Σεπτεμβρίου 30, 2021

Επί τροχάδην

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών  Βελιγραδίου και Πρίστινας με τον Λάϊτσακ ολοκληρώθηκαν χωρίς τελική συμφωνία ‎. Οι Αντιπροσωπείες είχαν ξεχωριστές συνομιλίες με τον Μίροσλαβ Λάιτσακ . Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο και ο Μίροσλαβ Λάιτσακ  επιβεβαίωσαν ότι εξακολουθούν να αναζητούνται λύσεις. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά δεν διευκρινίζεται πότε ή σε ποια μορφή.‎ Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινα, Μπέσνικ Μπισλίμι, απευθύνθηκε στα ΜΜΕ μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Εξωτερικών, αναφέροντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με πρόταση για αποκλιμάκωση ‎‎ ‎‎της κατάστασης στο βόρειο τμήμα του Κιμ‎‎ ‎‎ και αναμένει την έγκριση του Βελιγραδίου.‎ Στο πλαίσιο της συμφωνίας είπε, η ΚΦΟΡ θα αναπτυχθεί το Σάββατο στις διαβάσεις  Γιάρινιε και Μπρίνιακ, ενώ θα ακολουθήσει η απόσυρση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, καθώς επίσης των  οδοφραγμάτων και ανέφερε ότι η συμφωνία ορίζει επίσης ότι από τη Δευτέρα, το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα αντί να αλλάζουν πινακίδες.‎ Όπως είπε  αυτό είναι προσωρινό και ότι θα συσταθεί ομάδα εργασίας για την εξεύρεση μόνιμης λύσης για την ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων εντός έξι μηνών.‎

«Ο Στόχος μας ήταν σαφής, να επιτύχουμε αποκλιμάκωση και να διατηρήσουμε την αμοιβαιότητα με τις πινακίδες κυκλοφορίας», δήλωσε ο Μπισλίμι, ο οποίος αποχώρησε από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων μετά την ομιλία του.‎

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βελιγραδίου, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Οι εκπρόσωποι του Βελιγραδίου αποχώρησαν από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών χωρίς να απευθυνθούν στα ΜΜΕ.‎

Η συνάντηση του Σέρβου διαπραγματευτή Πέταρ Πέτκοβιτς με τον Λάιτσακ διήρκεσε μέχρι αργά το απόγευμα. ‎Οι συνομιλίες, θα συνεχιστούν, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε  πότε και με ποια μορφή. ‎

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πήτερ Στάνο δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση στην τρέχουσα κρίση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.‎

Τόσο ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία Άντονι Γκόντφρεϊ όσο και ο διπλωματικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Πρίστινα αρνήθηκαν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στις Βρυξέλλες.

«Είμαι σε στενή επαφή με τον φίλο μου εκπρόσωπο του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Γκάμπριελ Εσκομπάρ, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να εκφράσει στήριξη στο διάλογο που μεσολαβεί η ΕΕ. Αυτή η δουλειά δεν έχει γίνει, αλλά έχει σημειωθεί καλή πρόοδος. Τα μέρη πρέπει να είναι ευέλικτα και να συνεχίσουν να εργάζονται για να φθάσουν στη γραμμή τερματισμού. Η ώρα για αυτό είναι τώρα», έγραψε ο Γκόντφρεϊ στο ‎‎Twitter.‎ Επίσης στο Twitter, ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Πρίστινα, Νίκολας Τζιαμομέτι, ανέφερε : «Παρά τα δημοσιεύματα ΜΜΕ, οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται. Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά. Ενθαρρύνουμε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να συνεχίσουν να συνεργάζονται ανοιχτά και σοβαρά».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι δήλωσε στην Κροατκή Τηλεόραση ότι «το πρόβλημα δεν είναι το Κοσσυφοπέδιο, αλλά το πρόβλημα είναι η Σερβία και ο Βούτσιτς, που σκέφτονται όπως τη δεκαετία του '90». «Οι συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρίνιακ έχουν αποκλειστεί, όχι λόγω των Σέρβων, αλλά λόγω του Προέδρου της Σερβίας. Εκείνοι που είναι στα μπλόκα πληρώνονται από τη Σερβία», είπε.

ΣΟΦΙΑ. Τηλεφωνική έρευνα της «Gallup International Balkan» , που διεξήχθη στο διάστημα 21-26 Σεπτεμβρίου καταγράφει μεγάλη ανατροπή  στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος καθώς το νέο σχήμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» εμφάνισε αύξησε 50% και βρίσκεται πλέον πίσω από το ΓΚΕΡΜΠ, ενώ το τηλε-κόμμα του τηλε-αστέρα «Σλάβι» κατρακύλησε στην τέταρτη θέση.  Στο ερώτημα , «Αν οι βουλευτικές εκλογές γίνονταν σήμερα», οι ερωτώμενοι ψήφισαν . ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ - 21,4%,«Συνεχίζουμε την αλλαγή» - 15,2%, ΒΣΚ 13,4%, ΥΤΛ 12,3%, Δημοκρατική Βουλγαρία 12,1%, ΚΔΕ 11,4%. «Ξεσηκωθείτε! Βουλγαρία Ερχόμαστε» 4,1%. Η «πατριωτική» «Αναβίωση», ακολουθεί με  3,3% και το επίσης «πατριωτικό» VMRO του κ. Καρακατσάνοφ  με 2,2%. Τα (πολλά), «Άλλα Κόμματα» παίρνουν 4,6%.

Ο νέος σχηματισμός «Συνεχίζουμε την αλλαγή» προσελκύει υποστηρικτές κυρίως από τη Δημοκρατική Βουλγαρία, και από το ΥΤΛ, και λιγότερο από το ΒΣΚ και το ΓΚΕΡΜΠ.

ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ .Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ που εγκαινίασε Ευρωπαϊκό Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας έδωσε συγχαρητήρια στην υπηρεσιακή κυβέρνηση για την αναχαίτιση της ανόδου των τιμών της ενέργειας, και τόνισε:   «Αναμένω το ρυθμιστικό όργανο του ενεργειακού κλάδου να επιβάλει κυρώσεις σε όλους  που σπεκουλάρουν με τις τιμές». Ο κ.  Ράντεφ, είπε ότι εξετάζονται μέτρα για υποστήριξη των επιχειρήσεων.

ΣΟΦΙΑ. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έκανε  διάβημα διαμαρτυρίας στον επιτετραμμένο της Σεβερνοματσεντόνιγια Βλαντίμιρ Κράστεφσκι για την καταστροφή του   βουλγαρικού ιστορικού μνημείου   στην αυλή της εκκλησίας  του χωριού Κλέπατς κοντά στην Πρίλαπο. Από το μνημείο του σκοτωμένου το 1904 βοεβόδα Βέλκο Σκοτσίβιρτσεκο και οχτώ μελών της «τσέτας» του αφαιρέθηκαν  οι επιγραφές στη  βουλγαρική γλώσσα και τοποθετήθηκε νέα  στην οποία  άλλαξαν τα επώνυμα των πεσόντων. Η βουλγαρική πλευρά επιμένει τα Σκόπια να αποκαταστήσουν το αρχικό μνημείο  και τόνισε στο διάβημα ότι η απόπειρα για αναθεώρησης  της ιστορίας και παραβιάζει τη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017.

ΣΟΦΙΑ. Ο Συνασπισμός «Πατριωτικό Μέτωπο» θα μετάσχει στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου χωρίς το ΕΜΕΟ. Το «Εθνικό Μέτωπο για την Σωτηρία της Βουλγαρίας» (NFSB) μαζί με τη Βουλγαρική Εθνική Δημοκρατική Ένωση «Όλη η Βουλγαρία» και τη Βουλγαρική Δημοκρατική Ένωση-Ριζοσπάστες  μετέχουν στο  συνασπισμό «Πατριωτικό Μέτωπο». Δημιουργήσαμε  αυτόν τον συνασπισμό για αυτές τις εκλογές, αλλά πιστεύουμε ότι και μετά τις 14 Νοεμβρίου η επιθυμία για ένωση των πατριωτικών κομμάτων θα συνεχιστεί» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του NFSB, Μπορίς Γιάτσεφ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ επεσήμανε χθες ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα παραμένει προσηλωμένη στην αρχική ειρηνευτική συμφωνία του Ντέϊτον και υπογράμμισε ότι θα διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα της. Ο Ντόντικ ενημέρωσε χθες τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , Ιγκόρ Καλαμπούκοφ, για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη . Ο Καλαμπούκοφ τόνισε ότι η Ρωσία, ως κράτος εγγυητής της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέϊτον και μέλος του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης, τάσσεται ρητά υπέρ του σεβασμού της Ειρηνευτικής Συμφωνίας και του διεθνούς δικαίου και τόνισε  ότι η Ρωσία αντιτίθεται σε κάθε επιβολή νόμων και λύσεων. Ο Ντόντικ και ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας  συμφώνησαν ότι η λύση στην πολιτική κρίση , η οποία δημιουργήθηκε ήρθε μετά την επιβολή του νόμου από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Βαλεντίν Ινζκο, μπορεί να προέλθει μόνο με την απόσυρσή της.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Δεκάδες φορτηγά, από τρεις  ενώσεις εργοδοτών οδικών μεταφορέων, πάρκαραν  την Τετάρτη μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο στο Βουκουρέστι, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην  κυβερνητική πολιτική για τις μεταφορές και ειδικά με τη φορολόγηση της ημερήσιας αποζημίωσης των οδηγών φορτηγών, με το κόστος της υποχρεωτικής ασφάλισης  των αυτοκινήτων και τα μέτρα καραντίνας για τους οδηγούς. Ο πρωθυπουργός Φλορίν Τσίτου  δήλωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων των μεταφορέων έχει επιλυθεί ή θα επιλυθεί στο Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, θα λάβει, το Σάββατο, στο Ααχεν , το Διεθνές Βραβείο «Καρλομάγνου».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, μετά τη συνομιλία της με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, απαντώντας στην ερώτηση , εάν το Μαυροβούνιο θα πρέπει να γίνει μέλος των «Ανοιχτών Βαλκανίων» είπε ότι «υπάρχει η διαδικασία του Βερολίνου, που παρέχει ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη μιας κοινής περιφερειακής αγοράς. Φυσικά, θέλουμε πρόοδο σε αυτή τη διαδικασία. Τα ανοιχτά Βαλκάνια πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά το Μαυροβούνιο δεν είναι υποχρεωμένο να μετάσχει». Ο Τζουκάνοβιτς είπε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, με την  φον ντερ Λάϊεν επεσήμανε ότι η σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων δοκιμάζεται. «Ζούμε σε μια εποχή που διακυβεύεται η σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, λόγω της επίθεση γεωπολιτικών συμφερόντων που αντιτίθενται στο ευρωπαϊκό σύστημα αξιών. Το ενδιαφέρον αυτών των επιρροών είναι να ματαιώσουν την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», είπε ο Μίλο.

Η φον ντερ Λάϊεν είπε ότι το Μαυροβούνιο «έχει κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε το Μαυροβούνιο με δωρεές ιατρικού εξοπλισμού και εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και ότι τώρα θέλει να συνεργαστεί μαζί του για την οικονομική ανάκαμψη».

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Μίτσκοσκι σε προεκλογική συγκέντρωση στο Νεγκότινο είπε ότι ο Ζάεφ οδηγεί   μια  BMW των 100.000 ευρώ και οι άνθρωποι μεταφέρονται σε ψευτονοσοκομεία που καίγονται μέσα σε δύο λεπτά και απευθυνόμενος στον Ζάεφ: «Δεν χτρειάζεται θάρρος για να ξεπουλήσεις το όνομά σου αλλά κάτι άλλο». Ο Ζάεφ  μίλησε στην πατρίδα του τη Στρούμιτσα και ο Σπασόφσκι στο Κουμάνοβο και είπαν ότι «η SDSM έφτιαξε και ανακατασκεύασε δρόμους που δεν τους είχε  αγγίξει κανείς εδώ και 50 χρόνια».

ΣΚΟΠΙΑ. Η απογραφή ολοκληρώνεται σήμερα. Η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία (SSO) δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα παράταση της Απογραφής.Ο διευθυντής της SSO, Αποστόλ Σιμόφσκι είπε: «είμαστε βέβαιοι ότι θα την  ολοκληρώσουμε μεσα στη νόμιμη προθεσμία».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου