Απριλίου 28, 2021

Το Ανώτατο ‎‎ ‎‎Συμβούλιο Αμύνης της Ρουμανίας συζήτησε για την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και το Αφγανιστάν‎‎ ‎

 ‎Η απρόβλεπτη συμπεριφορά της Ρωσίας και η αποχώρηση ρουμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Ανώτατου Αμυντικού Συμβουλίου της Ρουμανίας, που συγκάλεσε ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις. Ως προωθημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ, η Ρουμανία ανησυχεί για την πρόσφατη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Αν και η Μόσχα ανακοίνωσε το τέλος των ασκήσεων και την επιστροφή των στρατευμάτων στις μονάδες τους, «οι Ρουμανικές αρχές εξακολουθούν να επαγρυπνούν και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν αυτή την αδικαιολόγητη κινητοποίηση γύρω από την Ουκρανία». Το Συμβούλιο δήλωσε επίσης ότι η υποχώρηση των στρατευμάτων «δεν αλλάζει την ανάγκη να συνεχίσουν να αναλύουν τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την τεταμένη κατάσταση και να εντοπίζουν μέτρα για την αποκλιμάκωση και την άμβλυνση της έντασης, καθώς και για την πρόληψη παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον».‎ ‎Στο πλαίσιο αυτό, η Ρουμανία επαναλαμβάνει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εικόνας, η Ρουμανία υποστηρίζει την εξεύρεση λύσεων στις παρατεταμένες συγκρούσεις γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, και η ρουμανική υπηρεσία εξωτερικών έχει υποβάλει μερικές προτάσεις για το σκοπό αυτό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει δήλωση του γραφείου του προέδρου που δημοσιεύθηκε μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Αμυντικού Συμβουλίου της Χώρας. 

Οι σχολιαστές σημειώνουν ότι όλες αυτές οι συγκρούσεις έχουν ένα κοινό: την παρέμβαση της Ρωσίας σε ορισμένες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, την οποία εξακολουθεί να θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής της. ‎ ‎Το ίδιο συνέβη και στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, στα ανατολικά της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, η οποία de facto αποσχίστηκε με αυτήν την πλειοψηφία της ρωσοφώνου χώρας το 1992 μετά από μια ένοπλη σύγκρουση στην οποία εκατοντάδες σκοτώθηκαν και η οποία τερματίστηκε μόνο μετά την επέμβαση των ρωσικών στρατευμάτων στο πλευρό των αυτονομιστών. Γεωργία είναι ένα άλλο παράδειγμα, όπου υπάρχει ήδη ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού οικονομικού χώρου μεταξύ της Ρωσίας και της αποσχισθείσας περιοχής της Αμπχαζίας. 

Με την υποστήριξη της Μόσχας, η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία αποσχίστηκαν από τη Γεωργία και το 2008 η Ρωσία αναγνώρισε τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας. Όλα κορυφώθηκαν το 2014 με την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία και την τροφοδοσία μιας ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία. ‎ ‎Επιστρέφοντας στη συνεδρίαση του Ανώτατου Αμυντικού Συμβουλίου της Ρουμανίας την Τρίτη, το Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η Ρουμανία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν σε συντονισμό με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, ξεκινώντας την 1η Μάη. Και οι 615 στρατιωτικοί και πάνω από 80 τόνοι εξοπλισμού και διοικητικής μέριμνας θα επιστρέψουν με ρουμανικά αεροσκάφη και αεροσκάφη συνασπισμού. 27 Ρουμάνοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής αποστολής της Ρουμανίας στο Αφγανιστάν, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Αυτοί οι στρατιώτες και άλλοι που έπεσαν στη γραμμή του καθήκοντος τιμήθηκαν στις 27 Απριλίου την Εθνική Ημέρα Βετεράνων Πολέμου. (CM).‎

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου