Φεβρουαρίου 26, 2021

Επί τροχάδην

 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο 65χρονος άρχοντας της Ηρωίνης, Μπεχάρ Σούλο Σοφία, ιδιοκτήτης πολλών επιχειρήσεων, στην Τουρκία , την Αλβανία και την Ελβετία εκτελέστηκε ενώ περπατούσε στο Κέντρο των Τιράνων .Πυροβολήθηκε από όπλο με σιγαστήρα. Ο Μπεχάρ ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του Τουργκούτ Αμπντουλσαλάμ που συνελήφθη στην Αλβανία για διακίνηση ηρωίνης και ως μέλος δικτύου ισλαμιστών τρομοκρατών .Ο Μπαχάρ συνελήφθη το 1998 για λαθρεμπόριο μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης από την Τουρκία στην Αλβανία. 


Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας θα κατέβη στις εκλογές της 25ης Απριλίου, σε συνασπισμό με άλλα 13 κόμματα. Το ψηφοδέλτιο της  ενωμένης αντιπολίτευσης της Αλβανίας θα ονομάζεται  «Δημοκρατικό Κόμμα - Συμμαχία για Αλλαγή». Στο Συνασπισμό μετέχουν το Νέο Δημοκρατικό Πνεύμα του πρώην Προέδρου Μπαμίρ Τόπι, ο Φατμίρ Μίντιου και το κόμμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των  Ελλήνων. Η συμφωνία επιτεύχθηκε αργά χθες το βράδυ λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Δημοσκόπηση του «ΤΟΠΤσάνελ» που υποστηρίζει τον Ράμα βρήκε ότι το 56% των πολιτών πιστεύουν ότι ο Ράμα έχει διαχειριστεί καλά την πανδημία και ότι το 49,5%, των πολιτών θα ψήφιζε τους Σοσιαλιστές.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο βουλευτής της πλειοψηφίας  Ιζέτ Μετζίτι που απουσιάζει συστηματικά από τις Συνόδους της Βουλής είναι ο νεος πονοκέφαλος του Ζάεφ, διότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγκρίνει κανένα νόμο.Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι ανακοίνωσε , «όλοι οι βουλευτές έχουν την υποχρέωση να έρθουν στη δουλειά και οι «τακτικισμοί»  είναι ένα άλλο θέμα. Νομίζω ότι θα υπάρξει λύση, είπε. Ο Μετζίτι φέρεται ως υποψήφιος για ανεξαρτητοποίηση. Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει επιστολές από τους βουλευτές , Μόνικα Ζαίκοβα, Μπόμπι Μοικόφσκι και Πάβλε Τραγιάνοφ  ότι θα ενεργούν ανεξάρτητα από την κοινοβουλευτική ομάδα της  SDSM, αλλά είπε ότι δεν εχει ειδοποίηση αν θα   δημιουργηθεί μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Τα μισά από τα Σκόπια έκλεισαν λόγω της διαμαρτυρίας για την απόφαση   στην υπόθεση των Υποκλοπών .Ο Ζάεφ στη Βουλή παρουσίασε την επιστροφή του Σάσο Μιγιαλκόφ εμφάνιση του Σάσο Μιγιαλκόφ ως επιτυχία της κυβέρνησης

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. ‎Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει  στoν αλβανικό Δήμο Τούζι  δεν τιμά κανέναν, και τόνισε ότι τα επιδημιολογικά μέτρα αποσκοπούν στην προστασία των κατοίκων της τοπικής κοινότητας και τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι ισχυρότερος από το κράτος» , και ότι «οι θεσμοί του κράτους πρέπει να λειτουργούν στο σύνολό του εδάφους του Μαυροβουνίου, όπου πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και το Σύνταγμα».‎ Ο Δήμαρχος  του Τοίζι Νικ Γκιελοσάι αρνήθηκε να εφαρμόσει επιδημιολογικά μέτρα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο έδαφος του δήμου.        Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε τη δαπάνη  247.884 ευρώ από το τρέχον αποθεματικό του προϋπολογισμού για απαλλοτρίωσεις με σκοπό την κατασκευή νεων κοινών συνοριακών διαβάσεων με τη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα και τη Σερβία.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Στατιστική Υπηρεσία «Μονσάτ» ανακοίνωσε ότι το «ελάχιστο» καλάθι των καταναλωτών στο Μαυροβούνιο κόστιζε 642,90 ευρώ τον Ιανουάριο .Από τη συνολική αξία του καλαθιού ελάχιστης κατανάλωσης, το κόστος για τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά είναι 274,80 ευρώ και το κόστος για τα μη εδώδιμα προϊόντα και υπηρεσίες είναι 368,10

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε  ότι ο διακομματικός διάλογος στον οποίο θα συμμετάσχουν και οι  Ευρωπαίοι μεσολαβητές θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου, ενώ οι συναντήσεις με τα κόμματα αναμένονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

«Εάν ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενδιαφέρεται πραγματικά για την κατάσταση στη χώρα, αλλά και για τη δική του φήμη , θα εξομαλύνει τις σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, και αυτό  θα διευκολύνει την ενσωμάτωση της Σερβίας στις Ευρωπαϊκές δομές», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, πρώην ανώτερος σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι το ορυχείο, το οποίο σκοπεύει να λειτουργήσει η επιχείρηση «Rio Tinto» κοντά στη Λόζνιτσα, θα είναι υπόγειο και δεν θα θέσει σε κίνδυνο την καλλιεργήσιμη γη, και ότι συζητούνται δύο τοποθεσίες για την υγειονομική ταφή.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν υποστήριξαν την πρόταση μομφής για απόλυση από τα καθήκοντα του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Γιόσιπ Γκρούμπεσα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου