Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην συνέντευξη Τύπου είπε ότι οι συνομιλίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ήταν «ανοικτές» σε όλα τα σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Η Μέρκελ ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια . «Πιστεύω ότι η ικανότητα να ακούμε την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας», δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι Σερβία και Γερμανία είναι στενά συνδεδεμένες. Όπως είπε μεταξύ άλλων, συζήτησαν το Κοσσυφοπέδιο, και για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Ο Βούτσιτς από την πλευρά του είπε ότι «δεν θα είμαστε μέρος της ΕΕ μέχρι να επιλύσουμε το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου», και πρόσθεσε ότι συζήτησε με τη Μέρκελ την Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Σερβίας και της περιοχής, καθώς επίσης την εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. σημειώνοντας ότι το επίπεδο συμμόρφωσης με τις δηλώσεις της ΕΕ σε τέσσερεις μήνες έχει αυξηθεί από 46% σε 62,5%. Ο Πρόεδρος της Σερβίας πρόσθεσε ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι και ότι εντός 15 ημερών θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Νις-Πρίστινα.
Όσο για την οικονομική συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Γερμανίας, ο Βούτσιτς ανέφερε ότι το 2010, όταν έγινε πρωθυπουργός, 17.000 άτομα εργάζονταν σε γερμανικές επιχειρήσεις στη Σερβία και σήμερα 72.000, και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εταίρος εξωτερικού εμπορίου της Σερβίας, σημειώνοντας ότι το εμπόριο αυτό το έτος θα είναι 6 δις ευρώ.
Ο πρόεδρος Βούτσιτς αναφέρει ότι συζήτησε τις σχέσεις με την Πρίστινα και το διάλογο των Βρυξελλών με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. «Η Σερβία είναι απόλυτα αφοσιωμένη στο διάλογο, και μια παγωμένη σύγκρουση δεν αποτελεί καλή λύση. «Είπα ότι πρέπει να καταλήξουμε σε συμβιβαστική λύση και ότι η Σερβία θα είναι πάντα ανοιχτή για το πώς θα φτάσει εκεί», τόνισε .
Ο κ. Βούτσιτς πρόσθεσε ότι το Κράτος Δικαίου, απετέλεσε αντικείμενο συζήτησης και είπε ότι η Σερβία είναι αφοσιωμένη στις συνταγματικές, νομικές, και πολιτικές μεταρρυθμίσεις και ανέφερε, ότι υπεγράφησαν συμφωνίες για τα μνημεία, και για την αποκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία βομβαρδίστηκε το 1941.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου