Η διαμαρτυρία ξεκίνησε μπροστά στην κυβέρνηση και ολοκληρώθηκε μπροστά στο Κοινοβούλιο. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τηρήσουν τα πρωτόκολλα κατά τη της πανδημίας και να μην προσβάλουν τα συνθήμτα και τα πανό το θρησκευτικό αίσθημα. Συνολικά, ο Ζάεφ επέβαλε ποινές φυλάκισης 211 ετών σε 16 κατηγορούμενους για την «Αιματηρή Πέμπτη», δηλαδή την εισβολή στο Κοινοβούλιο το 2017. Η έφεση τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους μείωσε τις ποινές σε 188 χρόνια φυλάκισης.
Στη διαμαρτυρία ήταν παρόντες ηγέτες πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, και καθηγητές.
«Αφήστε τους άθλιους εχθρούς να καταλάβουν», «Ποτέ βόρεια, μόνο Μακεδονία», «Μακεδονία, Μακεδονία» ήταν τα συνθήματα και το τραγούδι , «Το θαλασινό γεράκι πίνει νερό στον Βαρδάρη» και «Έχουμε ένα όνομα»,
Οι διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση όσων καταδικάστηκαν για εισβολή στο Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017 και την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης.
Αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το VMRO-DPMNE καθώς και το TMRO, η United Macedonia, η Integra, το Podem υποστήριξαν τη διαμαρτυρία. Από τη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Μακεδονίας, στο Κοινοβούλιο, στην Κυβέρνηση, στις θρησκευτικές κοινότητες στη Μακεδονία, στον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ, μια Διακήρυξη για την Ελευθερία των Υπερασπιστών του Το σύνταγμα θα σταλεί.
«Η ελευθερία για τους πατριώτες της πΓΔΜ», «η ελευθερία για τον Γκόραν Άγγελοφ», «η ελευθερία για τον Ιγκόρ Κανάτα» είναι μόνο μερικά από τα πανό που κυματίζουν οι διαδηλωτές. Μερικά από αυτά φέρουν τη σημαία της πΓΔΜ και τη σημαία της Βεργίνας.
"Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι τυφλή. Και μια ημέρα φυλάκισης για ένα άδικα άτομο καταδικασμένο είναι τόσο σκληρή όσο ένα χρόνο. Η Μακεδονία δεν πρέπει να ξεχάσει τους γιους της. "Ελευθερία για τους υπερασπιστές του Συντάγματος και υποστήριξη για τη διαμαρτυρία σε εθνικό επίπεδο", έγραψε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χριστιτζάν Μίκκοσκι στο προφίλ του στο Facebook.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου