Απριλίου 29, 2021

Επί τροχάδην

 

ΤΙΡΑΝΑ, Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ταουλάντ Μπάλα , που είναι και συντονιστής της κοινοβουλευτικής του  ομάδας ανακοίνωσε ότι μετά την νίκη στις εκλογές της Κυριακής, το κόμμα θα ξεκινήσει τη διαδικασία καθαίρεσης  του αρχηγού του κράτους Ιλίρ Μέτα.

 ΤΙΡΑΝΑ. Η Πρέσβης των ΗΠΑ, Ανθυπάτη Γιούρι Κιμ, συνεχάρη τον (εκλεκτό της) Αλβανό ηγέτη, Έντι Ράμα, για την νίκη του στις 25 Απριλίου,  στις κοινοβουλευτικές εκλογές.«Συγχαίρω τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την εκλογική τους νίκη. Χαιρετίζουμε επίσης τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα , για την ισχυρή του  εκστρατεία που εμπνέει ελπίδα. Αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών και συνεργαζόμενοι, οι ηγέτες θα εργαστούν υπεύθυνα προς όφελος του αλβανικού λαού. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε με την Αλβανία για την ενίσχυση της δημοκρατίας και την προστασία των επιχειρήσεων. Η προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΣΕ/ODIHR αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση των εκλογών στην Αλβανία στο μέλλον», ανέφερε σε γραπτή της δήλωση.

‎Ο εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νέντ Πρινς δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν το λαό της Αλβανίας για τις πρόσφατες εκλογές. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με τον πρωθυπουργό Ράμα και να επαινέσουμε την ισχυρή εκστρατεία της αντιπολίτευσης. Ο σεβασμός για τα αποτελέσματα των νόμιμων εκλογών ενισχύει τη δημοκρατία της Αλβανίας».

ΤΙΡΑΝΑ. Ο επικεφαλής της Κρατικής Εφορευτικής Επιτροπής , Ιλιριάν Σελίμπασι, ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία για την συμμετοχή στις εκλογές. Ψήφισε 46,32% των εγγεγραμμένων. Από αυτούς που ψήφισαν το 47,6% ήταν γυναίκες  και το 52,34% άνδρες.

ΤΙΡΑΝΑ. Η αλβανική αστυνομία κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 1.400.000 δολαρίων που ανήκουν σε έναν 44χρονο Αλβανό υπήκοο που συνελήφθη στις Ηνωμένες Πολιτείες από την αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA), για διακίνηση ναρκωτικών. Το Τμήμα Έρευνας για το ξέπλυμα χρήματος  σε συνεργασία με την Εισαγγελία κατέσχεσαν ακίνητα αξίας περίπου 1.200.000 δολαρίων, και τραπεζικό λογαριασμό αξίας περίπου 206.000 δολαρίων.

ΣΟΦΙΑ. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών θεμάτων  ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση την πρόταση της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» να καταργηθεί η ειδική εισαγγελία που δημιουργήθηκε λίγο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές από το ΓΚΕΡΜΠ για  να διερευνά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον Γενικό εισαγγελέα .Η τροπολογία προβλέπει ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα διατεθούν σε άλλα γραφεία και δικαστήρια Τα Κόμματα  «Υπάρχει τέτοιος Λαός», «ΒΣΚ»  και «Ξεηκωθείτε! Εξω οι Μαφία!» ψήφισαν υπέρ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας , Zοζέπ Μπορέλ κάλεσε τα μέλη της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης «να αδράξουν την ευκαιρία του μη εκλογικού έτους» για να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένη πρόοδο στην εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων που ορίζονται στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις εκλογικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και  το Κράτος Δικαίου. Ο Μπορέλ είπε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στις 10 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Ανώτατο ‎‎ ‎‎Συμβούλιο Αμύνης της Ρουμανίας συζήτησε για την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και το Αφγανιστάν‎‎ ‎. Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις που προήδρευσε είπε ότι  η Ρουμανία ανησυχεί για την πρόσφατη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Η Ρουμανία επανέλαβε ότι πρέπει  να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της  Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Η Ρουμανία υποστηρίζει την εξεύρεση λύσεων στις παρατεταμένες συγκρούσεις γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως στην περιοχή της Υπερδνειστερίας. Η  Ρουμανία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν σε συντονισμό με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, ξεκινώντας την 1η Μάη.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ σχολίασε την έκθεση  του «Φρίντομ Χάους», που σημειώνει ότι η «Β.Μακεδονία έχει σημειώσει πρόοδο στους τομείς της εθνικής δημοκρατικής διακυβέρνησης και της εκλογικής διαδικασίας και την βαθμολόγησε με 3,82 από 3,75 , και είπε ότι ,αποτελεί αναγνώριση των κυβερνητικών πολιτικών για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών .Ο πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια διέψευσε τα δημοσιεύματα ότι συζήτησε  με τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μίτσκοσκι για την αμνήστευση  των καταδίκων για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017. Ο πρόεδρος της Σεβερνοματσεντόνιγια  Πεντάροβσκι συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Εν αναμονή της θερινής τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δημοσίευσε κατάλογο χωρών των οποίων οι πολίτες θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα χωρίς αρνητικό τεστ PCR . Θα επιτρέπεται η είσοδος στο Μαυροβούνιο χωρίς προηγούμενη δοκιμή PCR και χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού σε τουρίστες από τα Δυτικά Βαλκάνια

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου  Αλμπίν Κούρτι δήλωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση της 11ης Μαΐου με τη Σερβία, η οποία ανακοινώθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο   Ζοσέπ Μπορέλ, τονίζοντας  ότι δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί σε μια συνάντηση για την οποία δεν είχε επιβεβαιώσει προηγουμένως τη συμμετοχή του. Ο Κούρτι ανακοίνωσε ότι θα πάει ξανά στις Βρυξέλλες για το  δείπνο εργασίας με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στις 10 Μαΐου. «Πριν ξεκινήσουμε το νέο κεφάλαιο διαλόγου  θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο ακόμη και με «Αρχές» επειδή δεν  έχουμε την άνεση για νέες αποτυχίες», είπε ο Κούρτι.

 ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς απάντησε στους όρους του Αλμπίν Κούρτι λέγοντας ότι ούτε στο όνειρο τους δεν πρέπει να βλέπουν ότι η Σερβία θα τους αναγνωρίσει .Η διαδικασία διαλόγου Κοσσόβου-Σερβίας ξεκίνησε το 2011 με συνομιλίες για τεχνικά θέματα, ενώ το 2012 εξελίχθηκε σε πολιτικές συνομιλίες για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.Κατά τη διάρκεια των δέκα ετών του διαλόγου Κοσσόβου-Σερβίας, πιστεύεται ότι έχουν επιτευχθεί περισσότερες από 30 συμφωνίες, αν και οι αρχές στην Πρίστινα και το Βελιγράδι μιλούν με διαφορετικά στοιχεία σχετικά με τις εν λόγω συμφωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου