Ιανουαρίου 21, 2022

Επί τροχάδην

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς ανακοίνωσε ότι υπέβαλε στην Βουλή πρόταση για την απόλυση  του Αντιπροέδρου Ντριτάν Αμπάζοβιτς.‎ «Σήμερα, υπέβαλα στο Κοινοβούλιο πρόταση για αντικατάσταση του Ντριτάν Αμπάζοβιτς, και διόρισα τον υπουργό Οικονομικών και Κοινωνικής Πρόνοιας Μιλόικο Σπάϊτς ως νέο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης» δήλωσε ο Κριβοκάπιτς, που ζήτησε την έκτακτη σύγκληση  της Ολομέλειας στις 3 Φεβρουαρίου. Προηγουμένως οι ‎‎βουλευτές του Κινήματος Πολιτών URA και βουλευτές από την πλευτά Τζουκάνοβτς κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Κριβοκάπτς. Αρκετές εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στην Ποντγκόριτσα για να στηρίξουν τον Πρωθυπουργό Ζντράβκο Κριβοκάπιτς. « Η ανακοίνωση μιας κλασικής απόπειρας συνταγματικού πραξικοπήματος, καταπατά την εκλογική βούληση των πολιτών και οι υψηλότερες δημοκρατικές αξίες αμφισβητούνται στο Μαυροβούνιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου και αρχηγός των Δημοκρατικών, Αλέκσα Μπέτσιτς. ‎Σχολιάζοντας πρόταση δυσπιστίας  προς την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου, ο Αντρίγια Μάντιτς, δήλωσε ότι «η πλειοψηφία των πολιτών μπορεί να αλλάξει μόνο με ‎ εκλογές».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων  ότι, « οι ειδικοί  της πρεσβείας  παρέχουν τακτικά τεχνική και καθοδηγητική στήριξη σε δικαστικούς θεσμούς στη Βοσνία Ερζεγοβίνη» αλλά, «στόχος τους δεν είναι να επηρεάσουν μεμονωμένες ‎υποθέσεις». Στελέχη της Πρεσβείας των ΗΠΑ  επισκέφθηκαν χθες την Εισαγγελική Υπηρεσία της Βοσν΄θας Ερζεγοβίνης όπου εξέτασαν τις δυνατότητες έκδοσης κατηγορητηρίου εναντίον του Σέρβου μέλους της Προεδρίας της Μίλοραντ Ντόντικ σχετικά με την αγορά σπιτιού στο Βελιγράδι, ‎

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο πρόεδρος του SDA Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς απέρριψε χθες την νέα πρωτοβουλία των Προέδρων Σερβίας και Τουρκίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να φέρουν στο τραπέζι τους ηγέτες Σέρβων, Βόσνιων και Κροατών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν την συνεχιζόμενη κρίση. ‎

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας είναι εξαιρετικές και ότι συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. ‎

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σερβικός Στρατός δεν αποτελεί απειλή για κανέναν ούτε σκοπεύει να επιτεθεί σε κανέναν, δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι «θα ανακοίνωση  σύντομα την ημερομηνία των δημοτικών  εκλογών σε έξι Δήμους που δεν εχουν Δημάρχους. Προηγουμένως ο αρχηγός της Κ.Ο του Σοσιαλιστικού Κόμματος  και πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δήλωσε  ότι εισηγήθηκε στον Πρόεδρο οι τοπικές εκλογές για αυτές τις 6 πόλεις να διεξαχθούν στις 6 Μαρτίου. Ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο για αυτές τις εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της αντιπαλότητας των ομάδων Μπερίσα και Μπάσα  για την προεδρία του κόμματος. Οι τοπικές εκλογές στις 6 πόλεις και δήμους θεωρούνται  δοκιμασία για το Δημοκρατικό Κόμμα για το ποιος έχει την πλειοψηφία και ποιος θα ελέγχει το κόμμα στη συνέχεια.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η ΡΑΕ της Ρουμανίας  διέταξε την  επανέκδοση των εσφαλμένων λογαριασμών λόγω μη συμμόρφωσης με τους μηχανισμούς ανώτατου ορίου και επιδοτήσεων. Οι προμηθευτές έλαβαν 15 ημέρες για να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Βέρτζιλ Ποπέσκου προσθέτοντας ότι για να αποφευχθούν τυχόν καταχρήσεις, κατά τη διάρκεια του διατάγματος έκτακτης ανάγκης, είναι παράνομο να «κόβεται το ρεύμα».

Το  Πανεπιστήμιο στο Βουκουρέστι ξεκίνησε την διαδικασία εξέτασης της διδακτορικής διατριβής του Πρωθυπουργού Νικολάε Τσιούκα, την οποία υπερασπίστηκε το 2003. Ο έλεγχος ξεκίνησε μετα από αποκαλύψεις και ισχυρισμούς  περί λογοκλοπής από μμε. Ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι τήρησε όλες τις νομικές και ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Ο Τσιούτσα είναι ο τρίτος επικεφαλής της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει ισχυρισμούς λογοκλοπής μετά τους Σοσιαλδημοκράτες Βίκτορ Πόντα και Μιχάι Τουντόζε. Τον προηγούμενο μήνα, ο υπουργός Έρευνας Φλορίν Ρόμαν παραιτήθηκε μετά από παρόμοιες κατηγορίες σχετικά με τη διατριβή του.

 ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ και η Αντιπρόεδρος  Ιλιάνα Γιότοβα ορκίστηκαν χθες ενώπιον της Βουλής για τη δεύτερη θητεία τους «Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι τα θεμέλια που πρέπει να αποκαταστήσουμε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του προς τον λαό και το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον Ράντεφ, οι σημερινές κρίσεις, οι οποίες οξύνονται και χρησιμοποιούνται παρασκηνιακά, δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή από τις στρατηγικές προτεραιότητες. «Καθήκον μου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι να επαναφέρω στην ημερήσια διάταξη τους μακροπρόθεσμους στόχους του έθνους, πολύ πέρα ​​από τον ορίζοντα των πολιτικών εντολών - το ξεπέρασμα της δημογραφικής κρίσης, την αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων, τη βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής, την πνευματική ανάπτυξη, τη διασφάλιση της κυριαρχίας και της ασφάλειας, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και της αξιοπρέπειας, την επιβεβαίωση της θετικής εικόνας της Βουλγαρίας στο εξωτερικό», τόνισε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου