Σεπτεμβρίου 14, 2021

Η 14η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

 

 258. Ο Επίσκοπος της Καρχηδόνας, Κυπριανός , αποκεφαλίστηκε δημόσια, κατά τη διάρκεια του διωγμού των Χριστιανών επί του Βαλεριανού.

628. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος εισήλθε θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη μετά τη νίκη του επί της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών φέροντας τον Τίμιο Σταυρό.

775. Πέθανε κατά τη διάρκεια εκστρατείας εναντίον των Βουλγάρων ο «Βουλγαρομάχος» αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε σε ηλικία 57 ετών αφήνοντας στον διάδοχο του Λέοντα Δ΄ μια πανίσχυρη αυτοκρατορία. 

1052. Τελέστηκαν θα θυρανοίξια του καθεδρικού  ναού της Αγίας Σοφίας στο Νόβγκοροντ.


1219. πλημμύρα της  Γκρενόμπλ 

1262. Ο βασιλιάς της Καστίλλης Αλφόνσος επανέκτησε την πόλη του Καντίζ από τους Μαυριτανούς. 

1307. Ο Φίλιππος ο Ωραίος της Γαλλίας υπέγραψε το μυστικό διάταγμα για την σύλληψη των ναϊτών Ιπποτών


1515. Κατά τον Πέμπτο Ιταλικό πόλεμο  έληξε η διήμερη μάχη του Μαρινιάνο, 16 χιλιόμετρα από το Μιλάνο. Ο στρατός του Φραγκίσκου Α' της Γαλλίας νίκησε  τους Ελβετούς μισθοφόρους που πολεμούσαν με τον Δούκα του Μιλάνου. Οι Γάλλοι είχαν 8000 νεκρούς και οι Ελβετοί 10.000.

1522. Δυνάμει της Συνθήκης, που υπογράφηκε στη Μόσχα, η Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία αναγνώρισε την κυριαρχία της Μόσχας στο Σμολένσκ. 


1641. Στο πλαίσιο του τριακονταετούς πολέμου και της γαλλο-ισπανικής σύγκρουσης υπογράφηκε η Συνθήκη της Περόν από τον Λουδοβίκο ΙΓ και τον πρίγκιπα του Μονακό  Ονορέ Β',
Με αυτή τη συνθήκη των δεκατεσσάρων άρθρων, ο πρίγκιπας του Μονακό δεν ήταν πλέον υπό ισπανική προστασία .Το άρθρο έξι της σύμβασης όριζε ότι ο πρίγκιπας ήταν ελεύθερος και κυρίαρχος πάνω από το Μονακό, το Μέντον και το Ροκμπρούν.
Μια γαλλική φρουρά πεντακοσίων ανδρών θα ήταν μόνιμα τοποθετημένη στο έδαφος του πρίγκιπα, εις βάρος του βασιλικού ταμείου, αλλά θα βρίσκονταν υπό τις άμεσες εντολές του πρίγκιπα. Ο διοικητής της φρουράς θα διοριζόταν  από το βασιλιά, αλλά θα έπρεπε να  εγκριθεί  από τον πρίγκιπα.
Ο βασιλιάς της Γαλλίας,  ως προστάτης του πρίγκιπα, της οικογένειάς του, των προνομίων του και της περιουσίας του, θα κατέβαλε  στον πρίγκιπα μια ετήσια χορηγία  εβδομήντα πέντε χιλιάδων λιρών.

1793.Κατα τον πρώτο Συνασπισμό βαρεία ήττα των Δημοκρατικών Γάλλων από  τους πρώσους και τους Αυστριακούς στη μάχη του Πρίμαζενς. Οι Γάλλοι είχαν 1800 νεκρούς και οι Σύμμαχοι μόνο 172.

1811.Στην Πρωσία καταργήθηκε ο φεουδαλισμός.



1812. Στις 2/14 Σεπτεμβρίου η είσοδος του Ναπολέοντα στη Μόσχα. Ο στρατός του Ναπολέων Βοναπάρτη εισήλθε στη Μόσχα, ανακαλύπτοντας μια άδεια πόλη. Οι υποχωρούντες Ρώσοι έβαλαν φωτιά και να καταστρέψουν την πόλη.


1829. Στις 2 /14 Σεπτεμβρίου η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπόγραψε τη Συνθήκη της Αδριανούπολης, τερματίζοντας το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο και αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Σερβίας και της Ελλάδας. 

1831. Υπογράφηκε το πέμπτο Πρωτόκολλο του Λονδίνου, μεταξύ των Προστάτιδων Δυνάμεων το οποίο καταργούσε τη γραμμή «Ασπροπόταμου- Σπερχειού» που προέβλεπε το τέταρτο πρωτόκολλο (1830) και ποφασίτηκε η «βελτίωση των ορίων της Ελλάδας διά διαπραγματεύσεων με την Οθωμανικήν Πύλην». στη γραμμή Άρτας-Βόλου

1848. Στην Κεφαλληνία έγινε η «Επανάσταση του Σταυρού». Ένοπλοι αγρότες από τα χωριά Βαλσαμάτα, Τρωϊανάτα και Φραγκάτα, εισέβαλαν στο Αργοστόλι με σκοπό να καταλάβουν τα δικαστήρια και να κάψουν τα χρεωστικά ομόλογα που κατείχαν  οι ευγενείς-τοκογλύφοι που  είχαν αρπάξει τα κτήματα των μικροϊδιοκτητών.
Ξεσηκώθηκαν και στο Ληξούρι,. Πρωτεργάτες της αγροτικής εξέγερσης ήταν οι Γεώργιος Μεταξάς, Θεόδωρος Μπρόντζας, Μαρίνος Χαριτάτος, ιερέας Παΐσιος Μεταξάς, Νικόλαος Φωκάς ή "Ρεπούμπλικας", Ιωάννης Μεταξάς Ιακωβάτος, Ιωάννης Τυπάλδος Δοτοράτος Καπελέτος, Μένεγος Ξυδιάς και άλλοι. 

1867. Κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος του «Κεφαλαίου» από τον Καρλ Μαρξ. 
1882Πλημμύρα της Βερόνας
1901.Πέθανε ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ και τον διαδέχθηκε ο "εκλεκτός"  Θεόδωρος Ρούζβελτ. 

1905. Ο εικοσάχρονος Μακεδονομάχος Άρμεν Κούπτσιος απαγχονίστηκε στον πλάτανο της πλατείας της Δράμας, από τους Τούρκους. 

1909. Στην Αθήνα έγινε μεγαλειώδες λαϊκό συλλαλητήριο, με συνθήματα κατά του παλαιοκομματισμού και εγκρίθηκε ψήφισμα που επιδόθηκε στον Βασιλέα Γεώργιο Α΄. 

1911. Κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου του Αλεξάνδρου Β στο Κίεβο δολοφονήθηκε ο Πιότρ Στολύπιν που ήταν πρωθυπουργός της Ρωσίας το 1906.


1914.Μετα τη λήξη της  πρώτης μάχης του Μάρνη και την αποτυχία του σχεδίου  Σλίφεν ο αρχηγός του Γερμανικού Γενικού Επιτελείου,  Χέλμουτ φον Μόλτκε ο νεότερος, παραιτήθηκε και τον διαδέχτηκε  ο Έριχ φον Φάλκεχάιν, που δήλωσε ότι συνολική στρατιωτική νίκη δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μετά από τη μάχη του Μάρνη και προέτρεψε τον Κάιζερ για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.

1917. Ανατροπή της μοναρχίας στη Ρωσία. Η προσωρινή κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κερένσκι, κήρυξε τη Ρωσία σε Δημοκρατία. 

1920. Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, μετα την άρση του στρατιωτικού νόμου  άρχισε στην Ελλάδα η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, με διαδηλώσεις και συμπλοκές μεταξύ Βενιζελικών και αντιβενιζελικών.
1921. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' αναχώρησε για την Αθήνα, μετά από μακρά παραμονή στη Μικρά Ασία

1922. Μετά την επικράτηση της Επαναστάσεως ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος με διάγγελμα  ανακοίνωσε ότι παραιτείτο από τον θρόνο υπέρ του Διαδόχου Γεωργίου. 
1930. Στη Γερμανία στις εκλογές του Ράιχσταγκ, το ναζιστικό κόμμα με 18,3% των ψήφων ήταν το δεύτερο ισχυρότερο πίσω από το SPD. 
1933. Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης υπόγραψε στην Άγκυρα το Ελληνοτουρκικό «Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης», με το οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία εγγυήθηκαν το  αμοιβαία το απαραβίαστο του κοινού συνόρου τους, στον ποταμό Έβρο.
1935,  Η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της για επέκταση του σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά,

1937.Εληξε η διάσκεψη της Νιόν που οργάνωσαν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία σχετικά με την κατάσταση στην Ισπανία και την πειρατεία στη Μεσόγειο. 

1941. Οι Κομμουνιστές μαχόμενοι για την Σοβιετική Ένωση στις 14 Σεπτεμβρίου ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα Μουριών Κιλκίς, της γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρουπόλεως.

 1942. Το καναδικό αντιτορπιλικό «Οττάβα τορπιλίστηκε από το υποβρύχιο U-91 στο βόρειο Ατλαντικό.



 1943.  Το πολύπαθο  Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ, με μία μηχανή , και παρόλο που είχε εντολή να πλεύσει στην Σάμο, ενέδρευε  στις ανατολικές ακτές του Πηλίου για να βυθίσει ένα επιταγμένο γαλλικό πλοίο SINFRA αλλά εξέλαβε για στόχο το γερμανικό ανθυποβρυχιακό UJ-2101, που ήταν το πρώην ελληνικό ναρκαλιευτικό-ναρκοθετικό ΣΤΡΥΜΩΝ, και το οποίο με βόμβες βυθού ανάγκασε  Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ, σε ανάδυση. Ο κυβερνήτης, Βασίλης Λάσκος, βγήκε στη γέφυρα.Το πυροβόλο του ΚΑΤΣΩΝΗ άρχισε να βάλλει εναντίον του γερμανικού  το οποίο ανταπέδιδε τα πυρά Όπως ανέφερε ο ύπαρχος του Κατσώνη, υποπλοίαρχος Ηλίας Τσουκαλάς, στην έκθεση του ρίχτηκαν 12 βλήματα  εκ των οποίων 4 εύστοχα. Ο Λάσκος σκοτώθηκε στην γέφυρα. Στις 19:53 το Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ εμβολίστηκε στην πρύμνη. Στις 19:58 το υποβρύχιο βυθίστηκε με την πρύμνη ενώ η πλώρη παρέμεινε για αρκετή ώρα να εξέχει κάθετα, 10 με 15 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με την αναφορά του γερμανού κυβερνήτη μέχρι τις 20:45 περισυνελλέχθηκαν από την θάλασσα 1 άγγλος αξιωματικός, 1 άγγλος κελευστής και 13  μέλη του ελληνικού πληρώματος. Οι Γερμανικές απώλειες 1 κατώτερος αξιωματικός νεκρός, 2 βαριά τραυματίες και 8 ελαφρά. Όλοι ήταν στη «Γέφυρα» την οποία πέτυχαν τα; Βλήματα του Κατσώνη.
Μαζί με τον Λάσκο και το Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ χάθηκαν 31 ψυχές.Το « ΣΤΡΥΜΩΝ» , βυθίστηκε βόρεια του Ηρακλείου, Κρήτης, την 1η Ιουνίου 1944 κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής συμμαχικών αεροσκαφών εναντίον  νηοπομπής που συνόδευε.
Στην Κρήτη η Βέρμαχτ άρχισε τριήμερη εκκαθαριστική επιχείρηση στα χωριά της Βιάννου. Από την επιχείρηση αυτή βρήκαν το θάνατο περισσότερα από 500 άτομα. 

Στην περιοχή της Μάνδρας στο νομό Αττικής, η ΟΠΛΑ έσφαξε τον συνδικαλιστή Κώστας Σπέρα, , από τους πρωτοπόρους του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, και οργανωτής της εξεγέρσεως στα μεταλλεία της Σερίφου.

1944. Με παρέμβαση των Αγγλων στρατιωτικών συνδέσμων κηρύχτηκε εκεχειρία στον Μελιγαλά. Την ίδια ημέρα το ΤΑ Αγρινίου, μετά από διαπραγματεύσεις παραδόθηκε στο 2/39 σύνταγμα του ΕΛΑΣ που εισήλθε αμαχητί στο Αγρίνιο. 

1945. Στη Φρανκφούρτη, έγινε  πρώτη  συνεδρίαση  μετά τον πόλεμο του γερμανικού χρηματιστήριου.


1955. Ο Κονραντ Αντενάουερ Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, υπέγραψε  συμφωνία με τη Σοβιετική Ένωση για την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.


1956. Γύρω στις 8 το βράδυ, ο Διγενής συνοδευόμενος από τον Δάφνη Παναγίδη και τον Αντώνη Γεωργιάδη έφτασε στο κρησφύγετο του στη Λεμεσό στο σπίτι του ζεύγους Χριστοδουλίδη. Την ίδια ημέρα βομβιστικές επιθέσεςι της ΕΟΚΑ μέσα στο αγγλικό στρατόπεδο στο Βαρόσι, και στην βάση του Ακρωτηρίου.


1957. Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων στην Ουγγαρία. 
1958. Στο χωριό Κάθικας, της επαρχίας Πάφου, οι Άγγλοι σκότωσαν το ξημέρωμα τον 40χρονο πολύτεκνο  Χαράλαμπο Καλαϊτζή μέσα στο σπίτι του. Κατά τη διάρκεια έρευνας  στο χωριό  εισέβαλαν  στο σπίτι του Καλαϊτζή πέντε στρατιώτες, από τους «Χάιλαντερς».Ο Καλαϊτζής για να προστατεύει  το επτά,παιδιά του και την γυναίκα του άρπαξε ένα μαχαίρι και σκότωσε  τρεις. Οι άλλοι δυο του ξέφυγαν  πετάχτηκαν έξω, και κάλεσαν βοήθεια.

Η βοήθεια  εκτέλεσε τον Χαράλαμπο Καλαϊτζή και συνέλαβε τη γυναίκα του.


Ο Γερμανός  Καγκελάριος Αντενάουερ και ο Γάλλος πρόεδρος Κάρολος Ντε Γκωλ συναντήθηκαν για πρώτη φορά, στην κατοικία του Ντε Γκώλ στο Κολομπέ-λε-Ντεζ-Εγκλίζ, και ανακοινώσαν ότι δεν υφίσταται πλέον «εχθρότητα» μεταξύ των δύο χωρών.

 1959. Η σοβιετική διαστημική συσκευή  «Λουνά 2» που εκτοξεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1959, μετά από ταξίδι 34,5 ωρών έφτασε στο φεγγάρι. Το «Λουνα 2» είχε σχήμα σφαιρικό και μάζα 390 κιλών.
Φτάνοντας στον προορισμό του και λίγο πριν από την πρόσκρουση στην περιοχή ανάμεσα στους κρατήρες Αυτόλυκο και Αρχιμήδη έριξε μεταλλικά πλακίδια με το έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης.

1960. Ιδρύθηκε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), από το Ιράκ, το Ιράν, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα. Στο Κονγκό, με τη βοήθεια της CIA, ο στρατηγός Μομπούτου Σέσε Σέκο έκανε πραξικόπημα, και κατέλαβε την εξουσία. 

1963. Με ομόφωνη απόφαση του εισαγγελέα Στυλιανού Μπούτη και του ανακριτή Χρήστου Σαρτζετάκη, διατάχθηκε η προφυλάκιση του υποστράτηγου Κωνσταντίνου Μήτσου, τέως επιθεωρητή της χωροφυλακής Βόρειας Ελλάδας, του συνταγματάρχη Ευθύμιου Καμουτσή, τέως αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, του αντισυνταγματάρχη Μιχαήλ Διαμαντόπουλου, τέως υποδιευθυντή της αστυνομίας Θεσσαλονίκης και του μοίραρχου Τρύφωνα Παπατριανταφύλλου, τέως διοικητή του Ε' Αστυνομικού Τμήματος Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το φόνο του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Γρηγόρη Λαμπράκη.


1972. Η Ανατολική Πολιτική  του Βίλι Μπραντ οδήγησε περίπου 27 χρόνια μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στην αποκατάσταση  διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Πολωνίας. Στο εσωτερικό της Γερμανίας, εξακολουθούσαν οι διαφωνίες για την εγκατάλειψη των εδαφών ανατολικά της γραμμής Όντερ-Νάισε.

 1979. Στο Αφγανιστάν  πραξικόπημα του οποίου ηγήθηκε ο αντιπρόεδρος της μαρξιστικής κυβέρνησης Χαφιζουλάχ Αμίν ανέτρεψε τον Νουρ Μουχαμάντ Ταρακί, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών στο παλάτι.



1980. Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καταργήθηκαν οι εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

1981. Με κεφάλαια της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ενώσεως επανεκδόθηκε από τον επιχειρηματία Γεώργιο Μπόμπολα σε σχήμα ταμπλόιντ, η εφημερίδα «Έθνος» με διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο. 

1982. Στο Λίβανο δολοφονήθηκε ο εκλεγμένος δημοκρατικά, στις 23 Αυγούστου από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου πρόεδρος Μπασίρ Τζεμαγιέλ.


1985. Η ΕΣΣΔ απέλασε  25 Βρετανούς διπλωμάτες, δύο ημέρες μετά την εκδίωξη 25 Σοβιετικών ωε κατασκόπων από τη βρετανική κυβέρνηση. Αυτή η διπλωματική κρίση προκλήθηκε μετά την αποσκίρτηση  του πράκτορα της KGB Όλεγκ Γκορντιέφσκι που ζήτησε  άσυλο στη Δύση.

1991 .Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ουζμπεκιστάν αυτοδιαλύθηκε και αναδιοργανώθηκε ως Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα. 

1992. Οι μουσουλμάνοι  κήρυξαν  παράνομη την Κροατική Δημοκρατία της Χέρτζεκ-Μπόσνα που αυτοανακηρύχθηκε  το 1991 και συνέχισε να υπάρχει ως το  1994 κατά τη διάρκεια του Βοσνιακού Πολέμου. 

1999. Αεροπορική τραγωδία πάνω από το Βουκουρέστι. Υπηρεσιακό αεροσκάφος της Ελληνικής Κυβέρνησης είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Βρήκαν  τραγικό θάνατο έξι από τους 13 επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου , ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και
ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Στην Ουάσιγκτον οι Αλβανοί ηγέτες από το  Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, σε συνέδριο που έγινε υπό την προεδρία της Μαντλίν Ολμπράιτ παρουσίασαν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ζητώντας «Αυτοδιάθεση μέσω ενός δημοψηφίσματος».

2000 .Ο Γεώργιος Καρατζαφέρης ίδρυσε το Κόμμα ΛΑΟΣ. 
2001. Πέθανε ο Στέλιος Καζαντζίδης.
2003. Στο δημοψήφισμα στην Εσθονία, για την ένταξη στην ΕΕ το 66,9% ψήφισε υπέρ της προσχώρησης . Στο δημοψήφισμα στη Σουηδία, για την ένταξη στην ευρωζώνη το 56,2% ψήφισε εναντίον. 

2010. Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγόρευε  στις γυναίκες να φορούν την μπούρκα, το τσαντόρ και το νικάμπ σε δημόσιους χώρους. 


2018. Το Πατριαρχείο της Μόσχας πάγωσε τις σχέσεις του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μετά την αναγνώριση από τον Βωθρολυμαίου της αντικανονικής και σχησματικής Αυτοκέφαλης εκκλησίας του Κιέβου.
2019. Οι Χούτοι ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν με 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου της «Σάουντι Αράμκο» στην ανατολική Σαουδική Αραβία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου