Νοεμβρίου 30, 2021

Επί τροχάδην

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ανεπίσημα, ο Αφρίμ Γκάσι της Αλτερνατίβας σύμφώνησε με τον Ζάεφ να μπεί στην νεα κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος και η Αλτερνατίβα να αναλάβει το υπουργείο Υγείας. Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι «πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική και ευρωπαϊκή πορεία  την οποία επιθυμούν οι πολίτες» και ότι «σε αυτές τις στιγμές το πιο σημαντικό είναι η σταθερότητα των κρατικών θεσμών που υπηρετούν τους πολίτες γιακαλύτερες λύσεις στις μεγαλύτερες τρέχουσες προκλήσεις, όπως η πανδημία  και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση». Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις στα κόμματα και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση εργασίας μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του προέδρου της Εναλλακτικής, Γκάσι με τις ομάδες τους.

ΣΚΟΠΙΑ Οι «Μακεδόνες» στην Αυστραλία διαμαρτύρονται έντονα για την απαγόρευση της τηλεοπτικής εκπομπής «Macedonians In The Aussie Land», και του λογότυπου του μακεδονικού προγράμματος στο Κανάλι -31 της Μελβούρνης. Το «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο» διαμαρτύρεται για την «ανεύθυνη την απόφαση της διοίκησης του Καναλιού -31 της Μελβούρνης να απαγορεύσει το λογότυπο του Μακεδονικού προγράμματος που προβάλλεται για περισσότερα από 11 χρόνια, πιθανότατα μετά από παρέμβαση της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία και αναμένει  περαιτέρω συνέχιση της εκπομπής με το ίδιο λογότυπο όπως πριν!».

ΣΟΦΙΑ. Οι θέσεις στο νέο υπουργικό συμβούλιο έχουν κατανεμηθεί ανάλογα με την δύναμη των κομμάτων στο νέο Κοινοβούλιο, δήλωσε στην Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση ο Ρούμεν Γκέτσεφ από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα . Όπως είπε 8 υπουργεία θα έχει το κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» , 4 το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα , 3 το Υπάρχει τέτοιος Λαός και 2 η Δημοκρατική Βουλγαρία. Όπως είπε, παραμένουν ορισμένα θέματα για τα οποία δεν έχει, ακόμη, επιτευχθεί συμφωνία και θα ξεκαθαρίσουν μετά από πρόσθετες συνομιλίες και συνάντηση των ηγετών των εταίρων.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης αθώωσε τους Σέρβους Μίοντραγκ Γιοσίποβιτς, Μπράνιμιρ Τέσιτς, Ντράγκομιρ Βάσιτς, Ντανίλο Ζόλιτς και Ράντομιρ Πάντιτς από κατηγορίες εξόντωσης των μουσουλμάνων  στην Ανατολική Βοσνία. ‎Η πρόεδρος της Οργάνωσης των  Οικογενειών των Συλληφθέντων και Δολοφονημένων Στρατιωτών και Αγνοουμένων Σέρβων Πολιτών , η Ραντόϊκα Φιλίποβιτς, εξέφρασε τη χαρά της  για την απόφαση αλλά ρώτησε ποιος θα τους αποζημιώσει για όσα τράβηξαν τα τελευταία έξι ‎ χρόνια. ‎Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Σρεμπρένιτσα δήλωσε ότι το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης εξέδωσε για πρώτη φορά ρεαλιστική και δίκαιη ετυμηγορία, σε υποθέσεις που σχετίζονται με τη Σρεμπρένιτσα. ‎

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την Εκλογική Μεταρρύθμιση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  Μάθιου Πάλμερ δήλωσε  ότι οι εκλογές στη Βοσνία Ερζεγοβίνη πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς έπειτα από τη συνάντηση με  την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντζελίνα Άιχχορστ και των ΗΠΑ, είπε ότι, «‎ υπάρχει ώριμη βούληση για επίτευξη λύσεων επί όλων των ζητημάτων. Η θα λυθούν όλα ή κανένα», είπε και ανέφερε ότι δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα .

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο  Κροάτης πρόεδρος της Βουλής των Λαών , Ντράγκαν Τσόβιτς, πρότεινε  να συζητηθούν όλα τα προβλήματα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στους εγχώριους θεσμούς. ‎

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ «Υπάρχουν πολύ ισχυρά πολιτικά κέντρα έξω από τα σύνορα της Σερβίας που δεν θέλουν ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να ηγηθεί  ξανά στη Σερβία» , δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών υποθέσεων της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν. ‎

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι ένα νέο σούπερ εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού  θα πρέπει να φτάσει από την Κίνα σε πέντε έως έξι μήνες.

‎‎ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Διευθυντής του Γραφείου της Κυβέρνησης της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Πέταρ Πετκοβιτς ενημέρωσε τον Πρεσβευτή της Ρωσίας στο Βελιγράδι Αλεξάντερ Μπότσαν Χαρτσένκα  ότι η Συμφωνία των Βρυξελλών βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω επίμονων εμποδίων από την Πρίστινα. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου κατέθεσαν, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Αναμένουμε στήριξη από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, έγραψε ο βουλευτής και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) Ράσκο Κόνιεβιτς. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Μπέτα», στο Μαυροβούνιο υπάρχουν εικασίες για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας που θα αποτελείται από το Κίνημα ΟΥΡΑ  του  Ντριντάν Αμπάζοβιτς που θα έχει την υποστήριξη  από  το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) του Μίλο Τζουκάνοβτς. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου και αρχηγός του DPS Μίλο Τζουκάνοβιτς είπε ότι υπάρχουν δύο λύσεις στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση ,εκλογές ή νεα πολιτική κυβέρνηση , και απέρριψε τις εικασίες ότι προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας ήταν η παραίτηση  του ιδίου από την ηγεσία του κόμματος, όπως ζητά η διεθνής κοινότητα. «Η πρόταση μομφής την οποία κατέθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για την εκλογή νέας κυβέρνησης εντός της υπάρχουσας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Η προσφορά του Δημοκρατικού Μετώπου είναι πολύ γενναιόδωρη σε όλους τους εταίρους της τρέχουσας πλειοψηφίας», δήλωσε Αντρίγια  Μάντιτς από το Δημοκρατικό Μέτωπο.‎

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Περισσότερα από 37 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκαν στη συνοριακή διάβαση «Ντέμπελι Μπράϊγκ μεταξύ Μαυροβουνίου και Κροατίας, και συνελήφθη ένα άτομο που οδηγούσε όχημα με Αλβανικές πινακίδες

ΠΡΙΣΤΙΝΑ .Η βουλευτής της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου Χικμέτε Μπαϊράμι δήλωσε ότι οι δομές ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από τους διεθνείς φίλους και  πρώτα από όλους στις ΗΠΑ για στον εντοπισμό των δολοφόνων δυο μαθητών και ενός οδηγού την Παρασκευή. Η ‎Μπαϊράμι είπε ότι υπάρχουν περισσότερες από 400 υποθέσεις δολοφονιών των οποίων οι δράστες διαφεύγουν και τόνισε   ότι η Κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων, η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, και η Υπηρεσία Πληροφοριών φέρουν την ευθύνη για την έλλειψη αποτελεσμάτων.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Αλβανία επλήγη από θεομηνία. Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, ισχυροί ανέμοι, χαλάζι και χιόνια στα βόρεια και ανατολικά. Λόγω του χιονιού, στον ανοιχτό αυτοκινητόδρομο «Ρούγα Αρμπιριτ» αποκλείστηκαν  περίπου 100 οχημάτων. Στο χωριό Βινιόλ  της επαρχίας της Επισκοπής δέκα οικογένειες είναι απομονωμένες και δεν υπάρχει επικοινωνία μαζί τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου