίσιο αυτό, δυσχεραινείται επίσης η ναυσιπλοΐα πλοίων που κατευθύνονται προς προορισμούς άλλους από τους ουκρανούς λιμένες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε την Τρίτη τη σύστασή της ότι τα τρία κράτη μέλη, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, θα πρέπει να γίνουν δεκτά στον χώρο Σένγκεν αφού συμμορφωθούν με τα κριτήρια ένταξης,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου