Φεβρουαρίου 25, 2021

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Ζιγιαντίν Σέλα , δήλωσε χθες το Βράδυ στην Τ/Ο «TV21» ότι «κάποιος ισχυρότερος από τους Ζάεφ και Μιγιαλκόφ διέταξε τον φυγάδα να επιστρέψει και να παρουσιαστεί στην Εισαγγελία, και τόνισε ότι «είναι περισσότερο από προφανές ότι διέφυγε, αλλά επέστρεψε με κάποια συμφωνία». «Ο Μιγιαλκόφ εγκατέλειψε την Μακεδονία χωρίς να τον προσέξουν και κρύφτηκε σε ένα σπίτι στο Βελιγράδι του οποίου την τοποθεσία δεν μπορούσε να εντοπίσει η αστυνομία μας», είπε και πρόσθεσε ότι, «οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την επιστροφή του στα Σκόπια ξεκίνησαν τη Δευτέρα, αφού ένας πολύ ισχυρός διεθνής παράγοντας άσκησε έντονη πίεση στον Ζάεφ και του έδωσε τελεσίγραφο για να βρει και να επιστρέψει τον φυγά τον αργότερο ως την Πέμπτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξαν διαμάχες μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Σπασόφσκι . Ο Ζάεφ κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Μιγιαλκόφ και τον απείλησε ότι θα καταστρέψει τις εταιρείες του και θα κλείσει φυλακή τα παιδιά του, κατηγορώντας τα ότι βοήθησαν τον πατέρα του να δραπετεύσει. Στη συνέχεια, ο Μιγιαλκόφ αποφάσισε να επιστρέψει αμέσως στα Σκόπια», είπε.Σύμφωνα με τοις εφημερίδες η Σιμωνία Ζάεφ -Μιγιαλκόφ προβλέπει ότι θα του επιβληθεί πενταετής περιορισμός κατ οίκον και οτι το Εφετείο στην συνέχεια θα ακυρώσει την απόφαση. 

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σεβερνοματσεντόνιγια Μπουγιάρ Οσμάνι αφου πέρασε από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες πέρασε και από την Σόφια για να πιεί ένα καφέ με την Ζαχάριεβα. Ο Οσμάνι είπε ότι συζήτησαν τις προετοιμασίες τη συνάντηση της διακυβερνητικής επιτροπής που προβλέπεται από τη συμφωνία καλής γειτονίας.Το Υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια ανακοίνωσε ότι η συνάντηση μεταξύ Οσμάνι και Ζαχαρίεβα αφορούσε στα τρέχοντα γεγονότα που σχετίζονται με την κρίση του Κορωνοϊού και τους τρόπους με τους οποίους οι δύο χώρες συνεργάζονται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.»Με την ευκαιρία αυτή, η Ζαχάριεβα επιβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση τρόπου παράδοσης των υποσχεθέντων εμβολίων στη Σεβερνοματσεντόνιγια» , ανέφερε η δήλωση και κατέληγε ότι ,«οι συνομιλητές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα συνεργασία και χρησιμοποίησαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». 

 ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο με αίτημα ο Νόμος «περί Συμπλήρωσης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», με τον οποίο ιδρύεται Ειδική Εισαγγελία που θα ερευνά τον Γενικό Εισαγγελέα ή τον αναπληρωτή του, να ανακηρυχθεί αντισυνταγματικός. «Με την εισαγωγή του θεσμού του ειδικού εισαγγελέα που να ερευνά τον Γενικό Εισαγγελέα ή αναπληρωτή του και με τη μεταφορά αυτών των δικαστικών υποθέσεων εξ’ ολοκλήρου στο Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο θίγονται βασικές συνταγματικές αξίες όπως η ανεξαρτησία των εισαγγελέων στο πλαίσιο της δικαστικής εξουσίας, η ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου και η απαγόρευση των έκτακτων δικαστηρίων», αναφέρεται στην προσφυγή. 

 ΣΟΦΙΑ. Η Βουλή θα διακόψει τις τακτικές της συνεδριάσεις ολομέλειας από τις 8 μέχρι τις 24 Μαρτίου. Για το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η Βουλή δε θα συνεδριάζει, θα διεξάγεται κοινοβουλευτικός έλεγχος με γραπτές ερωτήσεις. Σε περίπτωση ανάγκης η Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των βουλευτών.Στις 25 Μαρτίου οι βουλευτές θα συγκεντρωθούν για τελευταία φορά και το μόνο σημείο της ημερήσιας διάταξής τους θα είναι η διάλυση της 44ης Βουλής, εν΄όψει τον εκλογών της 4ης Απριλίου. 

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Στις Επιτροπές του κοινοβουλίου θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα οι συζητήσεις σχετικά με τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τους προϋπολογισμούς κοινωνικής ασφάλισης για το 2021.Οι συζητήσεις στις επιτροπές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το Σάββατο, και η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα γίνει την επόμενη Τρίτη. Το σχέδιο νόμου για την έγκριση των ανώτατων ορίων, για τα ελλείμματα και τις δαπάνες προσωπικού το οποίο πρέπει να υιοθετηθεί πριν τον κρατικό προϋπολογισμό, θα συζητηθεί επίσης και θα ψηφιστεί σύμφωνα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Το έγγραφο επικυρώθηκε από τη Γερουσία χθες και ορίζει ότι το ανώτατο όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος θα είναι 7,16% του ΑΕΠ , και οι δαπάνες προσωπικού θα φθάσουν στο 9,8%. του ΑΕΠ. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας ,Χθες «παρέλασε» η Ομοσπονδία «PUBLISIND», η οποία σχετίζεται με το Φιλελεύθερο Συνδικαλιστικό Μπλοκ.Η PUBLISIND έχει μέλη από την αστυνομία, την κεντρική και τοπική δημόσια διοίκηση, την κοινωνική πρόνοια, τους δικαστικούς υπαλλήλους , τον αθλητισμό και τη νεολαία, τα οικονομικά και τον οικονομικό ή περιβαλλοντικό έλεγχο. Επίσης την Τετάρτη, η «Εθνική Συνομοσπονδία Συνδικάτων» και η «Ομοσπονδία Οργανώσεων Σιδηροδρομικών» διαδήλωσαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Μεταφορών. Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις υπέγραψε το νόμο για την κατάργηση των ειδικών συντάξεων για γερουσιαστές και βουλευτές που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, εκτός από τη Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων, η οποία απείχε. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Συμβούλιο Υπουργών υιοθέτησε χθες απόφαση για την αλλαγή του ονόματος της Επιτροπής για ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ σε Επιτροπή Συνεργασίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με το ΝΑΤΟ και υιοθέτησε το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων το οποίο θα σταλεί στις Βρυξέλλες, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μπισέρα Τουρκόβιτς. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η συνεργασία με το ΝΑΤΟ είναι αποδεκτή αλλά όχι η ένταξη στη Συμμαχία». Όχι στην ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι σαφές! Επιμένουμε εδώ και μήνες σε αυτό, ώστε όσοι τάσσονται υπέρ της ένταξης να κατανοήσουν επιτέλους ότι κανείς δεν θα έρθει να μας αναγκάσει να το κάνουμε», δήλωσε ο Ντόντικ σε δημοσιογράφους. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ζόραν Τεγκελτίγια δήλωσε ότι είναι καλό που η Επιτροπή για ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ μετονομάστηκε σε Επιτροπή Συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά η επιτροπή κατονομάστηκε σωστά, έλαβε εναρμονισμένο πεδίο επιχειρήσεων και σαφώς καθορισμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων. 

ΣΕΡΆΓΕΒΟ. Ξεκίνησε η δίκη του πρωθυπουργού της FBiH Φαντίλ Νόβαλιτς και των προσώπων που κατηγορούνται μαζί του για την αγορά 100 αναπνευστήρων αξίας 10.530.000 BAM, οι οποίοι εισήχθησαν από την Κίνα με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου και τις εναρκτήριες δηλώσεις του εισαγγελέα. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Παναγιώτατο Σέρβο Πατριάρχη Πορφύριο ότι το Κράτος θα βοηθήσει στην ανακαίνιση των σερβικών εκκλησιών, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι εκκλησίες καταστράφηκαν από τον πόλεμο. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν είχε λάβει ποτέ συγνώμη από τη Βοσνία Ερζεγοβίνης για την απόπειρα δολοφονίας του Βούτσιτς στη Σρεμπρένιτσα το 2015. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το συνολικό κόστος εκπαίδευσης όλων των ατόμων που φεύγουν και δεν επιστρέφουν στη Σερβία, σε ένα χρόνο, ανάλογα με την εκπαιδευτική δομή, κυμαίνεται από 960 εκατομμύρια ευρώ σε λίγο περισσότερο από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, έδειξε η έρευνα «Κόστος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» του Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Καινοτομίας. 

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς εξέδωσε τα διατάγματα για να ανακαλέσει οκτώ πρεσβευτές του Μαυροβουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου