Απριλίου 05, 2022

Αν δεν εκλέξει νέα κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί αυτοδίκαια σε δύο μήνες.

 

Ο εντολοδόχος Ντριτάν Αμπάζοβιτς πέρασε το ένα τρίτο της προθεσμίας για το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να εκλέξει κυβέρνηση. 
Εάν δεν την εκλέξει, σε λιγότερο από δύο μήνες η Συνέλευση διαλύεται. 
Η αντιπρόεδρος Μπράνκα Μπόσνιακ πιστεύει ότι η λύση είναι να σχηματιστεί "κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας".  Ο κανονισμός της Βουλής δεν  υποχρεώνει  τον αντιπρόεδρο της Συνέλευσης, Στράχινια Μπουλάτιτς, να συγκαλέσει συνεδρίαση του κοινοβουλίου. 
 Η δυνατότητα ενός από τους άλλους αντιπροέδρους να συγκαλέσει τη συνεδρίαση αποκλείεται ουσιαστικά από το άρθρο 89 του Συντάγματος του Μαυροβουνίου, το οποίο ορίζει: "Ο Αντιπρόεδρος αντικαθιστά τον Πρόεδρο στα καθήκοντά του  όταν κωλύεται  ή όταν του αναθέτει να τον αντικαταστήσει". 
 Με βάση τις ενέργειες του προέδρου μέχρι στιγμής, δεν είναι λογικό να υποθέσουμε ότι εάν ο εντολοδόχος  Πρωθυπουργός Ντριτάν Αμπάζοβιτς σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ο Μπουλάϊτς θα προγραμματίσει κοινοβουλευτική συνεδρίαση στην οποία θα μπορεί να λάβει ψηφο εμπισστοσύνης. 
 Δεν ήταν δύσκολο να δούμε τους τελευταίους μήνες πόσα κενά υπάρχουν στο Μαυροβούνιο σε διάφορους κανονισμούς, αλλά, από την άλλη πλευρά, ούτε το Σύνταγμα ούτε οι νόμοι μπορούν να ορίζουν όλα όσα μπορούν να καταλήξουν οι συμμετέχοντες στην πολιτική ζωή του Μαυροβουνίου. 
Ωστόσο, μια προθεσμία ορίζεται από το Σύνταγμα: Εντολοδόχος  πρωθυπουργός έχει 90 ημέρες, εάν η κυβέρνηση δεν εκλεγεί εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, η Συνέλευση διαλύεται.
 Άρθρο 92: "Η Συνέλευση διαλύεται εάν δεν εκλέξει κυβέρνηση εντός 90 ημερών από την ημέρα που ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου προτείνει για πρώτη φορά έναν υποψήφιο πρωθυπουργό". 
 Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς ανέθεσε την εντολή στον  Ντριτάν Αμπάζοβιτς στις 3 Μαρτίου. Είναι σαφές ότι ο πρώτος μήνας δαπανήθηκε και ότι, μετά την ψήφιση δύο ακόμη, ο Πρόεδρος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, διαλύει τη Συνέλευση με διάταγμα στις 3 Ιουνίου και  οι εκλογές προκηρύσσονται την πρώτη μέρα μετά από αυτό. 
 Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν δεν λήξει το αδιέξοδο, οι πρόωρες εκλογές μπορούν να προγραμματιστούν για τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο. 
Οι νικητές των εκλογών του Αυγούστου 2020 θα είναι οι πρώτοι που θα κερδίσουν τις εκλογές. Θα δώσει στον βασικό πολιτικό αντίπαλό του, τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου και dps, Μίλο Ντζουκάνοβιτς, την ευκαιρία να αποφασίσει την ημερομηνία των νέων εκλογών. Και όχι βάσει οποιασδήποτε συμφωνίας, αλλά βάσει των δικαιωμάτων του Συντάγματος.
 "Εάν δεν ψηφιστεί η κυβέρνηση τους επόμενους δύο μήνες, ο Πρόεδρος της Πολιτείας θα πρέπει να προκηρύξει κοινοβουλευτικές εκλογές, εάν ερμηνεύσει τη διάταξη του Συντάγματος ως επιτακτική ανάγκη, αν και πουθενά δεν λέει "πρέπει", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Μπράνκα Μπόσνιακ στο RTCG. Θυμάται ότι είναι δυνατόν για τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό Ντριτάν Αμπάζοβιτς να επιστρέψει την εντολή εάν κρίνει ότι δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, δηλαδή κυβέρνηση. να λάβει την απαραίτητη στήριξη και έτσι να αφήσει χρόνο μέχρι τις 3 Ιουνίου, ώστε κάποιος άλλος να λάβει ενδεχομένως εντολή να σχηματίζει κυβέρνηση μέχρι την εν λόγω προθεσμία, με, φυσικά, την εμπιστοσύνη 41 αντιπροσώπων. 
 "Πιστεύω ότι σε αυτό το χαοτικό πολιτικό περιβάλλον, τις παγκόσμιες προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ολοένα και πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα ήταν καλύτερο να αποκτήσουμε κάποια "Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας", την ευρύτερη δυνατή με όλους τους πολιτικούς παράγοντες της Συνέλευσης, οι οποίοι θα έχουν μια σαφή Ευρωπαϊκή πλατφόρμα, η οποία θα ξεμπλοκάρει τους θεσμούς του συστήματος και θα προετοιμάσει την εκλογική νομοθεσία για δίκαιες εκλογές. Το Σύνταγμά μας δεν αναγνωρίζει ούτε την κυβέρνηση μειοψηφίας, ούτε τεχνικής, ούτε εθνικής σωτηρίας, αναγνωρίζει μόνο την κυβέρνηση, και της δίνουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, ανάλογα με το ποιος θα είναι ο στόχος της και ποιοι θα είναι οι ενδιαφερόμενοί της", ανέφερε η Μπόσνιακ.
 Επί του παρόντος, είναι δύσκολο να φανταστούμε οποιοδήποτε είδος συμφωνίας μεταξύ παραγόντων της πολιτικής σκηνής του Μαυροβουνίου. 
Οι υψηλές τιμές, ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και η δημόσια δυσαρέσκεια που εκφράζεται από τη σημαντικά ασθενέστερη προσέλευση ψηφοφόρων στις εκλογές του Μπεράν και του Ουλτσίνι, δεν έχουν αποδειχθεί επαρκείς λόγοι για να υπάρξει κυβέρνηση που να έχει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, ούτε να ξεμπλοκάρει το έργο της Συνέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου